Το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα ανήκουν στη μυθική άγονη γραμμή: Ελληνισμός - Ν. Λυγερός

Το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα
 
Επιμέλεια, Έρευνα 
της Σοφίας Ντρέκου

Ν. Λυγερός: September 14, 2017

Στα Μετέωρα το άβατον των γυναικών έληξε το 1948
γι’ αυτό σταμάτα να μιλάς για κάτι που δεν υπάρχει
όταν θέλεις να πεις την αλήθεια της εξέλιξης της πίστης
αλλιώς κι εσύ συνεχίζεις να μειώνεις την αξία της.


Το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα ανήκουν 
στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα 
που ακολούθησαν την στρατηγική 
των Θερμοπυλών που αποτελούν 
το αρχέτυπο της χωρικής ήττας 
που είναι μία χρονική ήττα. 
 
Ν. Λυγερός Post: April 27, 2013 Category: Articles

Έτσι όπως είναι δομημένη η ελληνική κοινωνία που δεν πιστεύει πια σε τίποτα λόγω οικονομικής κατάστασης, δεν θεωρεί ότι οι άγονες γραμμές θα πρέπει να υπάρχουν. Δεν αντιλαμβάνεται όμως ότι άγονη γραμμή είναι ο ίδιος ο Ελληνισμός.

Αν εξετάσουμε ορθολογικά την έννοια της άγονης γραμμής θα συνειδητοποιήσουμε ότι εμπεριέχει μερικά δομικά στοιχεία που είναι θεμελιακά. Ενώ κοιτάζουμε συνεχώς πού είναι η χωρική δυσκολία που αντιπροσωπεύει η άγονη γραμμή δεν βλέπουμε τον λόγο της ύπαρξής της.

Αν ο Ελληνισμός δεν βρισκόταν και σε αυτά τα περιθωριακά νησιά γιατί να υπάρχουν άγονες γραμμές.

Με άλλα λόγια πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ο Ελληνισμός επέλεξε αυτές τις δύσκολες περιοχές. Αν μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία τότε θα κατανοήσουμε την επινόηση του Ελληνισμού.

Επειδή είμαστε ένας λαός του χρόνου και όχι του χώρου προσέχουμε περισσότερο πώς διασχίζουμε τους αιώνες. Με άλλα λόγια κάνουμε χρήση του νοητικού σχήματος που βλέπει τον χρόνο ως τον χώρο της αντίστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνισμός επέλεξε για τη διάδοσή του περιοχές που κρατούν καλά και αντέχουν τις επιθέσεις.
  • Το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα ανήκουν στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που ακολούθησαν την στρατηγική των Θερμοπυλών που αποτελούν το αρχέτυπο της χωρικής ήττας που είναι μία χρονική ήττα. Και το ίδιο ισχύει και για τη μάχη της Κρήτης.
Ο Ελληνισμός λοιπόν επιλέγει τη χωρική δυσκολία για να αντέξει και για να περάσει στη συνέχεια στη φάση της αντεπίθεσης που τον χαρακτηρίζει για να παλέψει ενάντια στη βαρβαρότητα. Έτσι οι άγονες γραμμές είναι και το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής επιλογής.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε πιο προσεκτικοί με αυτήν την ορολογία, η οποία δημιουργεί ένα αντικειμενικό αντιπαράδειγμα της οικονομικής προσέγγισης των πραγμάτων. Γι’ αυτό το λόγο δίνει περισσότερο σημασία στους ανθρώπους παρά στους οικονομικούς παράγοντες.

Είναι σημαντικό να το θέσουμε με αυτόν τον τρόπο ειδικά όταν έχουμε στο μυαλό μας τα κριτήρια του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Κι αν ο Ελληνισμός είναι πράγματι μία άγονη γραμμή είναι διότι δεν έχει συμφέρον, δεν υπολογίζει το κόστος γιατί είναι γενναιόδωρος. Και είναι αυτή η γενναιοδωρία που του επιτρέπει να παράγει και την έννοια του ουμανισμού.

Ο Ελληνισμός αν ανήκει στους σπανιότατους «-ισμούς» που έχουν αντέξει και αποτελούν πλέον ένα διαχρονικό στοιχείο, αυτό οφείλεται ακριβώς σε αυτήν την ιδιότητα.

Γι’ αυτό το λόγο η Ανθρωπότητα αγαπά τον Ελληνισμό, διότι είναι ένα δώρο για αυτήν. Κι αν αυτό το δώρο υπάρχει ακόμα είναι λόγω της στρατηγικής.

Με αυτήν λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε και τώρα τις δυσκολίες που μας καταπατούν για να γίνουμε πιο δυνατοί και να τις ξεπεράσουμε.

Ο Ελληνισμός άντεξε χειρότερα κι είναι ακόμα εδώ ως φάρος να συνεχίζει να εκπέμπει φως για όλη την Ανθρωπότητα. Αυτός είναι ο σκοπός του ως άγονη γραμμή.

Ν. Λυγερός September 14, 2017

Μελέτα τα Μετέωρα
με το πλαίσιο
της Ανθρωπότητας,
με το πεδίο
της Ελλάδας
με το πεδίο δράσης
του μοναχισμού
με το πεδίο μάχης
της πολιορκίας
έτσι θα είσαι
έτοιμος
ν’ αντιμετωπίσεις
κάθε πράξη
ακόμα
και βαρβαρότητας
διότι θα έχεις
μαζί σου
τη στρατηγική
του Δίκαιου.

Ν. Λυγερός:September 16, 2017 Articles

Δομικά τα Μετέωρα είναι βράχος, στρατηγικά όμως είναι κάθετη θάλασσα, ικανή ν’ αντέξει τις επιθέσεις της βαρβαρότητας. Μερικοί πιστεύουν ότι απλοϊκά, η πίστη η παθητική επαρκεί και δεν βλέπουν ότι η αγιοσύνη είναι μόνο ενεργητική. Τα Μετέωρα ως επιλογή είναι η πίστη στις επάλξεις. Είναι από μόνα τους τα τείχη της άμυνας ενάντια στις πράξεις της βαρβαρότητας. Δεν περιμένουν, αλλά πράττουν. Και με αυτήν την έννοια αποτελούν γέφυρες του Χρόνου που χτίστηκαν με την πίστη στο φως. Από κάτω όλοι κοιτάζουν το ύψος. Ενώ από πάνω, φαίνεται το βάθος με τον ορίζοντα. 

Αυτή η υπερδομική ασυμμετρία προκαλεί και παράδοξα. Από κάτω υπάρχει η αναζήτηση του πάνω. Και από πάνω βλέπουν το ύψος του κάτω. Στα Μετέωρα ο μοναχισμός είναι πιο κοντά στη σκέψη της στρατηγικής και μάλιστα της υψηλής, διότι κάθε λεπτομέρεια γίνεται ένδειξη και η εικόνα είναι πάντα μεγάλη. Μερικοί αναρωτιούνται αν τα Μετέωρα υποστηρίζουν τον λαό, δίχως να βλέπουν ότι πρόκειται για υπερστήριξη. 

Ο μοναχισμός στα Μετέωρα είναι ο πυρήνας μιας σκέψης που έγινε πίστη επειδή αλλάζει τον κόσμο. Και τα Μετέωρα από τότε που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ανήκουν επίσημα στην Ανθρωπότητα. Έτσι το να τα πληγώνει κανείς, πληγώνει την ίδια την Ανθρωπότητα. Σε αυτό το σημείο ο μοναχισμός που μοιάζει με απομόνωση σε απλοϊκό επίπεδο, μετατρέπεται σε απόλυτη προσφορά δίχως συμβιβασμούς και ανταλλάγματα. 

Έτσι αποκτά και νόημα η έκφραση: μόνος με την Ανθρωπότητα. Δεν είναι πια τότε αφαιρετική όταν ερμηνεύεται στο πλαίσιο της πίστης. Αν σκεφτούμε εδώ και πόσους αιώνες, βρίσκονται τα ιερά Μετέωρα μαζί μας για την προστασία μας, θα καταλάβουμε αμέσως ότι αυτή η στρατηγική θέση έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά για τους αθώους κάθε αιώνα και γι’ αυτό συνεχίζει να παράγει το έργο του για την Ανθρωπότητα.






Facebook Συνομιλίες:
30 Οκτωβρίου 2014 ιφιγένεια γεωργιάδου: η βαρβαρότητα θέλησε να σε εξοντώσει κι όχι μόνο για σένα αλλά για όλη τη μνήμη που έχεις μέσα σου ακόμα κι αν είναι αόρατη για τους άλλους διότι είναι η ουσία. Ν. Λυγερός 30 Οκτωβρίου 2014 στις 11:09 μ.μ.

υιος/(Sotirios Laliotis): Ιφιγένεια, είναι η βαρβαρότητα, ή οι έχοντες την κάθε ιστορική στιγμή το πάνω χέρι, επιβάλουν τους κανόνες τους, με όφελος την συντήρησή τους στην εξουσία. Φυσικά εύκολος ο αποπροσανατολισμός, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που μπορούν και κάνουν το άσπρο μαύρο, φυσικά μπορούν και κάνουν παιχνίδι, λόγω του απαίδευτου περιβάλλοντος. Καλή σας ημέρα και σε όποιους προσπαθούν για αφύπνιση. 31 Οκτωβρίου 2014 στις 7:28 π.μ.

ιφιγένεια γεωργιάδου: οι έχοντες την κάθε ιστορική στιγμή το πάνω χέρι, επιβάλουν τους κανόνες τους>>> υιος/(Sotirios Laliotis) συμφωνώ..... παρουσιάζεις με λεπτομερή καταγραφή μία μορφή της βαρβαρότητας....μέσα στις τόσες άλλες.... 2 Νοεμβρίου 2014 στις 1:10 π.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: