Βίντεο Ντοκουμέντο από την Αγιοκατάταξη του Νεκταρίου Πενταπόλεως 5 Νοεμβρίου 1961


της Σοφίας Ντρέκου

Κλείνοντας γόνυ, αγαπητοί μου αναγνώστες, στην Χριστομίμητη βιοτή ενός ασκητή Μητροπολίτη, του Αγίου της υπομονής και της συγγνώμης, που κοιμήθηκε σαν άσιμος καλόγηρος σ' ένα νοσοκομείο της Αττικής. Ας είναι Βοήθειά μας και πρότυπο στην ζωή μας, η ταπείνωση και η αγάπη του για τον άνθρωπο, στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε.

O άγιος της υπομονής και της συγγνώμης, ο εμβριθής και τελευταίος θεολόγος, η πηγή των ιάσεων, ο θησαυρός της αγάπης, ο καθηγητής της τελειότητας, ο κανών της πίστεως και εικών της πραότητος, ο μακρόθυμος και γλυκύθυμος, ο μέγας και μέτριος, ο αγαθός και φιλάγαθος, ο ασκητής και επίσκοπος, ο απλούς και φιλόσοφος, ο δούλος και νομοθέτης, ο προεστώς και εργάτης, ο γρανιτένιος βράχος της υπομονής και ακένωτη πηγή της ευσπλαχνίας, ο αμνησίκακος αμνός και ποιμένας, ο μέγας Νεκτάριος να χαριτώνει τους αρχιερείς, τους ιερείς, τους μοναχούς, τους θεολόγους, στους σπουδαστές, τους δοκιμαζόμενους στον βίο και κάθε πιστό ορθόδοξο χριστιανό.

Το Free-ebooks μάς προσφέρει αγαπητοί αναγνώστες, ένα Μοναδικό Ντοκουμέντο - Video Βίντεο, της Κινηματογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης «Γ.Υ.Σ.», σε παγκόσμια αποκλειστικότητα από τις εκδηλώσεις που έγιναν στην Αίγινα, στις 5 Νοεμβρίου 1961 με αφορμή την Αγιοκατάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως του Επισκόπου Πενταπόλεως Νεκταρίου Κεφαλά ως Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η επίσημη Αγιοκατάταξη έγινε με την υπ' αριθμ. 260 Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 20 Απριλίου 1961, με την οποία καθορίστηκε ο εορτασμός της μνήμης του στις 9 Νοεμβρίου, δηλαδή την ημερομηνία κατά την οποία ο άγιος Νεκτάριος εκοιμήθη. Σχετικά εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας η υπ' αριθμ. 1161 Εγκύκλιος στις 30 Ιουνίου 1961, με την οποία προτρέπεται ο ορθόδοξος λαός να εορτάζει την επέτειο της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου.

Η τελετή της αγιοκατάταξής του έγινε στην Αίγινα στις 5 Νοεμβρίου 1961 με μεγάλη λαμπρότητα και συρροή πλήθους κόσμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι με συγκινητικές εκδηλώσεις εξέφρασαν την τιμή και τον σεβασμό τους προς τον Άγιο.

Βίντεο Ντοκουμέντο από την Αγιοκατάταξη ως Αγίου της 
Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίου Νεκταρίου, 5 Νοεμβρίου 1961

Δι' ευχών του Αγίου Νεκταρίου, ας δούμε το ιστορικό βίντεο...


Δεν υπάρχουν σχόλια: