Όλη η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα (βίντεο και πλήρες κείμενο)

«δώσει δέ Κύριος ὁ Θεός, θέαν φοβεράν πᾶσι τοῖς ἁγίοις»

Ομιλία Μίκη Θεοδωράκη, Σύνταγμα, 04/02/2018 
Ελλάδα και καθεστώς προπαγάνδας - Ν. Λυγερός

Το κείμενο και το βίντεο με την ομιλία του μουσικοσυνθέτη

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Ο Μίκης και το Συλλαλητήριο: Αν κάποιος μπορεί να φανεί και να είναι ενωτικός για ένα εθνικό και λαϊκό Συλλαλητήριο είναι ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης διότι ποιος μπορεί να μην αποδεχθεί ότι αποτελεί ελληνικό σύμβολο το οποίο είναι υπερκομματικό. 

Έτσι όλοι θα είναι καλυμμένοι και δεν θα μπορεί κανείς να μιλήσει για δεξιά και αριστερά, όπως συμβαίνει για όσους είναι κολλημένοι και δεν μπορούν να δουν τίποτα άλλο ακόμα κι όταν το θέμα είναι καθαρά εθνικό. Για το Σκοπιανό κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Μίκη ότι δεν έχει ξεκάθαρο λόγο και ότι δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα και γραπτώς. 

Έτσι αν οι οργανωτές έχουν κάποιο πρόβλημα ισορροπίας με άλλους, ο Μίκης θα είναι ο στυλοβάτης τους όπως και είναι τόσα χρόνια για την Ελλάδα. Αυτό θα δείξει και στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει καμία κομματική προσέγγιση και ότι οι Έλληνες όλο και πιο ενωμένοι λένε την άποψή τους χωρίς να είναι εξηρτημένοι από τις δηλώσεις της εξουσίας και της ιδεολογίας της. Διότι το Σκοπιανό δεν είναι θέμα ιδεολογίας αλλά ιστορίας και όσοι το έχουν ξεχάσει πρέπει να το μάθουν αν όντως θέλουν να προστατέψουν τον Ελληνισμό από επιθέσεις της βαρβαρότητας της λήθης. Αυτό ο Μίκης δεν το ξέχασε και ούτε πρόκειται ποτέ. [Ν. Λυγερός: January 27, 2018]

Μίκης Θεοδωράκης 04/02/2018 
Πλήρες Κείμενο και Βίντεο

«Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου, 
φασίστες, ρατσιστές, τρομοκράτες, 
Ναζιστές, αναρχικοί, τραμπούκοι,

θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές, μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ. 

Για να μη σου μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε Ελληνικέ λαέ. Να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή με κάθε θυσία και σε ευχαριστώ γι’ αυτό.

Λοιπόν, άκουσε. Σήμερα το πρωί έλαβα μια ποιητική συλλογή από την Θεσσαλονίκη και σας τη διαβάζω, ένα σημαδιακό απόσπασμα.

Το πνεύμα, ο νους, ανθίζουν με τον Θαλή, 
τον Θουκυδίδη, τον Πρωταγόρα, τους τραγικούς, 
την τόλμη του Θεμιστοκλή και του Κολοκοτρώνη.

Φίλοι και φίλες, αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον Οθωμανικό ζυγό και που πέθανε σαν σήμερα, στις 4 του Φλεβάρη του 1843, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για το Έθνος και την Πατρίδα.

Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου.

Ναι, είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλες του τις μορφές και προ παντός στην πιο πολύ απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη.

Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι δειλοί τρομοκράτες. 

Σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες των αστών πολιτικών που είναι πονηροί, θλιβερές αποφύσεις ενός συστήματος που μας δαγκώνει και μας πονά γιατί πεθαίνει και το ξέρει και γι' αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο! 

Και τώρα που ξεδίπλωσα την ταυτότητά μου προς όλες τις κατευθύνσεις, μπορώ να αρχίσω την ομιλία μου.

Αγαπητοί μου πατριώτες και πατριώτισσες, 

σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα, όπου μαύρα σύννεφα φαίνεται να συσσωρεύονται γύρω μας απειλητικά, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι όσο ποτέ αυτά τα νέα αλλά απροσδόκητα για μας προβλήματα.

Τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου». 

Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατ' ευθείαν απόγονοι των Βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
ΔείτεΜίκης Θεοδωράκης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: Ολέθρια τα αποτελέσματα από τη χρήση του όρου Μακεδονία
Με μια κολοσσιαία πραγματικά προπαγάνδα, κατόρθωσαν να παρασύρουν σ' αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών επωφελούμενοι συγχρόνως και από τη στάση των Ελλήνων κατά καιρούς υπευθύνων, που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων αυτή την χονδροειδή παραποίηση της Ιστορίας.

Πρέπει επομένως κι εμείς να αναγνωρίσουμε ότι είναι και δική μας ευθύνη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να ανατρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών με τις ιδέες που ανέφερα, ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μάταιο ή ακόμα και άδικο να ζητάμε απ' αυτούς να αλλάξουν το όνομά «τους» που έχει γίνει ένα με τον εαυτό τους και να έχουμε φτάσει στο θλιβερό σημείο που μας θίγει ως Λαό, να είμαστε σήμερα αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας! 

Από την άλλη πλευρά δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας, γιατί τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Τότε τι μπορεί να γίνει; 

Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον γειτονικό λαό. 

Σας ρωτώ, έχουμε ευθύνες; 

Η μόνη λύση κατά την άποψή μου είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και παράλληλα εμείς να παραμένουμε πάντα πιστοί και ανένδοτοι στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας και να μην συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει μια άλλη χώρα, μια άλλη νόθα Μακεδονία. Γιατί αν το κάνουμε, είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε εμείς τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια.

Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στα 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται καθόλου και με κανένα τρόπο η λέξη Μακεδονία, με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς όπως λόγου χάρη «Άνω», «Κάτω», «Επί τα αυτά» ή ακόμα χειρότερα «Νέα Μακεδονία», γιατί διαγράφει την ιστορική Ελληνική Μακεδονία και ανακηρύσσει ως διάδοχό της μια περιοχή με άλλο λαό. Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας.

Εάν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από την θέση μας για το όνομα, είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σ' αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα μέσα από το ίδιο τους το Σύνταγμα. 

Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για την διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τους τη σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. 
Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμα νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας.
Τα μαύρα σύννεφα που μας απειλούν γίνονται κάθε μέρα και περισσότερο ορατά. Εάν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο της εθνικής τους πολιτικής, επιδιώκουν σήμερα να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης με τη δική μας ψήφο για να μπορούν αύριο-μεθαύριο να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Εάν υποχωρήσουμε, στην ουσία ανοίγουμε τις πόρτες διάπλατες για να περάσει και να επιβληθεί δια παντός ένα τραγικό ιστορικό ψέμα με απρόβλεπτες συνέπειες για την πατρίδα μας. 

Οι περίφημες «παραχωρήσεις» του κυρίου Ζάεφ όπως και τα σχετικά με τη σύνθετη ονομασία είναι σκέτο κουτόχορτο. Είναι κουτοπονηριές που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων. 

Για μας είναι ντροπή ακόμα και να αναφερθούμε σ' αυτό αφού η ονομασία του όποιου αεροδρομίου και της όποιας λεωφόρου είναι στη δική τους αποκλειστική ευχέρεια να αλλάξει ξανά αμέσως μόλις επιτύχουν τους σκοπούς τους. 

Αλήθεια, τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας; Και ζητώ συγγνώμη γι' αυτή την έκφραση. Όμως είναι η μοναδική κατανοητή από όλους αυτούς τους ξένους και τους δικούς μας, που πιστεύουν ότι επειδή μας έχουν οδηγήσει με τα μνημόνια που μας επέβαλαν στο τελευταίο σκαλοπάτι του κακού, ότι ξεχάσαμε την ιστορία μας, ξεχάσαμε ποιοι είμαστε, ξεχάσαμε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του χαρακτήρα και της αγωγής μας.

Ομιλία Μίκη Θεοδωράκη Σύνταγμα 4 Φεβ 2018

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που μπορεί όλοι γύρω να πιστεύουν ότι ο Έλληνας έχει μεταβληθεί σε Ραγιά αλλά εκείνος σηκώνεται όρθιος ξανά. Βεβαίως είμαστε πάντα ένας λαός φιλειρηνικός που επιθυμεί την ειρηνική και φιλική συνύπαρξή του με τους γειτονικούς του λαούς. Παράλληλα θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι από την άλλη μεριά υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες διεθνείς δυνάμεις εναντίον της ακεραιότητας της χώρας μας και γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να μην έχουμε αυταπάτες και να παίρνουμε όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την άμυνα της χώρας μας.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσω ότι αυτή η κατάσταση της συνέχισης του status quo και της ειρηνικής συνύπαρξης πρέπει να θεωρηθεί ως η τελευταία υποχώρηση που κάνουμε μπροστά στην αδήριτη πραγματικότητα. 

Στην ουσία εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται μπροστά στην Ιστορία, δεν νομίζω ότι μας αφορά αφού η δική μας απόφαση και μόνο είναι που θα νομιμοποιήσει ιστορικά και θα κρίνει τελεσίδικα το θέμα αυτό. 

Γιατί μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μη δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία ένα αναπόσπαστο από κάθε άποψη, ιστορική και πολιτισμική, τμήμα του Ελληνισμού. Για να το πω πιο απλά ώστε να γίνω κατανοητός, χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι Μακεδόνες και όχι χάρτινοι και νόθοι όπως είναι σήμερα.

Εφ' όσον εμείς αρνούμαστε όπως είπα να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας για να είμαστε αρεστοί στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη, μπορούμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ζωή μας όπως κάναμε τόσα χρόνια. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να αρνηθούμε κάθε άλλη παραχώρηση. 

Για όσον καιρό οι Σκοπιανοί θα μας απειλούν με την αλυτρωτική τους προπαγάνδα, το απαράδεκτο για μας Σύνταγμά τους, τα δήθεν Μακεδονικά σύμβολα και τις Μακεδονίες με τους δήθεν Μεγαλέξανδρους, εμείς ως υπεύθυνος Λαός κληρονόμος μιας μεγάλης ιστορίας, θα εξακολουθήσουμε την πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης αλλά όσο περνάει από το χέρι μας, δεν θα δώσουμε σε καμιά περίπτωση την συγκατάθεσή μας για να γίνουν μέλος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή και μπροστά στην πιθανότητα να οδηγηθούμε ακόμα και σε καταστάσεις εθνικής τραγωδίας, θεωρώ ότι την ευθύνη των αποφάσεων δεν είναι ορθό να την επωμισθεί μόνη της η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Όχι μόνο μια κυβέρνηση μειοψηφίας όπως είναι η σημερινή αλλά ακόμα και μια κυβέρνηση λαϊκής πλειοψηφίας. Ούτε ακόμα και η ίδια η Βουλή. Ποια είναι λοιπόν η λύση; Το δημοψήφισμα;

Για μας η θέση του Ελληνικού Λαού στο συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά σαφής, σταθερή και αυτονόητη, που δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. 

Εάν όμως κάποια Κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή της χώρας μας σε οποιαδήποτε ονομασία, απλή ή σύνθετη, που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει πρώτα τον Ελληνικό Λαό. 

Εμείς, οι Έλληνες πολίτες, δεν δεχόμαστε να είμαστε παθητικοί παρατηρητές την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε τόσα κρίσιμα προβλήματα ικανά να μας επηρεάσουν για πολλές δεκαετίες.

Στην περίπτωση αυτή λοιπόν που η Κυβέρνηση θα τολμήσει να βάλει μια τέτοια υπογραφή, απευθύνω έκκληση σε όλους τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος γι' αυτό το εθνικής σημασίας θέμα, να προκαλέσουν την σχετική συζήτηση στη Βουλή και να υπερψηφίσουν το σχετικό αίτημα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, πατριώτες και πατριώτισσες, σε όλη μου τη ζωή αγωνίστηκα για την ενότητα του Ελληνικού λαού. 

Πιστεύω απόλυτα ότι κι αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες. 

Γιατί όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδας του και του λαού του, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός και η Ελλάδα σήμερα έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη από πατριώτες! 

Οι Έλληνες σήμερα ενωμένοι δίνουν όλοι μαζί την απάντηση από την πλατεία Συντάγματος: Η Μακεδονία είναι μία και ήταν, είναι και θα είναι πάντα Ελληνική.

Ζήτω ο Ελληνικός λαός.»

Στο βίντεο όλη η ομιλία του κ. Μίκη Θεοδωράκη


Περισσότερα: Μίκης Θεοδωράκης
Ελλάδα και καθεστώς προπαγάνδας - Ν. Λυγερός
Post published: February 5, 2018 Category: Articles

Όσοι ήταν στο Συλλαλητήριο της Αθήνας ξέρουν ακριβώς πόσος κόσμος ήταν εκεί και δεν έχουν ανάγκη από τις εκτιμήσεις κάποιου φορέα που λειτουργεί υπό καθεστώς προπαγάνδας. Κανένας δεν μπορεί να μας πείσει ότι υπήρχε λιγότερος κόσμος.

Ακόμα και όλη η βάση της αστυνομίας που ήταν παρούσα για την ασφάλεια της διεξαγωγής του Συλλαλητηρίου δεν μπορεί να πιστέψει τις επίσημες δηλώσεις της ηγεσίας.

Πάλι καλά που είχαμε αληθινές εικόνες χάρη σε drones. Πάλι καλά που μερικοί στην υψηλή ηγεσία της αστυνομίας αντιστάθηκαν και δεν υπέγραψαν την απαράδεκτη δήλωση που θυμίζει αυταρχικά καθεστώτα όπου δεν θέλουν μόνο να ελέγχουν τα πάντα αλλά θέλουν λόγω κομματικών αρχών να αλλοιώνουν ακόμα και την αλήθεια. Δεν πρόκειται όμως να υποκύψουμε σε τέτοιες προοπτικές.

Εδώ είμαστε στην Ελλάδα κι όχι σε κάποια σταλινική χώρα. Δεν θα περάσει αυτή η προπαγάνδα χαμηλού επιπέδου. Και μάλιστα αυτοί που έδωσαν τις εντολές να μειωθεί επίσημα το πλήθος του Συλλαλητηρίου, θα γελοιοποιηθούν εντελώς διότι είναι στο αίμα μας να είμαστε της Δημοκρατίας. Άρα δεν θα αφήσουμε να κυκλοφορήσει μια τέτοια προπαγάνδα. 

Εδώ προσπάθησαν να εκφυλίσουν και τον λόγο του Μίκη Θεοδωράκη για να βολέψουν τα πράγματα όπως θέλουν. Αλλά ούτε αυτό γίνεται. Σιγά σιγά είναι όλο και περισσότεροι οι πολιτικοί που έρχονται προς το μέρος του ελληνικού λαού και αυτό είναι μία αλλαγή φάσης από μόνο του για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: