Ολόκληρο το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών και ενημέρωση - H ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ και Απαντήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών σε συχνά ερωτήματα πολιτών

Νίκος Λυγερός: Υπογράψτε ενάντια στη Συμφωνία για τη Μακεδονία

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το σύντομο όνομα της συμφωνίας, ονομασμένη έτσι από την τοποθεσία που υπογράφηκε, τις Λίμνες Πρέσπες. Αναφέρεται και ως Συνθήκη των Πρεσπών ή στην καθομιλουμένη απλώς «Πρέσπες».

Η πλήρης επίσημη ονομασία της είναι: Τελική Συμφωνία για την επίλυση των διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, και την εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών. Η πρότυπη συμφωνία είναι γραμμένη και υπογεγραμμένη στα αγγλικά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών (σλαβομακεδονικά: Договорот од Преспа‎ ή Преспански договор, αγγλικά: Prespa Agreement) είναι διακρατική συμφωνία που συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018 ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία μετονομάστηκε κατ' αυτόν τον τρόπο με τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας στις 12 Φεβρουαρίου 2019, και έγινε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της τελευταίας. 

Η Συμφωνία αντικατέστησε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και κατήργησε τη συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας και την προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μετονομάζοντας και αναγνωρίζοντας καθολικά τη χώρα ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

H ψήφιση της συμφωνίας προκάλεσε αντιδράσεις και στις δύο χώρες.

Υπογράφηκε στο ορεινό χωριό Ψαράδες της Φλώρινας που βρίσκεται στην περιοχή των Πρεσπών από όπου και πήρε το όνομά της και κυρώθηκε από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών σε ψηφοφορίες με καταληκτική αυτή στις 25 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα.

Τέθηκε σε ισχύ και μετονόμασε επίσημα τη χώρα σε Βόρεια Μακεδονία στις 12 Φεβρουαρίου 2019, όταν ενημερώθηκε τυπικά μέσω ρηματικής διακοίνωσης η πλευρά των Σκοπίων για την υπερψήφιση του Πρωτοκόλλου Ένταξής της στο ΝΑΤΟ από την Αθήνα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη συμφωνία ή συνθήκη και δεν μπορεί να ανακληθεί. Οι διατάξεις της είναι νομικά δεσμευτικές και για τα δύο μέρη από άποψη Διεθνούς Δικαίου και θα παραμείνει σε ισχύ επ' αόριστον.

Потпишување на договорот за македонско-грчкиот спор  [17.06.2018, Преспа] Date 17 June 2018, 10:39.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, 
Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς, υπογράφουν τη Συμφωνία, 
ενώπιον των Πρωθυπουργών Ζάεφ και Τσίπρα.
Потпишување на договорот за македонско-грчкиот спор 
[17.06.2018, Преспа] Date 17 June 2018, 10:39. Wikimedia

Το κείμενο, το οποίο αποτελείται από 20 σελίδες, 
διανεμήθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων.

The text of landmark agreement to resolve fYRoM 'name issue' 


Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της συμφωνίας τα εξής:

1. Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

2. Η ιθαγένεια θα είναι «Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

3. Η επίσημη γλώσσα, όπως τονίζεται, «θα είναι η “μακεδονική γλώσσα” όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977» και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.

4. Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

5. Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτου θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίησης.

Το άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρει:

1. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.

2. Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3. Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)

4. Η ΠΓΔΜ σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η «Μακεδονική» γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.

Στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ / Η Συμφωνία των Πρεσπών

Τι κερδίζει η Ελλάδα; Τι προβλέπει για ιθαγένεια, γλώσσα & εμπορικά σήματα; Πώς λύνει το θέμα του αλυτρωτισμού; Πώς διασφαλίζει τη χώρα μας;

Βρείτε παρακάτω περιεκτικές & πλήρεις απαντήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών σε συχνά ερωτήματα πολιτών καθώς και το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας:



Η Συμφωνία των Πρεσπών σε Άλλες γλώσσες

Languages: БългарскиΕλληνικά EnglishEspañolFrançais



 Η Μακεδονία είναι Ελλάδα                        







Οι υπογραφές των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και FYROM στις Πρέσπες είναι μία κίνηση ιδεολογίας κομματικής ενάντια στην Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Ελλάδα.

Διαβάστε το κείμενο που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Σκοπίων, για να κατανοήσετε ότι:
  • - πρόκειται για ένα Προσύμφωνο και ΟΧΙ για μία τελική συμφωνία όπως τιτλοφορείται, ακούγεται, προπαγανδίζεται
  • - θα έχει ισχύ μόνο αν και οι δύο χώρες το κυρώσουν στα κοινοβούλιά τους.
  • - διακυβεύονται πολύ περισσότερα πέραν του ονόματος.

Ζητάμε από τη Βουλή των Ελλήνων την καταψήφιση του Προσυμφώνου που υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Σκοπίων, στις Πρέσπες, την 17η Ιουνίου 2018.
Υπογράψτε ενάντια στη Συμφωνία για τη Μακεδονία ...εδώ 
Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού, θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους πολιτικούς φορείς και ειδικά στη Βουλή των Ελλήνων, όπου το Προσύμφωνο αυτό θα τεθεί προς κύρωση εντός των επομένων μηνών, ότι ο καθένας μας ζητά την καταψήφιση αυτού του Προσυμφώνου από την Βουλή των Ελλήνων.

Με σεβασμό στην Ιστορία και την Μνήμη.
Διαδώστε το παντού! Είναι ευθύνη όλων μας!


Θέματα για την Μακεδονία εδώ κι εδώ κι εδώ



Ενόψει της ψηφοφορίας με αντικείμενο την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενημερωθείτε για την ύπαρξη νομικών κινήσεων, επιστολών, ψηφισμάτων και υπογραφών κατά της Συμφωνίας αυτής. Justice For Greece

Βίντεο για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του Dr Nikos Lygeros





Δεν υπάρχουν σχόλια: