Τι είναι ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112

2018-2-11_Airport_Stuttgart_Musikschule_Leinfelden-Echterdingen
Αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης (Γερμανία): Μαθητές των
μουσικών σχολών Leinfelden-Echterdingen, Schönbuch
και Stuttgart (Στουτγάρδη) παίζουν τον ευρωπαϊκό ύμνο με την
ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας 112 στις 11 Φεβρουαρίου 2014.

Ενεργοποίηση του 112 για την ενημέρωση 
πολιτών με μηνύματα CBS

Τι είναι ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης «112»

Η πανευρωπαϊκή κλήση έκτακτης ανάγκης

Ο πανευρωπαϊκός αριθμός τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης 112 συστάθηκε το 1991 προκειμένου να καταστεί διαθέσιμη μια κοινή κλήση έκτακτης ανάγκης σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ υπάρχουν επιπλέον εθνικοί αριθμοί τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης.

Από τον Δεκέμβριο του 2008, οι κλήσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παρέχονται δωρεάν από όλα τα σταθερά και κινητά δίκτυα εντός της ΕΕ, με ένα κοινό αριθμό τηλεφώνου τον 112. Λόγω της αυξανόμενης χρήσης του 112 ως ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης, ο αριθμός αυτός γίνεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα κοινό σημείο βοήθειας και υποστήριξης.

Στην Ελλάδα ο Φορέας λειτουργίας του Ενιαίου
Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112
είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ένας εύκολος αριθμός που μπορεί να σας φανεί χρήσιμος κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας στο βουνό ή την ώρα που κάνετε κάποια υπαίθρια δραστηριότητα.

Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:
  • την Αστυνομία
  • τo Πυροσβεστικό Σώμα
  • το ΕΚΑΒ
  • το Λιμενικό Σώμα
  • την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056
  • την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000

Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει:

  • από σταθερό
  • κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).
  • από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.

Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112 στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ενημερώστε ιδίως τους ηλικιωμένους 
που δεν είναι στα social media.

Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα του αριθμού 112, καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου σε όλη την Ευρώπη. Ο αριθμός 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί στην προώθηση της ύπαρξης και της κατάλληλης χρήσης του, ως πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης, στους ευρωπαίους πολίτες, που δείχνουν να αγνοούν την ύπαρξή του.

Το 112 για επείγουσες ανάγκες λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών επικροτεί τη λειτουργία ενός τέτοιου τηλεφωνικού αριθμού. Ωστόσο, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους εξακολουθούν να αγνοούν το 112 και να μην το χρησιμοποιούν. Πλήρη άγνοια για την ύπαρξη και λειτουργία του αριθμού δηλώνει στο Ευρωβαρόμετρο το 94% των Ελλήνων.

Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Κροατία, τα νησιά Φαρόε, τη Σερβία, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Το 112 μπορεί κανείς να το καλέσει από κάθε είδους τηλεφωνική συσκευή, σταθερή ή κινητή, χωρίς χρέωση. Με την κλήση στο 112 ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στην κάθε χώρα και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει.

Στην Ελλάδα η υπηρεσία ενεργοποιήθηκε 
πλήρως την Πρωτοχρονιά του 2020.

Πολλές δράσεις πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας 112. Ορισμένες οργανώνονται από πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, άλλες από υπηρεσίες διάσωσης, πυροσβέστες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Στην Αθήνα αφίσες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο αεροδρόμιο ενημέρωσαν για τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Παρόμοιες δράσεις οργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στις Βρυξέλλες, όπου το Manneken-Pis ήταν ντυμένο με κοστούμι 112 ή στην Εσθονία όπου πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός στον οποίο οικογένειες και νηπιαγωγεία ενθαρρύνθηκαν να γράψουν το "112" στο χιόνι και να στείλουν μια εικόνα του.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από:
• «Απόφαση του Συμβουλίου, της 29ης Ιουλίου 1991, σχετικά με την καθιέρωση ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης», που εκδόθηκε από το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 29 Ιουλίου 1991.
• Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια el.wikipedia.org
• Κοινή τριμερή δήλωση για τη θέσπιση «ευρωπαϊκής ημέρας 112», Δελτίο τύπου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, 10 Φεβρουαρίου 2009.
• Δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112, Δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 25 Σεπτεμβρίου 2007.

by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση