Το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα (ft. Διονύσης Σιμόπουλος Video)


Dionysios Simopoulos: Οι νέοι εκλαϊκευτές της επιστήμης έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους την δάδα και την μεταφέρουν επάξια στις νεώτερες γενιές, πολύ καλύτερα απ’ ό,τι κάναμε εμείς και απ’ ό,τι μπορούσα να φανταστώ πριν από 45 χρόνια. Απίστευτη αποτελεσματικότητα.

Η συζήτηση, αφορά το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα. Κουβεντιάζουμε για την επική ιστορία του προγράμματος Apollo, για μελλοντικές αποστολές και αποικίες στη Σελήνη και για το ενδεχόμενο ανθρώπινης παρουσίας και αποικίας στον Άρη.

Επίσης αφήνουμε την (επιστημονική) φαντασία μας ελεύθερη και κάνουμε υποθέσεις για το μακρινό μέλλον ενός τεχνολογικού πολιτισμού σαν τον δικό μας.


Pavlos Kastanas: Ήταν πραγματικά τεράστια τιμή για το κανάλι Astronio η παρουσία του κ. Διονύση Σιμόπουλου! Ο κύριος Σιμόπουλος ήταν παρών στην εκτόξευση της αποστολής Apollo 11, και φυσικά επιφυλάσσαμε μια έκπληξη για τους θεατές μας: την ηχογράφηση και την περιγραφή την εκτόξευσης, όπου ένας πραγματικός ουρανοξύστης 110 μέτρων, ο πύραυλος Saturn V, χάθηκε μέσα στον ουρανό μεταφέροντας τον άνθρωπο από τη Γη στη Σελήνη. Συζητήσαμε επίσης για το μέλλον της ανθρωπότητας: για πιθανές αποικίες στη Σελήνη και στον Άρη αλλά και για περιστρεφόμενες διαστημικές αποικίες και βάσεις. Και ύστερα αφήσαμε την (επιστημονική) φαντασία μας ελεύθερη και κουβεντιάσαμε για το μακρινό μέλλον ενός τεχνολογικού πολιτισμού σαν τον δικό μας.

Θέλω να τον ευχαριστήσω και πάλι από καρδιάς για την παρουσία του στο κανάλι, για τον ενθουσιασμό του που διατηρείται αμείωτος τόσα χρόνια και μας εμπνέει διαρκώς και κυρίως για τη γιγάντια συνεισφορά του στην επικοινωνία της επιστήμης εδώ και μισό αιώνα.

Σύντομο βιογραφικό του Διονύση Σιμόπουλου:

Ο Διονύσης Σιμόπουλος (Ιωάννινα, 8 Μαρτίου 1943 - Αθήνα, 7 Αυγούστου 2022) ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και σε θεάματα πολυμέσων και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

Η καριέρα του άρχισε το 1967 και διετέλεσε διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια.

Έχει συγγράψει 30 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, περισσότερα από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση (όπως «Κόκκινοι Γίγαντες - Άσπροι Νάνοι», «Στα Μονοπάτια των Άστρων», «Παράθυρο στο Σύμπαν» κλπ), 200 σενάρια πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες κι έχει δώσει πάνω από 600 διαλέξεις σ' ολόκληρη τη χώρα.

Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση επί 8 χρόνια, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων επί τρεις δεκαετίες και Εταίρος (Fellow) της Royal Astronomical Society, της International Planetarium Society, της New York Academy of Sciences και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση «IPS Service Award» της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων και το 2006 το παράσημο του «Ακαδημαϊκού Φοίνικα» από την Γαλλική Δημοκρατία.

Στη χώρα μας το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων τον τίμησε το 2018 με το ανώτατο παράσημο του «Αργυρού Φοίνικα», ενώ η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον βράβευσε το 2012 ως «θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα».

Το 2015 έλαβε το Βραβείο της Τάξεως των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και διάδοση της Αστρονομίας και των επιστημών του Διαστήματος».

Ήταν παντρεμένος (1968) με την Κάρεν-Λουϊζα Πήτερσον, με την οποία απέκτησε μία κόρη (1974) και δύο γιους (1976, 1978) και έχουν πέντε εγγονές!

Πηγές εικόνων και ηχητικών ντοκουμέντων:
Προσωπικό αρχείο Διονύση Σιμόπουλου, NASA
(Public Domain, Creative Commons 3.0 License)
Εικόνα Γαιοπλασίας: Daein Ballard (Creative Commons 3.0 License)
Μουσική τίτλων τέλους: Kevin Macleod - As I Figure under a Creative 
Commons 3.0 license (πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: