Η δυναστεία που πλουτίζει κατά… 100 εκατομμύρια τη μέρα η πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου

Jet and Car

Έρευνα Σοφία Ντρέκου Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Κρατήστε αγαπητοί αναγνώστες στην αντιστασιακή σας μνήμη αυτό:
  • Έξω από το σπίτι των, μαζεύονταi ενίοτε απεργοί διαδηλώνοντας για καλύτερα μεροκάματα. Τους βλέπουν μέσα από τις τζαμαρίες των τεραστίων διαστάσεων γκαράζ με τις αντίκες των εκατομμυρίων. 

The dynasty that gets rich by… 100 million a day. How did
the richest family in the world make $ 4 million an hour!

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτό το έχουμε σχεδόν εμπεδώσει ότι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική ψαλίδα να ανοίγει όλο και περισσότερο.

Η Walton family είναι μια αμερικανική οικογένεια της οποίας η συλλογική περιουσία που προέρχεται από τη Walmart την καθιστά την πιο πλούσια οικογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Kατέχει το 48% των μετοχών της Walmart, της μεγαλύτερης εμπορικής αλυσίδα παγκοσμίως που ιδρύθηκε από τον Αμερικανό Σαμ Γουόλτον το 1962, βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με 230 δισ. δολάρια και απόσταση σχεδόν 100 δισ. δολαρίων από τη δεύτερη πιο πλούσια, εκείνη των Mαρς.

Η δυναστεία των Γουόλτον είναι μια… ιδιόμορφη περίπτωση-«υπόδειγμα» καπιταλισμού, καθώς πλουτίζει κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια τη μέρα ή 4 εκατ. δολάρια την ώρα ή 70.000 δολάρια το λεπτό.

Με τον ρυθμό που αυξάνεται η περιουσία τους, θα βγάλουν πάνω από 20.000 δολάρια μέχρι να τελειώσετε το παρόν άρθρο. Πώς το κατάφεραν αυτό; Υπερχρεώνοντας απλά, καθημερινά αγαθά στα εκατοντάδες, ανά την αμερικανική επικράτεια, σούπερ-μάρκετ τους, ενώ ταυτόχρονα υποπληρώνοντας τους υπαλλήλους τους οι οποίοι αμείβονται με μόλις… 11 δολάρια την ώρα.

Walton get medal of freedom
Walton get medal of freedom !!!

On March 17, 1992, America bestowed upon Sam Walton the Presidential Medal of Freedom, its highest civilian honor, recognizing his contributions to community and country. President George H. W. Bush offered to make the presentation wherever Sam desired.

Πώς έφτασε η πλουσιότερη οικογένεια του
κόσμου να βγάζει 4 εκατ. δολάρια την ώρα!


Τα νούμερα είναι πράγματι αστρονομικά: 100 εκατ. δολάρια 
τη μέρα, 4 εκατ. δολάρια την ώρα, 70.000 δολάρια το λεπτό.

Τόσο γρήγορα αυξάνεται πλέον η περιουσία των Γουόλτον, της οικογένειας πίσω από τα Walmart, η οποία έχει θρονιαστεί εδώ και καιρό στην πρώτη θέση της ετήσιας λίστας του Bloomberg με τις πλουσιότερες φαμίλιες του πλανήτη.

Με τον ρυθμό που αυξάνεται το χρήμα τους, έβγαλαν ήδη άλλες 23.000 δολάρια μέχρι να διαβάσετε αυτές τις γραμμές! Στον ίδιο χρόνο βέβαια, ένας υπάλληλος που ξεκινά την καριέρα του στη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου του κόσμου θα έχει βγάλει… 6 σεντς, καθώς δεν αμείβεται παρά με 11 δολάρια την ώρα.

Πράγματι, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα της ακραίας συγκέντρωσης πλούτου και των εξαιρετικών εισοδηματικών ανισοτήτων, οι αριθμοί που αφορούν στους Γουόλτον είναι τρομακτικοί.


Οι κληρονόμοι του Σαμ Γουόλτον, του οραματιστή, καινοτόμου και αδυσώπητα σπαγγοραμένου «πατριάρχη», καθαρίζουν σήμερα περισσότερα από ποτέ. Περισσότερα κι απ’ όσα θα μπορούσε να φανταστεί ο μπαμπάς τους, πρώτο όνομα στα χρόνια του στους πλουσιότερους κροίσους της υφηλίου.
ΔείτεΤα άγνωστα γονίδια του τσιγκούνη: Η φιλαργυρία είναι ψυχιατρική νόσος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή ψυχολογικού τύπου ιδιομορφία;
Το Bloomberg εκτίμησε πρόσφατα (Αύγουστος του 2019) τη συνολική τους περιουσία στα 191 δισ. δολάρια, 39 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρσι δηλαδή (Ιούνιος 2018), όταν σκαρφάλωσαν ξανά στη βασιλική θέση.

Το Forbes (αμερικανικό περιοδικό με θέμα τις επιχειρήσεις), από την άλλη, μας λέει πως ο μικρότερος από τα τρία παιδιά του Σαμ, ο Τζιμ Γουόλτον, είναι ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με προσωπική περιουσία 44,6 δισ. δολαρίων.

Στις επόμενες δύο θέσεις της περίφημης λίστας του περιοδικού με τους πλουσιότερους μεγιστάνες του πλανήτη φιγουράρουν τα άλλα δύο αδέλφια του: στη 17η θέση η Άλις Γουόλτον, με περιουσία 44,4 δισ. δολαρίων, και στη 18η ο Ρομπ Γουόλτον με τα 44,3 δισ. του.


Σε αντίστοιχες θέσεις έπαιζαν άλλοτε και οι δύο άλλοι κληρονόμοι του Σαμ ως τον θάνατό τους, ο αδικοχαμένος γιος Τζον (πέθανε το 2005) και η σύζυγος Έλεν (2007). Η χήρα του Τζον, Κρίστι Γουόλτον, και ο γιος τους Λούκας, πήραν τη θέση του σε τέτοιες λίστες, αρκετά επίπεδα παρακάτω βέβαια: ο Λούκας είναι σήμερα, κατά το Forbes, 75ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία 15,2 δισ. δολαρίων, και η μαμά του, Κρίστι, φιγουράρει στη θέση 203 με 7,2 δισ.

Στην τρίτη της γενιά σήμερα, με τα εγγόνια του γερο-Σαμ να αποκτούν θέσεις ευθύνης στην αυτοκρατορία των σουπερμάρκετ, η δυναστεία των Γουόλτον από το Αρκάνσας καλά κρατεί, συνεχίζοντας να κατέχει συνολικά τις μισές μετοχές του κολοσσού. Τα Walmart παραμένουν η μεγαλύτερη εταιρία λιανεμπορίου του κόσμου σε επίπεδο τζίρου, με ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 514 δισ. δολαρίων από τα σχεδόν 12.000 καταστήματά της παγκοσμίως.

Οι Γουόλτον έχουν στα χέρια τους τη μεγαλύτερη περιουσία του κόσμου, κάτι που διασφάλισε ο μπαρμπα-Σαμ χωρίζοντας τα μερίδιά τους και το ιδιοκτησιακό καθεστώς πριν τον θάνατό του το 1992. Άλλοι δουλεύουν στην οικογενειακή αυτοκρατορία, είτε ως μέλη στο διοικητικό συμβούλιο είτε ως εκτελεστικοί διευθυντές, και άλλοι αναζήτησαν τα όνειρά τους εκτός Walmart.

Ο Σαμ Γουόλτον δεν ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε την πολυτέλεια και τις σπατάλες. Τα παιδιά του είχαν όμως άλλη γνώμη.

Γνωρίστε τους Γουόλτον


Εφτά κληρονόμους άφησαν πίσω τους ο Σαμ Γουόλτον (πέθανε το 1992) και ο παραγνωρισμένος αδερφός του Τζέιμς (πέθανε το 1995), που όλοι φώναζαν Μπαντ. Τέσσερα παιδιά και μια χήρα ο Σαμ, δύο παιδιά ο Μπαντ. Και δεν ήταν ακριβώς αμελητέο ποσό αυτός ο Μπαντ, καθώς οι δύο κόρες του είναι κι αυτές δισεκατομμυριούχες.

Στο Νο 244 των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου του Forbes η Αν Γουόλτον-Κρένκε με τα 6,5 δισ. δολάριά της και στο Νο 303 η Νάνσι Γουόλτον-Λόρι με τα δικά της 5,7 δισ.

Οι Σαμ και Μπαντ ίδρυσαν το πρώτο Walmart στο Αρκάνσας το 1962, κατέβασαν την εταιρία τους στο χρηματιστήριο το 1970 και σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Ο Σαμ παντρεύτηκε την Έλεν Ρόμπσον, γόνο οικογένειας τραπεζιτών, τον Άγιο Βαλεντίνο του 1943 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Ρομπ, τον Τζον, τον Τζιμ και την Άλις.

Μέχρι να φύγει από τον κόσμο το 1992, ο Σαμ είχε κάνει την κίνηση-ματ, όπως του αναγνωρίζουν όλοι: είχε φτιάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της διαχειρίστριας εταιρίας των Walmart, της Walton Enterprises (που συνεχίζει να κατέχει το 50% των Walmart), με τέτοιο τρόπο που ελαχιστοποιούσε τους φόρους που θα έπρεπε να πληρώσουν οι κληρονόμοι του.

Κάθε παιδί του είχε το 20% της Walton Enterprises, αφήνοντας σε εκείνον ένα 10% και άλλο ένα 10% στη σύζυγό του. Όταν πέθανε, η Έλεν κληρονόμησε το δικό του 10% χωρίς να πληρώσει μία στο κράτος! Ήταν ένα ιδιόμορφο κράμα οικογενειακής ιδιοκτησίας.


Ο Σάμιουελ Ρόμπσον (Ρομπ), ως ο μεγαλύτερος γιος, κράτησε τη θέση του προέδρου των Walmart από τη στιγμή που πέθανε ο πατέρας του ως και το 2015. Απέκτησε τρία παιδιά (με την πρώτη του γυναίκα), έκανε τρεις γάμους και όταν παραιτήθηκε από πρόεδρος έβαλε στη θέση του τον γαμπρό του. Παραμένει ακόμα στο διοικητικό συμβούλιο, ως ο μόνος από τα παιδιά του Σαμ που ασχολούνται σήμερα με τα σουπερμάρκετ.
  • Ζει σε ένα σπίτι στην Αριζόνα, έξω από το οποίο μαζεύονταν κάποτε οι απεργοί διαδηλώνοντας για καλύτερα μεροκάματα. Εκείνος τους έβλεπε μέσα από τις τζαμαρίες του τεραστίων διαστάσεων γκαράζ του με τις αντίκες των εκατομμυρίων. 
Το 2013 τράκαρε το Shelby Daytona Coupe του και το κατέστρεψε ολοσχερώς, ένα αμάξι 15 εκατ. δολαρίων, ένα από τα μόλις πέντε που έφτιαξε ποτέ ο Κάρολ Σέλμπι.

Το 2001 σόκαρε μάλιστα τον κόσμο όταν εκθρόνισε τον Μπιλ Γκέιτς από τη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Δεν τον είδαν ποτέ σε κοσμικά γκαλά και λαμπερές πρεμιέρες, φροντίζοντας να περνά πάντα απαρατήρητος. Και να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να εξαφανίζονται από τα πρακτορεία οι φωτογραφίες του, αλίμονο.

Ο Τζον ήταν το δεύτερο παιδί του Σαμ και της Έλεν, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 2005. Ήταν παντρεμένος με την Κρίστι και είχε ένα παιδί, τον Λούκας. Ο Τζον άφησε το 17% του μεριδίου του στη χήρα του και το υπόλοιπο 3% πήγε στον γιο του και σε αγαθοεργίες.

Λοκατζής στον Πόλεμο του Βιετνάμ, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ ασχολήθηκε με πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων και εταιρικός πιλότος των Walmart! Και πιλότος ψεκαστικών αεροπλάνων κατόπιν. Αφού έφτιαξε και μερικές δικές του εταιρίες με γιοτ, μπήκε τελικά στο διοικητικό συμβούλιο του οικογενειακού κολοσσού. Περιπετειώδης και βαθιά φιλάνθρωπος, σκοτώθηκε με το πειραματικό ιδιωτικό του αεροσκάφος.


Ο Τζέιμς «Τζιμ» Γουόλτον είναι ο μικρότερος γιος του Σαμ και παραμένει πρόεδρος της οικογενειακής επενδυτικής τράπεζας Arvest Bank, που διαχειρίζεται κεφάλαια 18 δισ. δολαρίων. Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Walmart για περισσότερο από μια δεκαετία, πριν παραιτηθεί το 2016 κάνοντας τόπο για να τον διαδεχτεί ο γιος του Στιούαρτ. Το πρώτο εγγόνι του μπαρμπα-Σαμ που μπήκε στην εταιρία.

Έχει τέσσερα παιδιά και συνεχίζει να επιβλέπει ένα καλό κομμάτι της αυτοκρατορίας από τα ίδια ταπεινά γραφεία του Αρκάνσας. Όπως και τα υπόλοιπα αδέρφια, πήρε πτυχίο οικονομικών από δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η νεότερη από τα τέσσερα αδέλφια, η Άλις Γουόλτον, έχει δύο διαζύγια και κανένα παιδί. Ως μαύρο πρόβατο, δεν θέλησε ποτέ να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην πατρική επιχείρηση. Αντιθέτως, έγινε μαικήνας της τέχνης και διαθέτει σήμερα μια τεράστια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης που θα ζήλευαν μουσεία και μουσεία.

Το 2011 άνοιξε μάλιστα μια γκαλερί στη μέση του πουθενά για να στεγάσει και να θαυμάσει ο κόσμος τους πίνακές της, συνολικής αξίας 500 εκατ. δολαρίων. Το μουσείο της είναι τόσο όμορφο και ιδιαίτερο που όλοι θέλουν να παντρευτούν εκεί. Και μπορούν, με το αζημίωτο πάντα.


Η δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου ασχολείται επίσης με τα άλογα, παραμένοντας ένας από τους γνωστότερους εκτροφείς της Αμερικής. Μέχρι να τα πουλήσει όλα το 2017 τουλάχιστον, και τα χιλιάδες στρέμματα και τις φοβερές εγκαταστάσεις, έναντι ποσού που δεν ανακοινώθηκε ποτέ.

Την προηγούμενη χρονιά, έδωσε 3,7 εκατομμύρια μετοχές της των Walmart, αξίας 225 εκατ. δολαρίων, στο οικογενειακό φιλανθρωπικό σωματείο Walton Family Foundation. Το ίδρυμα είχε ιδρύσει ο Σαμ και η Έλεν για να διδάξουν στα παιδιά τους την αξία της προσφοράς.

Στο ίδρυμα καταθέτουν όλα τα αδέρφια τον οβολό τους και ο καθένας χειρίζεται υποχρεωτικά και από έναν τομέα δράσης, από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες μέχρι και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Ώστε «να μάθουν να δίνουν πίσω και να συνεργάζονται», όπως το έλεγε ο μπαμπάς τους.

Όσο για τα πρώτα ξαδέλφια τους, τις κόρες του Μπαντ, δεν τα έχουν πάει άσχημα και του λόγου τους. Η Αν Γουόλτον κληρονόμησε το μερίδιο του πατέρα της, πλάι στην αδερφή της Νάνσι, δεν ασχολήθηκε όμως ποτέ με τα Walmart.


Αντιθέτως, παντρεύτηκε τον επίσης κροίσο Σταν Κρένκε, τον ιδιοκτήτη της Άρσεναλ, αν και στις ΗΠΑ είναι το μεγάλο αφεντικό του κόσμου των σπορ, έχοντας ομάδες στο ΝΒΑ (Ντένβερ Νάγκετς), το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ, το χόκεϊ, το λακρός κ.ά. Στα 8,5 δισ. δολάρια εκτιμά το Forbes την περιουσία του.

Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά, δυο χρυσούς κληρονόμους που θα βάλουν κάποια στιγμή στο χέρι κομμάτι και από τις δύο αυτοκρατορίες.

Όσο για τη Νάνσι, τη μικρότερη κόρη του Μπαντ, αυτή διακρίθηκε και στον επιχειρηματικό στίβο και τη φιλανθρωπία. Ζει με τον σύζυγο και την κόρη της στο Λας Βέγκας και ασχολείται με πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων και εκτροφή αλόγων για ιπποδρομίες.
Μπαμπάς και μαμά


Εξαιρετικά δυσπρόσιτοι από τον Τύπο και τις κάμερες, οι Γουόλτον πραγματοποιούν εμφανίσεις μόνο όταν πρόκειται για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ενώ δημοσίως τουλάχιστον φαίνεται να ζουν απλές ζωές, χωρίς υπερβολές.

Κληρονομιά πιθανότατα κι αυτή του «πατριάρχη» Σαμ, ο οποίος απέφευγε τη δημοσιότητα σαν να ήταν χολέρα. Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό μας έδωσε στην αυτοβιογραφία του, λέγοντας πόσο δύσκολη του είχε κάνει τη ζωή ο τίτλος του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Γιατί στα χρόνια του ήταν φυσικά ο πλουσιότερος, ο καλύτερος επιχειρηματίας όλων των εποχών, όπως τον προλόγιζε ο οικονομικός Τύπος του καιρού του.

«Τα μέσα με παρουσίαζαν σαν έναν εκκεντρικό ερημίτη, έναν αγροίκο που κοιμόταν με τα σκυλιά του, παρ’ όλο που είχε καταχωνιασμένα δισεκατομμύρια δολάρια». Ο Σαμ απεχθανόταν την αχρείαστη έκθεση στις εφημερίδες, ακόμα και την προσωπική προβολή του.

Όσο για την Έλεν, κράτησε τα ηνία της οικογένειας μετά τον θάνατό του ως η πλουσιότερη Αμερικανή και 11η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μαζί άνοιξαν εξάλλου το πρώτο μαγαζάκι τους το 1945 στο Αρκάνσας, ένα φτηνο-εστιατόριο, πριν μετακομίσουν σε άλλη πόλη και ιδρύσουν το 1962 τη Walmart.


Ο Σαμ της απέδιδε πολλά και διάφορα στην καινοτόμα λειτουργία της αλυσίδας του, θεωρώντας τη την ήρεμη δύναμη πίσω από το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Η Έλεν σκέφτηκε, ας πούμε, τη Νο 1 κίνηση που έκανε τα σουπερμάρκετ του υπερεπιτυχημένα: στις πρώτες μέρες των Walmart βλέπετε κάθε διευθυντής καταστήματος έπαιρνε ποσοστό από τα κέρδη. Το ποσοστό έγινε αργότερα μπόνους παραγωγικότητας.

Εκείνη αποσύρθηκε κάποια στιγμή από τον κολοσσό και λειτουργούσε ως πρόεδρος του οικογενειακού ιδρύματος, προστατεύοντας τέχνες, γράμματα και ανθρώπους. Όταν έφυγε από τον κόσμο το 2007 είχε τρία παιδιά, 8 εγγόνια και 4 δισέγγονα.

Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν βέβαια δυνατά χωρίς τον άνθρωπο που πήρε ένα χρεοκοπημένο franchise το 1945, το έσωσε από τα χειρότερα και 17 χρόνια αργότερα εγκαινίασε μια αλυσίδα που ερχόταν για να μείνει ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης του πλανήτη.


Μέχρι να φύγει από τον κόσμο το 1992, το επιχειρηματικό του μοντέλο διδασκόταν σε σχολές οικονομικών και όλοι μιλούσαν για τη μεγαλύτερη εμπορική διάνοια του σύγχρονου κόσμου.

«Κάνε πάντα τους πελάτες σου χαρούμενους και πιο χαρούμενους με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου», συνήθιζε να λέει εκείνος. Κι όχι μόνο να λέει, αλλά να κάνει και πράξη. Για 45 ολόκληρα χρόνια, ο Σαμ σκεφτόταν και καθιέρωνε κάθε βδομάδα ένα πρόγραμμα, ένα πλάνο, μια πρωτοβουλία με μικρότερες ή μεγαλύτερες βελτιώσεις που εφαρμοζόταν την αμέσως επομένη.

Κάθε Σάββατο συγκεκριμένα συναντούσε τους διευθυντές των καταστημάτων του και οι βελτιώσεις εφαρμόζονταν την ερχόμενη Δευτέρα. Κάθε Δευτέρα. Για μισό σχεδόν αιώνα. Έστω κι αν ήταν οι μηχανές του καφέ στα κυλικεία του.

Ο Γουόλτον αντέγραφε τον ανταγωνισμό, άκουγε τους υπαλλήλους του, συμβουλευόταν τους συγγενείς του, καλωσόριζε παρατηρήσεις απ’ όπου κι αν προέρχονταν. Παραμένοντας αληθινά ανοιχτός στην κριτική.

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει στην επιχειρηματική ιστορία ως παροιμιωδώς τσιγκούνης, ο Σαμ δεν έφτιαξε την αυτοκρατορία του επειδή δεν ήθελε να ξοδεύει από την τσέπη του. Αλλά επειδή είχε την τάση να πειραματίζεται διαρκώς με νέες ιδέες και να αποδέχεται το λάθος και τη χασούρα ως μέρος της δουλειάς.

Και ήταν ένας από τους πρώτους που αγκάλιασαν ολόθερμα τη σύγχρονη τεχνολογία, πληρώνοντας συχνά πολλά σπασμένα εκεί στις πρώτες μέρες της υιοθέτησης των αυτοματισμών.

Οι Γουόλτον ζουν ακόμα από την κληρονομιά του. Μια κληρονομιά που όταν διανύει καλά τρίμηνα, οι απόγονοι γίνονται κατά εκατοντάδες εκατομμύρια πλουσιότεροι.


Πώς έκανε περιουσία 46 δισ. δολαρίων η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου


Η Άλις Γουόλτον, οι «στρωμένες» μπίζνες και οι επενδύσεις στις τέχνες
Θρόνο στολισμένο με διαμάντια, έναν στόλο με αυτοκίνητα όλων των... χρωμάτων, ατελείωτα φορέματα σε γιγάντιες ντουλάπες, καλλυντικά και κοσμήματα που θα έβαφαν και θα έντυναν μια Πολιτεία, πισίνα γεμάτη... δολάρια, γιοτ, ιδιωτικά τζετ, προσωπικό, απέραντες εκτάσεις γης, στρατιά εραστών... Η Άλις Γουόλτον (Alice Walton) με τα λεφτά που διαθέτει άνετα θα μπορούσε να ικανοποιήσει κάθε καπρίτσιο και φαντασίωση, γιατί μπορεί!

Η λεπτοκαμωμένη γυναίκα με τα γκρίζα καρέ μαλλιά και το «δυναμικό» ύψος των 1,73 μ., «διεκδίκησε» και τελικά τα κατάφερε να αποκτήσει τον βαρύτιμο τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας στον πλανήτη με περιουσία που αγγίζει τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια, από 33,8 δισ. που ήταν πριν 13 περίπου μήνες.

Η μοναχοκόρη του ιδρυτή της Walmart, Σαμ Γουόλτον βρέθηκε πρόσφατα στην 16η θέση στη λίστα του Forbes των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη και στην πρώτη στις γυναίκες, χάρη στην αύξηση της τάξεως του 43% στην αξία των μετοχών της εταιρείας. Η Walmart Inc. είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρία λιανικής που εκμεταλλεύεται μια αλυσίδα υπερκαταστημάτων, εκπτωτικών πολυκαταστημάτων και παντοπωλείων. Η πολυεθνική έκανε μια δυναμική είσοδο στις online πωλήσεις και πρόσφατα ανακοίνωσε μια νέα σειρά προϊόντων κουζίνας σε συνεργασία με το online δίκτυο τροφίμων Buzzfeed, Tasty. Η εταιρεία με έδρα το Bentonville στο Αρκάνσας των ΗΠΑ, σχεδιάζει επίσης-μεταξύ άλλων- να διαθέτει κιτ γευμάτων σε 2.000 καταστήματα εντός του έτους.

Ο ιδρυτής της Walmart, Σαμ Γουόλτον

Η Γουόλτον «έκλεψε» τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας από την κληρονόμο της L'Oreal, Λίλιαν Μπετανκούρ, η οποία πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2017 στην ηλικία των 94 ετών. Το μοναχοπαίδι της Μπετανκούρ, Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάιερς, είναι η επόμενη με περιουσία 42,2 δισ. δολάρια.

Σε αντίθεση με τα αδέλφια της, Ρομπ και Τζιμ, η 68χρονη δεν έχει πάρει ποτέ ενεργό ρόλο στη διαχείριση της Walmart και αντ' αυτού έχει γίνει η «προστάτης» των τεχνών. Ερωτεύτηκε τις τέχνες σε νεαρή ηλικία και όταν ήταν 10 ετών, αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης: ένα αντίγραφο ενός πίνακα του Πικάσο για 2 δολάρια. Διαθέτει μια τεράστια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης, με πρωτότυπα έργα από θρυλικούς καλλιτέχνες όπως Andy Warhol, Norman Rockwell, και Georgia O'Keefe.

Το 2014, γράφτηκε στα μίντια πως ξόδεψε 44,4 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει ένας έργο της αμερικανίδας εικαστικού Τζόρτζια Ο'Κιφ (Georgia O'Keeffe), το πιο ακριβό έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ από γυναίκα καλλιτέχνη. «Το να συλλέγω μου προσφέρει τέτοια χαρά και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μου», είχε εξηγήσει κάποτε σε συνέντευξή της στον New Yorker.

Η Άλις Γουόλτον, με τα αδέλφια της Τζιμ και Ρομπ, το 2012

Η φιλότεχνη ζάμπλουτη επιχειρηματίας, ίδρυσε το 2011 ένα μουσείο 50 εκατομμυρίων δολαρίων, το Crystal Bridges, ώστε να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή των έργων τέχνης της, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα άλογα και η... Κλίντον

Η 68χρονη κυρία των τεχνών και των χρημάτων, ανοίγει την αγκαλιά της και σε άλλα έμψυχα όντα όπως τα άλογα-όχι οποιαδήποτε άλογα, αλλά τις πιο όμορφες και σπάνιες ράτσες -και πιο ακριβές. Διέθετε μάλιστα και ένα εντυπωσιακό ράντσο στο Millsap του Τέξας, το Rocking W Ranch στο οποίο όμως αποφάσισε να βάλει πωλητήριο και τελικά να παραδώσει τα κλειδιά σε άλλο ιδιοκτήτη για ένα μη ανακοινώσιμο ποσό. Όπως διέρρευσε, η αρχική τιμή ήταν 19,75 εκατ. δολάρια, αργότερα έπεσε στα 16,5 και η τελική του τιμή απλά αγνοείται. Το άλλο της ράντσο των 1.000 περίπου στρεμμάτων, πάλι στο Τέξας, βρισκόταν μέχρι και πρόσφατα και εκείνο διαθέσιμο προς όποιον το επιθυμεί για 22 εκατομμύρια δολάρια.

Η είσοδος του μουσείου Crystal Bridges Museum of American Art

Στη διάθεσή της έχει επίσης και μια μεζονέτα στην Park Avenue της Νέας Υόρκης, την οποία αγόρασε για 25 εκατομμύρια δολάρια το 2014, με πάνω από 52 μεγάλα παράθυρα με θέα στο Σέντραλ Παρκ και την πόλη.

Αρκετά με τα κτηματομεσιτικά, σειρά έχει η πολιτική. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι προέρχεται από μια οικογένεια Ρεπουμπλικανών, η Άλις δώρισε 354.000 δολάρια για την πολιτική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Οι δυο γυναίκες είχαν συναντηθεί όταν η Κλίντον ήταν η πρώτη κυρία στο Αρκάνσας - το 1980 ο Μπιλ Κλίντον εκλέχτηκε γερουσιαστής της πολιτείας αυτής.

Γάμοι - αστραπή, η ερωτική πισίνα και τα μοιραία ατυχήματα

Η ονειροπόλα Αλίκη, από πολύ νέα αποφάσισε να εισέλθει δυναμικά στον δύσκολο κόσμο της έγγαμης ζωής αλλά και να «ξεμπερδέψει» πολύ γρήγορα με το κεφάλαιο «γάμος». Σε ηλικία 24 ετών, το 1974, νυμφεύτηκε με ένα εξέχων τραπεζίτη από τη Λουιζιάνα αλλά ο κοινός βίος τους διακόπηκε μάλλον απότομα δυο χρόνια και κάτι μήνες αργότερα. Το επόμενο ερωτικό της σκίρτημα δεν άργησε να έρθει και μάλιστα το βρήκε πολύ κοντά στο σπίτι της- ως την πισίνα. Σύμφωνα με το Forbes, η διαζευγμένη γυναίκα ερωτεύτηκε και αργότερα ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με τον εργολάβο που της έφτιαξε την πισίνα, αλλά ο γάμος διαλύθηκε πριν προλάβει να... γεμίσει με νερό η πισίνα! Από τους γάμους της δεν απέκτησε παιδιά.


Γάμος και αυτοκίνητο, είναι κάτι που δε ταιριάζουν στην πλουσιότερη γυναίκα του πλανήτη. Κι αυτό γιατί έχει εμπλακεί σε ένα σωρό τροχαία ατυχήματα με ένα από αυτά μάλιστα στέρησε τη ζωή σε μια γυναίκα. Πριν από 35 χρόνια, το 1983, στο Ακαπούλκο του Μεξικό, έχασε το έλεγχο του αυτοκινήτου της και έριξε το τζιπ της σε φαράγγι. Από την πτώση τραυματίστηκε σοβαρά το ένα της πόδι ενώ ακόμα και έπειτα από δεκάδες επεμβάσεις, περπατά με δυσκολία. Τον Απρίλιο του 1989, στο Fayetteville του Αρκάνσας, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα μια 50χρονη. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, ότι η Γουόλντον είχε αναπτύξει ταχύτητα, αλλά δεν της απαγγέλθηκε καμία κατηγορία.

Το 1998 είχε ρίξει το πολυτελές ΙΧ της σε μετρητή αερίου με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών. Το 2011 μάλιστα, συνελήφθη στο Τέξας να οδηγεί έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνευματωδών. Η ζωή δεν είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα ακόμη και αν είσαι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Κρατήστε αγαπητοί αναγνώστες στην αντιστασιακή σας μνήμη αυτό:
  • Έξω από το σπίτι των, μαζεύονταν κάποτε οι απεργοί διαδηλώνοντας για καλύτερα μεροκάματα. Τους βλέπουν μέσα από τις τζαμαρίες των τεραστίων διαστάσεων γκαράζ με τις αντίκες των εκατομμυρίων. 
ΔιαβάστεΟ σκοπός των εραστών του χρήματος και της εξουσίας

Το Forbes είναι αμερικανικό περιοδικό με θέμα τις επιχειρήσεις και ανήκει στη Forbes, Inc. Το περιοδικό κυκλοφορεί 2 φορές τη βδομάδα και ασχολείται κυρίως με την οικονομία, την επένδυση, τη βιομηχανία και το εμπόριο. Στο περιοδικό βρίσκουν χώρο και θέματα που αφορούν την τεχνολογία, την επικοινωνία, την επιστήμη και τον νόμο. Τα γραφεία του περιοδικού βρίσκονται στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, στην πόλη Τζέρσεϊ Σίτι. Κυριότεροι ανταγωνιστές του περιοδικού, στις ΗΠΑ, στην κατηγορία των περιοδικών που αφορούν τις επιχειρήσεις είναι το Fortune και το Bloomberg Businessweek. Το περιοδικό είναι, επίσης, γνωστό για τις λίστες που δημοσιεύει, μεταξύ άλλων τη λίστα με τους πλουσιότερους αμερικανούς (Forbes 400) και τη λίστα με τις πλουσιότερες επιχειρήσεις παγκοσμίως (Forbes Global 2000). Το μότο του περιοδικού είναι: The Capitalist Tool[3] (ελεύθερη μετάφραση: Το καπιταλιστικό εργαλείο). Πρόεδρος και αρχισυντάκτης του περιοδικού είναι ο Στιβ Φόρμπς και ο Διευθύνων Σύμβουλος ο Μάικ Περλίς. Επίσημος ιστότοπος

Πηγές: Sophia-Ntrekou.gr, forbes.com,
newsbeast.gr, naftemporiki.gr, News.gr,
και τα videos από το youtube.com.

VIDEOS for Walton family
 




υιος ασωτος (Σωτήρης Λαλιώτης): Πολύ διαφωτιστική τούτη η ανάρτηση σου Σοφία. Έρχονται στον νου ξανά τα λόγια του μεγάλου και αγαπημένου και αν θες οδηγού μου, του Τσε Γκεβάρα: Λαοί που σκέφτονται τα της ημέρας, που δεν διεκδικούν το δικαίωμα της συμμετοχής τους στο μερίδιο της κοινωνικής πίτας, αφήνουν να γεννηθούν τα τέτοια φαινόμενα. Σε ευχαριστώ από καρδιάς. 26 Μαρτίου 2020

Ποιες είναι οι δέκα πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου

Σχετικά Θέματα:




Δεν υπάρχουν σχόλια: