Tην ημέρα που… κάποιοι έγραψαν Ιστορία στον Πόλεμο - The Day When (Video)

The Day When

Tην ημέρα που… (The Day When…)
Η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ1

Οι άντρες που έγραψαν Ιστορία. Σε εποχές μεγάλης κρίσης ή πολέμου, μία προσωπική απόφαση ενός εθνικού ηγέτη μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Σαν να βλέπουμε θρίλερ που εκτυλίσσεται μέσα σε 24 ώρες, μέσα από αρχεία και ιστορικές αναπαραστάσεις θα ζήσουμε την ημέρα όπου κορυφαίας σημασίας προσωπικές επιλογές θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην τελική έκβαση της μάχης. (από την παρουσίαση της σειράς)

THE DAY WHEN... (Δείτε όλα τα βίντεο)
Σειρά ντοκιμαντέρ 5 ωριαίων επεισοδίων.
Παραγωγή: Γαλλίας (2016)
Σκηνοθεσία: Laurent Joffrin & Laurent Portes
► Δείτε και τα πέντε επεισόδια με ένα κλικ

Επεισόδιο 1ο: «Την ημέρα που… ο Στάλιν κέρδισε
τον πόλεμο» (The Day When… Stalin Won the War)

The Day When

Ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν (Ио́сиф Виссарио́нович Ста́лин, ψευδώνυμο του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, 18 Δεκεμβρίου 1878 – 5 Μαρτίου 1953) ήταν Γεωργιανός Σοβιετικός ηγέτης.

Ο Στάλιν έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (Κ.Κ.Σ.Ε) το 1922. Την περίοδο αυτή ο Λένιν είναι βαριά άρρωστος και η πρότασή του να αντικατασταθεί ο Στάλιν γνωστοποιήθηκε στο κόμμα των μπολσεβίκων στο 13ο Συνέδριο, οι οποίοι όμως ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Στάλιν ως γραμματέα του κόμματος.

Μετά το θάνατο του Βλαντιμίρ Λένιν, επεκράτησε του Λέοντα Τρότσκι σε μια πολιτικοϊδεολογική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 που όμως λύθηκε με διοικητικά μέτρα (διαγραφές, καθαιρέσεις, εξορίες κλπ).

Στη δεκαετία του '30 ο Στάλιν εξάλειψε την ενεργό πολιτική αντιπολίτευση μέσω ενός συστήματος εσωτερικής εξορίας και παγίωσε την αρχή του την εποχή της Μεγάλης Εκκαθάρισης (1936-1938), μια περίοδο σκληρής καταστολής (διαγραφές, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, δολοφονίες) απέναντι τόσο σε πάρα πολλούς κομμουνιστές που διαφωνούσαν με τις επιλογές και τη νοοτροπία της κυρίαρχης τάσης (σταλινισμός) στο Κομμουνιστικό κόμμα της ΕΣΣΔ, όσο και χιλιάδες άλλους πολίτες που κατηγορούνταν για πολιτικά εγκλήματα.

Τον Φεβρουάριο του 1945 ήταν γνωστό ότι η ναζιστική Γερμανία έχασε τον πόλεμο. Όμως, ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής; Στη Γιάλτα, Αμερικανοί, Βρετανοί και Σοβιετικοί μάχονται για την κυριαρχία της Ευρώπης. Δύο εναντίον ενός. Τελικά, θα κυριαρχήσουν Αμερικανοί και Άγγλοι. Όμως οι χειρισμοί του Στάλιν, αριστούργημα μαεστρίας, του χαρίζουν την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, παρά την αντίθεση του Τσόρτσιλ και του Ρούζβελτ.













Επεισόδιο 2ο: «Την ημέρα που… ο Χίτλερ έχασε
τον πόλεμο» (The Day When… Hitler Lost the War)

Ο Αδόλφος Χίτλερ (Adolf Hitler), 20 Απριλίου 1889 - 30 Απριλίου 1945), αποκαλούμενος με την προσωνυμία Φύρερ (Führer, δηλαδή: ηγέτης), ήταν Γερμανός πολιτικός αυστριακής καταγωγής, ηγέτης του Εργατικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (NSDAP) και δικτάτορας της Ναζιστικής Γερμανίας. Από το 1933 έως το 1945 διετέλεσε Καγκελάριος της Γερμανίας και από το 1934 έως το 1945 αρχηγός του γερμανικού κράτους, του Τρίτου Ράιχ. Ο Αδόλφος Χίτλερ θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους και σκληρότερους στρατιωτικούς ηγέτες και δικτάτορες που έχει γνωρίσει ποτέ η Ιστορία. Διαβάστε περισσότερα »

Η γαλλική σειρά ντοκιμαντέρ «Η ημέρα που... Ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο» θα συνδέσει, μέσω αρχείων και δραματοποιημένων σκηνών από ιστορικά έγγραφα, την πτώση του Χίτλερ, η οποία ξεκίνησε πολύ πριν από το επίσημο τέλος του πολέμου το 1945, το σημείο αυτό που ανατράπηκε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και σώθηκε ο κόσμος από τα χέρια των Γερμανών.

Μέσα από αρχεία και ιστορικά ντοκουμέντα παρουσιάζεται αυτή η μοιραία για τον Χίτλερ ημέρα, το χρονικό σημείο που έγειρε τη ζυγαριά και έσωσε τον κόσμο από τα νύχια των ναζί.

Η πτώση του Χίτλερ άρχισε πολύ πριν από το επίσημο τέλος του πολέμου το 1945. Στις 22 Ιουνίου 1941 ο Χίτλερ εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στην Ιστορία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης: την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Με το άνοιγμα του ανατολικού μετώπου ο Φύρερ, τυφλωμένος από το πολεμικό του μένος, υπέγραψε την καταδίκη του. Μέσα από αρχεία και ιστορικά ντοκουμέντα θα ζήσουμε αυτή τη μοιραία για τον Χίτλερ ημέρα, αυτό το χρονικό σημείο που έγειρε τη ζυγαριά και έσωσε τον κόσμο από τα νύχια των ναζί.
Δείτε: Η ζωή και η αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ και της Εύα Μπράουν
Γιατί ο Χίτλερ άνοιξε και δεύτερο μέτωπο υπογράφοντας έτσι την τελική του ήττα; Γιατί επιτέθηκε ξαφνικά στη Σοβιετική Ένωση παρά την απροθυμία των στρατηγών του; Ποιοι ήταν οι δισταγμοί του τον χειμώνα του 1940-1941; Πώς πείστηκε ότι μπορούσε να νικήσει; Γιατί ο Στάλιν δεν προέβλεψε τίποτα και πώς συνήλθε από το τρομερό αυτό σοκ;

Βίντεο με αφήγηση...











Επεισόδιο 3ο: «Την ημέρα που… ο Ντε Γκολ κήρυξε τον
πόλεμο» (The Day When… Charles de Gaulle Chose War)

Ο Σαρλ ντε Γκωλ (Charles André Joseph Marie de Gaulle, στη Γαλλία συνήθως Général De Gaulle, 22 Νοεμβρίου 1890 - 9 Νοεμβρίου 1970) ήταν Γάλλος στρατηγός και πολιτικός, ο οποίος ηγήθηκε των Γαλλικών δυνάμεων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και υπηρέτησε ως επικεφαλής της Γαλλικής κυβέρνησης από το 1944 έως το 1946 και από το 1958 έως το 1969.

Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν παρασημοφορημένος ανθυπολοχαγός. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αρνήθηκε να αποδεχθεί την ανακωχή που η Γαλλική Κυβέρνηση κήρυξε με την Γερμανία, και έγινε ηγέτης της Εθνικής Αντίστασης. Μεταξύ του 1944 και του 1946, μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας από τη γερμανική κατοχή, έγινε επικεφαλής της γαλλικής προσωρινής κυβέρνησης, η οποία είχε σκοπό την επανίδρυση της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Σαρλ ντε Γκωλ θεωρείται η κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία της μεταπολεμικής Γαλλίας. Η πολιτική ιδεολογία του είναι γνωστή ως Γκωλισμός (Gaullisme) και έχει σημαντική επιρροή στην γαλλική πολιτική μέχρι και σήμερα.

Στις 16 Ιουνίου 1940 στο Μπορντό, ένας άσημος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα πολέμου, αποφασίζει να αντιτεθεί και να επαναστατήσει ανοιχτά εναντίον της πολιτικής της νόμιμης γαλλικής κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να ζητήσει ανακωχή.

Την επομένη φεύγει για την Αγγλία και έτσι, ένας στρατηγός με δευτερεύοντα ρόλο θα γίνει ο Ντε Γκολ, κυβερνήτης της Ελεύθερης Γαλλίας, χωρίς τον οποίο η χώρα στο τέλος του πολέμου θα είχε καταλήξει στο στρατόπεδο των ηττημένων.












Επεισόδιο 4ο: «Την ημέρα που… ο Ρούζβλετ κήρυξε
τον πόλεμο» (The Day When… Roosevelt Chose War)

Ο Φράνκλιν Ντελέινο Ρούζβελτ ή Ρούσβελτ (Franklin Delano Roosevelt, 30 Ιανουαρίου 1882 - 12 Απριλίου 1945) ήταν Αμερικανός πολιτικός, που διετέλεσε 32ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Συχνά αναφέρεται στα αγγλικά με τα αρχικά του ονόματός του, FDR. Υπήρξε πρόεδρος κατά το μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης Ύφεσης και του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Θεωρείται από πολλούς ένας από τους σημαντικότερους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με τον Τζορτζ Ουάσινγκτον και τον Αβραάμ Λίνκολν.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1941 και ενώ η Ιαπωνική Αεροπορία έχει βυθίσει μεγάλο μέρος του στόλου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ο Ρούζβελτ μόνος αποφασίζει να κηρύξει τον πόλεμο και να επικεντρώσει την επίθεση όχι προς την Ιαπωνία αλλά κατά της Γερμανίας.

Παρόλο που εξελέγη για να συνάψει ειρήνη, ο Ρούζβελτ βάζει και την Αμερική στον πόλεμο στο πλευρό των δημοκρατιών. Χωρίς αυτόν, η Γερμανία μάλλον θα είχε νικήσει.












Επεισόδιο 5ο: «Την ημέρα που… ο Τσόρτσιλ κήρυξε
τον πόλεμο» (The Day When… Churchill Chose War)

Ο Σερ Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσώρτσιλ (Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, 30 Νοεμβρίου 1874 – 24 Ιανουαρίου 1965) ήταν Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, πρωθυπουργός της χώρας του, κατά τις περιόδους 1940-45 και 1951-55. Ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945, ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συμμαχικής νίκης γι' αυτό και ονομάστηκε «Πατέρας της νίκης», καθώς συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του καθεστώτος των διεθνών συσχετισμών κατά την μεταπολεμική περίοδο.

Στις 28 Μαΐου 1940, ενώ η Βέρμαχτ διέλυε τον συμμαχικό στρατό στη Γαλλία, οι Βρετανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον Χίτλερ. Συζητούν και τη μεσολάβηση του Μουσολίνι. Μόνος εναντίον όλων στο πολεμικό συμβούλιο ο Τσόρτσιλ, με την ευφυΐα του και την αποφασιστικότητά του, κατορθώνει να πείσει τους συνεργάτες του να πολεμήσουν. Χωρίς αυτόν, η πορεία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου θα ήταν άλλη.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: