Ο Λευτέρης Μυτιληναίος με το αγαπημένο του τραγούδι, Συγχώρα με που φεύγω και μ' ένα μεγάλο video αφιέρωμα


«Συγχώρα με που φεύγω» είναι τίτλος ενός από τα πιο αγαπητά του τραγούδια του διάσημου τραγουδιστή Λευτέρη Μυτιληναίου, από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές της δεκαετίας του ‘70, που απεβίωσε 5 Απριλίου 2021 σε ηλικία 75 ετών.
 
Νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Κορίνθου με κορωναϊό. Ο δημοφιλής τραγουδιστής φιλοξενούνταν σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Λουτράκι όταν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν ραγδαία. Η κηδεία του έγινε στο Βέλο Κορινθίας.

Την είδηση του θανάτου έκανε γνωστή μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, o συνεργάτης του Γιάννης Μπουρνέλης. 

Giannis Bournelis 7 Απριλίου 2021 στις 9:55 π.μ.: «Μόλις πληροφορήθηκα ότι έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος τραγουδιστής και καλός φίλος Λευτέρης Μυτιληναίος. Με τον Λευτέρη συνεργαστήκαμε για πολλές χρονιές στο ΑΚΡΟΝ αλλά και σε άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σπουδαίος τραγουδιστής με επιτυχίες που ακούγονται μέχρι σήμερα... Καλό ταξίδι Λευτέρη μου, θα σε θυμόμαστε με αγάπη και νοσταλγία για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισες...»


Ο Λευτέρης Μυτιληναίος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Απριλίου 1946 και κυκλοφόρησε περίπου 20 ολοκληρωμένα άλμπουμ στούντιο, σε ετικέτες όπως η Columbia Records, η CBS Records International, η EMI και άλλα. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του από το τάλεντ σόου «Ταλέντ» του Γιώργου Οικονομίδη, ενώ η μεγαλύτερή του επιτυχία ήταν το τραγούδι «Αμφιβολίες» σε μουσική στίχους Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Ρεπάνης, Κατσαρός, Πυθαγόρας, Γκάτσος, Μούτσης, Άκης Πάνου, Χιώτης, Μητσάκης, Κατινιάρης, Σούκας είναι μερικές από τις συνεργασίες του Λευτέρη Μυτιληναίου.

Σε συνέντευξή του στη Lifo ο Λευτέρης Μυτιληναίος είχε πει μεταξύ άλλων:

«Σπούδασα στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, κλασικό τραγούδι και φωνητική. Με πήγε εκεί ένας θείος μου, ο αδελφός της μάνας μου. Έμαθα για την αναπνοή, πώς να ποστάρεις τη φωνή σου, τρόπους να μην κουράζεσαι, πότε να βγάλεις την κορόνα, πού να κόψεις. Να μη βιάζεις τα πράγματα, η μελωδία να τρέχει σαν το νερό, όπως το μέλι που πέφτει. Να σου χαϊδεύει τ’ αυτιά. Βέβαια, στον χώρο που δουλεύουμε εμείς, όπως ξέρεις, γίνεται παραποίηση. Πολλές φορές σπάνε και τα τύμπανα. Φεύγω από το μαγαζί και είμαι άρρωστος.

Τον Γιάννη τον Βογιατζή και τον Πολυμέρη τραγουδούσα πιτσιρικάς. Αγαπούσα τον Μαρούδα και τον Γούναρη. Είχα μεγάλη αδυναμία στη Βέμπο. Ήμουν δίπλα στην Καίτη Μπελίντα όταν πέθαινε – καλή μου φίλη. Η αδυναμία μου; Η Ελίζα Μαρέλι. Σπουδαία τραγουδίστρια, υπέροχη γυναίκα. Ποτέ δεν σκέφτηκα πως θα γίνω επαγγελματίας τραγουδιστής. Ο θείος μου φταίει!

Διαγωνίστηκα στα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη και πήρα το πρώτο βραβείο με τις ψήφους του κόσμου. Κέρδισα και το βραβείο – το κουστούμι και τη σόμπα. Ο Οικονομίδης, μολονότι ήταν πολέμιος του λαϊκού τραγουδιού, εμένα με λάτρευε. Είχα φτάσει κάποια καλοκαίρια να τραγουδάω επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες στο Άλσος. Με βοήθησε πάρα πολύ. Όπως και όλοι οι συνεργάτες μου. Δεν έχω παράπονο πως κάποιος με πολέμησε και όλα αυτά τα δήθεν.

Το «κακό» είναι πως ξεκίνησα αστραπιαία, μπήκα στη δισκογραφία άβγαλτο αγόρι 21 χρόνων και μου ήρθε ταμπλάς. Δεν είχα συνειδητοποιήσει καν τι μου συνέβαινε και ήμουν ξαφνικά στα Δειλινά με τη Μοσχολιού και τον Κόκοτα και τις ευλογίες του Μπιθικώτση. Εκ των υστέρων κατάλαβα τι είχε ακριβώς συμβεί. Και ποιος, πλέον, είμαι.

Αν είμαι ελαφρολαϊκός τραγουδιστής; Μάλλον είμαι μπάσταρδος! Είμαι και από δω, είμαι και από κει, ισορροπώ ανάμεσα στο λαϊκό τραγούδι και το λεγόμενο ελαφρύ. Ρεμπέτης, όμως, ποτέ δεν ήμουν. Ούτε, βέβαια, βαρύ λαϊκό. Και δεν ήθελα να είμαι. Το μπουζούκι, μού αρέσει να βγάζει αρμονικές νότες, όχι ήχο σκληρό και τραχύ, να μη σου σκοτώνει το αυτί. Είμαι της σχολής του Χιώτη. Πήγαινα σπίτι του, στην Κυψέλη, και κάναμε έξι μήνες πρόβα για να πω δυο τραγούδια του.

Ερωτικός τραγουδιστής; Σίγουρα ναι. Ρομαντικός; Δεν θα το έλεγα. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για να είμαι ρομαντικός. Πάντα ήμουν με τους προδομένους και τους λυπημένους».

«Είμαι άνθρωπος που παραδέχεται τα λάθη του. Μόνο έτσι μπορείς να προχωρήσεις. Έχω κάνει πολλά σφάλματα στη ζωή μου. Το ξέρω. Και ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος. Αγαπάω τα λάθη μου. Μαθαίνω μέσα από αυτά» είχε δηλώσει.

Ανάμεσα στα τραγούδια που τον καθιέρωσαν ήταν το «Αμφιβολίες», «Ποια είσαι εσύ;», «Γιατί μου τη θυμίσατε», «Λείπεις εσύ», «Αλίμονο», «Δεν είναι ίδιες οι καρδιές», «Μακάρι να πίστευε», «Τα Είδωλα», «Κομπάρσος της καρδιάς σου δεν θα γίνω». (βλ. παρακάτω βίντεο)

Βίντεο: ο Λ. Μυτιληναίος στην ταινία «Οι Αισθηματίες» 2014 
εμφανίζεται το αγαπημένο τραγούδι του (κατά δήλωσή του)
«Συγχώρα με που φεύγω ή Κομπάρσος της καρδιάς σου»


ΠερισσότεραΘάνατοςΚορωνοϊόςΜουσικήΚοινωνία

Βιντεο/αφιέρωμα στον Λευτέρη Μυτιληναίο

Από την ταινία «Επίσημη Αγαπημένη» του Όμηρου
Ευστρατιάδη το 1969 με τον Λευτέρη Μυτιληναίο
να τραγουδάει ο ίδιος τις διάσημες «Αμφιβολίες» και να
ντουμπλάρει τον Ερρίκο Μπριόλα στο «Έφυγε η Αγάπη Μου»












«Και αντίο και αντίο» Λευτέρης Μυτιληναίος Cine Video
Στίχοι: Πυθαγόρας Μουσική: Γιώργος Κατσαρός
Από την ταινία «Οι τρεις ψεύτες» (1970)












Τώρα ποιος θα μου πει - 1970: Ο Λευτέρης Μυτιληναίος πρωτοτραγουδά σε σαρανταπεντάρι Άκη Πάνου το 1968. Το 1969 είναι η χρονιά που γίνεται γνωστό με τις «Αμφιβολίες» του Μπιθικώτση αλλά και εμφανίζεται στον άγνωστο πρώτο δίσκο του Βαγγέλη Πιτσιλαδή «Πυροτεχνήματα» με δυο τραγούδια που και αυτά παρέμειναν στην αφάνεια ενώ ο ίδιος ο δίσκος δεν εγινε ποτέ cd. Εδώ από την ταινία του 1970, Αριστοτέλης ο επιπόλαιος, με τον Σταυρίδη τραγουδά πάλι Βαγγέλη Πιτσιλαδή. Οι στίχοι του πιο γόνιμου συνεργάτη του Πιτσιλαδή στα λαϊκο-εντεχνα του τραγούδια Γιάννη Κιούρκα. Είχει κυκλοφορήσει το 1971 σε σαρανταπεντάρι με την φωνή του Σταμάτη Κόκοτα.












Συγχώρα με που φεύγω (Κομπάρσος της καρδιάς σου)
Στίχοι: Πυθαγόρας Μουσική: Γιώργος Κατσαρός
Πρώτη εκτέλεση: Λευτέρης Μυτιληναίος
Το θέατρο που παίζει η καρδιά σου...
Κομπάρσος της καρδιάς σου δεν θα γίνω
συγχώρα με που φεύγω μα δεν φταίω...

Σκηνές από την ταινία 15Αύγουστος (2001)












«Έφυγε» από τη ζωή ο Λευτέρης Μυτιληναίος
Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 7/4/2021 OPEN TV












Λ. Μυτιληναίος 1994 Τα Είδωλα | Official Video Clip
Στίχοι: Ηλίας Φιλίππου. Μουσική Πάνος Ρουμελιώτης












Λευτέρης Μυτιληναίος - 25 μεγάλες επιτυχίες0:00:00​ * 00. Intro 0:00:07​ * 01. ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ 0:03:40​ * 02. ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΤΗ ΘΥΜΙΣΑΤΕ 0:06:49​ * 03. ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ 0:10:00​ * 04. ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΑ Σ' ΑΓΑΠΩ 0:12:01​ * 05. ΚΑΙ ΑΝΤΙΟ, ΚΑΙ ΑΝΤΙΟ 0:14:42​ * 06. ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ Η ΕΙΡΩΝΙΑ 0:18:01​ * 07. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ 0:20:27​ * 08. ΜΟΝΑΧΑ ΔΥΟ ΒΡΑΔΙΕΣ 0:23:39​ * 09. ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ 0:27:51​ * 10. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕ 0:30:43​ * 11. ΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ 'ΣΥ 0:33:58​ * 12. ΕΣΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΑΤΙΑ 0:36:51​ * 13. ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ 0:39:45​ * 14. ΜΕ ΔΙΧΩΣ ΦΤΕΡΑ 0:43:15​ * 15. ΠΩΣ ΠΙΣΤΕΨΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ 0:46:24​ * 16. ΛΕΙΠΕΙΣ ΕΣΥ, ΛΕΙΠΕΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ 0:49:02​ * 17. ΣΥΓΧΩΡΑ ΜΕ ΠΟΥ ΦΕΥΓΩ 0:51:53​ * 18. ΦΕΥΓΩ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ 0:54:35​ * 19. ΑΜΑΡΤΗΣΑ ΘΕΕ ΜΟΥ 0:57:29​ * 20. ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ 1:00:07​ * 21. ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ 1:03:13​ * 22. ΟΡΚΙΣΤΗΚΑ 1:06:31​ * 23. ΑΝΗΣΥΧΩ 1:09:09​ * 24. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ Ν' ΑΛΛΑΞΩ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ 1:12:13​ * 25. ΣΤΑΛΙΑ ΣΤΑΛΙΑ ΣΕ ΧΑΝΩ
























Γιατί μου την θυμίσατε Live Video. Στίχοι: 
Σάκης Καπίρης Μουσική: Μίμης Χριστόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Λευτέρης Μυτιληναίος












Χάριν Ευφωνίας: Αφιέρωμα στα Τραγούδια
του Λευτέρη Μυτιληναίου (21/12/2019)












Αμφιβολίες - Δεν είναι ίδιες οι καρδιές (1988)
(Μαζί με τον Λευτέρη και η Νατάσα Μαρίνη)












ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ το 2019 Χάριν Ευφωνίας
Μουσική/Στίχοι Γρηγόρης Μπιθικώτσης












1 σχόλιο:

ΚΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΙΣΑΙΟΣ είπε...

<< Δεν είναι φίλε όλες ίδιες οι καρδιές
κι ας έχουν ίδιο τον παλμό όταν χτυπάνε.
Άλλες ξεχνούν μόλις περάσουν δυο βραδιές
κι άλλες αιώνια πονούν και αγαπάνε >>.

Αντίο Λευτέρη. Θα σε θυμόμαστε.