Στους δρόμους σου δεν παίζουν παιδιά - η χώρα που την διακρίνει η μόρφωση, η μουσική, ο χορός και η επανάσταση

Reuters photographer Desmond Boylan: A boy dances in the rain during a heavy tropical shower in a street of Havana, Cuba, July 19, 2010. via The New York Times
Reuters photographer Desmond Boylan: A boy dances
in the rain during a heavy tropical shower in a street of
Havana, Cuba, July 19, 2010. via The New York Times

Φοβάσαι να χαρείς ...τρέμεις να ζήσεις...

Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος

Στους δρόμους σου δεν παίζουν παιδιά,
μοναχά παρκάρουν αυτοκίνητα...

Το παιδί σου δεν θα νοιώσει ποτέ
την εκστατική χαρά 
να χορέψει ξυπόλητο στη βροχή.

Είναι απασχολημένο με τη τελευταία έκδοση
του Carmageddon Game στο playstation.

Kι εσύ νομίζεις πως κάνεις
το καθήκον σου σαν γονιός
-«σαν», όχι «ως»-
επειδή το συνοδεύεις από το σχολείο
στα αγγλικά κι από εκεί στο πιάνο
και από εκεί στο καράτε 
και μετά...
κάθεστε όλοι μαζί, ξέπνοοι
από τα διαρκή σούρτα φέρτα,
μπροστά στις οθόνες της αποβλάκωσης
περιμένοντας, ματαίως, να αναπαυθείτε.

Η φωτογραφία από έναν ανυπόδητο μικρό χορευτή
στους δρόμους της παλιάς Αβάνα στην Κούβα...

Κούβα: Η χώρα που κατοικούν ευχάριστοι,
μορφωμένοι και εφευρετικοί άνθρωποι

People is seen in a street at the Old Havana in Havana, Cuba, 27 May 2019. EPA/Yander Zamora
Η Παλιά Πόλη της Αβάνας… People is seen in a street at the Old
Havana in Havana, Cuba, 27 May 2019. EPA/Yander Zamora.

Η Κούβα δίνει την αίσθηση πως να έχεις πάει πίσω στον χρόνο. Η έλλειψη διαφημίσεων και brands, τα αμάξια του ’50 (αν και τα περισσότερα είναι ερείπια, όλοι επιλέγουμε να θυμόμαστε τα λίγα πολύχρωμα καλοδιατηρημένα), η ηρεμία των κατοίκων που ξυπνάνε νωρίς για να κάνουν τους δουλείες τους διότι αρνούνται να βιαστούν και δεν γνωρίζουν τι θα πει άγχος, ο ρυθμός που διακρίνει την μουσική και το χορό είναι μερικά από τα πράγματα που κάνουν το νησί κυριολεκτικά μοναδικό. LiFO "In Cuba, no problem!"

Η Κούβα είναι ο ήχος των τυμπάνων, ο ψίθυρος των βιολιών. Είναι μια αρχαία μείξη φυλών και διαφορετικών πολιτισμών. Η κουλτούρα και η ιστορία της διαποτίζει κάθε γωνιά της. Είναι μια χώρα έντονων αλλά ταυτόχρονα ελκυστικών αντιθέσεων.

Η χώρα στην οποία κατοικούν ευχάριστοι, μορφωμένοι, εφευρετικοί άνθρωποι που χαίρονται να μεταδίδουν τη χαρά τους στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα τους. Είναι μια χώρα με εκπληκτικές πόλεις-μουσεία που έχουν μείνει ανέπαφα στο χρόνο.

Η γεύση της είναι γλυκιά σαν το ρούμι, η μυρωδιά της χαρακτηριστική όπως ένα αυθεντικό πούρο. Η αίσθηση που αφήνει στον επισκέπτη είναι σίγουρα αξέχαστη! signature.gr

Havana_Cuba

Η Δημοκρατία της Κούβας, είναι νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής. Βρίσκεται στη βόρεια Καραϊβική, ανάμεσα στην Καραϊβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Μεξικού και τον Ατλαντικό ωκεανό.

Η Κούβα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στην Καραϊβική. Ο πολιτισμός και τα έθιμά της αντλούνται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων της περιόδου της ισπανικής αποικιοκρατίας, της μεταφοράς σκλάβων από την Αφρική και, σε μικρότερο βαθμό, της γειτνίασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το νησί έχει τροπικό κλίμα το οποίο μετριάζεται από τη θάλασσα που το περιβάλλει. Τα θερμά ρεύματα της θάλασσας της Καραϊβικής και η θέση της Κούβας ανάμεσα σε μεγάλα θαλάσσια σώματα προκαλούν συχνά καταιγίδες.

Η περιοχή ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492 και αποικήθηκε κατά τους επόμενους αιώνες ως τμήμα της Ισπανικής Αποικιακής Αυτοκρατορίας. Στο τέλος του 19ου αιώνα μια σειρά από εξεγέρσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έληξαν με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής το 1898.

1 Ιανουαρίου - Κούβα: Ο Φουλχένσιο Μπατίστα διαφεύγει από
την Αβάνα καθώς προελαύνουν οι δυνάμεις του Φιντέλ Κάστρο.

Μετά από πολιτικές περιπέτειες, 1 Ιανουαρίου 1959, επικρατεί η Κουβανική Επανάσταση, όπου ο Φιδέλ Κάστρο επικεφαλής ανταρτών ανατρέπει την φιλοαμερικανική δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα. Το γεγονός αυτό θεωρείται σταθμός στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, ενώ από το 1962 οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο κατά της Κούβας.

7 Φεβρουαρίου 1962 - Εμπάργκο των Η.Π.Α. κατά της Κούβας: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απαγορεύουν όλες τις κουβανικές εισαγωγές και εξαγωγές.

Το εμπάργκο των Η.Π.Α. κατά της Κούβας είναι ένα εμπορικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο που ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου του 1960 (σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα από την Κουβανική Επανάσταση) όταν οι Η.Π.Α. επέβαλλαν εμπάργκο στις εξαγωγές προς την Κούβα (εκτός των τροφίμων και των φαρμάκων). Στις 7 Φεβρουαρίου του 1962, το εμπάργκο επεκτάθηκε σχεδόν σε όλες τις εισαγωγές της Κούβας. Από το έτος 2000, από το εμπάργκο εξαιρούνται τα τρόφιμα και οι ανθρωπιστικές παροχές.

Νέα Γεωγραφική Εγκυκλοπαίδεια: Νότια Αμερική, τόμος 3. Σκάι βιβλίο σελ. 152-157. «Case Studies in Economic Sanctions and Terrorism: US v. Gta 5 (1960 Castro)» (PDF). 

 Το παράδειγμα της Κούβας και απ' το δίκαιο στην επανάσταση της θάλασσας - Ν. Λυγερός

Δεν υπάρχουν σχόλια: