Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Εποχές και Συγγραφείς παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του Παπαδιαμάντη (Video)


Εποχές και συγγραφείς
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Στη ζωή και στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αναφέρεται η σειρά ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Εποχές και συγγραφείς». Μια διαφορετική προσέγγιση στην προσωπικότητα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επιχειρεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Φώτης Δημητρακόπουλος.

Για τον Φώτη Δημητρακόπουλο ο μεγάλος Έλληνας πεζογράφος δεν είναι ένας άνθρωπος κλεισμένος στον εαυτό του, ένας «κοσμοκαλόγερος», αλλά ένας συγγραφέας που συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής. Είναι άνθρωπος με βαθιά συνείδηση της αποστολής του και ακόμη, παρά την αντίληψη που επικρατεί, είναι ένας συγγραφέας βαθιά ερωτικός.

Προχωράει όμως περισσότερο, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ωραιότερες σελίδες στο έργο του, είναι αυτές που περιγράφουν τον έρωτα.

Το επεισόδιο της σειράς «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάζει το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη πεζογράφου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ (γενν. 1851 -- πέθ. 03/01/1911), παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του. 

Παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τον γενέθλιο τόπο του, τη Σκιάθο, την ιερατική του οικογένεια, τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή στην Αθήνα, την επαγγελματική του ενασχόληση με τη μετάφραση για λόγους βιοπορισμού.

Για το έργο του και το τεράστιο μέγεθός του μιλά ο καθηγητής πανεπιστημίου Δημητρακόπουλος Φώτης - Bodossaki Lectures on Demand, ο οποίος του αποδίδει τον τίτλο «του μεγαλύτερου Έλληνα λογοτέχνη».

Όπως επισημαίνεται, τα μυθιστορήματά του κλείνουν την εποχή του νεοελληνικού ρομαντισμού και τα διηγήματά του αποτελούν την αρχή του νεοελληνικού ρεαλισμού και της ρεαλιστικής ηθογραφίας. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ αναδεικνύεται σε εξαίσιο μελετητή της ανθρώπινης ψυχολογίας και των ηθών της εποχής του.

Στη διάρκεια της εκπομπής υπογραμμίζεται η ευρεία ελληνομάθεια και γλωσσομάθειά του και διερευνάται η έννοια της θρησκευτικότητας στο έργο του, η οποία, όπως τονίζεται, δεν ταυτίζεται με τη θρησκοληψία ή τη δεισιδαιμονία, αλλά με την αληθινή και βαθιά του πίστη στην ορθοδοξία.

Σημειώνεται επίσης ο κεντρικός ρόλος που κατέχει στα έργα του η γυναικεία μορφή είτε στην εωσφορική εκδοχή της, όπως στη «Φόνισσα», είτε ως ερωτικό αντικείμενο του πόθου, όπως στο διήγημα του «Το όνειρο στο κύμα».

Η εικόνα του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου ολοκληρώνεται μέσα από αναφορές του Κ. ΠΑΛΑΜΑ, του Ο. ΕΛΥΤΗ και του Γ. ΣΕΦΕΡΗ στο έργο του και στην περίοπτη θέση που καταλαμβάνει στα ελληνικά γράμματα. Χρονολογία Παραγωγής 1999 

Δείτε το βίντεο με την εκπομπή:



Περισσότερα για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια: