Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (videos)


Τάξεως µὲν ἐπικρατούσης, κόσµος, τὸ Πᾶν, 
καὶ τὸ κάλλος ἀκίνητον (Γρηγόριος Θεολόγος)

Είναι μεγάλη τιμή η εκφώνηση του Πανηγυρικού της εορτής των
Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας στις 30 Ιαν. 2023.
Μια ημέρα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη και την καρδιά μου.

Dr Eirini Christinaki
Professor of Canon Law NKUA, Legal Counsel

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας θα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30, Προπύλαια)

Το πρόγραμμα της τελετής περιελάβανε προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιο Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο και κεντρική ομιλία της καθηγήτριας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Ειρήνης Π. Χριστινάκη, με τίτλο «Η δικαιοταξική αμφιρρέπεια ενώπιον ηθικών διλημμάτων υπό την αξιολογική οπτική των Τριών Ιεραρχών».

Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ και φίλη Eirini Christinaki
Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και
Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ και φίλη Eirini Christinaki

Μια εξαιρετική εισήγηση που απαντά σε πολύ περισσότερα και πραγματικά μείζονα ζητήματα των καιρών μας που καίνε την ελληνική και την παγκόσμια κοινωνία. Αποδόθηκε στους τρεις Ιεράρχες η τιμή που πραγματικά τους πρέπει και αναδείχτηκε πραγματικά και ουσιαστικά η παγκόσμια και διαχρονική τους σημασία!

Το θέμα με τον δύσκολο για το ευρύ κοινό τίτλο «αμφιρρέπεια του δικαίου» μιλά για μια σειρά ηθικά διλήμματα που αφορούν τη σχέση δικαίου και ηθικής, και άπτονται ακόμα και του ζητήματος της νομιμοποίησης της αδικίας. Είναι μια εισήγηση που σίγουρα θα ξανακούσω και ασφαλώς θα διαβάσω και θα ξαναδιαβάσω και είμαι βέβαιη ότι και πολλές φορές θα χρειαστεί να παραπέμψω στο μέλλον.

Γιατί αφορά την ουσία της θεολογίας και τους δικαιοσύνην επιζητούντες επί της γης. 

Η εισήγηση της Dr Eirini Christinaki προς τιμήν
των τριών ιεραρχών με Θέμα: Η δικαιοταξική
αμφιρρέπεια ενώπιον ηθικών διλημμάτων υπό
την αξιολογική οπτική των Τριών Ιεραρχών.



Η Ειρήνη Χριστινάκη - Γλάρου είναι διδάκτωρ θεολογίας, καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Διατελεί νομική σύμβουλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών. Άρθρα και μελέτες της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και τη ρουμανική. Τα βιβλία της εδώ.

[30/01/2024] Επίσημος εορτασμός της ημέρας
των Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας

Οι Πρυτανικές Αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλούν στον επίσημο εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11.30 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο και ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας, Αρχιμανδρίτη π. Ισίδωρου-Χαράλαμπου Κάτσου, με τίτλο: «Ο Διάλογος της Θεολογίας με τις Θετικές Επιστήμες. Σύγχρονες Σκέψεις και Κριτικές Παρατηρήσεις με Βάση το Έργο των Τριών Ιεραρχών».

Ο Χορός Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» θα αποδώσει Αρμόδιους Ύμνους υπό τη χοραρχία του Καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη, μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α.

Την ίδια ημέρα και ώρα 10.00, μετά τη Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στον Πανεπιστημιακό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Καπνικαρέα) το καθιερωμένο αρχιερατικό μνημόσυνο για τους Ιδρυτές, Δωρητές, Ευεργέτες, Καθηγητές, Φοιτητές και το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόσκληση

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση
σε ζωντανή μετάδοση ακολούθως: Eπίσημος
εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών
και της Ελληνικής Παιδείας (2024) 30/1/24, 11:30













Video: Eπίσημος εορτασμός της ημέρας των Τριών
Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας 30 Ιαν. 2023












by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Περισσότερα ΘέματαΤρεις ΙεράρχεςΘεολογία

28 Ιανουαρίου 2024 Ανατροπή με την εορτή των Τριών Ιεραρχών:
Καταργείται η αργία και για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών


Με υπουργική απόφαση καταργείται ως ημέρα αργίας η θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών

Υπεγράφη από την υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024 απόφαση με την οποία τροποποιείται η με αριθμ. 219434/Α5/21.12.2016 (Β΄ 4212) απόφαση με θέμα: «Ημέρες διακοπών και αργιών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών».

Με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση καταργείται από το σημείο II του στοιχείου Β. ΑΡΓΙΩΝ μόνο η θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Η Υπουργική Απόφαση έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.

Την εγκύκλιο για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιανουαρίου εξέδωσε η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή.

Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και εκκλησιασμός. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας. Επισημαίνεται ότι είναι σε ισχύ η με αρ .πρωτ. 1008/ΓΔ4/05-01-2024 εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α..

Να σημειωθεί ότι η άλλη εγκύκλιος στην οποία αναφέρεται, αφορά στα μέτρα προστασίας για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού και προβλέπει μεταξύ άλλων τη λήψη βασικών μέτρων όπως τακτικό πλύσιμο των χεριών, καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας, αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ) αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων, κ.α.

Σημειώνουμε ακόμα ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 219434/Α5/2016-ΦΕΚ 4212/Β/27-12-2016, είναι αργία για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, παρά το διαφορετικό καθεστώς που ισχύει για τα σχολεία».

Γιορτή Τριών Ιεραρχών: Ήταν αργία

Υπενθυμίζεται ότι η σχολική αργία για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών καταργήθηκε το 2020 με διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή: «Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας. Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα. Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: