Τετάρτη, Μαΐου 22

Τοιχογραφίες αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και φιλοσόφων


Τοιχογραφίες αρχαίων Ελλήνων
συγγραφέων και φιλοσόφων
Σοφία Ντρέκου

Τοιχογραφίες ἀρχαίων Ἑλλήνων συγγραφέων καὶ φιλοσόφων στὴν Ἱερὰ Μονὴ Μεγάλου Μετεώρου ἀποδεικνύουν τὴν ἑνότητα Ὀρθοδοξίας καὶ Ἑλληνισμοῦ. Ἀφιερώνεται σὲ πολλοὺς καὶ διάφορους, ποῦ προσπαθοῦν νὰ μᾶς πείσουν πῶς οἱ Ὀρθόδοξοι Χριστιανοὶ καὶ ἰδιαίτερα οἱ ἱερωμένοι καὶ μοναχοὶ μισοῦν τὸν Ἑλληνισμὸ καὶ τὴν κλασικὴ ἀρχαιότητα. Οἱ τοιχογραφίες βρίσκονται στὸν προαύλιο χῶρο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Μεγάλου Μετεώρου.

Εἰκονίζονται...
  • ὁ Σόλωνας, ἡ Σίβυλλα, ὁ Σωκράτης, ὁ Πυθαγόρας, ὁ Ὅμηρος, ὁ Θουκυδιδης, ὁ Ἀριστοτέλης, ὁ Πλάτωνας, ὁ Πλούταρχος καὶ δίπλα τους ὁ Ἅγιος Ἰουστίνος ὁ φιλόσοφος καὶ μάρτυρας τοῦ 2ου αἰνώνα μ.Χ.
Ἀντίστοιχες τοιχογραφίες ὑπάρχουν σὲ πολλὲς Μονὲς τοῦ Ἁγίου Ὅρους (π.χ Βατοπαίδι, Μεγίστη Λαύρα) καθὼς καὶ σὲ Μονὲς στὸ νησάκι τῶν Ἰωαννίνων. (vassileia.blogspot.gr)

Είναι ο σπερματικός λόγος που δεν άφησε τον άνθρωπο ποτέ μόνο του. Είναι μέρος της θείας οικονομίας που πάντα έδειχνε, έστρωνε τον δρόμο, για να μπορεί ο άνθρωπος να γίνεται καλλίτερος, μέχρι να έρθει Ο Άγιος Θεός, έτσι ώστε να πάρει ο άνθρωπος ατόφια την αλήθεια για την σωτηρία του. www.sophia-ntrekou.grΔείτε και...

8 σχόλια:

StellaStiliani Petrithou είπε...

Eθνικοί Πατέρες Ελλάδος, θεμέλια γνώσεων αθάνατης Αγίας Σοφίας συντηρεί τήν γενιά μας ελεύθερη κι`αθάνατη γενναία Μάνα!!+++++***^&^***+++++

Sophia Siglitiki Drekou είπε...

Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας να μας φωτίζουν Στέλλα.
Σ'ευχαριστώ... καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

Οι Μεγάλοι Έλληνες Σοφοί ντυμένοι σαν Εβραίοι; Αυτό είναι Ιεροσυλία και όχι τιμή! Αν ήθελαν να τους τιμήσουν, να τους έβαζαν με Ελληνικά Ενδύματα κι όχι σε τέτοιο χάλι, σαν να είναι απόκριες. Θα σας άρεσε να ντύσουμε τον Κοσμά τον Αιτωλό με χιτώνα και να τον βάλουμε στον Παρθενώνα; Όσο για τις τιμές που έκανε ο χριστιανισμός στην Ελλάδα, δεν έχω κάτι να πω. Η Ιστορία τα λέει όλα!

Sophia Siglitiki Drekou είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε αναγνώστα,
οι Άγιοι αυτά τα ενδύματα φορούσαν όταν ζούσαν. Συνηθίζεται ξέρετε στην βυζαντινή αγιογραφία, να ζωγραφίζονται οι άγιοι και οι Αγίες με την ενδυμασία της εποχής τους.

alepou είπε...

Μα, τι λες καλή μου Σοφία; Είναι σοφό αυτό που λες τώρα; Ο Πλάτωνας και οι λοιποί Έλληνες δεν ήταν άγιοι και μάλιστα χριστιανοί άγιοι. Ήταν Έλληνες Φιλόσοφοι και να παρουσιάζονται έτσι ντυμένοι είναι απάραδεκτο. Θα τρίζουν τα κόκκαλά τους! Δεν συμπαθούσαν τους Εβραίους ξέρεις. Ήταν εχθροί. Θα σου άρεσε να δεις τον Ιησού ντυμένο με κάτι που δεν θα του ταίριαζε; Για παράδειγμα με ρούχα ράπερ και την Μαρία με μίνι φούστα, επειδή αυτά φοράμε σήμερα; Προσωπικά δεν πιστεύω, πως είναι προσπάθεια απόδοσης τιμών στους Έλληνες Φιλόσοφους και Προγόνους μας, αλλά προσπάθεια οικειοποίησής τους, όπως έχει γίνει αμέτρητες φορές σε ιδέες, τελετουργίες και σύμβολα της Αρχαίας Ελλάδας. Νομίζω, πως η εκκλησία πρέπει επιτέλους να μάθει να σέβεται και αν θέλει να τιμάει τους Προγόνους μας, να το κάνει με τον σωστό τρόπο. Να τους βάλει μέσα στην εκκλησία αφού το θέλει, ντυμένους με την Ελληνική Ενδυμασία και όχι με την Εβραϊκή. Θα άρεσε στην εκκλησία, αν παρουσιάζουμε τον Ιησού ντυμένο με αρχαία ελληνικά ενδύματα, ή ντυμένο τσολιά;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειναι Εβραικη ενδυμασια, αλλιως θα ηταν ντυμενοι οπως ο κακομοιρης ο Σολομων στον Καραγκιοζη, με τον λαιμο που κουνιεται!!! Αυτη ειναι Ελληνιστικη και Ρωμαικη ενδυμασια. Παρομοια ενδυματα φοραει και ο Καισαρας. Η Εκκλησια τιμησε την προσφορα τους στην γνωση και τη νόηση, δεν τους εβγαλε φωτογραφια!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι αγιογραφίες αλλα τοιχογραφίες! (δεν υπαρχουν φωτοστεφανα)

Sophia Siglitiki Drekou είπε...

Το αυτό λέει και το άρθρο ανώνυμε. «Τοιχογραφίες ἀρχαίων Ἑλλήνων συγγραφέων καὶ φιλοσόφων στὴν Ἱερὰ Μονὴ Μεγάλου Μετεώρου»