Ο Άγιος Παΐσιος για τα Οράματα, τα Όνειρα και τους Εφιάλτες

Ο Άγιος Παΐσιος για τα Οράματα, τα Όνειρα και τους Εφιάλτες

Δεν είναι λίγες οι φορές που ξυπνάμε το πρωί άκεφοι, γιατί όλη τη νύχτα βλέπαμε στον ύπνο μας, έναν εφιάλτη.

Ένα όνειρο, που μπορεί να χαλάσει όλη μας την ημέρα, αλλά και να μας προβληματίσει, προσπαθώντας να το «αναλύσουμε». Ο Όσιος Παΐσιος, μάς συμβουλεύει να το ξεχάσουμε.

Επιστημονική ανάλυση περί των ονείρων έχει κάνει ο Αυστριακός ιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ (1856 – 23 Σεπτεμβρίου 1939), στο βιβλίο του «Η ερμηνεία των ονείρων» (Die Traumdeutung, 1900) στην οποία επιφυλάσσομαι να δημοσιεύσω εκτενώς σε επόμενη δημοσίευση.

Διαβάστε αναλυτικά τη διδαχή του για τους εφιάλτες στον ύπνο μας. Τις απαντήσεις του στα ερωτήματα ενός πιστού, που πιθανό να είναι το ίδιο με τα δικά μας.
Το βιβλίο του Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι τ. Γ' Πνευματικός Αγώνας

Τα όνειρα είναι απατηλά

- Γέροντα, με ταλαιπωρούν κάτι άσχημα όνειρα...

- Όταν βλέπεις άσχημο όνειρο, ποτέ να μην εξετάζεις τί είδες, πώς το είδες, αν είσαι ένοχη, πόσο φταις. Ο πονηρός, επειδή δεν μπόρεσε να σε πειράξει την ημέρα, έρχεται την νύχτα. Επιτρέπει καμιά φορά και Ο Θεός να μας πειράξει στον ύπνο, για να δούμε ότι δεν πέθανε ακόμη Ο παλαιός άνθρωπος. Άλλες φορές πάλι Ο εχθρός πλησιάζει τον άνθρωπο στον ύπνο του και τού παρουσιάζει διάφορα όνειρα, για να στενοχωρηθεί, όταν ξυπνήσει.

Γι' αυτό να μη δίνης καθόλου σημασία· να κάνεις τον σταυρό σου, να σταυρώνεις το μαξιλάρι, να βάζεις και τον σταυρό και κανα-δυό εικόνες επάνω στο μαξιλάρι και να λες την ευχή μέχρι να σε πάρει ο ύπνος. Όσο δίνεις σημασία, άλλο τόσο θα έρχεται ο εχθρός να σε πειράζη. Αυτό δεν είναι κάτι πού συμβαίνει μόνο στους μεγάλους, αλλά και στους μικρούς.
Και στα μικρά παιδιά ακόμη, παρόλο πού είναι αγγελούδια, ο εχθρός πηγαίνει και τα φοβερίζει, όταν κοιμούνται και τινάζονται με αγωνία, τρέχουν φοβισμένα και με κλάματα στην αγκαλιά της μητέρας. Άλλοτε πάλι τα πλησιάζουν οι Άγγελοι και γελούν μέσα στον ύπνο τους από χαρά ή ξυπνάνε από την μεγάλη τους χαρά. Επομένως τα όνειρα πού φέρνει ο πειρασμός είναι μια εξωτερική επίδραση τού εχθρού στον άνθρωπο την ώρα πού κοιμάται.

- Καί όταν, Γέροντα, νιώθης ένα πλάκωμα τήν ώρα πού κοιμάσαι;

- Μερικές φορές αυτό οφείλεται σε μια αγωνιώδη κατάσταση πού ζή κανείς μέσα στήν ήμερα ή σέ διάφορους φόβους, σέ διάφορες υποψίες κ.λπ. Φυσικά όλα αυτά μπορεί νά τά χρησιμοποίηση τό ταγκαλάκι, να κάνει κάποιον συνδυασμό, γιά νά ζαλίση τόν άνθρωπο. Πολλές φορές είναι τόσο ελαφρός ό ύπνος, πού νομίζει κανείς ότι είναι ξυπνητός καί ότι προσεύχεται, γιά νά φύγη αυτό τό πλάκωμα, άπό τό όποιο τού κρατιέται ακόμη καί ή αναπνοή.

Καμιά φορά μάλιστα ο διάβολος μπορεί νά πάρη τήν μορφή ενός ανθρώπου ή ενός Άγιου και να παρουσιασθεί στον ύπνο κάποιου. Κάποτε παρουσιάσθηκε σέ έναν άρρωστο στον ύπνο του μέ τήν μορφή τού Αγίου Αρσενίου καί τού είπε: «Είμαι ό Άγιος Αρσένιος. Ήρθα νά σού πώ ότι θά πεθάνης. Τ' ακούς; Θά πεθάνης».

Τρόμαξε ό άνθρωπος. Ποτέ ένας Άγιος δέν μιλάει έτσι σέ έναν άρρωστο. Καί άν τυχόν είναι νά πεθάνη ό άρρωστος καί παρουσιασθή ένας Άγιος νά τόν πληροφόρηση γιά τόν θάνατο του, θά τού τό πή μέ καλόν τρόπο:

«Επειδή είδε ο Θεός πού ταλαιπωρείσαι, γι' αυτό θα σε πάρη από αυτόν τον κόσμο. Κοίταξε να ετοιμασθείς». Δεν θα τού πή: «Τ' ακούς; Θα πεθάνεις»!

- Καί όταν, Γέροντα, φωνάζη κανείς στον ύπνο του;

- Καλύτερα, ξυπνάει... Πολλά όνειρα είναι της αγωνίας. Όταν ό άνθρωπος έχη αγωνία ή είναι κουρασμένος, παλεύουν αυτά μέσα του καί τά βλέπει σέ όνειρο. Εγώ πολλές φορές, όταν τήν ήμερα αντιμετωπίζω διάφορα προβλήματα τών ανθρώπων, αδικίες πού συμβαίνουν κ.λπ., ύστερα στον ύπνο μου μαλώνω μέ τόν άλλον: «βρέ αθεόφοβε, φωνάζω, αναίσθητος είσαι!» καί μέ τις φωνές πού βάζω ξυπνάω.

- Γέροντα, από τά όνειρα μπορεί κανείς νά πρόβλεψη κάτι πού θά τού συμβή;

- Όχι, μή δίνετε σημασία στά όνειρα. Είτε ευχάριστα είναι τά όνειρα είτε δυσάρεστα, δέν πρέπει νά τά πιστεύη κανείς, γιατί υπάρχει κίνδυνος πλάνης. Τά ενενήντα πέντε τοις εκατό από τά όνειρα είναι απατηλά.

Γι' αυτό οί Άγιοι Πατέρες λένε νά μήν τά δίνουμε σημασία. Πολύ λίγα όνειρα είναι από τόν Θεό, αλλά καί αυτά, γιά νά τά ερμηνεύση κανείς, πρέπει νά έχη καθαρότητα καί άλλες προυποθέσεις, όπως ό Ιωσήφ[1] καί ό Δανιήλ, πού είχαν χάρισμα από τόν Θεό.

«Θά σού πω, είπε ό Δανιήλ στον Ναβουχοδονόσορα, και τι όνειρο είδες και τι σημαίνει»[2]. Άλλά σέ τί κατάσταση είχε φθάσει! Ήταν μέσα στα λιοντάρια και τα λιοντάρια, παρόλο πού ήταν νηστικά, δέν τόν πείραζαν[3]. Τού πήγε ο Αββακούμ φαγητό, κι εκείνος είπε: «Με θυμήθηκε ό Θεός;»[4]. Αν δεν θυμόταν ο Θεός τον Προφήτη Δανιήλ, ποιόν θά θυμόταν;

- Γέροντα, μερικοί άνθρωποι δέν βλέπουν όνειρα.

- Καλύτερα πού δεν βλέπουν! Δεν ξοδεύουν ούτε εισιτήρια, ούτε βενζίνη! Στα όνειρα σε ένα λεπτό βλέπεις κάτι πού στην πραγματικότητα θα διαρκούσε ώρες, μέρες, γιατί καταργείται ό χρόνος. Να, από αυτό μπορεί να καταλάβει κανείς το ψαλμικό: ­Χίλια έτη έν οφθαλμοίς σου, Κύριε, ώς ή ήμερα ή εχθές, ήτις διήλθε.

Δείτε: Η σημασία των ονείρων στην ορθόδοξη Εκκλησία (Ορισμοί και θεωρίες σχετικά με τα όνειρα κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας) 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ

- Γέροντα, όταν οι άνθρωποι μας διηγούνται οράματα ή λένε ότι είδαν έναν Άγιο κ.λπ., τι να λέμε;

-Καλύτερα να τους λέτε να είναι επιφυλακτικοί. Αυτό είναι πιο σίγουρο, γιατί δεν μπορούν όλοι να διακρίνουν αν ένα όραμα είναι από τον Θεό ή από τον διάβολο. Αλλά και από τον Θεό να είναι ένα όραμα, πρέπει να μην το δέχεται εξαρχής ο άνθρωπος. Ο Θεός ίσα-ίσα συγκινείται, κατά κάποιον τρόπο, όταν βλέπει το πλάσμα Του να μην το δέχεται, γιατί αυτό δείχνει ότι έχει ταπείνωση. Αν πράγματι ήταν Άγιος αυτός που παρουσιάσθηκε, ο Θεός ξέρει μετά με άλλον τρόπο να πληροφορείς την ψυχή και να την οδηγήσει σ' αυτό που θέλει.

Χρειάζεται προσοχή, γιατί μπορεί να έρθει το ταγκαλάκι, να πατήσει το κουμπί και να αρχίσει η τηλεόραση...

Ήταν μια ψυχή που δεν είχε βοηθηθεί από ανθρώπους, και γι' αυτό δικαιούτο βοήθεια, (τη θεία βοήθεια). Ο Θεός της παρουσίασε κάτι, για να βοηθηθεί. Ύστερα όμως ο διάβολος της έβαλε λογισμούς: «Φαίνεται, για να σε αξιώσει ο Θεός να δεις αυτό το όραμα-ποιος ξέρει;- σε προορίζει για κάτι ανώτερο».

Από την στιγμή που πίστεψε κάτι τέτοιο, ο διάβολος άρχισε να κάνει την δουλεία του και την έκανε κουμάντο! Αλλά τελικά ο Θεός πάλι την λυπήθηκε. Είδε ένα όραμα και άκουσε μια φωνή να της λέει: «Να γράψεις όλα τα οράματα που είδες στον πατέρα Παΐσιο». Έτσι μου έγραψε ένα γράμμα με όλα τα οράματα που είδε. Ο πειρασμός την είχε αλωνίσει. Πραγματικά οράματα, αλλά μου ανέφερε, μόνον το πρώτο και το τελευταίο ήταν από τον Θεό. Το τελευταίο το επέτρεψε ο Θεός, για να την φέρει σε λογαριασμό, να την βοηθήσει να απαλλαγεί από την πλάνη. Τελικά η καημένη άκουσε τι της είπα και ξέμπλεξε.

1. Βλ. Γεν. 37,5-11.
2. Βλ. Δαν. 2, 25-46
3. Βλ. Δαν. 6, 16 κ.έ.
4. Βλ. Δαν., Βήλ καί Δράκων, 34-38
5. Ψαλμ. 89,4.

Απόσπασμα από τις σελίδες 213-218 του βιβλίου: «Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι τ. Γ' Πνευματικός Αγώνας». εκδ. Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Στον παρόντα Γ' τόμο συμπεριλαμβάνονται θέματα που μπορούν να βοηθήσουν τον ταλαιπωρούμενο από την αμαρτία άνθρωπο να αποκτήσει την καλή ανησυχία και να αγωνισθεί πνευματικά, ώστε να ελευθερωθεί από τα δεσμά της. Ζώντας τη μετάνοια θα μπορέσει να απεκδυθεί τον παλαιό του άνθρωπο, ο οποίος, όπως λέει κάπου ο Γέροντας, είναι «ένας κακός ενοικιαστής μέσα μας και, για να φύγει, πρέπει να γκρεμίσουμε το σπίτι και να αρχίσουμε να χτίζουμε τη νέα οικοδομή, τον καινό άνθρωπο». (από την παρουσίαση της έκδοσης)
Ολόκληρο το βιβλίο το κατεβάζετε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: