Επιζώντων Θαυμάτων

Winged Victory of Samothrace
Η Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης περ. το 220 με 190 π.Χ.
άγνωστος καλλιτέχνης. Μουσείο του Λούβρου από το 1884.*

Επιζώντων Θαυμάτων
Στην Σοφία Ν.

Aνάερη ελευθερία 
λευκού μαρμάρου θύμηση
τρισμέγιστου χρόνου
αιώνιο πέρασμα. 

Αειθαλές της ευεξίας ανάερο. 

Δοξαστική ελεγεία 
επιζώντων θαυμάτων
στη μοναδικά 
αιωρούμενη Αγαθότητα.


- Ιφιγένεια εκπέμπεις φως, ελευθερία, ανεξαρτησία, μοναδική προσωπικότητα!! Μου δίνεις φτερά νοητικά σε διαλόγους που διανοίγουν το νου μου.

- Σοφία να ζείς, να υπάρχεις, να ανασαίνεις στην ευρύμαχη ελευθερία. Μοναδική... αυτή η ελεύθερη κίνηση των φτερών σε αφήνει μετέωρο με τον συλλογισμό. Σαν να είναι πράγματι κάτι ζωντανό και θέλει να σε παρασύρει μέχρι των Ουρανό των διθυράμβων ενθουσιασμών της.

- Ιφιγένεια, οι αρχαίοι Έλληνες την φαντάζονταν ως φτερωτή γυναικά που κατέβαινε στο πεδίο της μάχης ή στο στάδιο, για να στεφανώσει τους νικητές. Όλοι κρύβουμε μια «Νίκη» μέσα μας, από εμάς εξαρτάται αν θα βγει να μας στεφανώσει. Άμποτε...

Περισσότεροι διάλογοι: Σ. Ντρέκου - Ιφ. Γεωργιάδου

Φαντάσου να μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω
και να βλέπεις τον εαυτό σου σε ένα καράβι να προσεγγίζει
το ιερό των Μεγάλων Θεών στην Σαμοθράκη και εκεί στα ψηλά,
τα αβανταδόρικα, να βλέπεις την Ροδίτισσα Κυρά
με τα φτερά ανοιγμένα σε μια σκηνή μόνιμης μεταμόρφωσης.
Την στιγμή που η θεά αποκαλύπτει την πραγματική της ταυτότητα.


Όποιος έχει δει την Ροδίτισσα και έχει αφήσει τα μάτια του
να επικεντρωθούν πάνω της, ζει με την ψευδαίσθηση
ότι πετάει μόνο για εκείνον, ότι του αποκαλύπτεται
και συνάπτει μαζί του μια ιερογαμία και απορεί γιατί
εκείνος δεν γεννήθηκε με φτερά.

Η Ροδίτισσα πετάει πια πάνω από τον γαλλικό εναέριο χώρο,
μακριά από τον αυθεντικό τους ουρανό αλλά υπάρχει
μια παρηγοριά: πετάει και θα πετάει για πάντα

Αθηνολόγιο 10 Δεκεμβρίου 2021 στις 5:11 μ.μ.

*Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι μαρμάρινο γλυπτό αγνώστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής, που βρέθηκε στο ιερό των Μεγάλων Θεών στην Σαμοθράκη και παριστάνει φτερωτή τη Θεά Νίκη. Από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει διάφορες κινήσεις και προσπάθειες για την επάνοδο της στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό.

Ιούλιος του 1906 Ίων Δραγούμης – Σαμοθράκη: «Σαμοθράκη, το νησί με την Παλιάπολη, που βρήκαν την πάγκαλη, πολύτιμη Νίκη, κουτσουρεμένη από τα χρόνια τα βάρβαρα, και την άρπαξαν ξένοι στα ξένα κι ευρήκαν τα θέμελα πεσμένων ναών και τοίχους, τείχη πελασγικά, Ελληνικά και ρωμαϊκά και τοίχους βυζαντινούς και πύργους βυζαντινούς και γενοβέζικους...»

Βίντεο: Η Θεά Νίκη... οι αρχαίοι Έλληνες την φαντάζονταν ως φτερωτή γυναικά που κατέβαινε στο πεδίο της μάχης ή στο στάδιο, για να στεφανώσει τους νικητές. Όπως τότε, έτσι και τώρα, η Νίκη περιμένει υπομονετικά να στεφανώσει και πάλι τους Έλληνες, περιμένει η ελπίδα να γίνει Νίκη. Αφιερωμένο στην αγαπητή φίλη ifigeneia.athens













Διάλογοι στο FaceBook
Ιφιγένεια, σ' ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση. Έχει αίσθηση αέναης ελευθερίας...

Ιφιγένεια Γεωργιάδου: Sophia μου εσύ... Αειθαλές της ευεξίας ανάερο!!!! 13 Δεκ 2014 στις 3:24 μ.μ. 

Ιφιγένεια γεωργιάδου: Σοφία να ζείς να υπάρχεις να ανασαίνεις στην ευρύμαχη ελευθερία 23 Δεκ 2015 στις 11:28 π.μ.

ιφιγένεια γεωργιάδου: Sophia θυμάσαι; ...η πρώτη μου αφιέρωση στην ομορφιά και την αγάπη σου ....να είσαι πάντα καλά.... η Παναγιά μας να σε προστατεύει και να σου χαρίζει υγεία!!! 11 Οκτ 2014 στις 10:47 π.μ.

Zachariou Christos: Τι θαυμαστή επιλογή. Η Νίκη της Σαμοθράκης κα Ιφιγένεια και κα Sophia Siglitiki Drekou. Πόσο με αναστατώνει το μέσα μου αυτή η φώτο. Όταν βρέθηκα στο Λούβρο και την αντίκρισα να δεσπόζει της εισόδου λύγισα πραγματικά. Καθηλώθηκα πριν τα σκαλοπάτια να την θαυμάζω και αιώνες ιστορίας να περνάνε μπροστά μου σε εκείνα τα λίγα λεπτά. Δεν θα το ξεπεράσω ποτέ. Διότι τα γιατί, δεν μπορούν να απαντηθούν. Μόνη παρηγοριά το ότι πρεσβεύει την Ελλάδα μας και αυτή όπως και πολλά άλλα κλεμμένα. 11 Οκτ 2014 στις 11:19 μ.μ.

Ιφιγένεια γεωργιάδου: Christos είναι μοναδική... αυτή η ελεύθερη κίνηση των φτερών ...σε αφήνει μετέωρο με τον συλλογισμό ...αν είναι πράγματι κάτι ζωντανό και θέλει ...να σε παρασύρει μέχρι των Ουρανό ...των διθυράμβων ενθουσιασμών της... 11 Οκτ 2014 στις 11:22 μ.μ.

Zachariou Christos: κα Ιφιγένεια, Στην αρχική της θέση πατούσε σε πλώρη πλοίου και αυτή με τα φτερά ανοικτά δαφνοστεφάνωτη. Ανάβαση προς την ελευθερία δια της Νίκης. 11 Οκτ 2014 στις 11:42 μ.μ.

Sophia Siglitiki Drekou: Η υπερβατικότητα μπορεί να είναι μόνον εμμενής ή ενδοκόσμια, ως μια πιθανή διαλογική μεταμόρφωση του τρόπου της υπάρξεως αυτών των συγκεκριμένων κτιστών όντων, στην προοπτική των μικρο-εσχατολογικών τους κλήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται ως μικρές «ευχαριστιακές ενσαρκώσεις» του Θεού Λόγου μέσα στο κόσμο. (Από το βιβλίο του π. Νικολάου Λουδοβίκου: Θεοποιΐα - εκδόσεις Αρμός)

Το Μονοπάτι του Φωτός 18 Δεκ στις 3:09 π.μ.: Για την Νίκη της Σαμοθράκης ειναι γραμμένο το τραγούδι «Κόρη γλυκιά» με την Αρετή Κετιμέ , σε μουσική της Ζωής Τηγανούρια που 'ναι από την Σαμοθράκη των Μύθων και η ίδια, σε στίχους Κωνσταντίνου Ρωμανίδη.


Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία από το άλμπουμ της Mazlimi Maria 19 Δεκ 2015 στις 12:14 π.μ. Σοφία Ντρέκου: Μαρία μας... αυτό είναι πριν τον καθαρισμό έτσι;; Για πες μας πάλι... 19 Δεκ 2015 στις 12:17 π.μ. (το βλέπετε εδώ)

Mazlimi Maria: Ναι, πριν, φαίνεται καθαρά από τις φωτό μου αν και είναι με το κινητό μου ...ο καθαρισμός λοιπόν διάρκεσε ένα χρόνο και κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο € στο μουσείο του Λούβρο ..το οποίο ποσό μάζεψε με έξυπνο τρόπο όπως πάντα ..όποιος έδινε χρήματα θα αναγραφόταν το όνομα του σε μια πινακίδα !!! 19 Δεκ 2015 στις 12:20 π.μ.

Σοφία Ντρέκου: Να μας ζήσεις Μαρία μου εκ Παρισίων άμεσες πληροφορίες! 19 Δεκ 2015 στις 12:23 π.μ.

Σοφία Ντρέκου: Μαρία, η ομορφιά σε όλο το μεγαλείο της... σε ευχαριστούμε πάρα πολύ! 19 Δεκ 2015 στις 12:22 π.μ. 

Mazlimi Maria: Μια πρόσφατη φώτο μετά τον πρόσφατη και πανάκριβο καθαρισμό του αγάλματος.

Mazlimi Maria: Να είσαι καλά που αγγίζεις όλα τα θέματα ...οι αναφορές στο δίκτυο είναι όλες στα γαλλικά, δεν βρίσκω τίποτα στα ελληνικά, λυπάμαι !!! Είναι πολύ ενδιαφέρον πάντως ολόκληρη η δουλειά που έγινε για την διατήρηση του !!! 19 Δεκε 2015 στις 12:27 

ΠηγέςSophia Siglitiki Drekou: Επιτέλους βρέθηκε: 23 Δεκ 2013 ΕΔΩ

Ο χρήστης Ιφιγένεια Γεωργιάδου πρόσθεσε μια νέα φωτογραφία στο Χρονολόγιο του χρήστη Sophia Siglitiki Drekou. 11 Οκτ 2014 στις 10:45 π.μ. 

Sophia Siglitiki Drekou: Όμορφή μου Ιφιγένεια το βρήκα!!! 21 Δεκ 2013 (Σάββατο, 2013 Δεκ 21 [Επιζώντων Θαυμάτων]) !!!! Αγάπη μου και ομορφιά μου σ' ευχαριστώ και σε αγαπώ πολύ γιατί εκπέμπεις φως, ελευθερία, ανεξαρτησία, μοναδική προσωπικότητα!! Μου δίνεις φτερά νοητικά σε συζητήσεις που διανοίγεις το νου μου. 11 Οκτωβρίου 2014 στις 11:30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: