Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες...


π. Νικόλαος, Μεσογαίας - Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες
Σοφία Ντρέκου

Πάμε ν' ακούσουμε μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία που μας την διηγείται ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος Χατζηνικολάου, ο οποίος μας περιγράφει τα κατανυκτικά, μοναχικά Χριστούγεννα, που πέρασε στο Άγιο Όρος; Άλλωστε το ξέρετε πόσο μ'αρέσουν οι ιστορίες και τα παραμύθια και δη τα Χριστουγεννιάτικα, όταν είναι αληθινά και μας ταξιδεύουν στον χωροχρόνο. Καλό ταξίδι...Ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες ανθρώπων από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων αλλά και της εκκλησίας, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος μας μεταφέρει στις βεγγέρες της δεκαετίας του 50 στην Πάτρα και εξηγεί γιατί στις οικογενειακές γιορτές των Χριστουγέννων δεν έπαιζε ποτέ στο πιάνο το τραγούδι «Άστα τα μαλλάκια σου». Το 1952, ήταν το τραγούδι που ακούστηκε στο ραδιόφωνο μετά την είδηση για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Τότε ο συνθέτης έκλεισε εντελώς την «πόρτα» στο λεγόμενο ελαφρό τραγούδι.

Μηχανή του χρόνου - Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες 2013

Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, περιγράφει πως έλεγαν τα κάλαντα στην Βόρειο Ελλάδα και την παιδική του «ιδιορρυθμία», να χαρίζει πάντοτε τα χρήματα στον Ερυθρό Σταυρό. Διηγείται ακόμη το άρωμα Χριστουγέννων στην καρδιά του καλοκαιριού όταν βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση του θείου του που κατασκεύαζε στολίδια για τις γιορτές.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος Χατζηνικολάου, περιγράφει τα κατανυκτικά, μοναχικά Χριστούγεννα, που πέρασε στο Άγιο Όρος.

Τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων νοσταλγούν οι ηθοποιοί Γιώργος Καπουτζίδης, Μαρκέλα Γιαννάτου, Σπύρος Σπαντίδας, Σπύρος Πούλης, Δήμητρα Στογιάννη. Τότε που έλεγαν τα κάλαντα σε πιο φιλόξενες και ανθρώπινες γειτονιές και αγόραζαν παιχνίδια διαφορετικά.

Ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης, θυμάται τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές που έζησε στο ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε.

Η βραβευμένη φωτογράφος Σου Παπαδάκου, περιγράφει τα περιπετειώδη της Χριστούγεννα, στην καρδιά της ερήμου, όταν οι Βεδουίνοι την δέχτηκαν στην φυλή τους, με ειδική τελετή μύησης. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή.


Δείτε αν επιθυμείτε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: