Σάββατο, Απριλίου 26

Η Ανάσταση ως απάντηση στις θεωρίες μετενσάρκωσης

Το ένδοξο Φώς της αϊδίου Θεότητος Σοφία Ντρέκου

Η Ανάσταση ως απάντηση 
στις θεωρίες μετενσάρκωσης
Σοφία Ντρέκου

Το ένδοξο Φώς της αϊδίου Θεότητος η Δόξα
σαν ένας Θαβώριος ανεξέλεγκτος φωτισμός 
της εκτυφλωτικής λευκότητας σε διαφανή ουσία 
Πνευματικής παρουσίας στην αιωνιότητα.[1]

Με τον όρο μετενσάρκωση εννοείται η ιδέα ότι η ψυχή μετά τον θάνατο δεν πεθαίνει αλλά αναγεννάται σε νέο σώμα. Η ιδέα της μετενσάρκωσης είναι κυρίαρχη σε αρκετές θρησκείες κυρίως της Ινδίας, ενώ ήταν μέρος και της φιλοσοφίας του Πυθαγόρα. Όσοι πιστεύουν στην μετενσάρκωση, θεωρούν ότι ένας άνθρωπος έχει ζήσει άπειρες προηγούμενες ζωές και θα ζήσει άλλες τόσες. 

Από θρησκείες πιστεύεται ότι όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει, εκτός από την μετενσάρκωση του σε άνθρωπο, υπάρχει περίπτωση να αναγεννηθεί σαν ζώο, έντομο ή ακόμα και φυτό, ανάλογα με τις πράξεις που διέπραξε στην ζωή του. 

Η ιδέα της μετενσάρκωσης αναφέρεται στο αρχαίο ινδικό βιβλίο Μπαγκαβάτ Γκίτα [Η Μπαγκαβάτ Γκίτα, ή Μπαγκαβαντγκίτα, που σημαίνει «Το Θείο Τραγούδι» είναι ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του Ινδουϊσμού.][2] 
  • Ανάσταση και μετενσάρκωση
«Η ανάσταση είναι η ελπίδα που έφερε ο Χριστός στον κόσμο, ο οποίος ζούσε κάτω από την δυναστεία του θανάτου. Είναι ένα γεγονός που δείχνει την αξία του ανθρώπινου σώματος, γιατί αυτό που περιμένουμε, ως αποτέλεσμα της Αναστάσεως του Χριστού, είναι η ανάσταση των σωμάτων, τα οποία διαλύθηκαν μετά τον χωρισμό τους από την ψυχή.

Το κήρυγμα, δηλαδή, της Αναστάσεως του Χριστού, με τις συνέπειες που έχει σε όλο το ανθρώπινο γένος, είναι η απάντηση του Χριστιανισμού σε αυτούς που μιλούν για μετενσάρκωση, είτε είναι επηρεασμένοι από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, είτε από τις ανατολικές θρησκείες.


Η μετενσάρκωση υποτιμά το σώμα. Το θεωρεί φυλακή της ψυχής ή ένα ρούχο που πετιέται για να χαθή η ατομική ψυχή μέσα στην φανταστική παγκόσμια ψυχή. Δέχεται ότι ο άνθρωπος είναι η ψυχή του. Ενώ η Ορθόδοξη διδασκαλία λέει ότι ο άνθρωπος είναι το συναμφότερο, ψυχή και σώμα, δημιουργημένος «κατ’ εικόνα Θεού».


Το σώμα που προσέλαβε ο Χριστός ονομάζεται από τους Πατέρες μας ομόθεο. Χάρη στη σχέση των αγίων με τον Χριστό τα αναστημένα σώματά τους θα ακτινοβολούν και αυτά από την δόξα της θεότητος. Απόδειξη αυτού του γεγονότος αποτελούν τα μυροβλύζοντα και θαυματουργούντα λείψανά τους.

  • Η παρηγοριά της έντιμης ταφής
Ο καθηγητής Δ. Ν. Μαρωνίτης σε άρθρο του στο Βήμα της 15ης Απριλίου γράφει: «Η παρηγοριά της ανάστασης στον Όμηρο δεν υπάρχει· για να γλυκάνει κάπως ο αβάστακτος πόνος των βροτών που επιφέρει ο θάνατος, προσφέρεται ως αντίβαρο η έντιμη ταφή· η οποία σε δύο περιπτώσεις, του λύκιου Σαρπηδόνα και του τρώα Έκτορα, προσλαμβάνει στην Ιλιάδα τη μορφή νεκρώσιμου νόστου».

Δηλαδή, η επιστροφή του νεκρού στην πατρίδα του και η ταφή του με τιμές από τους δικούς του είναι μια παρηγοριά, ένα αντίβαρο στην απαράκλητη θλίψη του θανάτου.


Ο «νεκρώσιμος νόστος», βέβαια, μέσα στο πλαίσιο της Χριστιανικής πίστης παίρνει άλλη μορφή. Η παρηγοριά δεν προέρχεται από την ταφή του νεκρού σώματος με τιμές στην πατρίδα. «Ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν».


Το περιεχόμενο του «νεκρώσιμου νόστου» είναι η επιστροφή του νεκρού στην αληθινή του πατρίδα, «τήν μένουσαν πόλιν». Είναι η πορεία της ψυχής στον τόπο της αναπαύσεώς της, όπου θα αναμμένη την ανάσταση του νεκρού σώματος, για να απολαύσει μαζί του -ολόκληρος ο άνθρωπος- την Βασιλεία του Θεού.»[3]


H_Anastasi_ws_apantisi_stis_thewries-metensarkwsis«S.Drekou»Aenai-EpAnastasi
  • Το πρόβλημα τού κακού
Το κακό, είναι αιτία των δικών μας επιλογών, ως ελευθέρων πλασμάτων. Φυσικά, δεν τελειώνουν όλα σε αυτή την άδικη ζωή. Οι σημερινές αδικίες θα δικαιωθούν, όταν στην ανάσταση ο καθένας θα λάβει κατά τη δικαιοκρισία τού Θεού το σώμα που τού αξίζει, σύμφωνα με το πώς έζησε στη ζωή του. Και θα είναι ο καθένας ξεχωριστό πρόσωπο, και θα θυμάται καλά τι έχει κάνει.

Τότε στην ανάσταση, το κάθε πρόσωπο, θα συνεχίσει να υπάρχει ως πρόσωπο, σε μία κοινωνία αγάπης μεταξύ προσώπων, σε ενότητα με τον προσωπικό παντοδύναμο Θεό τού σύμπαντος, κι όχι ως απρόσωπη σταγόνα σε κάποια απρόσωπη Νιρβάνα.

Συνιστούμε εξαίρετο βιβλίο τού π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου: «Μετενσάρκωση ή Ανάσταση; και το πρόβλημα τού κακού», από το οποίο αντλήσαμε στοιχεία γι' αυτό το άρθρο.[4]

Αναφορές:
1. «Το ένδοξο Φώς της αϊδίου Θεότητος» by Sophia Drekou για την αέναη επΑνάσταση
2. Με τον όρο μετενσάρκωση » From el.Wikimedia.org, the free media repository
3. Ανάσταση και μετενσάρκωση » του π.Θ.Α.Β. (Πρωτ. π. Θωμά Βαμβίνη) Εκκλησιαστική Παρέμβαση. Εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Απρίλιος 2001. 
4. Απόσπασμα από το άρθρο «Υπάρχει η Μετενσάρκωση;» Συνιστούμε εξαίρετο βιβλίο του π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου: «Μετενσάρκωση ή Ανάσταση; και το πρόβλημα τού κακού», από το οποίο αντλήσαμε στοιχεία γι' αυτό το άρθρο. και Το άρθρο στα Αγγλικά
5. Πηγή: www.sophia-ntrekou.gr

ΓΚΟΥΡΟΥΙΣΜΟΣ, ΓΙΟΓΚΑ,
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ, ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ


ομιλίες της εκπομπής "Ορθοδοξία και Αίρεση"
Tου ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας

Μαρτυρία του Α. Ρακοβαλή για το τί έλεγε
ο Γέροντας Παΐσιος για την μετενσάρκωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: