Πέμπτη, Απριλίου 9

Το φιλί του Ιούδα... Νεκρική σιγή.


Το φιλί του Ιούδα... Νεκρική σιγή.
Σοφία Ντρέκου

Νεκρική σιγή... μετά το φιλί
του σύγχρονου Ιούδα για αντίο.
Το φιλί του πάθους και του λάθους...
«...οὐ φίλημά σοι δώσω καθάπερ ὁ Ἰούδας·»
από την λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης.

«Ο Ιούδας προδίδει με φιλί, γιατί ποτέ δεν κατάλαβε τι σημαίνει αγάπη. Φιλάει προδοτικά γιατί ποτέ η καρδιά του δεν σαρκώθηκε στα χείλη του. Είχε μπερδέψει μέσα του, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι από εμάς, την αγάπη με την ανάγκη, τον πόθο με το πάθος και τον έρωτα με την συνδιαλλαγή.

Όταν φιλάς κοινωνάς την ζωή σου με την ζωή κάποιου άλλου που επέλεξες να ακολουθήσεις και να παραδοθείς δίχως κρατούμενα και βερεσέδια. Ο Ιούδας δεν μπορεί να το πράξει γιατί για εκείνον η αγάπη είναι ανάγκη. Η σχέση στόχος και η μαθητεία ρόλος. Όλα μετρήσιμα και υπολογίσιμα, δηλαδή άοσμα και νεκρά.

Τις περισσότερες φορές δεν αγαπάμε τον άλλο γι αυτό που είναι, μα για εκείνο που εμείς θα θέλαμε να είναι. Γι' αυτό ο Ιούδας όταν νιώθει ότι δεν ικανοποιούνται οι εγωτικές επιδιώξεις και ναρκισσιστικές επιθυμίες του, προδίδει τον Χριστό με ένα φιλί. Έτσι για να θυμόμαστε ότι η προδοσία φιλάει «υπέροχα». Αχ και να ξέραμε πόσοι μας πρόδωσαν με ένα φιλί. Πόσοι την ώρα που μας φιλούσαν μας μισούσαν, και την ώρα που μας αγκάλιαζαν μας φυλάκιζαν. [1]

Έλα όμως που η προδοσία έρχεται σχεδόν πάντα από μέσα. Από εκείνους που βρέθηκαν μαζί σου για λίγο. Από ανάξιους που εμπιστεύθηκες. Από ανθρωπάρια που σε φακέλωσαν πάνω στις πιο εξομολογητικές σου ώρες. «Από ανθρωπάκια που σε φακέλωσαν πάνω στις πιο εξομολογητικές σου ώρες……!!!»[2] Στις πιο ιερές και αγνές σου ώρες θα συμπλήρωνα εγώ. Στις πιο παρθενικά ανυπεράσπιστες. Όταν η ψυχή και το κορμί ξεγυμνωνόταν στην αλήθεια της αγάπης.

♫♪ Βίντεο: «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα» 
Από το Μυθιστόρημα
της Μάϊρα Παπαθανασοπούλου, 
Εκδόσεις Πατάκη, 1998.

♫♪ Λίγο πριν μετανιώσω, γράφω την απιστία του, 
κι γοητεία του δε με νικά... γράφω την απουσία, 
την προδοσία δυο φονικά. Λίγο πριν μετανιώσω, 
και χάδι νιώσω άλλης ψυχής. Λίγο προτού να φύγω, 
στο παραλίγο της αντοχής.» ♫♪


1. «Ο Ιούδας προδίδει με φιλί» π. Λίβυος (π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος)
2. Μαλβίνα Κάραλη (3 Φεβρουαρίου 1952 - 7 Ιουνίου 2002) Ελληνίδα συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στην τηλεόραση.
3. Σοφία Ντρέκου | www.sophia-ntrekou.gr

Δείτε και...
Παγκόσμια μέρα φιλιού σήμερα.
Αλλά εμείς θα σταθούμε σε ένα άλλο φιλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: