Το σπίτι στην Κορινθία που είναι βασισμένο στο Πυθαγόρειο Θεώρημα videos

Pythagorean home

Ένα τριγωνικό σπίτι-όνειρο στην Κορινθία,
βασισμένο στο Πυθαγόρειο θεώρημα

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Ένα σπίτι πολύ διαφορετικό
από όσα έχουμε συνηθίσει να
βλέπουμε στην ελληνική επαρχία.

Στα Γεράνεια όρη, ανάμεσα σε 600 ελιές, βρίσκεται ένα εκπληκτικό σπίτι που δίνει την αίσθηση ότι φύση και κατοικία είναι ένα. Με εξωτερικό τοίχο, που εγγυάται την ασφάλεια των ιδιοκτητών και τζαμαρίες που ανοίγουν για να καταργήσουν τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, αυτό το σπίτι-όνειρο, έχει ελάχιστα πράγματα μέσα «Μεγαλώνω και δεν είναι εύκολο» λέει γελώντας η ιδιοκτήτριά του, η οποία επέλεξε τον μίνιμαλ τρόπο ζωής.

Το τριγωνικό σπίτι είναι δημιουργία του Αρχιτέκτονα Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου και στηρίζεται στο Πυθαγόρειο θεώρημα.

Το συγκεκριμένο σημείο επελέγη από τους ιδιοκτήτες καθώς ήθελαν να βρίσκονται στην καρδιά της φύσης «περάσαμε τη ζωή μας μέσα σε ένα γραφείο» αναφέρουν.

Με ένα εντυπωσιακό τζάκι και φυτά στον εξωτερικό χώρο που γίνονται ένα με το σπίτι, αυτή η οικία, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα δημιουργικής αρχιτεκτονικής. bovary.gr

Απίστευτη ομορφιά! Όπως το υποδηλώνει το όνομά του, το Πυθαγόρειο εμπνέεται από το πυθαγόρειο θεώρημα και αυτός είναι και ο λόγος που έχει τριγωνικό σχήμα. Με εξωτερικό τοίχο, που εγγυάται την ασφάλεια των ιδιοκτητών και τζαμαρίες που ανοίγουν για να καταργήσουν τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, αυτό το σπίτι-όνειρο, έχει ελάχιστα πράγματα μέσα. «Μεγαλώνω και δεν είναι εύκολο», λέει γελώντας η ιδιοκτήτριά του, η οποία επέλεξε τον μίνιμαλ τρόπο ζωής.

Βίντεο: Πυθαγόρειο. Το παγκόσμια πολυβραβευμένο 
αρχιτεκτονικό αριστούργημα Up'ο ψηλά. Pythagorean Home.

Το γνωστό κανάλι του YouTube, UpDrones, 
μας δίνει εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά, 
από την ιδιαίτερη αυτή κατασκευή που έχει 
απασχολήσει δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο.


Το Πυθαγόρειο σε απόλυτη αρμονία με τη φύση

Πέραν του ασυνήθιστου σχήματος, το οποίο επέλεξε ο αρχιτέκτονας Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, το κτίσμα έρχεται να ενωθεί με τη φύση. Ο δημιουργός του ενσωμάτωσε φυτά και δέντρα εντός της κατασκευής προκειμένου να λειάνει την άγρια αντίθεση του μπετό μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν φυτά που μεγαλώνουν στην οροφή του Πυθαγόρειου, με τρόπο που διατηρούν τον εσωτερικό χώρο δροσερό ακόμη και τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον, ο αρχιτέκτονας του Πυθαγόρειου εκμεταλλεύτηκε το νερό από ένα παλιό πηγάδι στο χωράφι, από το οποίο δημιούργησε τρεχούμενο νερό που ρέει στον εξωτερικό, χαμηλό τοίχο του κτιρίου. Όσο για το εσωτερικό του, αυτό διέπεται από τις αρχές του μινιμαλισμού. Στις πιο μικρές πλευρές του τριγώνου βρίσκεται το σαλόνι, αλλά και η τραπεζαρία και η κουζίνα, χώροι ανάμεσα στους οποίους δεν παρεμβάλλονται τοίχοι.


Το Πυθαγόρειο θεώρημα ή θεώρημα του Πυθαγόρα στα μαθηματικά, είναι σχέση της ευκλείδειας γεωμετρίας ανάμεσα στις πλευρές ενός ορθογώνιου τριγώνου. Συνεπώς αποτελεί θεώρημα της επίπεδης γεωμετρίας.

Σύμφωνα με το Πυθαγόρειο Θεώρημα, που εξ ονόματος αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Πυθαγόρα: «ἐν τοῖς ὀρθογωνίοις τριγώνοις τὸ ἀπὸ τῆς τὴν ὀρθὴν γωνίαν ὑποτεινούσης πλευρᾶς τετράγωνον ἴσον ἐστὶ τοῖς ἀπὸ τῶν τὴν ὀρθὴν γωνίαν περιεχουσῶν πλευρῶν τετραγώνοις.».

Δηλαδή: «το τετράγωνο της υποτινούσης (της πλευράς που βρίσκεται απέναντι από την ορθή γωνία) ενός ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο καθέτων πλευρών».

Το θεώρημα μπορεί να γραφεί ως εξίσωση συσχετίζοντας τα μήκη των πλευρών α,β και γ, που ονομάζεται πυθαγόρεια εξίσωση:

(όπου β και γ τα μήκη των δύο κάθετων 
πλευρών και α το μήκος της υποτείνουσας)


Busto di Pitagora. Musei Capitolini, Roma.
Busto di Pitagora. Musei Capitolini, Roma.

Πυθαγόρας

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος (580 π.Χ. - Μεταπόντιο, 496 π.Χ.) ήταν σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής.

Είναι ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών, δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων που κατοχύρωσε με όλες τις σχετικές αριθμητικές και γεωμετρικές αποδείξεις και ήταν ιδρυτής ενός μυητικού φιλοσοφικού κινήματος που λέγεται Πυθαγορισμός (Pythagorism ή Pythagoreanism).

Επειδή οι περισσότερες πληροφορίες γράφτηκαν πολλούς αιώνες μετά τον θάνατό του, πολύ λίγες αξιόπιστες πληροφορίες είναι γνωστές γι' αυτόν. 

Επίσης, επηρέασε σημαντικά τη φιλοσοφία και τη θρησκευτική διδασκαλία στα τέλη του 6ο αιώνα π.Χ., συχνά αναφέρεται ως σπουδαίος μαθηματικός και επιστήμονας και είναι γνωστός για το Πυθαγόρειο Θεώρημα που έχει το όνομά του. 

Γεννήθηκε περίπου το 580 π.Χ. και ως επικρατέστερος τόπος γεννήσεως παραδίδεται η νήσος Σάμος. Ακόμη είναι πιθανό να ταξίδεψε αρκετά όταν ήταν νέος. Γύρω στο 530 π.Χ. μετακόμισε σε μία ελληνική αποικία στη νότια Ιταλία. 

Οι υποστηρικτές του Πυθαγόρα ακολούθησαν τις πρακτικές που ανέπτυξε και μελέτησαν τις φιλοσοφικές του θεωρίες. Τα μέρη συνάντησης των Πυθαγόρειων κάηκαν και ο Πυθαγόρας αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη. Πέθανε στο Μεταπόντιον της Ιταλικής Λευκανίας σε ηλικία 84 ετών το 496 π.Χ.

Ο Πυθαγόρας είχε πει το 570~495 πως οι μορφές και οι ιδέες διέπονται από αριθμούς. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον παρακάτω λογικό συνειρμό:

Τα πάντα στο σύμπαν διέπονται από μαθηματικούς κανόνες και λόγους (Οι μορφές διέπονται από αριθμούς) > Άρα, αν κατανοήσουμε τις αριθμητικές και μαθηματικές σχέσεις > τότε θα κατανοήσουμε τη δομή του σύμπαντος > Έτσι, τα μαθηματικά αποτελούν βασικό μοντέλο για τη φιλοσοφική σκέψη (οι ιδέες διέπονται από αριθμούς).

Η φιλοσοφία με απλά λόγια. Κλειδάριθμος. Ιανουάριος 2015. σελ. 27.

by Αέναη επΑνάσταση

Video Pythagorean home amidst olive grove offers views & protection: Asked by an Athens couple to design a home embedded in their olive grove, architect Tilemachos Andrianopoulos used geometry to respect the trees, provide protection from wind and sun, and open up the residence to the mountain views.

In Alice in Wonderland fashion, the home begins small at a tip of a triangle where the walls are low. The walls grow and stretch as the home progresses uphill funneling views toward the Gerania mountains.

On two sides of the triangle the only openings are slits which let in protected light and views (all other windows open out onto one of two interior courtyards. At the mountain-side of the home, the wall is nearly double the size of the smaller end, and the glass can be completely opened to let the olive trees in.

In symbiosis with the local ecosystem, the home is covered in a living roof, adjusted to the Greek climatic conditions, in particular those of Attica with lavender, helichrysum, auras, drosanthemum and thyme. Inside the courtyards there is no grass, but all local plantings and walkways of rammed earth.

22:02 Pythagorean home amidst olive
grove offers views & protection [Video]












Περισσότερα: ΚοινωνίαΠολιτισμός, Εκπαίδευση


Δεν υπάρχουν σχόλια: