Η καινοτομία του Νίκολα Τέσλα, ο επιστήμονας με τα 900 διπλώματα ευρεσιτεχνίας - Αφιέρωμα στον Nikola Tesla

Nikola Tesla

Έρευνα Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)


16 Μαΐου 1888 ο Νίκολα Τέσλα δίνει μία διάλεξη περιγράφοντας τον εξοπλισμό που θα επιτρέψει την αποτελεσματική παραγωγή και χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος για τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

13 Μαΐου 1890, ο Nikola Tesla πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια. (Μηχανή που μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική). Πέθανε φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους, το 1943, σ’ ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Ο Νίκολα Τέσλα (σερβι­κά: Никола Тесла, Nikola Tesla, 10 Ιουλίου 1856 - 7 Ιανουαρίου 1943) ήταν Σέρβο-Αμερικανός εφευρέτης, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, και ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης. Ένας άνθρωπος που άλλαξε το πρόσωπο του πλανήτη μας, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η ιστορία ενός σύγχρονου Προμηθέα, που έκλεψε το μυστικό του φωτός από τη Φύση και το χάρισε στην ανθρωπότητα. Ενός οραματιστή κι ανθρωπιστή επιστήμονα, που εξερεύνησε νέα και άγνωστα πεδία γνώσης, ήρθε σε ρήξη με το κατεστημένο της εποχής του και τόλμησε ν’ αγγίξει τα άστρα.

Οι προβλέψεις του Νίκολα Τέσλα για το μέλλον: Σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε το 1926 στο αμερικανικό περιοδικό Collier’s, ο Νίκολα Τέσλα που βρισκόταν τότε προς το τέλος της καριέρας του, είχε κάνει εξαιρετικά διορατικές προβλέψεις για το μέλλον. Είχε μιλήσει για πτήσεις ηλεκτρικών αεροπλάνων από τη Νέα Υόρκη στην Ευρώπη μέσα σε λίγες ώρες, για συχνότερους σεισμούς και για αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. Προέβλεψε, ακόμα, ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να επικοινωνούν ασύρματα ο ένας με τον άλλο, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιώντας συσκευές που χωρούν στην τσέπη τους. Είχε πει στη συνέντευξή του μεταξύ άλλων ο Νίκολα Τέσλα:
«Όταν η ασύρματη τεχνολογία εφαρμοστεί τέλεια, όλη η γη θα μετατραπεί σ’ έναν τεράστιο εγκέφαλο, αυτό που είναι δηλαδή πραγματικά, με όλα τα πράγματα να είναι απλώς κομμάτια ενός πραγματικού και ρυθμικού όλου. Θα μπορούμε να επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλον στιγμιαία, ανεξαρτήτου απόστασης. Όχι μόνο αυτό, αλλά μέσα από την τηλεόραση και την τηλεφωνία, θα μπορούμε να βλέπουμε και να ακούμε τον άλλον, σαν να τον έχουμε μπροστά μας ακόμα κι αν έχουμε χιλιάδες μίλια ανάμεσά μας»

Νίκολα Τέσλα (1856 – 1943)

Tesla, Nikola

Ο σέρβος φυσικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα (Nikola Tesla) γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1856, στο χωριό Smiljan, στην επαρχία Lika της Κροατίας. Εκεί ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευσή του, συνέχισε τις σπουδές του στο πολυτεχνικό σχολείο του Γκρας και τις ολοκλήρωσε στο πανεπιστήμιο της Πράγας.

Εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1884. Στη Νέα Υόρκη εργάστηκε δίπλα στον Τόμας Έντισον, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του. Όμως, οι διαφορές στο ύφος μεταξύ των δύο ανδρών οδήγησαν σύντομα στο χωρισμό τους.

Ο Τέσλα παραιτήθηκε το 1885 και ίδρυσε τη δική του εταιρία «Tesla Arc Light Company». Από το 1887 ως το 1894 σχεδίασε και κατοχύρωσε δεκάδες ευρεσιτεχνίες, συνεργαζόμενος με τον μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο επιστήμονα άρχισε το 1895. Λόγω οικονομικών δυσκολιών, η εταιρία του χρεοκόπησε. Με το πέρασμα του χρόνου, ο Τέσλα γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός και κλειστός χαρακτήρας, ενώ συνήθιζε να περνάει όλη τη μέρα του πειραματιζόμενος με τα ραδιοκύματα, αλλά και με σεισμικά μηχανήματα, που ο ίδιος είχε κατασκευάσει.

Ο Τέσλα προσέφερε στην ανθρωπότητα εφευρέσεις όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο τέσλα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.α., ανοίγοντας το δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη. Το 1912 του απονεμήθηκε από κοινού με τον Τόμας Έντισον το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Ωστόσο, αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη».

Ο προφήτης του 21ου αιώνα, όπως θεωρείται από πολλούς, πέθανε φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους, στις 7 Ιανουαρίου του 1943, σ’ ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Μετά το θάνατό του, το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της Μαγνητικής Επαγωγής πεδίου, ενώ η κληρονομιά του -70.000 επιστολές, 31.522 προσωπικά ντοκουμέντα, 5.297 τεχνικά σχέδια, 12.832 αποκόμματα περιοδικών, 1.000 φωτογραφίες, 40 βραβεία και διπλώματα- φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι.

Σύντομες πληροφορίες από το βιβλίο του Γιώργου Στάμκου, «Νίκολα Τέσλα, ο προφήτης του 21ου αιώνα», εκδόσεις Αρχέτυπο, 2008.

Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος 
Λυγερός για τον Nikola Tesla

8376 - Nikola Tesla. Drawings of N. Lygeros  Post published: December 1, 2011 Category
8376 - Nikola Tesla. Drawings of  N. Lygeros
Post published: December 1, 2011 Category

Για τη δημιουργικότητα του Tesla
8409 - Ν. Λυγερός (in English)

Αν διαβάσεις μια μέρα
την αυτοβιογραφία
του Nikola Tesla
και προσέξεις
τις εφευρέσεις του
τότε θα δεις
πόση σημασία έδινε
στη δημιουργικότητά του
ακόμα και μικρός
έτσι θα καταλάβεις
τη διαφορά εκείνη
που κάνει τη διαφορά
και επιτρέπει
την εξέλιξή μας
μέσα στην ανθρωπότητα
λόγω της διάνοιας
μερικών τεράτων
που αποφάσισαν
να παραμείνουν
με όλους μας
για να μας δείξουν
το μονοπάτι
της ανακάλυψης.

29879 - Φωτονική μάχη - Ν. Λυγερός
Post published: December 22, 2016

Η διάρκεια της πτήσης ήταν ενδεικτική για την πρώτη εκτέλεση. Μέσω του αεροπλάνου δεν ήταν μόνο σε μια μηχανή Faraday, είχε στη διάθεσή του και την τεχνολογία του Tesla. Έτσι, οι περισσότερες από 900 ευρεσιτεχνίες θα έπαιζαν ένα ρόλο σε αυτή τη φωτονική μάχη. 

Είχε συνδεθεί με το κλειστό δίκτυο για προστασία του ανοιχτού. Κι είχε ξεφύγει από τα συμβατικά μέτρα αναζήτησης και μπορούσε να λειτουργήσει ελεύθερα, τουλάχιστον όσο διαρκούσε η πτήση για να μην υπάρξει παρεμβολή και στη συνέχεια προσβολή. Άρχισε να παίζει go μέσα στο βαθυδίκτυο και δεν ακολουθούσε μια συγκεκριμένη γραμμή, έτσι ώστε η τεράστια διαίσθησή του να μοντελοποιεί τυχαίες κινήσεις για έναν εξωτερικό παρατηρητή. 

Χρησιμοποιούσε το ανάλογο της αρχής απροσδιοριστίας του Heisenberg και των ανισοτήτων του Bell, ενώ το alter ego δεν είχε να υποστεί την απαγορευτική αρχή του Pauli. Έτσι, η πορεία του μέσα στα βάθη έμοιαζε με μορφοκλασματική δομή, η οποία λόγω διάστασης έμοιαζε με μία κίνηση Brown, ενώ ήταν πράξη. 

Ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτή τη φωτονική μάχη. Ήταν σαν να έβαζε μαύρες πέτρες πάνω στο goban κι ο αντίπαλος του έβαζε αόρατες λευκές. Έπαιζε ορθολογικά και δεν έπρεπε να βάλει πέτρα εκεί όπου υπήρχε ήδη αόρατη, αλλιώς θα εντοπιζόταν. Η παρτίδα που είχε παίξει με Braille στο σκάκι του επέτρεψε να ξεπεράσει τα εμπόδια πριν την προσγείωση.

Φωτεινές διακλαδώσεις
8418 Ν. Λυγερός (En.)

Όταν κοιτάς τις πόλεις
τις μαύρες νύχτες,
πότε αντιλαμβάνεσαι
ότι το φως που βλέπεις
είναι το αποτέλεσμα
μερικών ανθρώπων
στους οποίους ανήκει
μπορεί τότε να δεις
το βάθος της σκέψης
και το εύρος του έργου,
ακόμα κι αν δεν ξέρεις
τίποτα για τον τρόπο 
με τον οποίο λειτουργούν.

40112 - Η πολυπραγμοσύνη - Ν. Λυγερός
Post published: September 3, 2018 Articles

Η πρώτη και κλασική προσέγγιση της πολυπραγμοσύνης, είναι η κατηγορία του ανύπαρκτου. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι μόνο οι ειδικοί δηλαδή οι εμπειρογνώμονες μπορούν να έχουν μία σοβαρότητα και αξία. Ακούν βέβαια για τη διακλαδικότητα αλλά στο βάθος πιστεύουν στη μοναδικότητα του τομέα απασχόλησης.

Αυτό το απλοϊκό μοντέλο έχει καταρρεύσει στις επιστήμες αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινωνία. Αλλά και στις επιστήμες θεωρούν ότι οι διαφορετικοί τομείς παραγωγής έργου πρέπει να έχουν κάποια συνάφεια. Έτσι θα λέγαμε ότι μπορούν ν’ αντέξουν μια τοπική μορφή της πολυπραγμοσύνης αλλά δύσκολα μια γενική.

Με άλλα λόγια ο άνθρωπος της Αναγέννησης ενώ είναι υπαρκτός, αποτελεί ένα αδιανόητο μοντέλο για τη σύγχρονη εποχή. Μπορούν να καταλάβουν τον Gauss και τον Tesla αλλά ο Αρχιμήδης και ο Leonardo da Vinci παραμένουν υπερβατικές προκλήσεις. Μπορεί η πιο εύκολη προσέγγιση της πολυπραγμοσύνης να προέρχεται τελικά από την πληροφορική, αφού όλοι θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό ότι ένας υπολογιστής μπορεί να είναι εργαλείο έρευνας για έναν μαθηματικό, ένα φυσικό, ένα φιλόσοφο, έναν αναλυτή, έναν ποιητή, ένα ζωγράφο, ένα μουσικό, ένα συνθέτη κ.λπ.

Ο Άνθρωπος της Αναγέννησης μοιάζει με αυτό το μοντέλο ή μάλλον με μια φυσική εκδοχή του. Είναι μια μορφή φυσικής τεχνητής νοημοσύνης και όχι μόνο φυσικής νοημοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο είναι αποδεκτός δηλαδή με την έννοια της εξαίρεσης.

Φωτεινά μάτια - (En.) 

Φωτεινά μάτια 
για το σκοτάδι
αλλά και για τους άλλους,
που δεν έβλεπαν
αλλά έγραφαν ήδη
την ιστορία του έργου,
με την αφή τους
και τη φωνή, 
που έλεγε
ακόμα και τα κρυφά.

14241 - Νοημοσύνη και Καινοτομία - Ν. Λυγερός 
Published: January 4, 2014 - Intelligence et Innovation

Πολλοί μπερδεύουν ασύστολα την έννοια της νοημοσύνης με αυτή της διαίσθησης. Και βέβαια είναι οι ίδιοι που ταυτίζουν την πατέντα με την καινοτομία. Μάλιστα σε πιο τεχνικό επίπεδο υπάρχει και η ανάμειξη της ανακάλυψης με την απλή δημοσίευση. 

Με αυτήν την ισοπέδωση των εννοιών καταλήγουμε είτε στην υπερβολή είτε στην απαξίωση. Διότι όλοι έχουν την εντύπωση ότι κάνουν το ίδιο ενώ αγγίζουν μόνο μία από αυτές τις έννοιες. Σε επιστημονικό επίπεδο είμαστε πάντα υποχρεωμένοι να δικαιολογήσουμε τη διαφορά για να γίνει κατανοητό το επίτευγμα. 

Διότι μια καινοτομία σαν αυτές του Tesla δεν είναι μόνο μία πατέντα. Διότι μία νοημοσύνη σαν αυτή του Einstein δεν είναι απλώς διαίσθηση. Και μία ανακάλυψη σαν αυτή του Galois δεν είναι μόνο και μόνο μία δημοσίευση. 

Επίσης σε αυτό το πλαίσιο εμπλέκεται και το θέμα της εφευρετικότητας που δεν είναι απλή δημιουργικότητα. Γι’ αυτό το λόγο εξετάζουμε συγκεκριμένα τον συνδυασμό της νοημοσύνης με την καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό μεθοδολογικά να εντοπίσουμε την αξία της απαγωγής σε σχέση με την επαγωγή και την συνεπαγωγή. 

Το πρωτοποριακό σκέλος της απαγωγής που της δίνει και τον ριζοσπαστικό της χαρακτήρα, είναι η επικινδυνότητα του συμπεράσματος αφού βασίζεται αναπόφευκτα σε πολύ λιγότερα στοιχεία. Κατά συνέπεια χρειάζεται μια διαχείριση κρίσης με την θετική και αποτελεσματική της έννοια. 

Σε αυτό το πεδίο η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για την επίλυση αλλά και για την προσέγγιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα του ίδιου τύπου όπως το βλέπουμε στο παράδειγμα του Hardy και του Ramanujan. Αλλά χρειάζεται γνώσεις για να περάσει το στάδιο της καινοτομίας, η οποία θα έχει εφαρμογές. Διότι και αυτές είναι σημαντικές αφού αλλιώς μπορεί να εκφυλιστεί η διαδικασία και να καταλήξουμε απλώς σε μια πατέντα. 

Όσοι πιστεύουν ότι αυτό το κριτήριο δεν είναι απαραίτητο, μπορούν να εξετάσουν την ιστορία και την καταγραφή αυτών των ιδεών που άλλαξαν τη θεώρηση του κόσμου. Έτσι η νοημοσύνη και η καινοτομία, μπορούν να παρουσιαστούν ως ένα συνδυασμό που παράγει έργο κι όχι μόνο σκέψη. Δεν είναι φιλοσοφία αλλά πράξη.

 Μηχανική αντίληψη (En.Fr.Ру.

Μην εξετάζεις μόνο
τη μηχανική αντίληψη
του Leonardo da Vinci,
μελέτα και το έργο
του Nikola Tesla
για να δεις
τα βήματα
της επιστήμης,
που ονομάζουμε
ρομποτική. 


Tesla - Ν. Λυγερός

Αν δοκιμάσεις
την έξυπνη κίνηση
θα διαπιστώσεις
ότι ο αιώνας
προχώρησε
πιο γρήγορα
απ’ ό,τι περίμενες
και θα ακούσεις
τη μουσική
της σιωπής
ζωντανά
διότι το άνοιγμα
είναι μεγάλο
και η διαφορά
τεράστια
σε σχέση
με όλα όσα
ξέρεις από πριν.

Jaguar XF

Φωτεινά φαινόμενα (Fr.)

Μέσα στο μυαλό του, 
τα φωτεινά φαινόμενα
μεταφραζόταν σε ιδέες,
ενώ οι άλλοι κοίταζαν
μόνο τον ηλεκτρισμό
και τον μαγνητισμό,
που δεν καταλάβαιναν
την ώρα που το τόξο
έκαιγε την ατμόσφαιρα
και τις προκαταλήψεις

Δίπλα στη μνήμη μέλλοντος

Πολλοί είχαν δει μνημεία γενοκτονίας, αλλά όχι από κοντά. Κι όταν ζεις δίπλα σε μνήμη μέλλοντος, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απίστευτα, διότι κάθε φορά που την αγγίζεις, παίρνεις δύναμη. Είναι η συνεννόηση της Ανθρωπότητας χωρίς εμπόδια, δίχως κοινωνικά ενδιάμεσα. Διότι, το μόνο που έχει σημασία είναι η ουσία. Η ομάδα δεν εξέταζε πια μόνο τα τοπικά προβλήματα.

Ανίχνευε κάθε ίχνος που προετοίμαζε τα πρώτα στάδια του Stanton. Έτσι λειτουργούσε ως φάρος Ανθρωπότητας που φώτιζε τους κινδύνους. Διότι μετά τη διαφώτιση της έξυπνης ιστορίας, ο κόσμος της είχε γίνει ο κόσμος και οι δικοί της, οι άνθρωποι της Ανθρωπότητας. Η μνήμη μέλλοντος έγινε πιο έντονη, γεμάτη συγκίνηση για να προετοιμάσει την σύμπραξη.

Το πεδίο της ήταν τόσο ισχυρό, που θύμιζε το νοητικό σχήμα του Tesla και τη βαρύτητα του Einstein. Κάθε σώμα βαρβαρότητας όπου και να χτυπούσε ενεργοποιούσε το νευρωνικό δίκτυο και αυτό οργάνωνε τις ανάλογες δράσεις, όχι μόνο για το παρόν, αλλά ταυτόχρονα και ταυτόχωρα για το παρελθόν και το μέλλον.

Υπήρχαν ακόμα γενοκτονίες που δεν είχαν όνομα κι αν κανένας δεν πάλευε για αυτές, θα εμφανίζονταν κι άλλες, επειδή δεν είχαν αναγνωριστεί οι προηγούμενες. Δεν έψαχναν στοιχεία μόνο στο διάστημα, αλλά και στο Χρόνο, γιατί ήξεραν ότι αυτός ήταν μαζί τους κι είχαν επιλέξει με τη μνήμη μέλλοντος να είναι μαζί του.

Αυτοβιογραφικά ερωτήματα (En.)

Αναρωτιόμουν
γιατί ο Nikola Tesla
έκανε τόσες αναφορές
στην παιδική του ηλικία
στην αυτοβιογραφία του.
Ήταν για να δείξει
ότι ήταν φυσιολογικός,
αποκλείεται,
ότι ήταν τέρας
μα ήταν αυτονόητο,
τελικά μπορεί
να ήθελε απλώς
να θέσει μερικά
από τα ερωτήματα
που δεν είχε λύσει
ακόμα και τότε.

Προβλήματα, στρατηγήματα και ιδιοφυΐες

Στα μαθηματικά αντιλαμβανόμαστε συχνά πόσο σημαντική είναι η νοημοσύνη για την επίλυση ενός προβλήματος, ειδικά όταν σε αυτό εμπλέκονται διάφοροι τομείς. Χειροπιαστά παραδείγματα μαθηματικών τέτοιου τύπου είναι βέβαια ο Αρχιμήδης, ο Galois, ο Erdös και ο Grothendieck. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι δεν προσφέρουν λύσεις σε άλλα προβλήματα, αλλά είναι πάντα κλασικά. 

Αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα και σε άλλους τομείς όπως είναι η φυσική, η χημεία αλλά και η στρατηγική. Κι όταν υπάρχει ανάμειξη αυτών των προσεγγίσεων τα νοητικά μοντέλα είναι ακόμα πιο σπάνια αλλά υπάρχουν. 
Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκουμε τον Euler, Gauss αλλά και Tesla, ο οποίος είχε πάνω από 900 πατέντες. Το τρομαχτικό στην κοινωνία, είναι ότι όλοι οι ειδικοί κάνουν πάντα σαν να είναι όλοι με τις ίδιες ικανότητες, για να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. 
Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική αλλιώς άνθρωποι σαν τον Einstein δεν θα ήταν τόσο σπάνιοι σε βάθος χρόνου. Και κάποιος σαν τον Prigogine θα είχε βρεθεί πολύ πιο νωρίς. Έτσι θέλουμε δεν θέλουμε τα προβλήματα χρειάζονται όχι μόνο τεχνικές και γνώσεις, αλλά και νοημοσύνη. Και αυτή πρέπει να είναι σε ακραίο βαθμό για να έχει τα αποτελέσματα που θέλουμε. 

Στη συνέχεια, υπάρχει το άλλο πρόβλημα, το οποίο είναι διαφορετικής υφής, αφού αυτή τη φορά αφορά ιδιοφυΐα πρέπει να αποδείξει ότι έχει βρει τη λύση. Κι αν αρχικά θεωρούμε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο, η ιστορία της Ανθρωπότητας μας αποδεικνύει το αντίθετο. Αυτή η κοινωνική αδράνεια αποτελεί όντως έναν ανασταλτικό χαρακτήρα για την εξέλιξη, ειδικά όταν υπάρχει πλαίσιο καινοτομίας. 

Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρχουν και τα στρατηγήματα που είναι ικανά να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Διότι αρχικά κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να έχει λυθεί ένα πρόβλημα που δεν λύθηκε εδώ και χρόνια ή ακόμα και αιώνες. Ενώ στην ουσία αυτό είναι το αναμενόμενο σε βάθος χρόνου. 

Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχουν αντοχές σε αυτήν την φάση για να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε τραγωδίες όπως είναι οι ζωές του Boltzmann, του Majorana. Για τον ίδιο λόγο είναι σημαντικό να βρει ένας Ramanujan ένα ανάλογο του Hardy, για να υπάρξει το έργο του. Αλλιώς η ιδιοφυΐα παραμένει μεγαλοφυΐα.

Η καινοτομία του Tesla
δεν έχει ανάγκη
ν’ αποδειχθεί
ήδη με εννιακόσιες
πατέντες
μπορεί να δείξει
στον καθένα
τι έκανε
για να εξελιχθεί
η Ανθρωπότητα
δίχως να έχει
καμιά υποχρέωση
να προσφέρει
κάτι άλλο
άρα μην ανησυχείς
το έργο όντως
δημιουργεί το ον.

Δεκακαινοτόμος - Ν. Λυγερός

Δεν επαρκούσε η ταχύτητα για το θέμα της σκέψης διότι η βαθύτητα απαιτούσε και βραδύτητα για να σπάσει τους κώδικες και να βρει τη λύση. Υπήρχαν και προβλήματα που απαιτούσαν υπολογιστική ισχύ και δεν μπορούσε κάποιος να μειώσει το μέγεθος αυτό. Το είχε εξερευνήσει με πολλά προβλήματα του Erdős αλλά και με την απαρίθμηση των συνόλων μερικής διάταξης.

Ένας γραμμικός πολλαπλασιαστής δεν άλλαζε ουσιαστικά την επίλυση έπρεπε να βρεθεί μια άλλη προσέγγιση μια καινοτομία. Αλλά τι θα γινόταν αν κάποιος εύρισκε δεκακαινοτομία για κάθε νέα;

Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε όχι μόνο τον Gauss αλλά και τον Tesla που είχε περισσότερες από 900 ευρεσιτεχνίες. Δεν ήταν απλώς μια ποσοτική διαφορά αλλά και ποιοτική.

Ο δεκακαινοτόμος δεν θα ήταν μόνο και μόνο το πολλαπλάσιο διότι η κλίμακά του δεν θα ήταν γραμμική και θα ακολουθούσε το μοντέλο της υπερβολικής ιεραρχίας. Άλλο να κάνεις πολλές φορές το ίδιο πράγμα κι άλλο να κάνεις συνεχώς διαφορετικά. Δεν θα ήταν τεχνίτης σαν υπολογιστής αλλά καλλιτέχνης ως υπερδομή.

Νοητικές εικόνες (En.)

Δεν ήταν ανάγκη 
να κάνει τα πρώτα πειράματα,
είχε τις νοητικές εικόνες
για να δει την εφεύρεση
που δεν είχε σκεφτεί
κανένας άλλος πριν,
διότι δεν είχε την φαντασία
για ν’ αγγίξει τους επόμενους
που δεν είχαν γεννηθεί
και να ζήσει με τους νεκρούς
για να μάθει το αδιανόητο.

Το πιστοποιητικό Έξυπνης Παιδείας

Σε μια χώρα όπου όλα λειτουργούν με πιστοποιητικά γιατί αλλιώς ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει, δεν θα ξαφνιαστεί κανένας με το πιστοποιητικό Έξυπνης Παιδείας παρόλο που μερικοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα παράξενο πλεονασμό επειδή δεν υπάρχει ανάγκη πιστοποίησης και επειδή είναι αυτονόητο ότι η παιδεία είναι έξυπνη.

Κι όμως θυμίζει το πρόβλημα των πιστοποιητικών του δείκτη νοημοσύνης. Διότι πολλοί θεωρούν ότι η νοημοσύνη είναι αυτονόητη κι ότι δεν χρειάζεται μετρήσεις, ενώ άλλοι θεωρούν ότι δίχως αυτές δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο. Στην πραγματικότητα η απόδειξη είναι το έργο που παράγεται, διότι αυτό επαρκεί από μόνο του.
Ποιος μπορεί ν’ αμφισβητήσει τη νοημοσύνη του Einstein δίχως να γίνει γελοίος; 
Ποιος δεν μπορεί να πιστέψει στη νοημοσύνη του Tesla, ενώ έχει 900 διπλώματα ευρεσιτεχνίας; 
Κι όμως υπάρχουν άτομα που αμφισβητούν και άλλα που δεν πιστεύουν. Έτσι φτάνουμε στο επίπεδο να χρησιμοποιούμε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1921 ως αποδεικτικό στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβανόμαστε ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση έχει εκ φύσης μια μαζική προσέγγιση που δεν συμβαδίζει με τη μεθοδολογία, την ανακάλυψη των θεμελιακών εννοιών. Ενώ η Έξυπνη Παιδεία τις έχει μέσα στον πυρήνα της. Με αυτή την ιδέα έχουμε θεμελιώσει και τα μαθήματα που γίνονται στους χώρους Serendipity που ακολουθούν τις διαδικασίες που έχουν επινοηθεί στο Ινστιτούτο.

Nikola Tesla, un scientifique européen d’avant-gardeΗ διδασκαλία βασίζεται περισσότερο στην έννοια της ανακάλυψης παρά στην έννοια της αποκάλυψης, επειδή η πρώτη είναι δυναμική και η δεύτερη παθητική για τη συνέχεια της πορείας της εκμάθησης. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι το καλύτερο πιστοποιητικό Έξυπνης Παιδείας πέρα από κάποιο δίπλωμα, είναι η παραγωγή έργου που συμβάλει στην εξέλιξη.

Αυτή αρχικά μπορεί να είναι σε ατομικό και ανθρώπινο επίπεδο, αλλά στη συνέχεια να οδηγήσει σε πράξεις που διαμορφώνουν ζωές κι επιτρέπουν σε αθώους να ζήσουν ελεύθεροι και να μην πέσουν θύματα βαρβαρότητας, λόγω της ανθεκτικότητας που έχουν αναπτύξει με τη Διδασκαλία Έξυπνης Παιδείας.

Την Διαφημιστική φωτογραφία του 1899 που απεικονίζει με διπλή 
έκθεση τον Nikola Tesla στο εργαστήριό του, την βλέπετε... ΕΔΩ

Βίντεο/Διαλέξεις του Ν. Λυγερού για τον Νικόλα Τέσλα

Η καινοτομία του Tesla 29381 - Ν. Λυγερός: Η καινοτομία του Tesla δεν έχει ανάγκη ν’ αποδειχθεί ήδη με εννιακόσιες πατέντες μπορεί να δείξει στον καθένα τι έκανε για να εξελιχθεί η Ανθρωπότητα δίχως να έχει καμιά υποχρέωση να προσφέρει κάτι άλλο άρα μην ανησυχείς το έργο όντως δημιουργεί το ον.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα:
"Η καινοτομία του Νίκολα Τέσλα".
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Ηλιούπολης.
16 Ιανουαρίου 2019, ώρα: 19.00 - 21.00



Φωτογραφίες Kostas Villa από τη
διάλεξη του Ν. Λυγερού:
"Η καινοτομία του Νίκολα Τέσλα".
Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Δήμου Ηλιούπολης, 16/01/2019.

 ConférenceNikola Tesla, un scientifique européen d’avant-garde. Pôle Européen de Lyon et Rhône-Alpes – Amitiés France-Hongrie Rhône-Alpes. Salle des mariages, Mairie Lyon 7e. Jeudi 02/02/2012 à 18h30. - Video 

N. Lygeros: "Nikola Tesla". Lyon 2/2/12


Ν. Λυγερός - Η καινοτομία του Tesla


2:34 N. Lygeros - Hommage to 
N. Tesla. New York 06/10/2017


2:13:23 N. Lygeros: "Nikola Tesla". Lyon 2/2/12


Αυτοβιογραφικά ερωτήματα - Ν. Λυγερός



Περισσότερα: Nikola Tesla of N. LygerosΝίκος Λυγερός by Αέναη επΑνάσταση

Σχετικά θέματα:

Πηγές

8409) Για τη δημιουργικότητα του Tesla. (ποίημα). Perfection 12 10 11/2011. Pour la créativité de Tesla. (poème). En. For creativity of Tesla. (poem). 
12721) Η μηχανή του Τέσλα. (ποίημα). Perfection 14 7 7/2013. 
8413) Μηχανική αντίληψη. (ποίημα). Perfection 12 10 11/2011. Perception mécanique. (poème). En. Don't examine only. (poem). Fr. Perception mécanique. (poème). Ру. Механическое восприятие. (Стихотворение).
8414) Φωτεινά φαινόμενα. (ποίημα). Perfection 12 10 11/2011. Phénomènes lumineux. (poème). Fr. Phénomènes lumineux. (poème).
8412) Φωτεινά μάτια. (ποίημα). Perfection 12 10 11/2011. Yeux lumineux. (poème). En. Bright eyes. (poem).
8411) Νοητικές εικόνες. (ποίημα). Perfection 12 10 11/2011. Images mentales. (poème). En. Mental pictures. (poem).
8418) Φωτεινές διακλαδώσεις. (ποίημα). Perfection 13 1 1/2012. Ramifications lumineuses. (poème). En. Light Branching. (poem).
8417) Αυτοβιογραφικά ερωτήματα. (ποίημα). Perfection 13 1 1/2012. Interrogations autobiographiques. (poème). En. Autobiographical questions. (poem). 29381) Η καινοτομία του Tesla. (ποίημα). Perfection 17 10 11/2016.
8376) Nikola Tesla. (Fusain sur papier épais 42x29,7, A3). Perfection 12 10 11/2011. Py. Никола Тесла 


Βίντεο: "Το Σύμπαν Που Αγάπησα" εξετάζει τη νέα ιστορική περίοδο που διανύουμε με τις γρήγορες και δραματικές αλλαγές τόσο στο επίπεδο των κοινωνικών δομών όσο και στο επίπεδο των όρων, μέσω των οποίων η επιστήμη αντιλαμβανόταν μέχρι σήμερα την έννοια του φυσικού κόσμου και σε επέκταση του συμπαντικού χώρου που μας περιβάλλει. 29:04 Νίκολα Τέσλα - Ο προφήτης του επιστημονικού μέλλοντος. Από Το Σύμπαν Που Αγάπησα -418-



Νικολά Tέσλα ο Άρχοντας του Σύμπαντος: Ρωσικό ντοκιμαντέρ για τον Σέρβο επιστήμονα και τις καταπληκτικές του εφευρέσεις. Στόχοι της ζωής του ήταν η παραγωγή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος και η ασύρματη μεταφορά του σε μεγάλες αποστάσεις! Μήπως η ιδιοφυΐα του Νίκολα Τέσλα ευθύνεται για την καταστροφή στην Τουνγκούσκα το 1908; Οι απίστευτες εφευρέσεις του, το ιδιαίτερο μυαλό του, οι σχέσεις του με τις υπερδυνάμεις, τα οράματά του. Νέα στοιχεία και παρασκήνιο αποκαλύπτονται! 

Μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά, από ΕΤ3.


Σχολιασμοί στο FaceBook

Efh Koutraki 16 Μαϊου 2924: Μέ τήν εφεύρεσή του αυτή θά είχε ρεύμα ΌΛΟΣ Ό ΠΛΑΝΉΤΗΣ ΧΩΡΊΣ ΚΌΣΤΟΣ!!!!! Αυτό όμως ΔΈΝ ΣΥΝΈΦΕΡΕ(τούς κυρίαρχους τού κόσμου τούτου). Καί τόν """"ΕΞΑΦΆΝΙΣΑΝ"""""" Ό ΑΪΝΣΤΆΙΝ όμως πού τούς "έδειξε "πώς νά κατασκευάζουν τήν ΑΤΟΜΙΚΉ ΒΌΜΒΑ (Χιροσίμα ~Ναγκασάκι καί όχι μόνο)τόν ΑΠΟΘΕΩΣΑΝ!!!! Καί όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: