Μιλά ο ίδιος ο θεόπτης Γέροντας Σωφρόνιος στα Ελληνικά (Videos)


11 Ιουλίου του 1993 κοιμήθηκε ένας από τους χαρισματικότερους μοναχούς του 20ου αιώνα, ο Γέροντας Σωφρόνιος Σάχαρωφ του Έσσεξ.

Ακούστε αγαπητοί αναγνώστες, δύο βίντεο όπου ομιλεί ο ίδιος ο μακαριστός Θεόπτης γέρων Σωφρόνιος Σαχάρωφ στα Ελληνικά, όταν ήταν 96 ετών, ένα χρόνο δηλαδή πριν από την κοίμησή του!

Στο πρώτο βίντεο ομιλεί με τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου γέροντα Εφραίμ και στο δεύτερο δίνει απαντήσεις σε πνευματικά θέματα σε προσκυνητές της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας.

Ακολουθούν δύο βίντεο με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο Βλάχο που μας αναλύει την αγιοσύνη του Γέροντος Σωφρονίου.

Καλή σας ακρόαση.

Λίγα λόγια για τον βίο του Μακαριστού Γέροντος.

Ο Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ (22 Σεπτεμβρίου 1896 - 11 Ιουλίου 1993) ήταν Ρώσσος Ορθόδοξος Ιερομόναχος που ξεκίνησε τη μοναχική του ζωή στο Άγιο Όρος, στη Ρωσσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος και θεωρείται ως ένας από τους χαρισματικότερους μοναχούς του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκε στη Μόσχα και ήταν μέλος 9μελούς οικογένειας. Το λαϊκό όνομά του ήταν Σέργιος, ενώ έδειχνε από μικρός πώς είχε ιδιαίτερη θεολογική κλίση. Στην αρχή ασχολήθηκε με την ζωγραφική, τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό

Όταν απογοητεύτηκε από τη φιλοσοφία των Ανατολικών θρησκειών, στράφηκε προς την Ορθόδοξη Εκκλησία Τού Χριστού, την μοναδική Εκκλησία πού διατηρεί ανόθευτη την πίστη των πρώτων 8 μ.Χ. αιώνων. 

Σε ηλικία 25 ετών μετακινήθηκε στη Γαλλία, προσπαθώντας να βρει εργασία ως ζωγράφος. Στη Γαλλία κατάφερε να γίνει δεκτός στους καλλιτεχνικούς κύκλους, όμως τελικά στράφηκε προς το χριστιανισμό με περισσότερο ζήλο, αφού ούτε αυτό τον γέμιζε όπως ο ίδιος αργότερα ομολόγησε και έτσι στράφηκε σε ηλικία 29 ετών, περίπου στη θεολογία, εισαγόμενος στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο στο Παρίσι.

Με το πέρας των σπουδών έλαβε την απόφαση να μονάσει. Έτσι εγκαταστάθηκε στη Ρωσσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, το 1925. Τέσσερα έτη αργότερα γνώρισε τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, ο οποίος έγινε ο πνευματικός καθοδηγητής του.

Στη συνέχεια αναχώρησε για τα Καρούλια του Αγίου Όρους το 1938, που ασκήτεψε αυστηρά. Το 1948 έφυγε από το Άγιο Όρος ώστε να χειρουργηθεί στη Γαλλία ενώ εξέδωσε σε βιβλίο τον βίο του Αγίου Σιλουανού, που εν τω μεταξύ εκοιμήθη. Στη συνεχεία εξέδωσε και άλλα βιβλία το «Περί προσευχής», το «Άσκηση και Θεωρία» και «Η ζωή Του ζωή μου». 

Την ίδια εποχή επισκέφτηκε και τη Μόσχα μετά από πολλά χρόνια και έκτοτε είχε πιο στενούς δεσμούς με την πόλη. Το 1963 εγκατέλειψε το Άγιο Όρος και ίδρυσε μια χριστιανική αδελφότητα, χτίζοντας παράλληλα και ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στο Έσσεξ, όπου έμεινε μέχρι και την κοίμησή του, το 1993 σε ηλικία 97 ετών. 

Τον είχε χειροτονήσει ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.
Τις πρεσβείες του να έχουμε.

Έργα του Γέροντος Σωφρονίου

Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, Έσσεξ Αγγλίας 1995 (1η έκδοση 1973).
Η Ζωή Του ζωή μου, Θεσσαλονίκη 1977.
Οψόμεθα τον Θεόν καθώς εστι, Έσσεξ Αγγλίας 1985.
Περί προσευχής, Έσσεξ Αγγλίας 1991.
Περί Πνεύματος και Ζωής, Έσσεξ Αγγλίας 1992.
Άσκησις και θεωρία, Έσσεξ Αγγλίας 1996.
Αγώνας θεογνωσίας, Έσσεξ Αγγλίας 2004.
Γράμματα στη Ρωσσία, Έσσεξ Αγγλίας 2009.

Στο 1ο βίντεο ομιλεί ο ίδιος ο γέρων Σωφρόνιος Σαχάρωφ στα Ελληνικά όταν ήταν 96 ετών, ένα χρόνο δηλαδή πριν από την κοίμησή του! Πρόκειται για μία επίσκεψη του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου - γέροντος Εφραίμ με συνοδεία του, στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ.



Στο 2ο βίντεο ο πνευματικός και χαρισματικός ομιλητής της Θεσσαλονίκης π. Συμεών Κραγιόπουλος με προσκυνητές, ομιλεί με τον γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ για την γνωριμία τού με τον Άγιο Σιλουανό, στην Ι. Μ. Αγίου Παντελεήμονος, την συγγραφή του βίου του, την αναχώρησή του από το Άγιον Όρος, την ασθένεια και την ίδρυση της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ. Ο γέρων Σωφρόνιος Σαχάρωφ ο μακαριστός Θεόπτης, δίδει απαντήσεις σε πνευματικά θέματα προσκυνητών τής Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ. Αύτη η δόξα τής Εκκλησίας Τού Χριστού, η μεταμόρφωσις των ανθρώπων.



Ο αγαπητός Γέροντας π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ του Έσσεξ, κατατάχθηκε
και επίσημα πλέον στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δείτε εδώ:

Περισσότερα: Άγιος Σωφρόνιος Σάχαρωφ


Ομιλεί ο ίδιος ο Όσιος Σωφρόνιος Σαχάρωφ στα Ελληνικά για την
γνωριμία του και τις εμπειρίες τού με τον Όσιο Σιλουανό τον Αθωνίτη



1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΣΗΜΕΡΑ 25.7.14 ειχα ενα ονειρο του γεροντα του Σωφρονιου, Αγιου Σιλουανου που με ευλογησε στο κεφαλι μου ευλογησε τον σταυρο μου και μου ειπε λογια αγαπησ ευλογιασ και ενατενισησ. Τον γνωριζω απο τ 1993 καιδιαβασα την ιστορια τησ ζωησ Του.Τον ειχα και εχω παντα σε μεγαλη υποληψη και σεβασμο.Αιωνια ευγνομωσυνη Αγιε μου