Klavdia from Greece performs the song "Asteromata"
during the Grand Final of the 69th Eurovision Song
Contest, in Basel, Switzerland, Saturday, May 17, 2025.
(AP Photo/Martin Meissner)via Associated Press
Επιμέλεια, Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
𝄞 Eurovision 2025 Η Κλαυδία εντυπωσίασε όλη την Ευρώπη 🗺️
Η αλήθεια είναι ότι η Eurovision τα τελευταία χρόνια περισσότερο με κούραζε παρά την ευχαριστιόμουν. Λίγα καλά τραγούδια σε κάθε διαγωνισμό και πολλές παρουσίες που δεν είχαν κάτι να πουν. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζουν συγχαρητήρια στην Κλαυδία, η οποία τολμάει να φέρνει ένα τραγούδι με βαθύ νόημα, το οποίο μιλάει απευθείας στις καρδιές όλων των Ελλήνων.
Ήταν εκπληκτική στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision 2025, όπου κατάφερε να φτάσει στην 6η θέση και να σημειώσει μια φοβερή επίδοση με την «Αστερομάτα» της, κερδίζοντας άπαντες με την φωνή και το ήθος της, με τον από την πλευρά του να αναδεικνύει μια άλλη πραγματικότητα. Διέψευσε εκείνους που θεωρούν ότι η ταυτότητα, η γλώσσα και η μνήμη δεν «πουλάνε» πλέον.
Μπορεί τα προγνωστικά να την ήθελαν πολύ χαμηλά, ωστόσο άγγιξε την πεντάδα! Η Klavdia κατάφερε κάτι σπουδαιότερο από κάθε τρόπαιο της Eurovision: να κερδίσει τις καρδιές της Ευρώπης και να κάνει υπερήφανη μια ολόκληρη χώρα.
Η Κλαυδία ανέτρεψε τα προγνωστικά και παρά το νωθρό ξεκίνημα στις επιτροπές έφτασε μέχρι την 6η θέση, καθώς μάγεψε το κοινό με την εκπληκτική ερμηνεία της και αποθεώθηκε. Τελευταία φορά που η χώρα μας είχε βρεθεί στην έκτη θέση ήταν το 2013 με τους Koza Mostra και το «Alcohol is Free».
Η «Αστερομάτα», ένα αμιγώς ελληνικό τραγούδι με όποιο ρίσκο περιλαμβάνει αυτό, ανέβηκε στον ευρωπαϊκό ουρανό και έλαμψε, χαρίζοντάς της την 6η θέση στον μεγάλο τελικό στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Στον κουβά η Ελλάδα της μιζέριας
Ο δημοσιογράφος, Τάσος Δούσης υπερασπίστηκε την 22χρονη τραγουδίστρια με μια αιχμηρή ανάρτηση, ξεγυμνώνοντας την κακοήθεια και την εμπάθεια όσων επιδόθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις και προσβλητικά σχόλια για την Klavdia και το πώς εκείνη διέψευσε τους πάντες, στέλνοντας… στον κουβά την Ελλάδα της μιζέριας.
Η ανάρτηση του: Στον κουβά η Ελλάδα της μιζέριας
«Ο γνωστός, ο κομπλεξικός, ο μ@λ@κ@ς ο Έλληνας.
Ποτέ δεν ασχολήθηκα με Eurovision! Δεν μου αρέσει το θέαμα, το θεωρώ υποκουλτούρα. Όμως δεν μπορώ να μην ομολογήσω, πως όποτε η Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού πετύχαινε κάποιες καλές επιδόσεις, χαιρόμουν. Πώς να το πω; Το θεωρούσα κάτι σαν εθνική επιτυχία.
Λοιπόν, στο θέμα μας. Η Κλαυδία, ένα κοριτσάκι 22 ετών, μας εκπροσώπησε φέτος στην Eurovision. Το τι άκουσε η κοπέλα από αυτά τα ανθρωπόμορφα σκουλήκια της δημοσιογραφίας του κουτσομπολιού δεν περιγράφεται. Την είπαν... ατάλαντη, άσχετη, άσχημη. Πως φοράει π(μ)άτο-μπουκάλα για γυαλιά, πως το τραγούδι είναι εμετός. Προβλέπανε, ως άλλοι παντογνώστες και γραφεία στοιχημάτων, πως η Ελλάδα με το τραγούδι και την Κλαυδία θα πάει άπατη. Πως θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, θα ξεφτιλιστούμε, θα γίνουμε περίγελος της Ευρώπης.
Τα σκουπίδια της «καλλιτεχνικής δημοσιογραφίας», που τώρα τελευταία ασχολούνται και με θέματα «κοινωνικής δημοσιογραφίας» ακόμη και πολιτικής, έχουν άποψη καφενείου για όλα. Ξέρουν τα πάντα! Από το έγκλημα στα Τέμπη – πώς έγινε, γιατί έγινε – μέχρι το διαζύγιο της Τούνη – πώς χώρισε, γιατί χώρισε, τι μάνα είναι. Έχουν άποψη επί παντός επιστητού και διαμορφώνουν γνώμη στην κοινωνία, αυτοί που οι παραστάσεις της ζωής τους είναι μόνο η κλειδαρότρυπα του διπλανού.
Δείτε τώρα τι συμβαίνει. Στη σημερινή εποχή το επίπεδο της αισθητικής μας (τους) δεν μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε το διαφορετικό, το ξεχωριστό, το όμορφο, το μη κραυγαλέο.
Όλα αυτά τα σούργελα της καλλιτεχνικής δημοσιογραφίας που έχουν και πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές, συνηθισμένοι στα ξέκωλα που κάνουν παρέα και στα σκατά της υποκουλτούρας που κολυμπάνε και που τα υπηρετούν άριστα, ήταν ανίκανοι να δουν το καλό και αγνό στην Κλαυδία.
Ήταν σοκ για τα γούστα τους να στείλουμε από την Ελλάδα στον διαγωνισμό ένα κορίτσι που δεν κραύγαζε αλλά τραγουδούσε. Που δεν προκαλούσε, αλλά συμμετείχε με ευγένεια και καλοσύνη.
Τα καθάρματα ξέσκιζαν την ψυχή ενός κοριτσιού 22 ετών μόνο και μόνο γιατί δεν τους έκανε η εμφάνισή του. Δεν είχαν αυτά τα σκουλήκια, οι τηλεκάφροι, την ενσυναίσθηση πως αυτό το παιδί είχε γονείς, φίλους, συγγενείς που άκουγαν όλα αυτά τα εμετικά που ξέρναγε το στόμα τους.
Δεν σκέφτηκαν ούτε λεπτό ακόμη και την παραμονή του διαγωνισμού να πουν έναν καλό λόγο για την Κλαυδία. Για την Ελλάδα, έτσι, για το γαμώτο.
Από κοντά στα social, οι γνωστοί άγνωστοι, ούγκανοι και ζουλού Έλληνες. Χαιρόντουσαν με τα εμετικά σχόλια για την Κλαυδία στα πάνελ της συμφοράς και όσο χολή έριχναν τα ζόμπι της δημοσιογραφίας, το διεστραμμένο κοινό τους επιβράβευε στην τηλεθέαση και τους σιγοντάριζε στα σχόλια στα social!
Δηλαδή, ο καφενόβιος ο γνωστός, ο μ@λ@κ@ς, ο Έλληνας, που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Γεωργίου, πανηγύριζε με το λέρωμα της ψυχής ενός κοριτσιού. Και μέσα από όλη αυτή την πίεση βγήκε το κοριτσάκι στη σκηνή μπροστά σε 220 εκατομμύρια ανθρώπους και μάγεψε τους πάντες. Φωνή, αισθητική, παρουσία, σκηνικά, όλα υπέροχα και μακριά από δήθεν και γνωστές συνταγές. Με ελληνικούς στίχους, με περηφάνια και κόντρα σε όλους, η Κλαυδία απέδειξε πως υπάρχει και αυτή η Ελλάδα. Η σοβαρή, η μετρημένη, με άποψη, αισθητική, μέτρο.
Εγώ είμαι με αυτήν την Ελλάδα και με αυτούς τους Έλληνες. Η Ελλάδα της μιζέριας, κακίας, απαξίωσης, αντιαισθητικής, δηθενιάς. Η Ελλάδα της εύκολης κριτικής, της ισοπέδωσης και δολοφονίας χαρακτήρων και του σκουπιδιού που επιβάλλει τον αισθητικό φασισμό είναι μια Ελλάδα που σας την χαρίζω.»
Κλαυδία Παπαδοπούλου
Η Κλαυδία Παπαδοπούλου (Ασπρόπυργος, 18 Αυγούστου 2002), γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα με λατινικούς χαρακτήρες «Klavdia», είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια ποντιακής καταγωγής. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2025 με το τραγούδι Αστερομάτα, όπου κατέλαβε την 6η θέση με 231 βαθμούς.
Μουσική σταδιοδρομία
Ξεκίνησε την σταδιοδρομία της το 2017 με την συμμετοχή της στον ελληνικό διαγωνισμό ταλέντων Ελλάδα Έχεις Ταλέντο. Το 2018 συμμετείχε στην πέμπτη περίοδο του μουσικού διαγωνισμού The Voice of Greece, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό.
Λίγο καιρό μετά την συμμετοχή της στο The Voice, υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Panik Records, με την οποία κυκλοφόρησε τα πρώτα της singles, μεταξύ των οποίων τα τραγούδια «Χαράματα», που έγινε διπλά πλατινένιο από την IFPI Greece, και «Βασανίζομαι». Το 2024 κυκλοφόρησε τον ομώνυμο πρώτο Δίσκο της με τίτλο «Κλαυδία».
Στις 10 Ιανουαρίου 2025, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι η Κλαυδία θα ήταν μία από τους συμμετέχοντες στον εθνικό τελικό για την ανάδειξη του εκπροσώπου της Ελλάδας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι «Αστερομάτα».
Το Είδος τέχνης της μουσικής της είναι η Ίντι Ποπ (Indie Pop). Είναι ένα είδος μουσικής το οποίο συνδυάζει guitar pop και DIY ethic σε αντίθεση με το ρεύμα της δημοφιλούς ποπ μουσικής. Προέκυψε ως εξέλιξη της post-punk μουσικής στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η Ίντι Ποπ είναι πιο μελωδική και ήρεμη από την Ίντι Ροκ (Indie Rock), ένα συγγενές είδος μουσικής.
Η Βασιλεία είναι μια πόλη στη βορειοδυτική Ελβετία στις όχθες του ποταμού Ρήνου και είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας, με 177.595 κατοίκους εντός των ορίων του δήμου της πόλης. Βρίσκεται σε τριεθνές σημείο στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελβετίας και η πόλη είναι διάσημη για τα πολλά μουσεία της.
Το τραγούδι
Κυκλοφόρησε: 31 Ιανουαρίου 2025
Είδος: Ποπ, Ελληνική παραδοσιακή μουσική
Γλώσσα: Ελληνικά - Διάρκεια: 2:55
Δισκογραφική: Panik Records
Στιχουργοί και Συνθέτες: Δημήτρης «Ντιβένο»
Μπέλτσος, Αίγιον «Γκιώνι» Παρρενάσι, Γκάμπριελ
Ράσελ, Κλαυδία, Λουκάς Δαμιανάκος, Παύλος Μανώλης
Παραγωγός: Arcade
Στις 14 Μαρτίου του 2025 κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ, στο οποία περιλαμβάνονται πλάνα από τον Ναό του Ποσειδώνος στο Σούνιο, από το χωριό Τετράλοφο της Κοζάνης, και γυναίκες με ποντιακή φορεσιά.
Το τραγούδι «Αστερομάτα», σε στίχους των Arcade, είναι ένα ethnic τραγούδι που μιλά για την προσφυγιά και τον ξεριζωμό από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε, καθώς κι από τον ξεριζωμό των προγόνων της Κλαυδίας από την περιοχή.
Σύμφωνα με την ίδια «ο τίτλος Αστερομάτα αναφέρεται σε μια όμορφη γυναίκα που τα μάτια της λάμπουν σαν αστέρια, συμβολίζοντας ελπίδα και φως μέσα στην ζοφή πραγματικότητα του ξεριζωμού.»
Η τραγική ιστορία πίσω από το τραγούδι
Η «Αστερομάτα» είναι ένα ethnic τραγούδι που μιλά για την προσφυγιά και τον ξεριζωμό. Μάλιστα, ο όρος «Αστερομάτα» είναι ένας παραδοσιακός χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούνταν στη Σμύρνη, για να περιγράψει τις γυναίκες με λαμπερά και εντυπωσιακά μάτια.
Η ερμηνεύτρια του τραγουδιού θέλησε να αντλήσει έμπνευση από την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, αναδεικνύοντας τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ποντίων. Ως απόγονος αυτής της καταγωγής, τραγουδά για την προσφυγιά, την απώλεια της πατρίδας και την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, μέσα σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από συνεχείς συγκρούσεις.
Όπως είχε δηλώσει η ίδια η Klavdia, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ:
«Γενικά, είχαμε στο μυαλό μας ανέκαθεν να φτιάξουμε ένα κομμάτι, με το οποίο να μπορώ να ταυτιστώ εγώ, το οποίο θα με συνδέει και με κάποιον τρόπο και κάπως έτσι ήρθε η έμπνευση. Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Από την ιστορία των παππούδων μας και το βλέπουμε και σήμερα σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή. Εμένα η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες και έτσι συνδέομαι με το κομμάτι. Η γιαγιά μου, η γιαγιά Κλαυδία, μου έχει πει ιστορίες, μου έχει πει για την οικογένειά της, πώς έφυγαν τότε με τον ξεριζωμό και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση, οι γονείς μου γεννήθηκαν εκεί, μεγάλωσαν εκεί μέχρι μια ηλικία και επέστρεψαν στην Ελλάδα το ’91 και ξεκίνησαν εδώ μια καινούργια ζωή».
ΔΕΙΤΕ: Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης από το Τουρκικό Κράτος ως μοντέλο για τα μετέπειτα εγκλήματα του ΧίτλερΤο τραγούδι συγκεντρώνει θερμή υποδοχή από το ελληνικό και το ξένο κοινό, εν μέσω, δε, των πολεμικών μετώπων, σε διεθνές επίπεδο, τα οποία προκαλούν αποσταθεροποίηση και απομάκρυνση εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους.
Το τραγούδι, πάντως, προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής πλευράς, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1976.
Το τραγούδι αποτυπώνει την οδύνη του αποχωρισμού και την πίκρα της ξενιτιάς. Η μάνα αποχωρίζεται από το παιδί της, το τζιβαέρι της και του δίνει την ευχή να θυμάται.
🎞️ video: Klavdia – Asteromáta | Greece 🇬🇷 Eurovision 2025
𝄞 Το Νόημα των Στίχων ♫ Ένα Ταξίδι Μνήμης
Το τραγούδι «Αστερομάτα» μέσα από ισχυρούς συμβολισμούς αποτυπώνει τον πόνο της προσφυγιάς και της απώλειας, αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και της Μικράς Ασίας. Μέσα από το ταξίδι της μνήμης και της αναζήτησης της πατρίδας, προβάλλεται η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να επιστρέψει στις ρίζες του, ακόμα και όταν όλα μοιάζουν αβέβαια. Πάμε, λοιπόν, να εξετάσουμε αναλυτικά τους στίχους.
Αστέρι μου Αστέρι μου
Η εισαγωγή είναι λιτή αλλά φορτισμένη συναισθηματικά. Η λέξη «αστέρι» συμβολίζει την ελπίδα, τη μνήμη, αλλά και ένα αγαπημένο πρόσωπο που προσφέρει φως μέσα στο σκοτάδι των δυσκολιών.
Γλυκιά μου μάνα μην μου κλαις Μαύρα και αν σου φορούνε
Το ξέθωρο το σώμα μου Φλόγες δεν το νικούνε
Αυτή η στροφή απευθύνεται στη μητέρα – πατρίδα, που θρηνεί για την απώλεια του παιδιού της. Το μαύρο χρώμα εδώ συμβολίζει το πένθος και τις κακουχίες, ωστόσο το τραγούδι μεταφέρει μήνυμα αντοχής: παρά τις δυσκολίες («φλόγες»), το πνεύμα του προσώπου παραμένει δυνατό και άθραυστο.
Τα χελιδόνια της φωτιάς Θάλασσες και αν περνούνε
Του ριζωμού τα χώματα Ποτέ δεν λησμονούνε
Τα «χελιδόνια της φωτιάς» παραπέμπουν στους Πόντιους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να φύγουν μακριά από την πατρίδα τους. Παρότι διέσχισαν θάλασσες, δεν ξεχνούν τις ρίζες και τη γη που άφησαν πίσω.
Αστερομάτα μου μικρή Γύρε να σε φιλήσω
Στα άγια σου τα δάκρυα Τα χείλη μου να σβήσω
Η λέξη «αστερομάτα» είναι ένα τρυφερό προσωνύμιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν στη Σμύρνη όταν αναφέρονταν σε μία γυναίκα με όμορφα μάτια. Η ανάγκη για επανασύνδεση είναι μεγάλη και εκφράζεται από το φιλί που σβήνει τη φωτιά στα χείλη. Η αναφορά σε άγια δάκρυα παραπέμπει στην ιερή φύση της αστερομάτας πατρίδας.
Αστερομάτα μου μικρή Γύρε μου να σε πιάσω
Τα ξεχασμένα μου φτερά Στερνά να ξαποστάσω
Η δεύτερη εκδοχή του ρεφραίν εκφράζει την ανάγκη για επιστροφή και εύρεση καταφυγίου. Τα «ξεχασμένα φτερά» μπορεί να συμβολίζουν τις ελπίδες και τα όνειρα που έμειναν ανεκπλήρωτα, με την επιθυμία να βρουν ηρεμία και τελική λύτρωση.
Αχ αστέρι μου, τζιβαέρι μου
Η φράση «τζιβαέρι μου» (θησαυρός μου) ενισχύει το αίσθημα βαθιάς αγάπης και εκτίμησης προς την πατρίδα ή ένα πρόσωπο-σύμβολο, υπογραμμίζοντας το τεράστιο συναισθηματικό δέσιμο.
Γλυκιά μου μάνα μην μου κλαις Καράβι είναι η ζωή μου
Που ψάχνει για τον γυρισμό Αγέρα το πανί μου
Η μεταφορά της ζωής ως «καράβι» που ψάχνει την επιστροφή υποδηλώνει τη συνεχή αναζήτηση της χαμένης πατρίδας. Ο «αγέρας» που γεμίζει το πανί υποδηλώνει τη μοίρα ή τις ελπίδες που ωθούν το ταξίδι της επιστροφής, παρά τις δυσκολίες.
Σε αυτό το σημείο επαναλαμβάνεται το ρεφραίν, γεγονός που ενισχύει το κεντρικό θέμα του τραγουδιού: τη νοσταλγία, την απώλεια, αλλά και την ελπίδα για επανένωση.
Αστέρι μου
Η τελευταία αυτή φράση κλείνει το τραγούδι με μια αίσθηση ευλάβειας και αγάπης προς το συμβολικό αστέρι- πατρίδα, μητέρα ή αγαπημένο πρόσωπο – διατηρώντας το ως φωτεινό σύμβολο μνήμης και ελπίδας.
Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην Τουρκία για το τραγούδι
που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision 2025.
4 Φεβ 2025 Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) αναμένεται να εξετάσει το τραγούδι με τίτλο «Αστερομάτα», που ερμηνεύει η Κλαυδία, ύστερα από αναφορές που έλαβε ότι αφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του Eurovision Türkiye, επισημαίνονται δηλώσεις που είχε κάνει η Klavdia στην εκπομπή «Πρωΐαν σε είδον» της ΕΡΤ, στις 16 Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας πως το τραγούδι της για τη Eurovision 2025 «μιλάει για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά».
Μία γενοκτονία υπάρχει επειδή αναγνωρίζεται - Οι οκτώ φάσεις του Stanton της γενοκτονίαςΩς εκ τούτου, σύμφωνα με το Eurovision Türkiye, σε περίπτωση που η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας διαπιστώσει πως όντως το τραγούδι της Klavdia (σ.σ. έχει ποντιακή καταγωγή) με τίτλο «Αστερομάτα» αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου -ένα ιστορικό γεγονός που αρνείται να αναγνωρίσει η Τουρκία- τότε «θα μεταφερθεί η δυσφορία της Τουρκίας στο υψηλότερο επίπεδο», καθώς θα υποβληθεί και επισήμως η διαμαρτυρία της.
🎞️ video: Τούρκος YouTuber συγκινείται με την «Αστερομάτα»
Ο όρος «αστερομάτα»
Ο όρος «αστερομάτα» αποτελεί έναν παραδοσιακό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούνταν στη Σμύρνη για να περιγράψει γυναίκες με όμορφα, λαμπερά μάτια. Συγκεκριμένα, οι Μικρασιάτες χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «περδικομάτα», «αστερομάτα» και «σκιζαμυγδαλάτη» για να επαινέσουν τα εντυπωσιακά μάτια μιας γυναίκας.
Αυτοί οι χαρακτηρισμοί αποτελούσαν μέρος ενός πλούσιου λεξιλογίου που αντικατόπτριζε την εκτίμηση των κατοίκων της Σμύρνης για την ομορφιά και την κομψότητα. Εκτός από τα μάτια, υπήρχαν και άλλοι όροι, όπως «βεργετόστομη» για τις γυναίκες με ωραίο στόμα και γλυκιά φωνή, «σουρμαδού» για εκείνες που περιποιούνταν τον εαυτό τους, και «τσελεμπίνες» για τις αρχοντικές γυναίκες.
Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος «αστερομάτα» επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από το τραγούδι «Αστερομάτα» της Κλαυδίας.
Η χρήση του όρου «αστερομάτα» στο τραγούδι αυτό συνδέει το παρελθόν με το παρόν, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Σμύρνης και τη σημασία που είχε η ομορφιά και η κομψότητα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Αυτό το λεξιλόγιο δεν ήταν απλώς περιγραφικό, αλλά αντανακλούσε τις κοινωνικές αξίες και την αισθητική της εποχής, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στα χαρακτηριστικά που θεωρούνταν ελκυστικά και αξιέπαινα.
Η παρουσία της Κλαυδίας (Klavdia) στη φετινή Eurovision, η συγκλονιστική φωνή της και τα λόγια που «έψαλε» με το τραγούδι «Αστερομάτα» λειτούργησαν σαν αναπάντεχο ξόρκι απέναντι στο φθηνό που μας έχει επιβληθεί ως κανονικότητα. Στάθηκε μόνη σε μια σκηνή που έχει μάθει να αγαπά το εντυπωσιακό, το προβλέψιμο και το θορυβώδες και κατάφερε κάτι σπάνιο: να συγκινήσει με την απλότητά της, να προφέρει ελληνικές λέξεις χωρίς να φοβηθεί πως θα ξενίσουν.
Η φωνή της Κλαυδίας θύμισε κάτι αρχαίο – σαν να κουβαλάει ήχους που επιβίωσαν στη σιωπή των χρόνων.
Όμως η Κλαυδία δεν έκανε επανάσταση. Δεν άλλαξε τη μουσική. Δεν είπε κάτι που δεν έχει ξαναειπωθεί. Αλλά το είπε με τρόπο που θύμισε ότι υπάρχει ακόμη χώρος για το αυθεντικό και το κοινό, ακόμη και το διεθνές, αντιδρά θετικά σε αυτό· ότι η συγκίνηση, όταν προκύπτει από ειλικρίνεια, παραμένει γλώσσα αναγνωρίσιμη σε όλους.
Με την Αστερομάτα και το χαρακτηριστικό της ηχόχρωμα η Κλαυδία απέδειξε ότι η παράδοση δεν είναι βάρος, είναι πηγή. Όταν το καινούριο δεν τη φοβάται, αποκτά βάθος.
Δεν πρόκειται για επιστροφή σε «ένδοξες ρίζες» ή για άμυνα ενάντια στο «ξενόφερτο». Αν ήταν έτσι, δεν θα είχε καμία αξία. Η δύναμη της στιγμής της Κλαυδίας ήταν ότι δεν προσπάθησε να πείσει για τίποτα. Κι έτσι, σχεδόν άθελά της, διέψευσε εκείνους που θεωρούν ότι η ταυτότητα, η γλώσσα και η μνήμη δεν «πουλάνε» πλέον. Αυτό από μόνο του είναι μια μικρή επανάσταση.
ΑΞΙΟΣ πολλάκις και ο JJ, ο πρώτος νικητής
Μεγάλος νικητής της Eurovision 2025 αναδείχτηκε ο Αυστρο-φιλιππινέζος JJ (πραγματικό όνομα Johannes Pietsch), ο οποίος μάγεψε στη σκηνή του Μεγάλου Τελικού με την συγκλονιστική ερμηνεία του τραγουδιού «Wasted Love», προσφέροντας μια ερμηνεία γεμάτη ευαισθησία και εσωτερικότητα. Με 436 βαθμούς που συγκέντρωσε εξασφάλισε την 3η νίκη της Αυστρίας μετά το 1966 και το 2014.
Το κοινό όλης της Ευρώπης παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα καθώς ο καλλιτέχνης απέδωσε με μοναδικό τρόπο το δραματικό κράμα όπερας, ποπ και τέκνο στοιχείων του τραγουδιού. Οι μπλε και μοβ φωτισμοί ενίσχυσαν την αίσθηση εγκλωβισμού και λύτρωσης που μετέφερε το τραγούδι.
Έντεκα χρόνια μετά την πρωτιά της Κοντσίτα, η Αυστρία στέφθηκε και πάλι νικήτρια της Eurovision. Ο JJ σε ηλικία μόλις 24 ετών χάρισε με ένα ποπ οπερατικό κομμάτι τη νίκη στη χώρα του στην 69η διοργάνωση του μουσικού διαγωνισμού. Ο Αυστρο-Φιλιππινέζος τενόρος, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Wasted Love», ένα δραματικό κράμα όπερας, ποπ και τέκνο στοιχείων, χάρισε μια μοναδική στιγμή στο κοινό της Eurovision, αποσπώντας ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τον κόσμο που βρισκόταν στην αρένα St. Jakobshalle στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ανεβαίνοντας στη σκηνή στην 9η θέση του τελικού, ο JJ παρουσίασε το απαιτητικό κομμάτι του ως κόντρα τενόρος, καθηλώνοντας κοινό και τηλεθεατές με την τεχνική του αρτιότητα, αλλά και τη συναισθηματική ένταση που απέπνεε σε κάθε του λέξη.
Φέροντας την υπογραφή του ίδιου του JJ, ο οποίος συνεργάστηκε για τη δημιουργία του κομματιού με την Teodora Špirić και τον Thomas Thurner, το «Wasted Love».
Η σκηνική παρουσία της αυστριακής συμμετοχής ακολούθησε πιστά την ατμόσφαιρα του επίσημου βιντεοκλίπ «Wasted Love», με σκηνικά εμπνευσμένα από ένα σκοτεινό δάσος και μια απόκοσμη λίμνη, πλαισιωμένα από μπλε και μοβ φωτισμούς που ενίσχυαν την αίσθηση εγκλωβισμού και λύτρωσης. Ο JJ ξεκίνησε την εμφάνισή του μέσα σε έναν κύκλο φωτός, σαν να γεννιέται μέσα από τη μοναξιά του, για να καταρρεύσει στο φινάλε, μια συμβολική στιγμή κάθαρσης που συγκίνησε.
Η αυστριακή αποστολή αποθεώθηκε στο Twitter με εκατοντάδες εγκωμιαστικά σχόλια για την αισθητική και την ερμηνεία του JJ να πλημμυρίζουν την πλατφόρμα. Φράσεις όπως «νικήτρια χώρα», «η καλύτερη εμφάνιση της βραδιάς», «καθηλωτικός» και «φωνάρα» κυριάρχησαν, με το hashtag #WastedLove να εκτοξεύεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εμφάνισης.
🎞️ video: Η εμφάνιση του JJ στον τελικό της Eurovision
JJ – Wasted Love (LIVE) | Austria 🇦🇹 | Grand Final | Eurovision 2025
Τραγουδώντας για μια «Χαμένη αγάπη»
«Είμαι ένας ωκεανός αγάπης και εσύ φοβάσαι το νερό. Δεν θέλεις να πέσεις. Οπότε με άφησες να πέσω κάτω. Απλώνω το χέρι μου, αλλά με βλέπεις να απομακρύνομαι, να παρασύρομαι στη θάλασσα. Με άφησες στα βαθιά. Πνίγομαι στα συναισθήματά μου. Πώς δεν το βλέπεις αυτό; Τώρα που έφυγες το μόνο που έχω είναι χαμένη αγάπη. Δεν μπορώ να γεμίσω την καρδιά μου με χαμένη αγάπη», τραγούδησε ο JJ και μέσα από τους στίχους του μίλησε για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, για μια αγάπη χωρίς ανταπόκριση, ενώ κρατιόταν από το κατάρτι ενός καραβιού που ταξίδευε προς το άγνωστο.
Για τον JJ όσον και αν πονάει ένας μονόπλευρος έρωτας, η ικανότητα και μόνο να αγαπάς κρύβει μέσα της μια ασύγκριτη ομορφιά. Όπως είχε πει πριν από μερικούς μήνες σε συνέντευξή του: «Υπάρχει ένα μοναδικό είδος σπαραγμού, όταν έχεις τόση αγάπη να δώσεις αλλά δεν μπορείς να την προσγειώσεις πουθενά. Είναι σαν να παρασύρεσαι στη θάλασσα πάνω σε ένα εύθραυστο χάρτινο καραβάκι - να αρπάζεσαι από κάθε ίχνος ελπίδας, μόνο και μόνο για να τη βλέπεις να διαλύεται από κάτω σου, και όμως, υπάρχει κάτι αναμφισβήτητα όμορφο σε αυτή την αφελή αφοσίωση. Διότι, τελικά, το να μπορείς απλώς να αγαπάς, όσο και αν σπαταλιέσαι, είναι από μόνο του ένα όμορφο πράγμα».
🎞️ video: Το βιντεοκλίπ του «Wasted Love»
ο νικητής της Eurovision είχε στείλει το δικό του μήνυμα:
«Το προσωπικό μου μήνυμα θα ήταν απλά να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, επειδή η αγάπη είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο και το μίσος είναι το πιο φρικτό πράγμα. Όταν είναι εκεί ο ένας για τον άλλον, όλα λειτουργούν τέλεια».Το 2019 συμμετείχε στο βρετανικό «The Voice», αφού είχε χάσει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη γερμανική εκδοχή του τηλεοπτικού προγράμματος. Είχε καταφέρει μάλιστα να φτάσει μέχρι τα Knockouts με coach τον Will.IAm. Ακολούθησε η παρουσία του στο τηλεοπτικό σόου ταλέντων «Starmania», όπου κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό.
Το μουσικό στιλ του JJ συνδυάζει στοιχεία όπερας και ποπ. Ως κόντρα τενόρος ξεχωρίζει για τις πολύ υψηλές νότες, τις οποίες μπορεί να φτάσει, όπως απέδειξε και μέσα από το «Wasted Love». Στόχος του είναι να εξερευνήσει και τα δύο μουσικά είδη μέσα από μια έντονη και εκφραστική φωνητική και ερμηνευτική προσέγγιση. Θέλοντας να αποτυπώσει τα συναισθήματα και τα βιώματά του, ο JJ δεν αρκείται στον ρόλο του ερμηνευτή, αλλά καταπιάνεται ο ίδιος με τη σύνθεση τραγουδιών.
by Αέναη επΑνάσταση ✫ Sophia-Ntrekou.gr
Περισσότερα Θέματα: Πόντος, Γενοκτονία, Μικρά Ασία
Eurovision 2025 All Songs: Grand Final in Basel 38 videos
Πληροφορίες και Πηγές:
• ertnews.gr • eurovision.tv • ERT.GR»-ert.gr • protothema.gr • Eurovoix Granger, Anthony «🇬🇷 Greece: Selects for Eurovision 2025 on January 29» • apofthegmata.gr • HuffPost Greece • ProtoThema • IFPI Greece • Kathimerini.com • naftemporiki.gr • Ο JJ στα blind auditions του βρετανικού «The Voice». • sophia-ntrekou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου