Ο άγιος της καρδιάς μας και του 20ου αιώνα, ο Άγιος Νεκτάριος, που έζησε εν διωγμώ με συκοφαντίες και θλίψεις

Φωτογραφία εποχής με το σκήνωμα του Αγίου Νεκταρίου διανυκτερεύει 
εκτός του Ναού της Αγίας Τριάδος στον Πειραιά, με τις πόρτες κλειστές.

Ο Άγιος Νεκτάριος 
αέναος πρεσβύτης μας !

της Σοφίας Ντρέκου

1η Οκτωβρίου (1846) εγεννήθη ο Άγιος 
και εκοιμήθη την 9η Νοεμβρίου (1920).

3 Σεπτεμβρίου 1953, η Ανακομιδή Λειψάνων,

Το σκήνωμα του Αγίου Νεκταρίου κατά την μεταφορά του απ' το Αρεταίειο Νοσοκομείο στην Αθήνα -όπου εκοιμήθη- στην Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα για την εξόδιο Ακολουθία. Χρειάστηκε ένα βράδυ να παραμείνει στο Πειραιά. Επειδή ο Άγιος ήταν τόσο συκοφαντημένος, ακόμα και νεκρός, δεν του επετράπη η είσοδος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στον Πειραιά.

Το σκήνωμα του Αγίου Νεκταρίου κατά την μεταφορά του απ'τ ο Αρεταίειο  Νοσοκομείο στην Αθήνα όπου εκοιμήθη, στην Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα
Ο πίνακας ζωγραφικής απεικονίζει τον Άγιο να
διανυκτερεύει εκτός του Ναού με τις πόρτες κλειστές.

Δεκαετίες μετά, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας ζητά Συνοδικώς συγγνώμη για την αδικία που προξένησε στον Άγιο -δηλαδή την άδικη συκοφαντία, την παράνομη εκθρόνιση άνευ απολογίας και την εκδίωξη του απ' την Αλεξάνδρεια- που στην ουσία ήταν η αρχή των δεινών που ακολούθησαν τον Άγιο στον υπόλοιπο επί γης βίο του.

Πόσες φορές αγαπητοί/ές αναγνώστες/στριες δε μας συκοφάντησαν, δε μας πετροβόλησαν με λόγια αδικίας, ψεύδη, ζήλειας και φθόνου; Και δει «θρησκευτικά» πρόσωπα; Πόσες φορές δεν μας έριξαν λάσπη και σιωπήσαμε ανεβαίνοντας την ανηφόρα της σταύρωσης; Εδώ ολόκληρος Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος του Αιώνα μας συκοφαντήθηκε, λοιδορήθηκε, αδικήθηκε και πόσα ακόμη... και δεν μίλησε. Σε μας τους ασήμαντους μπροστά στον Άγιο δεν θα συμβούν;;;

Ο άγιος Νεκτάριος έζησε πάντα εν διωγμώ, με συκοφαντίες, πίκρα και θλίψεις
. Για αυτό και ο Θεός οικονόμησε να τον αναδείξει στον κόσμο ως Άγιο Του, αμέσως μετά την κοίμηση του. Δεν μίλησε τότε στους διωγμούς ο Θεός. Αλλά κραύγασε στην κοίμηση με τα σημεία και τα θαυμάσια για να τον δοξάσει. Γιατί ο Θεός δεν ξεχνά αλλά πληρώνει τους δικαίους και μάλιστα πολλαπλάσια.

Ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος μάς περιγράφει ότι η Καταλαλιά είναι η κατηγόρια, η κακολογία. Κατάλαλος είναι αυτός που κακολογεί και κατηγορεί τον πλησίον του. Ο Μέγας Βασίλειος λέει «καταλαλιά είναι να μιλάς εναντίον ενός αδελφού που δεν είναι παρών, με σκοπό να τον συκοφαντήσεις, ακόμα και αν είναι αλήθεια αυτό που λες».

Για την συκοφαντία πάλι μας λέει ο Άγιος Νεκτάριος ότι: η Συκοφαντία είναι η ψεύτικη κατηγορία. Συκοφάντης είναι ο ψεύτης. Και κάποιος σοφός λέει «κανέναν άλλον να μη θεωρείς ψεύτη, παρά τον συκοφάντη. Γιατί μεταξύ ψεύδους και συκοφαντίας δεν υπάρχει καμία διαφορά». Συκοφάντη οι παλιότεροι και οι τωρινοί ονομάζουν τον διαβολέα και τον προσαγωγέα. Η γλώσσα του συκοφάντη μισεί την αλήθεια. Η συκοφαντία γκρέμισε νέους και γέροντες, άρχοντες και δυνάστες. Ο συκοφάντης χαίρεται πολύ περισσότερο, όσο με τις πράξεις του γίνεται δημοφιλής.

«Εμπιστευτείτε στο Θεό τον Αγαθό, τον Ισχυρό, τον Ζώντα, και Αυτός θα σας οδηγήσει στην ανάπαυση. Μετά τις δοκιμασίες ακολουθεί η πνευματική χαρά. Ο Κύριος παρακολουθεί όσους υπομένουν τις δοκιμασίες και τις θλίψεις για τη δική Του αγάπη. Μη λιποψυχείτε λοιπόν και μη δειλιάζετε. Δεν θέλω να θλίβεστε και να συγχύζεστε για όσα συμβαίνουν αντίθετα στη θέλησή σας, όσο δίκαιη κι αν είναι αυτή.

«Ο φανατικός και όσοι δεν ανέχονται να φορούν τις αλυσίδες του».

Οδυνηρής επικαιρότητας στις μέρες μας, τα λόγια του αγίου Νεκταρίου: «Με τι μοιάζει ο φανατικός;... Μοιάζει με άνθρωπο που σπρώχνει σε κατήφορο έναν τεράστιο ογκόλιθο, ο οποίος φτάνει στο τέρμα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Ο φανατικός διατυπώνει τις απόψεις του πάντοτε με εξαλλότητα, με βία και θρασύτητα. Κι επειδή δεν μπορεί, βεβαίως (όπως θα 'θελε) να κατεβάσει από τον ουρανό φωτιά που θα κάψει όλους μαζί τους αντιπάλους του, ανάβει ο ίδιος με τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση τη φωτιά το διωγμού εναντίον τους. Κι αν τύχει να εμποδιστεί είτε από την θεία πρόνοια είτε από κάτι άλλο, τότε πρόθυμα ξεσηκώνει έχθρα και κηρύσσει τον πόλεμο κατά της ειρήνης και της ευτυχίας όσων δεν ανέχονται να φορούν τις αλυσίδες του».

Η Προσευχή του στην Κυρία Θεοτόκο

«Ο άγιος Νεκτάριος στην προσωπική του προσευχή μιλούσε πολύ απλά στην Παναγία. Προσευχόταν μπροστά στο εικόνισμά Της, και του εμφανίστηκε πολλές φορές η Παναγία εκεί διότι έβλεπε την απλή καρδιά του. Άκουγε τον αναστεναγμό του. Έβλεπε τις αδικίες που δεχόταν. Ένιωθε το συντονισμό του αγίου Νεκταρίου με την αγάπη του Παιδιού Της. Ήξερε ότι είναι άνθρωπος της ουσίας, κι όχι της βιτρίνας.»

 « Σε ικετεύω Δέσποινα, Σε, νυν, επικαλούμαι, 
Σε δυσωπώ Παντάνασσα, Σην χάριν εξαιτούμε. 
Θερμώς επικαλούμε Σε, Ναέ ηγιασμένε. 
Αντιλαβού μου, ρύσαι με, από τού πολεμίου, 
Και κλήρονομον δείξον με, ζωής της αιωνίου, 
Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε. »


agiow.Nektarios.o.agios.kardias.kai.tou.aiwna
Η εικόνα της Παναγίας, στο δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου 
στην Αίγινα, όπου προσευχόταν ο Άγιος. Έγινε κατά 
παραγγελία στους Αγιογράφους Δανιηλαίους.

Ας υπομένουμε λοιπόν στις θλίψεις και στις συκοφαντίες και ο Ιησούς Χριστός και η Κυρία Θεοτόκος που τόσο ευλαβείτο και προσευχόταν ο Άγιος του Αιώνα και της καρδιάς μας, θα φωτίσουν την αλήθεια σε κάθε αδικημένο και κυνηγημένο.

Στο ταπεινό του Εικόνισμα τον είδα να μου γνέφει
και να μου λέει ταπεινά αυτό να σου μηνύσω:
«Ποτέ παιδιά μην κάνετε, ό, τι κάναν σε μένα.
Αγάπη πάντα να έχετε, πείτε καμιά συγγνώμη.

ΔΕΙΤΕ: Συγγνώμη μια λέξη με τόσα συναισθήματα. Απελπιστικά δύσκολο η συν-χώρεση

Η Κάρα και τα περισσότερα Λείψανα του Αγίου, φυλάσσονται στη Μονή Αγίας Τριάδος Αιγίνης. Άλλα λείψανα του Αγίου βρίσκονται στο ομώνυμο Προσκύνημα Καμάριζας Λαυρίου και στο ομώνυμο Προσκύνημα Χανίων Κρήτης.

Ενδεικτική βιβλιογραφία 

• Από τη σειρά των φυλλαδίων «Ἡ φωνή τῶν Πατέρων» της Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού Αττικής.
• Απόσπασμα από το ποιητικό αφιέρωμα Νέκταρ Ποιημάτων για τον Άγιο Νεκτάριο
• Νεκτάριος Κεφαλάς, «Μάθημα Ποιμαντικής», Αθήνα 1972, σ. 110. Απόδοση Θ.Ν.Π.
ΠηγήΑέναη επΑνάσταση by Sophia Ntrekou.gr
Περισσότερα: Άγιος Νεκτάριος


Δείτε για τον Άγιο Νεκτάριο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι:


Ἔργα τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου


Βίντεο: Ο βίος του Αγίου Νεκταρίου: Στοιχεία από τη βιογραφία του Αγίου Νεκταρίου μέσα από Ελληνική ταινία του 1969. (στο ρόλο του Αγίου Νεκταρίου ο Χρήστος Πολίτης, αφηγείται η ηθοποιός Βέρα Κρούσκα)




FaceBook
Μονή Βωσάκου 4 Ιουνίου Οι πειρασμοί / Αγίου Νεκταρίου
Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία 10 Νοεμβρίου 2014: Παρουσίαση τετράτομου έργου για τον Άγιο Νεκτάριο Αγίου Νεκταρίου «Θησαυρός Λογίων». Νεκτάριον τιμήσωμεν... 120 χρόνια από το διορισμό του ως Διευθυντή της Ριζαρείου Σχολής. Η παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, στις 11.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παπάγου. Ολόκληρη η Ημερίδα σε 5 Βίντεο εδώ: 10 Νοε 2014 στις 8:19 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: