Τι έκανε η Εκκλησία τον καιρό της Χούντας και την ώρα του Πολυτεχνείου;


Γράφει η Σοφία Ντρέκου 

Ο μοναδικός π. Κων. Στρατηγόπουλος τελεί κάθε χρόνο στον Ναό που ιερουργεί, τρισάγιο ονομαστικό, για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και η Πρεσβυτέρα του, φτιάχνει στάρι. 

Καλό Παράδεισο να έχουν 
και των βασανιστηρίων της Χούντας †



π. Κων. Στρατηγόπουλος: Τι έκανε η Εκκλησία τον 
καιρό της Χούντας και την ώρα του Πολυτεχνείου;

Επαναστατική ομιλία του π. Κ. Στρατηγόπουλου Δρ. Θεολογίας και Οικονομικών, από την εκπομπή «Ράδιο Παράγκα» στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 17 Νοεμβρίου του 1996 για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στη Χούντα και στο Πολυτεχνείο.

Στο τραπέζι ανάμεσα στους ομιλητές βρισκόταν ο πρόεδρος του κινήματος Χριστιανικής Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Μηλιαράκης και ο διεθνολόγος κ. Γεώργιος Κασφίκης.

Τηλεφωνικά οι ομιλητές ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκολοχωρίου και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Ανδρέας Νανάκης, ο αρεοπαγίτης κ. Ευάγγελος Κρουσταλάκης, οι καθηγητές κ. Νικόλαος Ζίας, κ. Παναγιώτης Χριστινάκης, κ. Ανδρέας Παναγόπουλος, κ. Άρης Πανώτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος και η κα. Μαρία Μπινιάρη.



Περισσότερα: Πολυτεχνείο, Χούντα


Βίντεο: 18 Νοε 2018 – Χαρά Θεού – Εκκλησία στα χρόνια της Χούντας: Δημοσιογραφική εβδομαδιαία επιμορφωτική εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2018 (Γ’ ΚΥΚΛΟΣ). Η Χαρά Θεού συναντά τους Χάρη Ανδρεόπουλο, Ανδρέα Αργυρόπουλο και Κλήμη Πυρουνάκη και συζητά για την στάση της Εκκλησίας στα δύσκολα χρόνια της επταετίας. 

Παραγωγή: ERT3. Παρουσίαση: Γιάννης Μελισσίδης


Ακούστε σ' ένα ολιγόλεπτο βίντεο μια εξαιρετική προσέγγιση Ανατροπής κατά του Συστήματος... ίσως και τελειότερη... για σκεφθείτε το... Ο Άγιος Τρομοκράτης (η Αληθινή Αντίσταση) του π. Κων. Στρατηγόπουλου. ...και μετά διαβάστε «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ» το εξαιρετικό άρθρο Το Μανιφέστο του Αταίριαστου (Ο Ανάποδος Κόσμος και το Θαύμα του διαφορετικού) ...και Καλή Λευτεριά!


Σχόλια:


manitaritoubounou Νοεμβρίου 16, 2008 στις 1:30 μμ Ντοκουμέντο σου – συζήτηση, δένει απόλυτα με τα σχόλια που άνοιξαν χθες βράδυ στο ΜτΒ, στο σχετικό ποστ! υιος+ασωτος said: Νοεμβρίου 16, 2008 στις 7:14 μμ

manitaritoubounou said:Νοεμβρίου 16, 2008 στο 1:30 μμ Αδελφέ το ντοκουμέντο σου – συζήτηση, δένει απόλυτα με τα σχόλια που άνοιξαν χθες βράδυ στο ΜτΒ, στο σχετικό ποστ! 1973: Εδώ Παράρτημα Πάτρας με αρκετή… ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ

υιος+ασωτος said: Νοεμβρίου 16, 2008 στο 7:14 μμ: Είμαι 62 χρόνων. Ανδρώθηκα στην Πάτρα. Σφυριλατημένος μ’ όλο το ιδεολογικό, πολιτικό και συνάμα αγωνιστικό περιβάλλον της γενιάς των Λαμπράκηδων και τις όποιες συνέπειες μετέπειτα… Σήμερα χωρίς προκαταλήψεις, μακριά από μένα,δόξα τω Θεό, μπορώ να κοιτάζω πίσω μου και με τα μάτια τα καινούργια μου, ψύχραιμα, χωρίς να μηδενίζω τις επιλογές μου αλλά κριτικά βλέποντάς τες, πολύ μίσος αδέλφια μου,ενάντια και στους κρατούντες αλλά και στα λούμπεν στοιχεία, όρα ζερμινάλ[Ζολά]. Πολύ μίσος, για να μην θυμηθώ και τις αντιπαραθέσεις πανσπουδαστικής, ρηγάδων, αναθεωρητών, γνησίων. Συχωρεμένε Χοτζέα Γιάννη. Αγαπητοί μου το ζήτημα που και όπως μπήκε για να μην ξεχνιόμαστε σήμερα, θέλει πολύ αγάπη και περίσσευμα αν θέλετε κατανόησης και όχι υπαρξιακή αναφορά. Σίγουρα η ιστορία δεν παραγράφεται αλλά και δεν εξαργυρώνεται, φυσικά δεν υπάρχει υπονοούμενο, Θεός να μας φυλάει,η πραγματικότητα όμως δεν διαγράφεται υπάρχει όπως υπάρχουν και ενστάσεις για τον ρόλον συμμετεχόντων μελών τις και σε όποια βαθμίδα, αλλά όπως έλεγε και ο φαγοπότης στα ψηλά αλώνια¨αυτός ο φούρνος αυτά τα καρβέλια βγάζει. Αγάπη αδελφοί μου γιατί χανόμαστε σε δρόμους που ποτέ δεν μας βγήκαν.

manitaritoubounou said: Νοεμβρίου 16, 2008 στο 7:35 μμ: @υιος+ασωτος, τι θέλει να πει ο … ποιητής; Ειλικρινά δεν κατανόησα. Και μια ερώτηση: Άκουσες την εκπομπή;

υιος+ασωτος said: Νοεμβρίου 20, 2008 στο 5:50 μμ: Αν βγήκα από το θέμα συγχωράτε με, αν σας πίκρανα το ίδιο, όπως είδατε και σίγουρα γραμματικά φαίνεται ότι το ποιητής δεν μου κολλάει ειδικά με τελίτσες. Τώρα στο ζήτημα. Είναι αλήθεια ότι εγώ καλοπροαίρετα κατέθεσα την γνώμη μου στέλνοντας και ένα μήνυμα. Δεν μπορούμε σε καιρούς πονηρούς να προτάσσουμε ιστορίες που και δεν βοηθάνε αλλά και ο πόνος από το ξύσιμο παλιών πληγών πόνο φέρνει. Το ζήτημα παραμένει, έχει να κάνει με ΑΓΑΠΗ ΑΓΑΠΗ ΑΓΑΠΗ. Το δε απόσπασμα μέρους του βιογραφικού μου είχε να κάνει με το ότι πολέμησα λυσσασμένα αυτό σήμερα υπερασπίζω και κριτικά αλλά πάνω απ’όλα με ΑΓΑΠΗ. 

Facebook

Τσίτσος Βασίλειος: Πολυτεχνείο ώρα μηδέν και τίποτα... Αδικοχαμένα λευκά όνειρα των παιδιών που ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας τα κόντρα στο μαύρο του φασισμού και του θανάτου... ο Λαϊκός ξεσηκωμός που προδόθηκε και οι νεκροί που πλήρωσαν το τίμημα, για να περάσει η εξουσία από τη στρατιωτική στην πολιτική χούντα της μεταπολίτευσης, βαπτίζοντας την προδοσία της θυσίας των παιδιών σε δημοκρατία που ολοένα έρχεται, αλλά ποτέ δεν φτάνει ...και πως να φτάσει όταν αυτοί που πέσανε, είναι οι μόνοι αθώοι για την προδοσία τους, γιατί με το δικό τους αίμα εξαγόρασαν τον τάφο που τους δέχτηκε τον από πριν σκαμμένο για να κηδέψουν την δική τους αθωότητα... και κήδεψαν μαζί τους το όνειρο για ψωμί, παιδεία, ελευθερία... και απέμεινε σε μας να αναστήσουμε το αίτημά τους για ελευθερία !!! · 16 Νοεμβρίου 2015 στις 8:06 μ.μ.

Anastasios Athanasios Tasos: Αυτό με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου χαλάει λίγο την αξιοπιστία αλλά η εκπομπή είναι πολύ καλή. Δεν έτυχε να ακούσω κάτι παρόμοιο από άλλον άνθρωπο της Εκκλησίας. 16 Νοεμβρίου 2015 στις 11:20 μ.μ.

Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία · 16 Νοεμβρίου 2015
Σοφία Ντρέκου 18 Νοεμβρίου 2013 στις 6:57 π.μ.