Απώλεια και Απουσία: Μια συγκλονιστική, αντιπολεμική φωτογραφία (ανάλυση)

The Сelebration evaldas ivanauskas photography

Η φωτογραφία είναι πραγματικά συγκλονιστική. 
Όπως κυκλοφόρησε στο facebook είναι: Απώλεια.

Ο τίτλος της εικόνας: «The Сelebration» (Γιορτή)

της Σοφίας Ντρέκου

Η πιο συγκλονιστική, καλλιτεχνική αντιπολεμική φωτογραφία που έχω δει. Ούτε Μάνες και παιδιά που κλαίνε, ούτε σακατεμένα σώματα. Όλα αυτά μαζί «φαίνονται» στην «Απώλεια» και την «Απουσία». Να ζεις την ύπαρξη της απουσίας, νοσταλγώντας όσα δεν έχεις ζήσει, μεγαλώνοντας με τον ιδανικό απών πατέρα, φορώντας το καπέλο του. Μεγαλώνεις στη στιγμή και γίνεσαι εσύ ο ιδανικός πατέρας των παιδιών σου. Αγνώστου φωτογράφου, μάλλον εποχής Α' Παγκοσμίου». facebook

Άξιο παρατήρησης σε αυτή τη φωτογραφία είναι και το γεγονός ότι, η μεν γυναίκα έχει περήφανο και οργισμένο βλέμμα, το δε παιδί φοράει το καπέλο του νεκρού πατέρα του. Το οποίο ίσως και να σημαίνει το «ἄμμες δέ γ’ ἐσσόμεσθα πολλῷ κάρρονες» (κι εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι) από το έργο του Πλουτάρχου «Βίοι Παράλληλοι».


Κοιτάζοντας την φωτογραφία, από αριστερά προς τα δεξιά, παρατηρούμε: Ο Μικρός το Μέλλον, η Γυναίκα το παρόν και το Παλτό το παρελθόν. Αντίστροφα, Παρελθόν και Μέλλον. Το Παρόν δεν υπάρχει. Κοιτάζοντας την φωτογραφία, μάς παραπέμπει μόνο σε δύο χρόνους. Και σκέπτομαι, πόσο γρήγορο είναι το παρόν.

Αέναη επΑνάσταση by Sophia Ntrekou.gr

ΥΣ.: Μετά από έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο να βρώ τον φωτογράφο, αφού έχει ίσως την μεγαλύτερη απήχηση σαν αντιπολεμική φωτογραφία, βρήκα τον φωτογράφο. Είναι σύνθεση του Λιθουανού φωτογράφου Evaldas Ivanauskas. Ανήκει στη σειρά «Conversations with Vincy Ferinausku» και είναι του 2011. (Šventė. Iš ciklo„ Pašnekesiai su Vincu Ferinausku" / The Сelebration. From the cycle "Conversation with Vincas Ferinauskas").

evaldas ivanauskas photography
Ο ίδιος ο Evaldas Ivanauskas με την φωτογραφία!

Από σχόλια του διαδικτύου επίσης διάβασα ότι: ο Ivanauskas πήρε μια από τις γυάλινες πλάκες -αρνητικά- του φωτογράφου Vinco Ferinausko (1892–1975) και με ψηφιακή επεξεργασία αντικατέστησε το κεφάλι του πατέρα με κρεμάστρα, και έβαλε το καπέλο στο παιδί, για να αποδώσει ένα έθιμο της εποχής των πολέμων, σύμφωνα με το οποίο τα ρούχα του χαμένου στον πόλεμο άνδρα. τα διατηρούσαν σε καλή κατάσταση οι δικοί του με την ελπίδα ότι θα γυρίσει. 
Ο τίτλος της εικόνας: «The Сelebration» (Γιορτή).

Μετά από εκτεταμένη έρευνα βρήκα και τον ίδιο τον φωτογράφο
εδώ: https://www.facebook.com/evaldas.ivanauskas

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες του εδώ:
www.google.com=evaldas+ivanauskas

Για τον φωτογράφο Vinco Ferinausko (1892–1975)
εδώ: https://www.epaveldas.lt κι εδώ www.limis.lt

Πηγή: Αέναη επΑνάσταση | Sophia Ntrekou.gr

Περισσότερα: Β' Παγκόσμιος

 

1 σχόλιο:

αμφοτεροδέξιος είπε...

Απίθανη φωτογραφία!
Υπέροχος σχολιασμός...
Αναδημοσιεύουμε,Σοφία!
https://amfoterodexios.blogspot.gr/2017/10/blog-post_588.html