Χαίρε Λαέ των ΟΧΙ. Αθάνατοι οι ήρωες και οι ηρωΐδες (Τιμής Ένεκεν)


Σοφία Ντρέκου

Χρόνια Πολλά λαέ της θάλασσας και των ΟΧΙ. 
Αθάνατοι οι ήρωες του «ΟΧΙ», της 28ης Οκτωβρίου.

Με την απόρριψη του φασιστικού τελεσίγραφου στις 28 Οκτωβρίου 1940, συμπύκνωσε σε μια λέξη την ομοψυχία και αγωνιστικότητα που στήριξαν, πέρα από κάθε ελπίδα και απελπισία, τον αγώνα στα βουνά της Αλβανίας, στις πόλεις και την ύπαιθρο της κατεχόμενης Ελλάδας.

Αναπαυμένες οι ψυχές των Πεσόντων Αγωνιστών 
και των Ηρωϊκών Γυναικών της Κατοχής.
Όλες οι ψυχές που έχασαν την ζωή τους 
κάτω από την Ναζιστική μπότα, 
ας έχουν ανάπαυση στην Πύλη Του Παραδείσου
με τις Πρεσβείες της Εορταζομένης 
Αγίας Σκέπης της Κυρίας Θεοτόκου

www.sophia-ntrekou.grΜοιρολόι Ηπειρώτικο (28η Οκτωβρίου 1940 - Τιμής Ένεκεν)

Το ΟΧΙ του 1940, που τόσο αβίαστα το προφέρουμε σήμερα, δεν υπήρξε πραγματικά. Δεν είπε μόνο ο Μεταξάς το ΟΧΙ. Αλλά ο Ελληνικός λαός, μην υπολογίζοντας ζωή, περιουσία, υλικά αγαθά, ρίχθηκε στον Αγώνα για την σωτηρία ενός ιδανικού που υπερβαίνει κάθε άλλου... της Ελευθερίας.

Και πίσω από τους στρατιώτες, οι Ηπειρώτισσες γυναίκες, εξαθλιωμένες από τη φτώχεια και τις αγροτικές εργασίες, απελπισμένες από τους άντρες, τους γιους και τους πατεράδες τους, που έφυγαν να πολεμήσουν στα απάτητα Ηπειρώτικα και Βορειοηπειρώτικα βουνά, δεν δίστασαν, αλλά παρακάμπτοντας κάθε εμπόδιο, κάθε περιορισμό του φύλου τους πολέμησαν στο πλευρό των ανδρών μεταφέροντας πολεμοφόδια και σε μερικές περιπτώσεις, πολεμώντας κιόλας.

Εκεί, στην Πίνδο, στην σημερινή Αλβανία, οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, λίγο σκάβουν και ανακαλύπτουν ακόμη τα κόκκαλα των Ελλήνων, όσων δεν είχαν κανέναν μαζί τους να τους θάψει με τις τιμές ηρώων, όπως τους άξιζε. Και εδώ, το μοιρολόι αυτό, ο επικήδειος θρήνος, ας ταξιδέψει στους ουρανούς να αποδώσει Τιμής Ένεκεν ένα τελευταίο αντίο και ένα μεγάλο Ευχαριστώ.

Ας γίνει το παράδειγμα των προγόνων μας, φωτεινό σημάδι στο σκοτεινό τούνελ των εποχών που διανύουμε. Αν ποτέ βρεθούμε σε τρομερές δυσκολίες, τότε όλοι μας θα ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος. Δύσκολος, απάτητος όσο σε ένα βουνό, αλλά ένδοξος, ηρωικός δρόμος που ταιριάζει μόνο σε παλικάρια και λεβέντισσες. (απόσπασμα από εδώ)


Βίντεο: Το χρονικό της κατοχής

Ένα ντοκιμαντέρ για όλα όσα αφορούν το έπος των Ελλήνων την αντίσταση και την αυτοθυσία τους κατά την εφιαλτική περίοδο της κατοχής. Η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» μας ταξιδεύει σε όλα όσα αφορούν το έπος εναντίον του φασισμού των Ιταλών και των δυνάμεων του Άξονα. Η αντίσταση των Ελλήνων και η αυτοθυσία τους και η εφιαλτική πολύχρονη νύχτα της κατοχής του 1940 από Ιταλούς Γερμανούς και Βούλγαρους. Η δοσίλογη κυβέρνηση Τσολάκογλου και η άρνηση του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου να την ορκίσει.
Ακολουθεί το 2 μέρος: Σε αυτό το επεισόδιο όλα όσα αφορούν το έπος εναντίον του φασισμού των Ιταλών και των δυνάμεων του Άξονα. Η αντίσταση των Ελλήνων και η αυτοθυσία τους και η εφιαλτική πολύχρονη νύχτα της κατοχής του 1940 από Ιταλούς Γερμανούς και Βούλγαρους. Η δοσίλογη κυβέρνηση Τσολάκογλου και η άρνηση του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου να την ορκίσει.


Διαβάστε Επετειακά θέματα για την Κατοχή: