Καλέ Θεούλη, εμείς είμαστε καλά. Κάνε, καλέ Θεούλη...

Mrs. Santa Claus, Sophia Drekou 🎄 Photography by Nikolaos Danakas
Mrs. Santa Claus, Sophia Drekou
Art photography by Nikolaos Danakas

Το Πρωινό άστρο γράφτηκε το 1955 και αποτελεί ένα ξεχείλισμα πατρικής τρυφερότητας του ποιητή Γιάννη Ρίτσου για τη νεογέννητη κόρη του Έρη. O ποιητής-πατέρας τραγουδά στο βρέφος την αγάπη του, περιγράφοντας την πληρότητα που έφερε στη ζωή του η γέννησή του.

Πρωινό Άστρο
Στην κόρη μου Έρη

Κοιμήσου, κοριτσάκι.
Είναι μακρύς ο δρόμος.
Πρέπει να μεγαλώσεις.
Είναι μακρύς, μακρύς
μακρύς ο δρόμος.

Καλέ Θεούλη,
εμείς είμαστε καλά.
Κάνε, καλέ Θεούλη,
να 'χουν όλα τα παιδάκια
ένα ποταμάκι γάλα,
μπόλικα αστεράκια,
μπόλικα τραγούδια.

Κάνε, καλέ Θεούλη,
να 'ναι όλοι καλά,
έτσι που κι εμείς
να μην ντρεπόμαστε
για τη χαρά μας.

Είναι το ποίημα της πατρικής στοργής και της λυρικής φαντασίας. Είναι ένα ποίημα που μόνο ένας παλμογράφος θα μπορούσε να «οπτικοποιήσει» και να καταγράψει τους παλμούς της εκπληκτικής ευαισθησίας του. Ο ίδιος ο Ρίτσος το χαρακτηρίζει «Μικρή εγκυκλοπαίδεια υποκοριστικών» για την κορούλα του.

Περισσότερα: Γιάννης Ρίτσος


FaceBook 21 Δεκεμβρίου 2017 σχόλια.🎄Καλά Χριστούγεννα🎄

Triantafyllos Gkikas: Όνειρα γλυκά!

Sophia Drekou: Χριστουγεννιάτικα

Ianthi Aggelioglou: Κανε καλε Θεούλη... πολύ όμορφο Σοφια μου, σα παραμυθάκι... να 'σαι καλά!!! φιλιά και όνειρα γλυκά!

Sophia Drekou: Ianthi μου γλυκειά και πανέμορφη καλλιτέχνιδα του εικαστικού χώρου, τα παραμύθια είναι οι αλήθειες των ονείρων μας. Καλά Χριστούγεννα.

Ianthi Aggelioglou: Μου έδωσες έμπνευση Σοφια μου! Σκέφτομαι να το διαβάσω αύριο στα παιδάκια και να τους ζητήσω να ζωγραφήσουν αυτήν την ευχή ή την δική τους... τι λες;

Sophia Drekou: Ianthi μου πολύ καλή ιδέα... να φέρεις κι εδώ φωτό να δούμε ζωγραφιές και να τις δημοσιεύσουμε!!

Aggelos Aslanidis: ΟΙ περισσότερες μάννες, αν όχι όλες, δεν θηλάζουν σήμερα τα παιδιά τους για να μην χαλάσει το στήθος τους. Στα χρόνια τα δικά μας όταν μάννα πέθαινε στην γέννα άλλη μάννα που είχε γάλα αρκετό θήλαζε και το ξένο. Εμείς σήμερα έχουμε δύο ποταμάκια γάλα που τα στερεύουμε Για να έχουν οι κυρίες ωραίο στήθος. Γιατί έκανε το στήθος των γυναικών ο Θεός; Διάβασε πως τελειώνει το βιβλίο του Τζων Στάιμπεκ ''Τα σταφύλια της οργής'' και θα κατανοήσης σε βάθος τι εννοώ... Όσο για τ' αστεράκια αυτά είναι δωρεάν στον ουρανό είτε χαρούμενος είναι κάποιος είτε λυπημένος.

Sophia Drekou: κ. Aggelos, αλήθειες και μόνο γράφετε. Μου θυμίσατε τον κγ' οίκο των Χριστουγέννων του Αγίου Ρωμανού που τον έχω δημοσιεύσει εδώ: http://www.sophia-ntrekou.gr/.../ta-xristoygenna-toy...
«Είναι αλήθεια, Σωτήρα μου, Εύσπλαχνε,
πως δεν είμαι μονάχα δική Σου Μητέρα·
ούτε χωρίς σκοπό σε θηλάζω
Εσένα που το γάλα χορηγείς·
αλλά για όλους Εγώ θερμά Σε ικετεύω·
με έκανες στόμα και καύχημα όλου του γένους μου·
γιατί εμένα έχει η οικουμένη Σου
προστασία πανίσχυρη, καταφύγιο και στήριγμα·
εμένα κοιτάζουν όσοι διώχθηκαν
απ' τον παράδεισο της απόλαυσης,
γιατί τους επαναφέρω και τους κάνω
να αισθανθούνε όλα τα καλά μέσω εμού που σ' εγέννησα
Νέο Παιδί, τον Άχρονο Θεό.»

Aggelos Aslanidis: Η σοφία των λόγων που στέλνεις εύχομαι να είναι πραγματικότητα για τις γυναίκες που μπορούν και υλοποιούν το θαύμα της παραγωγής που δίνει ζωή Χρόνια Πολλά καλή μου φίλη.

Mazlimi Maria: Όμορφα, ζεστά γεμάτα Ομόνοια και Αγάπη Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο, παιδιά μικρά και μεγάλα και φυσικά σε σένα Σοφία Ντρέκου μας, την πιο γλυκιά αη-Βασιλισσα που δεν κοιμάται ποτέ

Sophia Drekou: Maria μου πολύ σε αγαπώ το ξέρεις;; Καλά Χριστούγεννα

Σφακιας Γιωργης: ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΙΠΗ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΑΣ ΔΕ ΠΕΡΝΑ ..ΜΟΝΟ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ Σ' ΑΡΡΩΣΤΗΣΕ...

Sophia Drekou: Ωραίο... Καλό. Γιώργης... Καλά Χριστούγεννα

Kalliopi Petkou 20 Δεκ 2016: Καλημέρα Σοφία. ..Μα είναι τόσο υπέροχο αξίζει τον κόπο να το ξανά ακούσω δεν το περίμενα με κράτησε συντροφιά ο Ρίτσος και οι ερμηνευτές πρωί πρωί πινωντας το καφέ μου εδώ στην κρύα Γερμανία. .Καλές γιορτές ευλογημενες να έχεις με την οικογένεια σου και έχει ο Θεός για όλο το κόσμο και όλα τα παιδάκια ξέρει αυτός τι μας συμφέρει. ...Την καλημέρα μου την αγάπη μου σε ευχαριστώ για τα όμορφα πού στέλνεις.

Sophia Drekou 21 Δεκεμβρίου 2018

FaceBook » Καλέ Θεούλη »

Δεν υπάρχουν σχόλια: