Η Πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων (χρονικό και βίντεο)


Πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων: Κάτοικοι και τουρίστες

παρακολουθούν την καταστροφή ενός μνημείου 1.000 ετών

Μια τεράστια πυρκαγιά κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο, όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για όλη τη Γαλλία. Κατέρρευσε η στέγη. 

Κάποιοι κλαίνε, άλλοι προσεύχονται: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούν τις φλόγες να καταπίνουν την Παναγία των Παρισίων. Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούγονται από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού, του ιστορικού μνημείου, καταρρέει ενώ η φωτιά κατατρώει τον ξύλινο σκελετό του.

Έχοντας σαστίσει, δείχνοντας να μην πιστεύουν τα μάτια τους, οι θεατές βιντεοσκοπούν την τραγωδία με τα κινητά τηλέφωνά τους.

«Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν», δηλώνει συντετριμμένος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. «Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε», πρόσθεσε.

Μια γυναίκα, με δάκρυα προσπαθούσε να βρει λόγια για να εκφράσει την οδύνη της. Όμως δεν έβγαινε φωνή από το στόμα της... «Τελείωσε, δεν θα την ξαναδούμε, ένας χώρος αποκάλυψης καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Θα ήθελα να ξέρω το γιατί. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, γιατί έγινε αυτό στη Νοτρ Νταμ; Είναι ίσως θεϊκό σημάδι», σχολίασε ένας 37χρονος άνδρας.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ακριβώς δίπλα του, αναφωνεί: «Ω, Θεέ μου».

«Είναι φρικτό, η ιστορία μας γίνεται στάχτη», λέει ο Μπενουά, που έφτασε με το ποδήλατό του, απηχώντας το γενικό αίσθημα απελπισίας και αδυναμίας.

«Είμαι συντετριμμένη», λέει απλά μια γυναίκα, η Ναταλί Καντβαλάντερ, που έφτασε στο Παρίσι πριν από δύο ημέρες για τουρισμό, μαζί με τον σύζυγό και τα δύο παιδιά τους.

Στάχτες πέφτουν πάνω στο πλήθος, ενώ ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών και των πυροσβεστικών οχημάτων. Κάποιοι τραβούν φωτογραφίες, άλλοι περιγράφουν από το τηλέφωνο στους φίλους τους τον κιτρινόμαυρο καπνό, τις στάχτες, την απόγνωση, τη θλίψη. «Είναι χιλίων ετών», εξηγεί ένας άνδρας στη 10χρονη κόρη του.

Ένα κορίτσι, στην εφηβεία, λέει διστακτικά: «Μπορεί και να μην είναι τόσο σοβαρό». «Πρόκειται για την Παναγία των Παρισίων», απαντά η μητέρα της, χωρίς να ξεκολλήσει το βλέμμα από τις φλόγες που αγκαλιάζουν τη στέγη του καθεδρικού ναού.

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώθηκε και σε 
φωτογραφία που τράβηξε drone της γαλλικής αστυνομίας.


«Η Notre Dame είναι η ιστορία, η φαντασία η λογοτεχνία μας. Το επίκεντρο της ζωής μας. Είναι βιβλία είναι πίνακες ζωγραφικής Είναι ένας καθεδρικός ναός όλων των Γάλλων. Η ιστορία μας. Σας το λέω ξεκάθαρα απόψε: αυτόν τον καθεδρικό θα τον ξαναχτίσουμε όλοι μαζί, γιατί είναι αυτό που περιμένουν οι Γάλλοι, είναι αυτό που αξίζει στην ιστορία μας» είπε, μιλώντας μπροστά στις κάμερες, ο Εμανουέλ Μακρόν, έξω από την Παναγία των Παρισίων.

Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία. «Όλα καίγονται (...) δεν θα απομείνει τίποτα», είπε ο Αντρέ Φινό. «Όλα καταρρέουν» δήλωσε με τη σειρά του ένας αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμα. Νωρίτερα, είχε καταρρεύσει και το βέλος της εκκλησίας, με τον αντιδήμαρχο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ να αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει μια «ιδιαίτερη αποστολή» για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο ναό. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.

Τα βίντεο που βλέπαμε σε ζωντανή ροή το βράδυ
της 15ης με ξημερώματα 16ης Απριλίου 2019


















live: The historic Notre Dame Cathedral in Paris
has caught fire. Follow CBSNews.com for live


Video Watch live: Fire crews battle
blaze at Paris’s Notre Dame Cathedral


Τα κτήρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έχουν επίσης εκκενωθεί.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, σημειώνοντας ότι οι Aρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.

«Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτήριο», σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, ο οποίος παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.


Η καταστροφική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας προκάλεσε την κατάρρευση της στέγης της Παναγίας των Παρισίων, την ίδια ώρα που εκπρόσωπος του ναού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός (χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη). Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Reuters το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα, εκκενώθηκε.

Ένας εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του κτηρίου.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη, και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο βέλος της εκκλησίας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά που μαίνεται στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, προτρέποντας τις δυνάμεις να «δράσουν γρήγορα».

Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τo περιστατικό.

Πρόκειται για μια «δύσκολη φωτιά», σημειώνουν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Περί τους 400 άνδρες βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτήριο.

Info Αέναη επΑνάσταση: Web Ειδήσεις Google
Πολλές φωτογραφίες από την Πυρκαγιά εδώ:

www.Sophia Ntrekou.gr

Η Παναγία των Παρισίων
Cathédrale Notre-Dame de Paris

fire-panagia-parisiwn-aenai

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ' και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ' της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α' Βοναπάρτης.

Δυτική πλευρά: Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.

«Notre-Dame cathedral: Firefighters tackle blaze in Paris». BBC.com.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ:
Κλικ στον σύνδεσμο για να δείτε τα Video

















Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων
Notre-Dame de Paris, 1831 - Victor Hugo 

Εκείνο που του έδινε λίγη ευτυχία ήταν οι καμπάνες. Τις αγαπούσε, τις χάιδευε, μιλούσε μαζί τους, τις κατανοούσε. Από τις μικρές καμπανούλες του καμπαναριού, πάνω από τη διασταύρωση, μέχρι τη χοντρή καμπάνα του πρόπυλου, ένιωθε για όλες την ίδια στοργή. Ωστόσο, ήταν αυτές οι ίδιες καμπάνες που τον είχαν κουφάνει. Όμως, είναι γνωστό πως οι μητέρες αγαπούν συνήθως περισσότερο το παιδί που τους έχει χαρίσει τις μεγαλύτερες πίκρες. Η αλήθεια είναι ότι η φωνή τους ήταν η μοναδική φωνή που του ήταν δυνατό να ακούει ακόμη. Κι έτσι, η πιο μεγάλη καμπάνα ήταν και η πιο αγαπημένη του. Αυτή την προτιμούσε απ’ όλη εκείνη την οικογένεια των φωνακλάδικων κοριτσιών που αναπηδούσαν τριγύρω του τις γιορτινές μέρες. Τούτη η βαριά καμπάνα άκουγε στο όνομα Μαρία. Ήταν μόνη στον κάτω πύργο, μαζί με την αδελφή της, τη Ζακλίν, μια μικρότερη καμπάνα κλεισμένη σε ένα κλουβί μικρότερο από της πρώτης. Ο Κουασιμόδος είχε, λοιπόν, δεκαπέντε καμπάνες στο σεράϊ του. Αλλά η χοντρή Μαρία ήταν η ευνοούμενή του.

Από το μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ η Παναγία των Παρισίων

Πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Fire in the roof of Notre Dame photographed
from Square René-Viviani at 19:51.

Στις 15 Απριλίου του 2019, λίγο πριν τις 18:18 τοπική ώρα Γαλλίας, ξέσπασε πυρκαγιά στη Παναγία των Παρισίων εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε σημαντικό μέρος της στέγης του ναού και το γοτθικό βέλος, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και στο εσωτερικό του ναού με αποτέλεσμα αρκετά κειμήλια να καταστραφούν.

Περιστατικό

Η φωτιά ξέσπασε στη στέγη του ναού. Λίγο μετά, η οροφή και τo γοτθικό βέλος που βρισκόταν στη στέγη κατέρρευσαν. Η δήμαρχος του Παρισιού Ανν Ινταλγκό αποκάλεσε τη φωτιά «τρομερή». Η νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ, στην οποία βρίσκεται η εκκλησία, εκκενώθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί λειτουργία μεταξύ της 18:15 και 19:00. Κατά το αποκορύφωμα της πυρκαγιάς, ένας εκπρόσωπος του ναού δήλωσε ότι: «ολόκληρη η κατασκευή θα καεί... και δεν θα απομείνει τίποτα. Μένει να δούμε αν το θησαυροφυλάκιο, το οποίο προστατεύει τον καθεδρικό ναό, θα επηρεαστεί ή όχι», αλλά νωρίς το βράδυ ανακοινώθηκε ότι το κτίριο δεν κινδύνευε με ολική κατάρρευση.

Μετά από 15 ώρες συνεχούς φωτιάς, νωρίς την επόμενη μέρα, στις 16 Απριλίου, στις 9:50 π.μ., η Πυροσβεστική του Παρισιού ανακοίνωσε επίσημα ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει εντελώς.

Αίτια

Τα αιτία της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Έχει ειπωθεί ότι μπορεί να συνδέεται με τις εργασίες ανακαίνισης που γίνονταν στο κτίριο καθώς μια επείγουσα έκκληση το 2018 ανέφερε ότι το κτίριο χρειαζόταν συντήρηση και εργασίες αποκατάστασης. Τα χάλκινα αγάλματα απομακρύνθηκαν από την περιοχή στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ανακαινίσεις. Ο Φιλίπ Βιλνέβ, αρχιτέκτονας ιστορικών μνημείων στη Γαλλία, δήλωσε τον Ιούλιο του 2017 ότι: «η ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος ένοχος», όταν οι αρχικές ανησυχίες για την κατάσταση του ναού είχαν αυξηθεί.

Αντίδραση

Ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε το τηλεοπτικό διάγγελμα που θα έδινε στις 8 μ.μ. για το περίγραμμα των μέτρων που σκοπεύει να λάβει σε εθνικό επίπεδο μετά τις δημόσιες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα των διαμαρτυριών από το κίνημα των Κίτρινων γιλέκων, όταν η Παναγία των Παρισίων έπιασε φωτιά.

Η δήμαρχος Ινταλγκό ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν μακριά από την περιοχή της εκκλησίας. Η περιοχή είχε επισημανθεί από τα όρια που έχουν συσταθεί από πυροσβέστες.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε: «Η Παναγία των Παρισίων είναι η Παναγία της Ευρώπης. Είμαστε όλοι με το Παρίσι σήμερα».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μήνυμα που έστειλε προς τη Γαλλία, δήλωσε: η Παναγία των Παρισίων είναι "σύμβολο του γαλλικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού" και στη Γερμανία ο υπουργός εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι η φωτιά ήταν «χτύπημα στην καρδιά του γερμανικού λαού».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε «Είναι τόσο τρομερό να βλέπεις την τεράστια πυρκαγιά στη Παναγία των Παρισίων στο Παρίσι. Ίσως ιπτάμενη πυρόσβεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το σβήσιμο της πυρκαγιάς. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα!». Η πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού τόνισε πως η χρήση εναέριων μέσω για την κατάσβεση της πυρκαγιάς θα προκαλούσε ολική κατάρρευση του κτηρίου.

Αντιδράσεις στον πολιτιστικό και θρησκευτικό κόσμο

Από τις 10 μ.μ. εκκλησίες στη Γαλλία χτυπούσαν τις καμπάνες τους για να δείξουν τη συμπαράστασή τους για το γεγονός. Επιπλέον, πολλά μνημεία απονέμουν τιμή στην Παναγία των Παρισίων φέροντας τη γαλλική σημαία στην πρόσοψή τους.

Η Αγία Έδρα κατέστησε σαφή τη λύπη της και τόνισε ότι το γεγονός είναι απίστευτο. Όσον αφορά τη σημασία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, υπενθύμισε την αξία του για τον χριστιανισμό, για τη Γαλλία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσημη ιστοσελίδα της Notre-Dame de Paris (Γαλλικά) (Αγγλικά)

El-Bawab, Nadine (15 Απριλίου 2019). «Paris' Notre Dame 'saved from total destruction,' French fire official says, after blaze ravages cathedral». CNBC.


Το ξύλινο σπείρωμα λίγο πριν την κατάρρευση του.
Notre Dame Cathedral's flèche (spire) on fire

Σχόλια στο Facebook:
Φαίδων Χριστοδουλάκης 16 Απριλίου 2019: Σε μια Ευρώπη που χάνεται με μια Παναγία των Παρισίων κατεστραμμένη από σήμερα. Το καμπαναριό της θα υπάρχει μόνο στο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ και θα χτυπάει όταν διαβάζουμε τις στιγμές του κωδωνοκρούστη Κουασιμόδου. Ένα σύμβολο της χριστιανικής Ευρώπης καταστράφηκε.

Η Χριστιανική Δύση καταρρέει αργά και σταθερά. Θλίψη μόνο.

Όχι δεν είμαστε Γάλλοι και Καθολικοί, όπως γράφει ένας καλός φίλος, ως συμπαράσταση στην καταστροφή του περίτεχνου Ναού με τα μασωνικά και ναϊτικά σύμβολα απ' όπου κάποτε ξεκινούσαν οι ορδές των ευγενών Σταυροφόρων για να ρημάξουν το τελευταίο προπύργιο της Χριστιανοσύνης, την ένδοξη Ρωμανία και να αφήσουν ανοικτή την πόρτα της Ευρώπης στα στίφη των Απίστων.

Παραμένουμε Έλληνες κι Ορθόδοξοι αναπνέοντας τον καθαρό αέρα της Πίστης μας, ἀνάξιοι ὄντες και κατανοώντας σαν αδελφοί, όσο ελάχιστοι ίσως, την σημασία της χριστιανικής κληρονομιάς, έστω παραφθαρμένης και στρεβλής στην δυτική της εκδοχή, εξαιτίας της οποίας μεταβλήθηκε η Δύση σε πνευματικό νεκροταφείο κατά το ρηθέν του Μέγα Ντοστογιέφσκι.

Στην λαίλαπα του μηδενισμού των καιρών μας, της επέλασης του κραυγαλέου τίποτα παραμένει τοίχος και κάστρο άπαρτο η χριστιανική παράδοση, κιβωτός της σπουδαιότερης κορυφής του homo sapiens, της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς.

Αν αυτά ισχύουν για τον δυτικό «πολιτισμικό» χριστιανισμό ισχύουν απείρως περισσότερο για την ζωντανή ανακαινιστική Ορθόδοξη Πίστη μας και το Ευαγγελικό της ήθος, τον σκαπανέα αυτόν της αληθινής ελευθερίας μας απ' τα δεσμά λογιών λογιών θανάτων.

Ας βάλουμε μυαλό κι ας μην αφήνουμε έρμαια στην ιστορική πυρά ούτε τους Ιερούς Ναούς μας, ούτε τους έμψυχους ναούς μας, τους δικούς μας δηλαδή ανθρώπους.

 Kostis Bassogiannis 17 Απριλίου 2019: Ως πιστός, νοιώθω την τεράστια αυτή πυρκαγιά στην Notre Dame ως την φωτιά που ανάψαμε εμείς οι ίδιοι οι «πολιτισμένοι» «Χριστιανοί» της Δύσης στην καρδιά τής Παναγίας με τις πράξεις μας. Με τις ρουφιανιές μας στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική εδώ και πάνω απο χίλια χρόνια. Δεν είναι απλώς η ανοικοδόμηση της στέγης του υπέροχου γοτθικού καθεδρικού αυτό που μας ζητά Εκείνη. Αυτό είναι εύκολο και βολικό. Μας ζητά να αλλάξουμε. Να σταματήσουμε να την βασανίζουμε. Να σταματήσει να ντρέπεται για τα χάλια μας.

Στη φωτογραφία η πόλη Αλ-Κουσέιρ της Συρίας, όπως την κατάντησαν οι Ισλαμιστές. Το τέρας που εκθρέψαμε εμείς, οι «Χριστιανοί» του δυτικού καπιταλισμού με τις πολιτικές μας.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι για συνεχή ενημέρωση:
★ skai.gr: Παρίσι, Νοτρ Νταμ, Παναγία των Παρισίων: Σώθηκε από ολική καταστροφή η Παναγία των Παρισίων: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Μεγάλη φωτιά κατέκαψε το βράδυ της Δευτέρας την Παναγία των Παρισίων, προκαλώντας την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής του εμβληματικού μνημείου, προκαλώντας σοκ στη Γαλλία και όλο τον κόσμο. 109 σχόλια