Η Φωτιά στην εμβληματική Παναγία των Παρισίων (χρονικό και βίντεο)


Πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων: Κάτοικοι και τουρίστες

παρακολουθούν την καταστροφή ενός μνημείου 1.000 ετών

Μια τεράστια πυρκαγιά κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο, όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για όλη τη Γαλλία. Κατέρρευσε η στέγη. 

Κάποιοι κλαίνε, άλλοι προσεύχονται: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούν τις φλόγες να καταπίνουν την Παναγία των Παρισίων. Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούγονται από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού, του ιστορικού μνημείου, καταρρέει ενώ η φωτιά κατατρώει τον ξύλινο σκελετό του.

Έχοντας σαστίσει, δείχνοντας να μην πιστεύουν τα μάτια τους, οι θεατές βιντεοσκοπούν την τραγωδία με τα κινητά τηλέφωνά τους.

«Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν», δηλώνει συντετριμμένος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. «Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε», πρόσθεσε.

Μια γυναίκα, με δάκρυα προσπαθούσε να βρει λόγια για να εκφράσει την οδύνη της. Όμως δεν έβγαινε φωνή από το στόμα της... «Τελείωσε, δεν θα την ξαναδούμε, ένας χώρος αποκάλυψης καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Θα ήθελα να ξέρω το γιατί. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, γιατί έγινε αυτό στη Νοτρ Νταμ; Είναι ίσως θεϊκό σημάδι», σχολίασε ένας 37χρονος άνδρας.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ακριβώς δίπλα του, αναφωνεί: «Ω, Θεέ μου».

«Είναι φρικτό, η ιστορία μας γίνεται στάχτη», λέει ο Μπενουά, που έφτασε με το ποδήλατό του, απηχώντας το γενικό αίσθημα απελπισίας και αδυναμίας.

«Είμαι συντετριμμένη», λέει απλά μια γυναίκα, η Ναταλί Καντβαλάντερ, που έφτασε στο Παρίσι πριν από δύο ημέρες για τουρισμό, μαζί με τον σύζυγό και τα δύο παιδιά τους.

Στάχτες πέφτουν πάνω στο πλήθος, ενώ ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών και των πυροσβεστικών οχημάτων. Κάποιοι τραβούν φωτογραφίες, άλλοι περιγράφουν από το τηλέφωνο στους φίλους τους τον κιτρινόμαυρο καπνό, τις στάχτες, την απόγνωση, τη θλίψη. «Είναι χιλίων ετών», εξηγεί ένας άνδρας στη 10χρονη κόρη του.

Ένα κορίτσι, στην εφηβεία, λέει διστακτικά: «Μπορεί και να μην είναι τόσο σοβαρό». «Πρόκειται για την Παναγία των Παρισίων», απαντά η μητέρα της, χωρίς να ξεκολλήσει το βλέμμα από τις φλόγες που αγκαλιάζουν τη στέγη του καθεδρικού ναού.

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώθηκε και σε 
φωτογραφία που τράβηξε drone της γαλλικής αστυνομίας.


«Η Notre Dame είναι η ιστορία, η φαντασία η λογοτεχνία μας. Το επίκεντρο της ζωής μας. Είναι βιβλία είναι πίνακες ζωγραφικής Είναι ένας καθεδρικός ναός όλων των Γάλλων. Η ιστορία μας. Σας το λέω ξεκάθαρα απόψε: αυτόν τον καθεδρικό θα τον ξαναχτίσουμε όλοι μαζί, γιατί είναι αυτό που περιμένουν οι Γάλλοι, είναι αυτό που αξίζει στην ιστορία μας» είπε, μιλώντας μπροστά στις κάμερες, ο Εμανουέλ Μακρόν, έξω από την Παναγία των Παρισίων.



Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία. «Όλα καίγονται (...) δεν θα απομείνει τίποτα», είπε ο Αντρέ Φινό. «Όλα καταρρέουν» δήλωσε με τη σειρά του ένας αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμα. Νωρίτερα, είχε καταρρεύσει και το βέλος της εκκλησίας, με τον αντιδήμαρχο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ να αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει μια «ιδιαίτερη αποστολή» για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο ναό. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.

Τα βίντεο που είχαμε σε ζωντανή ροή το βράδυ 
της 15ης με ξημερώμετα 16ης Απριλίου 2019


live: The historic Notre Dame Cathedral in Paris
has caught fire. Follow CBSNews.com for live


Video Watch live: Fire crews battle
blaze at Paris’s Notre Dame Cathedral


Τα κτήρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έχουν επίσης εκκενωθεί.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, σημειώνοντας ότι οι Aρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.

«Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτήριο», σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, ο οποίος παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.


Η καταστροφική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας προκάλεσε την κατάρρευση της στέγης της Παναγίας των Παρισίων, την ίδια ώρα που εκπρόσωπος του ναού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός (χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη). Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Reuters το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα, εκκενώθηκε.

Ένας εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του κτηρίου.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη, και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο βέλος της εκκλησίας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά που μαίνεται στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, προτρέποντας τις δυνάμεις να «δράσουν γρήγορα».

Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τo περιστατικό.

Πρόκειται για μια «δύσκολη φωτιά», σημειώνουν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Περί τους 400 άνδρες βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτήριο.

Info by Αέναη επΑνάσταση: Web Ειδήσεις Google
Πολλές φωτογραφίες από την Πυρκαγιά εδώ:

www.Sophia Ntrekou.gr

Η Παναγία των Παρισίων
Cathédrale Notre-Dame de Paris

fire-panagia-parisiwn-aenai

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ' και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ' της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α' Βοναπάρτης.

Δυτική πλευρά: Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.

«Notre-Dame cathedral: Firefighters tackle blaze in Paris». BBC.com.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ:
Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Video








Σχόλια στο Facebook:
Φαίδων Χριστοδουλάκης: Σε μια Ευρώπη που χάνεται με μια Παναγία των Παρισίων κατεστραμμένη από σήμερα. Το καμπαναριό της θα υπάρχει μόνο στο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ και θα χτυπάει όταν διαβάζουμε τις στιγμές του κωδωνοκρούστη Κουασιμόδου. Ένα σύμβολο της χριστιανικής Ευρώπης καταστράφηκε.

Η Χριστιανική Δύση καταρρέει αργά και σταθερά. Θλίψη μόνο.

Όχι δεν είμαστε Γάλλοι και Καθολικοί, όπως γράφει ένας καλός φίλος, ως συμπαράσταση στην καταστροφή του περίτεχνου Ναού με τα μασωνικά και ναϊτικά σύμβολα απ' όπου κάποτε ξεκινούσαν οι ορδές των ευγενών Σταυροφόρων για να ρημάξουν το τελευταίο προπύργιο της Χριστιανοσύνης, την ένδοξη Ρωμανία και να αφήσουν ανοικτή την πόρτα της Ευρώπης στα στίφη των Απίστων.

Παραμένουμε Έλληνες κι Ορθόδοξοι αναπνέοντας τον καθαρό αέρα της Πίστης μας, ανάξιοι οντες και κατανοώντας σαν αδελφοί, όσο ελάχιστοι ίσως, την σημασία της χριστιανικής κληρονομιάς, έστω παραφθαρμένης και στρεβλής στην δυτική της εκδοχή, εξαιτίας της οποίας μεταβλήθηκε η Δύση σε πνευματικό νεκροταφείο κατά το ρηθέν του Μέγα Ντοστογιέφσκι.

Στην λαίλαπα του μηδενισμού των καιρών μας, της επέλασης του κραυγαλέου τίποτα παραμένει τοίχος και κάστρο άπαρτο η χριστιανική παράδοση, κιβωτός της σπουδαιότερης κορυφής του homo sapiens, της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς.

Αν αυτά ισχύουν για τον δυτικό «πολιτισμικό» χριστιανισμό ισχύουν απείρως περισσότερο για την ζωντανή ανακαινιστική Ορθόδοξη Πίστη μας και το Ευαγγελικό της ήθος, τον σκαπανέα αυτόν της αληθινής ελευθερίας μας απ' τα δεσμά λογιών λογιών θανάτων.

Ας βάλουμε μυαλό κι ας μην αφήνουμε έρμαια στην ιστορική πυρά ούτε τους Ιερούς Ναούς μας, ούτε τους έμψυχους ναούς μας, τους δικούς μας δηλαδή ανθρώπους. 1 ώρα

 Kostis Bassogiannis 17 Απριλίου 2019: Ως πιστός, νοιώθω την τεράστια αυτή πυρκαγιά στην Notre Dame ως την φωτιά που ανάψαμε εμείς οι ίδιοι οι «πολιτισμένοι» «Χριστιανοί» της Δύσης στην καρδιά τής Παναγίας με τις πράξεις μας. Με τις ρουφιανιές μας στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική εδώ και πάνω απο χίλια χρόνια. Δεν είναι απλώς η ανοικοδόμηση της στέγης του υπέροχου γοτθικού καθεδρικού αυτό που μας ζητά Εκείνη. Αυτό είναι εύκολο και βολικό. Μας ζητά να αλλάξουμε. Να σταματήσουμε να την βασανίζουμε. Να σταματήσει να ντρέπεται για τα χάλια μας.

Στη φωτογραφία η πόλη Αλ-Κουσέιρ της Συρίας, όπως την κατάντησαν οι Ισλαμιστές. Το τέρας που εκθρέψαμε εμείς, οι «Χριστιανοί» του δυτικού καπιταλισμού με τις πολιτικές μας.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι για συνεχή ενημέρωση:
★ skai.gr: Παρίσι, Νοτρ Νταμ, Παναγία των Παρισίων: Σώθηκε από ολική καταστροφή η Παναγία των Παρισίων: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Μεγάλη φωτιά κατέκαψε το βράδυ της Δευτέρας την Παναγία των Παρισίων, προκαλώντας την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής του εμβληματικού μνημείου, προκαλώντας σοκ στη Γαλλία και όλο τον κόσμο. 109 σχόλια