Το λογότυπο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Logo του Νίκου Λυγερού


Κείμενα Νίκος Λυγερός,
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

39904Η τεχνητή αλλαγή - Ν. Λυγερός
August 22, 2018 Post Category: Articles

Ο αληθινός στόχος μιας τεχνητής αλλαγής, δεν είναι να φέρει μια γνήσια αλλαγή, αλλά να σβήσει το παρελθόν, για να ξαναγράψει με τον δικό της τρόπο την ιστορία. Είναι μια απόπειρα ενάντια στο Χρόνο γιατί γι’ αυτή το παρόν πρέπει να είναι αιώνιο αφού είναι το μόνο πράγμα που ελέγχει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελπίδα χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας. Βέβαια όλα αυτά θα ήταν αφαιρετικά αν δεν τα είχαμε ζήσει ήδη στην Ελλάδα. Τώρα όμως που έγινε αντιληπτή αυτή η προσέγγιση, η αντεπίθεση πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο. Δηλαδή να προετοιμάσει το μέλλον.

Οι προετοιμασίες για τα 100 χρόνια της επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων έχουν αρχίσει ήδη, θ’ αφήσουμε να συνεχίσει την προπαγάνδα του ένα σύστημα που αμφισβητεί την έννοια της γενοκτονίας; Θα πρέπει με τη σειρά μας ν’ αναγνωρίσουμε και άλλες γενοκτονίες όπως αυτές των Ασσυρίων, των Τσιγγάνων κλπ, τι θα κάνουμε με άτομα που δεν πιστεύουν καν στην έννοια αυτή.

Όταν βλέπουμε πόσο άγνωστο είναι το έργο του Lemkin που επινόησε την έννοια της γενοκτονίας και πόσο αδιάφοροι είναι οι περισσότεροι για τη βοήθεια του Wilson με ποιους θα συμμαχήσουμε θεσμικά για να περάσουμε προτάσεις στη Βουλή των Ελλήνων. Η τεχνητή αλλαγή θέλει το τέλος της για να περάσουμε στην παραγωγή του έργου για την προστασία των αθώων και της μνήμης τους.

Η εκατονταετία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Το 2019 θα είναι τα 100 χρόνια της επετείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
. Έτσι με αυτή την ευκαιρία θα δούμε την αξία του έργου του Ποντιακού Ελληνισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, διότι τώρα δεν θα έχουμε καμία δικαιολογία για απραξία όσον αφορά στη διεθνοποίηση και αναμένοντας αναγνωρίσεις από τα άλλα κράτη. Θα είναι επίσης καλό να σκεφτούμε κι εμείς σε αυτό το πλαίσιο ν' αναγνωρίσουμε άλλες γενοκτονίες και ειδικά τις αιωνόβιες για να δώσουμε το παράδειγμα. Διότι τώρα ως αιωνόβια γενοκτονία, η δική μας έχει δείξει επί του πρακτέου ότι δεν ξεχάσαμε όσο ισχυρή κι αν είναι η τουρκική προπαγάνδα.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ορθώς επέλεξε ο Lemkin αυτό το παράδειγμα για να δείξει στα Ηνωμένα Έθνη τι σημαίνει η λέξη που επέλεξε, για να χαρακτηρίσει αυτό το έγκλημα της βαρβαρότητας. Είναι επίσης η κατάλληλη χρονιά για την ονοματοδοσία οδών που υπενθυμίζουν και τους Δίκαιους που πάλεψαν για να σωθούν οι αθώοι και να μην ξεχαστεί αυτό που βίωσαν οι επιζώντες, που αποτελούν την αντίσταση της ζωής απέναντι στον τεχνητό θάνατο που προκάλεσαν οι γενοκτόνοι, που είναι βέβαια χρονοκτόνοι. Έτσι αυτό το έτος θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε σε ιστορικό επίπεδο, αλλά και να συντονιστούμε στρατηγικά για να πετύχουμε στόχους που θεωρούνται αδιανόητοι.

41629) Η εκατονταετία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Perfection 20 1 1/2019.

Επιμέλεια, πηγή: Νίκος Λυγερός Λόγοι Σοφίας
Κείμενα: Opus of N. Lygeros www.lygeros.org

Το λογότυπο του Νίκου Λυγερού για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Logo

Pontos news: Τον περασμένο Αύγουστο ο Γιάννης Χατζηελευθερίου, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, στην Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) είχε παρουσιάσει μία από τις ιδέες του Νίκου Λυγερού για ένα λογότυπο το οποίο θα μπορούσε να είναι κοινό για όλες τις εκδηλώσεις μνήμης που προγραμματίζει για το 2019 η ΠΟΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η τελική μορφή της πρότασης του συμβούλου στρατηγικής έγινε γνωστή σήμερα, και φαίνεται να ακολουθεί την αρχική «νόρμα» που είχε παρουσιαστεί στη Συνάντηση.

Το λογότυπο του δρ Νίκου Λυγερού «γεννιέται» με έμπνευση τον μονοκέφαλο αετό, χαρακτηριστικό σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου. Στη συνέχεια ο ποντιακός αετός σηκώνει το άνθος, το σχήμα του οποίου είναι αναφορά στον στίχο «ανθεί και φέρει κι άλλο», ενώ το βλέμμα και η κίνησή του ταξιδεύουν στο παρελθόν και το μέλλον.

Οι κλασικοί χρωματισμοί του κίτρινου-μαύρου κυριαρχούν στην πρόταση για το κοινό λογότυπο, το οποίο –σύμφωνα με το σχέδιο που γνωστοποιήθηκε σήμερα– θα μπορεί να προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου τοποθετημένο σε μεγάλες αφίσες, σημαίες, μπάνερ, σταντ τα οποία θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία απ’ όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες της χώρας. Με ανάλογη στόχευση, το ίδιο λογότυπο θα μπορούσε να εμφανίζεται σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως είναι οι κούπες, τα μπλουζάκια, τα στικάκια, οι τσάντες κ.α.

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι η μόνη που έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης που έχει απευθύνει η ΠΟΕ ώστε να υπάρχει «μια ενιαία έκφραση» και ένα σήμα κατατεθέν που θα εκφράζει «κατά το δυνατόν όλους» και θα αποτυπώνεται σε ένα και κοινό λογότυπο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε δράση των συλλόγων μέσα στο 2019. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ.
  • Απίστευτη πρωτοβουλία μαθητών στο Λαγκαδά! Ζωγράφισαν στην είσοδο του σχολείου τους λογότυπο για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων

Την είσοδο του ΕΠΑΛ Λαγκαδά κοσμεί εδώ και λίγες ο λογότυπος για τη Γενοκτονία των Ποντίων που έφτιαξαν οι μαθητές του σχολείου με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στο λιμάνι της Σαμψούντας, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της γενικευμένης εθνοκάθαρσης των ελληνικών πληθυσμών.
Ο λογότυπος που ζωγραφίστηκε βασίζεται στην πρόταση που είχε καταθέσει ο δρ Νίκος Λυγερός.

Έμπνευση είναι ο μονοκέφαλος αετός, το χαρακτηριστικό σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου. Στη συνέχεια ο ποντιακός αετός σηκώνει το άνθος, το σχήμα του οποίου είναι αναφορά στον στίχο «ανθεί και φέρει κι άλλο», ενώ το βλέμμα και η κίνησή του ταξιδεύουν στο παρελθόν και το μέλλον. Οι χρωματισμοί είναι στο κλασικό κίτρινο και μαύρο.

Κάτω ακριβώς από τον λογότυπο στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά υπάρχει η φράση «100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Λογότυπο για τη Γενοκτονία ζωγράφισαν οι μαθητές του Λυκείου Λαγκαδά

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβαν οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Λαγκαδά.

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζωγράφισαν στην είσοδο του σχολείου τους το επετειακό λογότυπο, το οποίο είναι βασισμένο σε σχέδιο του δρ. Νίκου Λυγερού.

Το λογότυπο του κ. Λυγερού «γεννήθηκε» με έμπνευση τον μονοκέφαλο αετό, χαρακτηριστικό σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου.

Στη συνέχεια ο Ποντιακός αετός σηκώνει το άνθος, το σχήμα του οποίου είναι αναφορά στον στίχο «ανθεί και φέρει κι άλλο», ενώ το βλέμμα και η κίνησή του ταξιδεύουν στο παρελθόν και το μέλλον.

Το λογότυπο δημιουργήθηκε για να θυμίζει σε όλους πως «είμαστε η απόδειξη ότι οι Γενοκτόνοι δεν κατάφεραν να μας εξοντώσουν, γι’ αυτό συνεχίζουμε το έργο της αντίστασης. Η ύπαρξη μας μετά από τα γεγονότα του αφανισμού είναι μια νίκη κατά των γενοκτόνων» αναφέρει σχετικά ο κ. Λυγερός. www.lagadas.net

[PDF] 100 Χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - Lygeros.org: Οι Έλληνες του Πόντου, αυτόχθων λαός. της περιοχής... ...άνθησε στα εδάφη αυτά. 3000 χρόνια πριν.

Πόντος 100 Χρόνια. (Dessin) - Ν. Λυγερός - Lygeros.org

[PDF] Ν. Λυγερός - 100 Χρόνια Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Αργυρούπολη, 17/02/2019 Ο πατέρας από ταπεινότητα ξέχασε κάτι, είναι ότι αν είμαι εδώ είναι... 

Η Εθνική Ελλάδας για το Ποντιακό 2019 - Ν. Λυγερός - Lygeros.org: Το 2019 θα είναι η επέτειος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που θα συμπληρώσει συμβολικά τα 100 χρόνια. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να μετατραπεί σε...


Δεν υπάρχουν σχόλια: