Της Μεταμορφώσεως τα πάντα είναι τα Μάτια


Της Μεταμορφώσεως σήμερα και πάντα τέτοια μέρα, 
έχω στο μυαλό μου εντυπωμένη μια θαυμάσια εικόνα.

Σε ένα πεζούλι στις Καρυές του Αγίου Όρους ο μακαριστός π. Δαυίδ ο Κουτλουμουσιανός, κοντούλης και παχύς με εκείνο το βλέμμα της απόλυτης ευτυχίας που ζήλευα από τότε που τον γνώρισα. 

Ένα καλογεράκι Ρώσος, ψηλόλιγνο με εκείνα τα σλαβικά αθώα μάτια όλο απορίες και κάτι στρογγυλά γυαλάκια, κρατώντας ένα τετράδιο με ελληνικά και κυριλλικά ορνιθοσκαλίσματα, μαθητής της Αθωνιάδας, σαν φιγούρα βγαλμένη από αφήγηση του Ντοστογιέφσκι κι εγώ, αλλόκοτη μορφή που είχε αρχίσει να συγκλονίζεται αργά και σταθερά απ' την Αγιορείτικη ζωή σαν ανακάλυψη ενός κόσμου που δεν πίστευες καν ότι υπάρχει.

5 Αυγούστου η Παραμονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και ο Χάρτης για το ταξίδι από την Ουρανούπολη στη κορυφή του Αγίου Όρους, τον Άθω

Ο παπά Δαυίδ, μάς περιέγραφε με ζήλο και πόθο άσβεστο το θαύμα που επιτελέστηκε στο περίφημο, απ' την βιβλική ιστορία, όρος Θαβώρ τον καιρό του Αγίου Ευθυμίου, όπου ανήμερα της Μεταμορφώσεως γέμισε ο Ναός με το Άκτιστο Φώς που έκανε το εκκλησίασμα να πέσει στα γόνατα με κλειστά τα μάτια, μην αντέχοντάς το και που μόνο ο Άγιος Ευθύμιος έμεινε όρθιος σε στάση ικεσίας.

Τότε άρχισε να λέει ο καλοκάκαθος καλογερόπαπας στο καλογέρι απ τη Ρωσία:
  • «Κατάλαβες Αρσένιε τί μάτια χαρίζει ο Θεός στους ανθρώπους; Ό,τι βλέπουμε είμαστε αδελφέ. Θεό βλέπουμε, αυτό είμαστε. Κόσμο βλέπουμε, αυτό είμαστε. Τα πάντα είναι τα μάτια.»
Ο καλοκάγαθος και λιγάκι αφελής Ρώσος ρωτούσε και ξαναρωτούσε:
«Πάτερ που θα βρούμε τέτοια μάτια εμείς; Πες μου πού;»
Εγώ άκουγα σιωπηλός καπνίζοντας.

Δεν ξέχασα ποτέ στα χρόνια που ήρθαν και στους ατέλειωτους πολέμους μου, τα λόγια αυτά. Όσες ασχήμιες κι άν είδα στο δρόμο μου, όσες ομορφιές, κατάλαβα πως όλα είναι μάτια κι αυτά πρέπει να φιλάς σαν σύνορο μιας πατρίδας πολύτιμης, της καρδιάς σου.

Αυτά θα μας σώσουν ή θα μας κρίνουν μια μέρα. Αυτά θα αφηγηθούν όλη μας της ζωή. Αυτά τελικά θα μας μεταμορφώσουν σε αυθεντικές υπάρξεις. Και το τελικό έπαθλο θα είναι πάλι από τα μάτια: αυτά θα μας αξιώσουν ή οχι να δούμε Θεού πρόσωπο.

Φαίδων Χριστοδουλάκης, Μ.Α θεολογίας

ΠερισσότεραΆγιον Όρος, Μεταμορφώσεως


Aggelos Aslanidis Φως τ' ομμάτες: είναι η συναύγεια των ματιών μας, αυτά συνδέονται με την ψυχή και γίνονται αυτόφωτα! Το Άκτιστο Φως, εισέρχεται μέσα μας και αυτό διαφαίνεται στα μάτια. Τα μάτια βλέπουν μια οπτασία μετουσιωμένη! Το φως λειτουργεί, Ψυχή, Σώμα. Νου, ταυτόχρονα, σε μια υπερβατική έκσταση η οποία μετουσιώνει την πραγματικότητα σε όραμα! Το όραμα ποικίλει από την αγνότητα της Ψυχής μας και την καθαρότητα του Νου. Χρόνια Πολλά Σοφία Ντρέκου! Ο αγώνας για την Σωτηρία της ψυχής θα φέρει στα μάτια μας το ''Άκτιστο Φως'' · Ομάδα: Αέναη επΑνάσταση 6 Αυγούστου 2020

Δείτε σχετικά: