Καμτσάτκα (Kamchatka). Ηφαίστειο στη Ρωσία το
περιγράφουν ως το πιο όμορφο ηφαίστειο του κόσμου.
Όταν η φύση έχει κέφια: στα πιο απόκοσμα
ηφαίστεια του κόσμου - photos, videos
(Columnist Sophia Drekou, BSc in Psychology)
Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με τη μορφή λάβας.
Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με τη μορφή λάβας.
Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε ηφαίστειο. Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας, η Ηφαιστειολογία.
Η συνηθισμένη εικόνα ενός ηφαιστείου είναι ένα βουνό με κωνικό σχήμα, που στις εκρήξεις του χύνει λάβα, εκτοξεύει πέτρες, στάχτη και δηλητηριώδη ή μη αέρια από τον κρατήρα στην κορυφή του.
Ετυμολογία
Ετυμολογία
Ο όρος ηφαίστεια όρη και αργότερα απλώς ηφαίστεια ετυμολογείται από τον θεό της φωτιάς και της μεταλλουργίας, Ήφαιστο, καθώς πιστευόταν πως μέσα σε αυτά βρισκόταν το σιδηρουργείο του.
Τα ηφαίστεια πάνω στη Γη βρίσκονται συνήθως εκεί όπου δύο ή τρεις τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται: Μία μεσοωκεάνεια ράχη ή οροσειρά, όπως στο μέσο του Ατλαντικού Ωκεανού, δίνει παραδείγματα ηφαιστείων από «αποκλίνουσες πλάκες», ενώ ο Ειρηνικός Ωκεανός με το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» προσφέρει παραδείγματα ηφαιστείων από «συγκλίνουσες πλάκες».
Στην Ελλάδα υπάρχει αριθμός ενεργών ηφαιστείων, με τελευταία έκρηξη αυτή του ηφαιστείου της Σαντορίνης, τον 20ο αιώνα.
Santorini: Ιστορία και αναπαράσταση έκρηξης ηφαιστείου της Σαντορίνης
Κλουτσέφσκαγια Σόπκα στην Καμτσάτκα με την Καμτσάτκαλαντ
En.: Klyuchevskaya Sopka in Kamchatka with Kamchatkaland
Η Άπω Ανατολή έχει τα νεότερο, ενεργά αναπτυσσόμενα βουνά της Ρωσίας. Ο κατάλογος αυτών ξεκινάει με τα ηφαιστειακά βουνά της Καμτσάτκα, με επικεφαλής την Klyuchevskaya Sopka (Κλουτσέφσκαγια Σόπκα). Αυτό είναι το υψηλότερο από τα ενεργά ηφαίστεια της ηπείρου της Ευρασίας.
Η χερσόνησος της Καμτσάτκα είναι μια περιοχή ενεργών κινήσεων του φλοιού της γης, επομένως οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί δεν είναι τόσο σπάνιες εδώ. Και ανάμεσα στα βουνά της Καμτσάτκα βρίσκεται ένα μοναδικό αντικείμενο - η κοιλάδα των γεφυρών.
Το Sikhote-Alin είναι ένα ορεινό σύστημα στο Primorye. Είναι γνωστός για το συνδυασμό βόρειου και νότιου είδους χλωρίδας και πανίδας. Εδώ υπάρχει ένα απόθεμα, στο οποίο προστατεύονται σπάνια είδη ζώων. Αυτή είναι η διάσημη τίγρη Amur (Τίγρη της Σιβηρίας) και η λεωφόρος της Άπω Ανατολής, των οποίων ο αριθμός είναι μικρότερος από πενήντα άτομα.
Μεταξύ των φυσικών αντικειμένων που θεωρούνται μέρος του Παγκόσμια Κληρονομιά, υπάρχουν βουνά της Ρωσίας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα Χρυσά Όρη του Αλτάι
(Altai), το δυτικό τμήμα του Καυκάσου. Περιλαμβάνει επίσης το κεντρικό τμήμα του Sikhote-Alin και τα ηφαίστεια της Kamchatka.
Τουρίστες, παραθεριστές, γεωλόγοι, επιστήμονες και βιολόγοι -όλα προσελκύονται από τα βουνά της Ρωσίας. Η λίστα με ενδιαφέροντα μέρη, αξιοθέατα και μνημεία της ορεινής φύσης είναι πολύ μεγάλη. Αλλά το κυριότερο είναι ότι αυτή η μοναδική φύση, παρά το μεγαλείο και τη φοβερότητά της, χρειάζεται επίσης προστασία.
Έτσι δείχνει η λάβα τη νύχτα
Εντυπωσιακές εικόνες από τις εκρήξεις του
ηφαιστείου Κλουτσέφσκαγια Σόπκα, που είναι
το ψηλότερο βουνό στη χερσόνησο Καμτσάτκα.
Η πρώτη του έκρηξη καταγράφηκε το 1697 κι από τότε, βρυχάται και ξεσπά συνεχώς. Θεωρείται από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στο λεγόμενο Δακτυλίδι της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού. Στατιστικά, εκρήγνυται περίπου κάθε πέντε χρόνια, ενώ ανά περιόδους συμβαίνει μια έκρηξη κάθε χρόνο ή μια έκρηξη μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια.
Στα μέρη του τρομερού ηφαιστείου βρέθηκε ο φωτογράφος Ντένις Μπούτκοφ (Denis Budkov), ο οποίος με τον φακό του έπιασε την κατακόκκινη λάβα να φωτίζει τον σκοτεινό μπλε ουρανό. Οι απίστευτες λήψεις του έγιναν στη διάρκεια τεσσάρων εκρήξεων του Κλουτσέφσκαγια: το 2010, το 2013, το 2015 και το 2016.
Volcano erupting at night Klyuchevskaya Sopka.
(Photo: Denis Budkov/Caters News)
Η Κλουτσέφσκαγια Σόπκα (ρώσσικα: Ключевская сопка ή Κλουτσεφσκόι, Ключевской) είναι ενεργό ηφαίστειο στην Καμτσάτκα. Το ύψος του ηφαιστείου δεν είναι επακριβώς γνωστό, με την ύπαρξη διαφόρων τιμών, από τα 4.750 μέτρα μέχρι τα 4.835, όμως είναι το ψηλότερο βουνό στη χερσόνησο Καμτσάτκα και το ψηλότερο ηφαίστειο σε ολόκληρη την Ευρασία, επειδή το Νταμαβάντ στο Ιράν δεν έχει επιδείξει αξιοπρόσεκτη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά την καταγεγραμμένη ιστορία.
Ο απότομος συμμετρικός ηφαιστειακός κώνος του Κλουτσεφσκόι απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Βερίγγειο θάλασσα. Η πρώτη έκρηξή του καταγράφηκε το 1697 και από τότε είναι σχεδόν συνεχώς ενεργό, όπως και πολλά γειτονικά του ηφαίστεια.
Δείτε: Santorini: Ιστορία του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (βίντεο)
Όταν η φύση έχει κέφια...
Στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή βρέθηκε ένας Ολλανδός φωτογράφος στη χερσόνησο Καμτσάτκα, που χωρίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό από Οχοτσκική Θάλασσα, στην ανατολική Ρωσία.
Επιχειρώντας να απαθανατίσει με τον φακό του τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Κλουτσέφσκαγια Σόπκα, ο φωτογράφος Τόμας Βαν Ντερ Βέιντεν κατέγραψε ένα σπάνιο πλάνο, καθώς την ίδια στιγμή έκανε την εμφάνισή του στον ορίζοντα ένας μετεωρίτης.
Η μαγική στιγμή, όπως τη χαρακτήρισε ο φωτογράφος, ολοκληρώθηκε όταν ο Βαν Ντερ Βέιντεν διαπίστωσε πως, τόσο η έκρηξη του ηφαιστείου, όσο και ο φωτεινός μετεωρίτης, καθρεφτίζονταν στη λίμνη, στις όχθες της οποίας είχε κατασκηνώσει ο ίδιος, μαζί με άλλους συναδέλφους του.
Όπως τόνισε ο Βαν Ντερ Βέιντεν μιλώντας στον ιστότοπο PetaPixel, οι συνθήκες ήταν ιδανικές, καθώς και ο ουρανός εκείνη την ημέρα ήταν καθαρός. Περιγράφοντας την εμπειρία του στο Bored Panda, ο φωτογράφος δήλωσε απίστευτα τυχερός που έγινε μάρτυρας μιας τέτοιας στιγμής που η φύση είχε… κέφια. Τα ηφαίστεια της Καμτσάκα περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο ποταμός Καμτσάτκα και η κοιλάδα γύρω από αυτόν, περιτριγυρίζονται από μια ηφαιστειακή ζώνη που περιλαμβάνει περίπου 160 ηφαίστεια, 29 εκ των οποίων ενεργά.
Με ύψος 4.750 μέτρων, το Κλουτσέφσκαγια είναι το ψηλότερο ηφαίστειο της χερσονήσου, αλλά και το πιο ενεργό στο βόρειο ημισφαίριο.
Πάντως, ακόμα πιο εντυπωσιακό έχει χαρακτηριστεί το ηφαίστειο Κρονότσκι, λόγω του συμμετρικού, κωνικού του σχήματος.
Ηφαίστεια Kamchatka: τα πιο απόκοσμα ηφαίστεια του κόσμου!
Ο ποταμός Καμτσάτκα (Kamchatka) και η γύρω κεντρική κοιλάδα πλαισιώνουν μεγάλες ηφαιστειακές ζώνες που περιλαμβάνουν περίπου 160 ηφαίστεια, 29 από τα οποία εξακολουθούν να είναι ενεργά.
Η χερσόνησος έχει υψηλή πυκνότητα ηφαιστείων και έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αφού εκεί υπάρχουν 29 ενεργά ηφαίστεια που περιλαμβάνονται στις έξι περιοχές της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Αν επισκεφθείς την Kamchatka θα νιώσεις ότι ρίχνεις μια κλεφτή ματιά σε ένα άλλο απόκοσμο κόσμο, όπως ένιωσε ο Vladimir Atlasov το 1967, όταν ανακάλυψε τη συγκεκριμένη χερσόνησο της ανατολικής Ρωσίας.
Το υψηλότερο ηφαίστειο είναι το Κλουτσέφκαγια (Klyuchevskaya Sopka 4.750 μ.), που είναι και το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι το Κρονότσκι (Kronotsky,) του οποίου ο τέλειος κώνος του παρατηρήθηκε από τους διάσημους ηφαιστειολόγους Ρομπέρ και Μπάρμπαρα Ντέκερ (Robert και Barbara Decker) που το περιγράφουν ως το πιο όμορφο ηφαίστειο του κόσμου.
Κάπως πιο προσιτά είναι τα τρία ηφαίστεια ορατά από το Petropavlovsk-Kamchatsky (Πετροπαβλόσκ-Καμτσάτσκι): το Koryaksky (Κοριάκσκι), το Avachinsky (Αβατσίνσκι), και το Kozelsky. Στο κέντρο της Καμτσάτκα είναι η παγκοσμίου φήμης κοιλάδα Geyser της Ευρασίας, η οποία καταστράφηκε εν μέρει από μια κατολίσθηση λάσπης τον Ιούνιο του 2007. Πρόκειται για μια περιοχή όπου ελάχιστα έχει παρέμβει ο ανθρώπινος παράγοντας.
Οι σεισμικές δονήσεις και τα τσουνάμι είναι αρκετά συχνά στην περιοχή λόγω των ηφαιστείων. Πρωτόγονες υποβλητικές καλντέρες είναι στη διάθεση κάθε επισκέπτη να τις θαυμάσει.
Έως τα τέλη του 19ου αιώνα κανείς δεν έμπαινε στη διαδικασία να επισκεφθεί αυτό το μέρος, αφού χρειαζόταν μήνες να φτάσεις εκεί, ενώ μέχρι το 1990 απαγορευόταν να πάει κάποιος που δεν ήταν από τη Σοβιετική Ένωση. Εκεί θα δει κανείς θερμούς πίδακες, απόκοσμες λίμνες σε κρατήρες, και πέτρινους εντυπωσιακούς σχηματισμούς που μοιάζουν με γλυπτά.

Η πρωτεύουσα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χερσονήσου και λέγεται Petropavlovsk-Kamchatsky. Περιβάλλεται από καταπράσινους ηφαιστειογενείς λόφους γεμάτους με μούρα κάτω από τις χιονισμένες κορυφές των ηφαίστειων.
Το ηφαίστειο Klyuchevskoy, ένα από τα υψηλότερα ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, εκρήγνυται στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023. Τεράστιες στήλες λάβας και τέφρας εκτοξεύτηκαν από το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρασίας την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, 2023, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν σχολεία σε δύο πόλεις της περιοχής. (AP Photo/Yuri Demyanchuk)via Associated Press)
by Sophia Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση
Πηγές: FehrPlay.com, Εικόνες, Britannica, Wikimedia, World Secrets, (Kliuchevskoi - Eruptinve history Global Volcanism Program, Smithsonian wikipedia, snoopit24
Περισσότερα » Ταξιδεύοντας, Ηφαίστεια
video: Kamchatka. The Winter Surf Challenge
Drone: προκλητικός χειμώνας στη Καμτσάτκα
Το υψηλότερο ηφαίστειο στον κόσμο Κλουτσέφσκαγια
Σόπκα Καμτσάτκα (Kamchatka), Ανατολική Σιβηρία
The highest volcano in the world Klyuchevskaya
Sopka Kamchatka, Eastern Siberia (video)
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ τα ηφαίστεια παράγουν σε παγκόσμιο επίπεδο 200 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Τα ηφαίστεια - Gabriel Chávez Casazola
Τίποτα πια δεν μένει ν’ ανακαλύψεις
κατά μήκος και κατά πλάτος αυτής της γης,
όλα τ’ ακρωτήρια, οι κόλποι, οι χερσόνησοι, οι ισθμοί,
τα ενεργά ηφαίστεια και τ’ ανενεργά ηφαίστεια,
οι θάλασσες, οι ωκεανοί,
ακόμα και τα υποθαλάσσια ρεύματα
και ως το τελευταίο άγνωστο άλλοτε νησί
όλα τα σημεία της γεωγραφίας και όλες
οι γεωγραφίες έχουν χάσει το μυστήριό τους.
Έχουν όνομα ‒αυτό είναι το πρόβλημα‒ και τώρα
που τίποτα δεν απέμεινε για να ονομάσεις,
ούτε ήρωες απόμειναν, ούτε πιονέροι, εξερευνητές,
πρωτοπόροι, ούτε ακόμα περιπετειώδεις ταξιδιώτες.
Μένουν μόνο τα βιβλία και η απίθανη και πάντα
δελεαστική πιθανότητα μιας εφόδου στα φεριμπότ.
[Από τη συλλογή La mañana se llenará de jardineros, La mancha, Santa Cruz de la Sierra 2014 του Βολιβιανού ποιητή Γκαμπριέλ Τσάβες Κασασόλα (Bolivia, 1972). Μετάφραση: Δημήτρης Αγγελής. frear.gr
Γιώργος Βέης, «Αρχαία Θήρα»
Ακούστηκε ηφαίστειο το νόμιζαν σβηστό
το κλάμα του ήταν όμως που ήθελε
να ξαναγίνει ήλιος αστέρι καλόγνωμο
ένα θάμπωμα μετά για να το περπατήσουν
όλοι μαζί άφοβα, όπως πίνουν νερό το πρωί
μαζί με τους υποψιασμένους γλάρους ένα φτερό
τώρα πετάει γύρω του το έχουν πει ψυχή.
(Από τη συλλογή «Βράχια», εκδ. ύψιλον, 2020)
by Sophia Drekou ✰ Αέναη επΑνάσταση
The highest volcano in the world - Kamchatka,
Klyuchevskaya Sopka - Eastern Siberia.Video
Το υψηλότερο ηφαίστειο στον κόσμο Καμτσάτκα,
Κλουτσέφσκαγια Σόπκα, Ανατολική Σιβηρία.
The highest volcano in the world - Kamchatka,
Klyuchevskaya Sopka - Eastern Siberia.Video
Το υψηλότερο ηφαίστειο στον κόσμο Καμτσάτκα,
Κλουτσέφσκαγια Σόπκα, Ανατολική Σιβηρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου