Κλείνουν οι εκκλησίες με απόφαση της Ιεράς Συνόδου: «Ανοιχτοί οι ναοί για κατ’ ιδίαν προσευχή, οι ηλικιωμένοι πιστοί να παραμένουν σπίτια τους»


Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες για κατ' ιδίαν προσευχή και οι ηλικιωμένοι πιστοί να παραμένουν σπίτια τους.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας* προς Ιερά Σύνοδο: Nα μην γίνουν οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης κορωνοϊού και αναφέρθηκε στην παρουσία του στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με το ζήτημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Νωρίτερα σήμερα, η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε για να εξεταστεί τη στάση της Εκκλησίας μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Τα παρών στην συγκεκριμένη συνάντηση έδωσε και ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος έκανε μια ενημέρωση σχετικά με το επιστημονικό μέρος της πανδημίας. Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε:
«Παρουσίασα όλα ευρωπαϊκά δεδομένα της πανδημίας, αλλά και τα ελληνικά δεδομένα. Μετέφερα την ανησυχία όλων μας για την κατάσταση που επικρατεί και για την οποία η Πολιτεία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα και αναφέρθηκα σε θέματα που έχουν να κάνουν συναθροίσεις. Αυτό που τόνισα ήταν να αποφύγουμε να γίνουν οι Εκκλησίες μας εστίες μετάδοσης του ιού. Πρέπει να πω ότι με άκουσαν με προσοχή και από όσο ξέρω θα υπάρξουν ανακοινώσεις σήμερα».
Τελικά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έβγαλε ανακοίνωση για το ζήτημα του κορωνοϊού μετά την έκτακτη σημερινή απογευματινή συνεδρίασή της παρουσία ως ένα σημείο του ειδικού Λοιμοξιωλόγου Σωτήρη Τσιόδρα ο οπόίος είναι επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19 (κορωνοϊού)*.


Προτροπή προς τους πιστούς να αισθάνονται και να λειτουργούν σαν να είναι φορείς του κορωνοϊού έδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σημειώνοντας πως οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για το κοινό, ωστόσο, τονίστηκε πως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως αναβάλλονται οι καθημερινές λειτουργίες, γάμοι και βαφτίσεις.

Συγκεκριμένα αναστέλλονται όλες οι λατρευτικές συνάξεις εκτός των κυριακάτικων Θείων Λειτουργιών, οι οποίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε το απόγευμα εκτάκτως προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη στάση της απέναντι στο θέμα του κορωνοϊού.

Επίσης, η ΔΙΣ ενημερώνει τους πιστούς πως τα Μυστήρια θα τελούνται μόνο σε στενό οικογενειακό κύκλο, εφόσον δεν μπορούν να ακυρωθούν, ενώ οι κηδείες μόνο με τους στενούς συγγενείς, όπως και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου.

Επιπρόσθετα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους.

Δείτε: Γιατί είναι κρίσιμο να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας

Επιπλέον, στο ανακοινωθέν που εξεδόθη επισημαίνεται ότι στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες χωρίς τη συμμετοχή προσκυνητών.

Τέλος, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

ΒΙΝΤΕΟ: Ιερά Σύνοδος: Αναστέλλονται οι λατρευτικές 
συνάξεις - Να μείνουν σπίτι οι ηλικιωμένοι 16/03/2020 ΕΡΤ


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΙΣ:

Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου
Έκτακτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. (16/3/2020).


Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, 16 Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προκειμένου να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις Της εξαιτίας της εκθετικής αυξήσεως των κρουσμάτων του κορωνοΐού. Στην Συνεδρία παρέστησαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες των 11 Ιερών Μητροπόλεων της Αττικής.

Η Δ.Ι.Σ. και οι Σεβασμιώτατοι ενημερώθηκαν για τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού από τον κ. Σωτήριο Τσιόδρα, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος προσκλήθηκε υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου προς τον σκοπό αυτό.

Μετά την ενημέρωση ακολούθησε εκτενής διαλογική συζήτηση. Κατοπιν της συζητήσεως η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:
1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών. 
2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.
Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού. 
3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου. 
4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων. 
5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών. 
6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 
7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου. 
8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.
Οι αποφάσεις αυτές της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι αποτέλεσμα της κενωτικής και αγαπητικής διαθέσεως της Εκκλησίας μας και της βουλήσεώς Της να αγκαλιάσει το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν στην Πατρίδα μας.

Προτρέπει τους χριστιανούς μας κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15 να προσεύχονται μαζί μας στα σπίτια τους υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών, τους οποίους και ευγνωμόνως ευχαριστεί και ευλογεί.

Ήδη στα Μοναστήριά μας έχει σημάνει συναγερμός αδιάλειπτης προσευχής.
Ευχή όλων μας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να παράσχει ανάπαυση στους ήδη κεκοιμημένους αδελφούς μας από τον θανατηφόρο αυτό ιό και την εξ ύψους παρηγορία στους πενθούντες συγγενείς τους, δεόμεθα δε για την θεραπεία και ταχεία ανάρρωση των νοσούντων και πλήρη εξάλειψη της φοβεράς αυτής δοκιμασίας.
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δείτε και προσευχηθείτε: Κανών Ικετήριος εις τον Κύριο ημών Ιησούν Χριστόν

Εν τω μεταξύ με προσωπικό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός μέσω twitter ανακοίνωσε την αναστολή κάθε θρησκευτικής δραστηριότητας στη χώρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Περισσότερα: Κορωνοϊός
Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην παρουσία του στην συνεδρίαση της Ιερά Συνόδου σχετικά με το ζήτημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Νωρίτερα σήμερα, η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε για να εξεταστεί τη στάση της Εκκλησίας μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Τα παρών στην συγκεκριμένη συνάντηση έδωσε και ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος έκανε μια ενημέρωση σχετικά με το επιστημονικό μέρος της πανδημίας.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε:
«Παρουσίασα όλα ευρωπαϊκά δεδομένα της πανδημίας, αλλά και τα ελληνικά δεδομένα. Μετέφερα την ανησυχία όλων μας για την κατάσταση που επικρατεί και για την οποία η Πολιτεία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα και αναφέρθηκα σε θέματα που έχουν να κάνουν συναθροίσεις. Αυτό που τόνισα ήταν να αποφύγουμε να γίνουν οι Εκκλησίες μας εστίες μετάδοσης του ιού. Πρέπει να πω ότι με άκουσαν με προσοχή και από όσο ξέρω θα υπάρξουν ανακοινώσεις σήμερα».

*Ο Σωτήρης Τσιόδρας (13 Οκτωβρίου 1965) είναι Έλληνας ιατρός παθολόγος με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου. Σήμερα είναι Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ' Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν», Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ. Είναι επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19.(κορωνοϊού) και εκπρόσωπος τύπου του.
Κορωνοϊός: Το παρασκήνιο του κλεισίματος των ναών

Πηγή ΙΝΤΙΜΕ-ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Προσωπικά διαχειρίστηκε τις συζητήσεις με την Ιεραρχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά από τα «ήξεις αφήξεις» της Ιεράς Συνόδου αποφάσισε την αναστολή όλων των λειτουργιών και προσευχών σε όλους τους χώρους λατρείας.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά δύο φορές με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και έθεσε κάθετα το θέμα του κλεισίματος των Εκκλησιών.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να πείσει την Ιερά Σύνοδο έστειλε στη συνεδρίασή της τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα για να παραθέσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που θα βιώσει η ελληνική κοινωνία τις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο όπως φάνηκε δεν έπεισε την Ιερά Σύνοδο.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου προκάλεσε δυσφορία στην κυβέρνηση, με κυβερνητικά στελέχη να αναρωτιούνται εάν η Εκκλησία αντιλαμβάνεται την πλήρη εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μετά από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργιών και προσευχών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: