1 Μαΐ 2020

Οι αιματηρές εργατικές εξεγέρσεις στην Ελλάδα και η απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο το 1896 (βίντεο)

Εργάτες στο Λαύριο από το αρχείο της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου USA 1903.
Φώτο: Εργάτες στο Λαύριο από το αρχείο 
της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου USA 1903. 

«Οι αιματηρές εργατικές εξεγέρσεις» που συγκλόνισαν την Ελλάδα και άνοιξαν το δρόμο για την κατοχύρωση πολλών εργασιακών δικαιωμάτων.

1896: Λαύριο και Σέριφος είναι οι δύο περιοχές, που οι μεταλλωρύχοι ξεσηκώθηκαν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα όπλα του στρατού και της χωροφυλακής. 

Αλλά και στη Θεσσαλία την ίδια τύχη είχαν οι κολίγοι του κάμπου, που έπεσαν νεκροί από σφαίρες στο Κιλελέρ.

Η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τις αιματηρές εργατικές εξεγέρσεις μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες. Το παρασκήνιο των εργατικών διεκδικήσεων σε μία εποχή όπου η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία αξία και οι αρχές διασφάλιζαν μόνο τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Δείτε το Βίντεο: S04/E24 Πρωτομαγιά 2012
Οι αιματηρές εργατικές εξεγέρσεις Ελλάδα
ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Τρίτη, 1 Μαΐου 2012


Η απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο το 1896
Τέσσερις εργάτες δολοφονήθηκαν και η κυβέρνηση 
έστειλε στρατό και πλοία για να καταστείλει την απεργία.

φωτογραφίας του 1903: βιβλιοθήκη του Κογκρέσου USA 

Περισσότερα για τον Σερπιέρι 
και την στάση των πολιτικών 
στα περίφημα Λαυρεωτικά 
στο νέο βιβλίο της 
mixanitouxronou.gr 

Ξημερώματα 8ης Απριλίου 1896. Στα μεταλλεία του Λαυρίου 1.800 εργάτες ανέβηκαν από το μεταλλευτικό φρέαρ – βάθους 182 μέτρων όπου δούλευαν, έκλεισαν όλες τις εισόδους, περικύκλωσαν τον χώρο και κήρυξαν απεργία. 

Διεκδικούσαν από τον Ιταλό εργοδότη τους, τον αδίστακτο Σερπιέρι, το αυτονόητο:
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έγκαιρη μεταφορά τους στο νοσοκομείο όταν τραυματίζονταν για να μην πεθαίνουν στο δρόμο. Αύξηση του μισθού τους και κατάργηση των λεγόμενων εργολάβων
Οι εργολάβοι ήταν μεσάζοντες που έπαιρναν το έργο μιας στοάς από τη διεύθυνση της εταιρείας και φρόντιζαν να βάζουν τους εργάτες να δουλεύουν για λογαριασμό τους. Η εταιρεία τους έδινε και το μεροκάματο των εργατών, αλλά εκείνοι έδιναν ψίχουλα στους μεταλλωρύχους. 

Η δολοφονία δύο εργατών 

Οι απεργοί θέλησαν από την πρώτη στιγμή να διαπραγματευτούν ειρηνικά τα αιτήματα τους με τη διεύθυνση. Όταν όμως πλησίασαν τα γραφεία της εταιρείας δέχτηκαν πυροβολισμούς από τους φύλακες. 

Εξαγριωμένοι οι εργάτες άρχισαν να τους λιθοβολούν. Τα ορυχεία του Λαυρίου μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, ώσπου δύο εργάτες σκοτώθηκαν από τους φύλακες. 

Οργισμένοι οι μεταλλωρύχοι μπροστά στη θέα των δολοφονημένων συναδέλφων τους, όρμησαν και έσπασαν τα γραφεία, έσκισαν τα έγγραφα και έβαλαν φωτιά στο κτίριο με δυναμίτες, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν όλοι οι φύλακες εκτός από έναν. 
Ο Σερπιέρι που κρυβόταν στην πολυτελή βίλα του, λίγα μέτρα πιο μακριά από τα μεταλλεία, φυγαδεύτηκε και σώθηκε την τελευταία στιγμή, μεταμφιεσμένος σε παπά.
Ο Ιταλός διευθυντής των μεταλλείων του Λαυρίου Σερπιέρι 

Η αιματηρή καταστολή της απεργίας 

Τις επόμενες μέρες έφτασαν ενισχύσεις της αστυνομίας για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του Ιταλού επιχειρηματία. Οι απεργοί όμως δεν έκαναν πίσω.

Τότε η κυβέρνηση έστειλε στρατό για να καταστείλει την απεργία και ένα πολεμικό πλοίο για να τους τρομοκρατήσει!

Στις νέες συμπλοκές που ακολούθησαν σκοτώθηκαν άλλοι δύο εργάτες, τραυματίστηκαν πολλοί, ενώ συνελήφθησαν και δικάστηκαν δεκαπέντε απεργοί. Υπήρχαν εντάλματα για άλλους δέκα, αλλά πρόλαβαν και έφυγαν.

Έτσι στις 21 Απριλίου, μετά από 14 μέρες έληξε βίαια η απεργία.

Το μόνο που πέτυχαν οι εργάτες ήταν μια μικρή αύξηση του μεροκάματου από 2.5 δραχμές σε 3.5 ενώ όλα τα υπόλοιπα αιτήματα ξεχάστηκαν από την εργοδοσία.

Μετά την απεργία, εγκαταστάθηκε μόνιμα στα μεταλλεία του Λαυρίου στρατιωτικό σώμα, προκειμένου να αποτρέψει τους εργάτες από νέες εξεγέρσεις.

Οι εργάτες δούλευαν κάτω από καθεστώς στρατιωτικής τρομοκρατίας. 
 
Παρόλα αυτά ο Σερπιέρι αντιλήφθηκε ότι το εργατικό δυναμικό είχε πλέον απαιτήσεις και η ηρεμία στην τάξη των μεταλλωρύχων πολύ εύκολα μπορούσε να ανατραπεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: