Το Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα στη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, Προσφύγων. Ποιος όμως θεωρείται μετανάστης;


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Για κάθε άνθρωπο | Παντού | Πάντα

ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

18 Δεκεμβρίου - Διεθνής Ημέρα Μεταναστών
...και
20 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Στο επίκεντρο το δικαίωμα αναζήτησης ασφάλειας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το φετινό σύνθημα: Οποιοσδήποτε, Οπουδήποτε, Οποτεδήποτε, Κάθε Άνθρωπος έχει Δικαίωμα να Αναζητά Ασφάλεια», μάς θυμίζει πως η αναζήτηση ασφάλειας είναι ανθρώπινο δικαίωμα για τον καθένα, όποιος κι αν είναι, απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποτε κι αν αναγκάστηκε να ξεριζωθεί. Τι σημαίνει η αναζήτηση ασφάλειας; 

Στο βίντεο: Το τραύμα του πολέμου μέσα από μια
μικρού μήκους ταινία με Ουκρανούς πρόσφυγες

Η ταινία με τίτλο “Uprooted” δείχνει πώς οι άνθρωποι που έχουν ξεριζωθεί συνεχίζουν να κουβαλούν τις τρομακτικές αναμνήσεις των συγκρούσεων και στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.“Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έχουμε δει τους ανθρώπους
να συνδέονται με έναν τρόπο που ξεπερνάει σύνορα. Καθημερινοί
άνθρωποι βγήκαν μπροστά για να βοηθήσουν. Οι κοινότητες
υποδοχής συνεχίζουν να επιδεικνύουν μια αξιοθαύμαστη φιλοξενία.”

– Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόσφυγες & Μετανάστες
Ας κάνουμε τη μετανάστευση ανθρώπινη για όλους


Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, η μετανάστευση υπήρξε μια θαρραλέα έκφραση της θέλησης του ατόμου να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Σήμερα, η παγκοσμιοποίηση, μαζί με την πρόοδο στις επικοινωνίες και τις μεταφορές, έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν την επιθυμία και την ικανότητα να μετακινούνται σε άλλα μέρη.

Όπως τονίζει ο ΟΗΕ, αυτή η νέα εποχή έχει δημιουργήσει προκλήσεις και ευκαιρίες για κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης χρησιμεύσει για να υπογραμμιστεί η σαφής σχέση μεταξύ της μετανάστευσης και της ανάπτυξης, καθώς και των ευκαιριών που προσφέρει για τη συν-ανάπτυξη, δηλαδή τη συντονισμένη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών τόσο στη χώρα προέλευσης, όσο και στη χώρα προορισμού.

Ποιος θεωρείται μετανάστης;

Ο Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΔΟΜ) ορίζει ως μετανάστη κάθε άτομο που κινείται ή έχει μετακινηθεί σε διεθνή σύνορα ή σε ένα κράτος μακριά από τη συνήθη κατοικία του, ανεξάρτητα από (1) το νομικό καθεστώς του ατόμου, (2) εάν η κίνηση γίνεται με ή χωρίς τη θέλησή του, (3) τις αιτίες της κίνησης ή (4) τη διάρκεια της διαμονής.

Σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Μετανάστευση 2020 του ΔΟΜ, ο αριθμός των διεθνών μεταναστών έφθασε το 2019 στα 272 εκατομμύρια (3,5% του παγκόσμιου πληθυσμού), από 150 εκατ. το 2000 (2,8%). Από αυτούς, 52% ήταν άνδρες και 48% γυναίκες. Το 74% όλων των διεθνών μεταναστών ήταν σε ηλικία εργασίας (20–64 ετών).

Η Ινδία συνεχίζει να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό διεθνών μεταναστών (17,5 εκατομμύρια), ακολουθούμενη από το Μεξικό ( 11,8 εκατ.) και την Κίνα (10,7 εκατ.). Αντίθετα κορυφαίος προορισμός των διεθνών μεταναστών είναι οι ΗΠΑ (50,7 εκατ. διεθνείς μετανάστες).

Μεταξύ του 2013 και του 2017, οι χώρες με υψηλό εισόδημα σημείωσαν μικρή πτώση των μεταναστών εργαζομένων από 112,3 εκατομμύρια σε 111,2 εκατομμύρια). Αντίθετα στις χώρες μεσαίου εισοδήματος καταγράφηκε μεγάλη αύξηση από 17,5 εκατομμύρια σε 30,5 εκατομμύρια.

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία του 
ΟΗΕ για τους μετανάστες / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα διεθνή εμβάσματα αυξήθηκαν σε 689 δισεκ. δολ. Το 2018. οι τρεις μεγαλύτεροι αποδέκτες εμβασμάτων ήταν η Ινδία (78,6 δισεκ. δολ.), η Κίνα (67,4 δισεκ. δολ.) και το Μεξικό (35,7 δισεκ. δολ.).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν η κορυφαία χώρα αποστολής εμβασμάτων (68,0 δισεκ. δολ.) και ακολούθησαν τα ΗΑΕ (44,4 δισεκ. δολ.) και η Σαουδική Αραβία (36,1 δισεκ. δολ.).

Εξάλλου, στο τέλος του 2018, ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων παγκοσμίως έφτασε τα 70 εκατ. για πρώτη φορά στη σχεδόν 70ετή ιστορία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει περίπου 26 εκατ. πρόσφυγες, 3,5 εκατ. αιτούντες άσυλο και πάνω από 41 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.

Σε ποσοστό 52% η ηλικία των διεθνών προσφύγων ήταν κάτω των 18 ετών.

Η Συρία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που εκτοπίστηκαν (6,1 εκατ.) και ακολούθησαν η Κολομβία (5,8 εκατ.) και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (3,1 εκατ.).

Περίπου 31% των διεθνών μεταναστών παγκοσμίως διαμένουν στην Ασία (83,6 εκατ.), 30% στην Ευρώπη (82,3 εκατ.), 26% στην Αμερική (70,2 εκατ.), 10% στην Αφρική (26,5 εκατ.) και 3% στην Ωκεανία (8,9 εκατ.).

 «Α, δε μας ξεγελάει τούτη η τριγύρω σιωπή! 
Ακούμε ίσαμ’ εδώ τα ουρλιαχτά 
που αντιλαλούν απ’ τα στρατόπεδά τους. 
Εμείς οι ίδιοι μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, 
που κατάφερε τα σύνορα να δρασκελίσει. 
Ο καθένας μας, περπατώντας μες στο πλήθος 
με παπούτσια ξεσκισμένα, μαρτυράει την ντροπή 
που τη χώρα μας μολεύει ». - Μπ. Μπρεχτ (απόσπασμα)Μηνύματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

πρόσφυγες και μετανάστες Στην εποχή του Covid-19

To Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών αναφέρει μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες κείμενο) σε ανακοίνωσή του: «Πάνω από μισό εκατομμύριο* άνθρωποι ζούμε στην Ελλάδα 30 – 40 χρόνια τώρα. Δουλεύουμε, πληρώνουμε την εφορία, τις ασφαλιστικές μας εισφορές, τα παράβολα των αδειών διαμονής μας, αλλά για το ελληνικό κράτος είμαστε σαν αόρατοι. Φτιάχνουμε οικογένειες, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, δημιουργούμε επιχειρήσεις, πολιτισμό, φροντίζουμε, χτίζουμε, συμμετέχουμε ενεργά στην ελληνική κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, το ελληνικό κράτος μάς θέλει αόρατους.

Μέχρι και σήμερα, ο μετανάστης δεν είναι ισότιμος με τον Έλληνα πολίτη. Δεν έχει ίσα δικαιώματα σε υγεία, εργασία, εκπαίδευση, πολιτισμό, στην ζωή, ακόμα και στον θάνατο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν να ζουν προσωρινά στην Ελλάδα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προτάσσουν την προσωρινή διαμονή, και «απορρίπτουν» την ουσιαστική ένταξη – συμπερίληψη των μεταναστών και μεταναστριών στην ελληνική κοινωνία. H φιλοσοφία στην οποία δομήθηκαν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την μετανάστευση στην Ελλάδα, θέλουν τον μετανάστη προσωρινό, αόρατο, εκτός συστήματος, χωρίς κοινωνική ένταξη, με άδειες διαμονής που πρέπει να ανανεώνονται κάθε 2, 3 ή 5 χρόνια, ανάλογα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, τα αιτήματά μας παραμένουν ίδια με 20 χρόνια πριν, τότε που ιδρύθηκε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών. Από το 1990 και μετά, αναμένουμε ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική, με κύριο πυλώνα την κοινωνική ένταξη**, δηλαδή την πρόσβαση σε βασικούς θεσμούς της κοινωνίας χωρίς διακρίσεις, με ισότητα και ισονομία. Ως πότε, άραγε; Η κοινωνική ένταξη είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει κοινωνική συνοχή.

Εμείς, οι μετανάστες και μετανάστριες, παλεύουμε πολλά χρόνια για τα δικαιώματά μας. Πλέον, στην εποχή του κορωνοϊού, παλεύουμε να κρατηθούμε στη ζωή, παλεύουμε να μείνουμε ζωντανοί. Δίχως αμφιβολία, κάθε άνθρωπος στην χώρα, καλείται να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη συνθήκη, αυτήν της πανδημίας. Αν τυχόν όμως είσαι μετανάστης πρώτης και δεύτερης γενιάς, τότε οι συνθήκες όχι μόνο είναι δύσκολες, αλλά μοιάζουν και απελπιστικά αδιέξοδες. Καταγράφουμε παρακάτω ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει στην εποχή του covid-19 ένας μετανάστης στην Ελλάδα. Είναι το ίδιο πιθανό είτε να εκπίπτει ξαφνικά της νομιμότητας, να μένει εκτός συστήματος, εκτός εκπαίδευσης, εκτός εργασίας, εκτός υγειονομικής περίθαλψης και εκτός κοινωνίας».


Το ΠΑΜΕ

Η γραμματεία προσφύγων και μεταναστών του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της (διαβάστε το πλήρες κείμενο) αναφέρει ότι: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες και πρόσφυγες, στους κυνηγημένους από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τους πολέμους που ζουν στη χώρα μας στη μεγάλη τους πλειοψηφία κάτω από δύσκολες έως και απάνθρωπες συνθήκες, κατά συνέπεια βρίσκονται αυτή τη περίοδο και πολλαπλά εκτεθειμένοι στην πανδημία του κορονοϊού.

Το δράμα των ξεριζωμένων συνεχίζεται με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να δεινοπαθούν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα λεγόμενα hot spots, συνθήκες που επιδεινώνονται λόγω του χειμώνα αφού βρίσκονται απροστάτευτοι από το κρύο, τη βροχή και το χιόνι, ενώ σταματημό δεν έχει το έγκλημα, συνεχώς προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των νεκρών – πνιγμένων στο Αιγαίο μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσα τους μικρά παιδιά.

Τα ψεύτικα λόγια «ανθρωπιάς» κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όσων υπηρέτησαν και υπηρετούν την ίδια αντιδραστική πολιτική, δεν πείθουν κανέναν. Η αντιμεταναστευτική πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων και η υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας είναι που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό και τα κολαστήρια τύπου «Μόριας» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας από την πανδημία, για ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής όσων ζουν και εργάζονται στις δομές.

ΕΕ και κυβέρνηση με το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» εντείνουν την καταστολή και τις απελάσεις, συνεχίζουν την πολιτική εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, στοχεύουν στη μονιμοποίηση της ύπαρξης κέντρων – φυλακών, στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στα νησιά. Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι επικίνδυνοι ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, τα γεωπολιτικά παζάρια μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας και των άλλων χωρών της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη όπως και η αξιοποίηση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού ως “εργαλείο” για τις επιδιώξεις τους.

Οι μετανάστες εργάτες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα ως εργάτες γης, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες τροφίμων, την ανακύκλωση, τον Ιματισμό και σε άλλους κλάδους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον Covid βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι στους τόπους δουλειάς. Η απουσία οποιουδήποτε κρατικού ελέγχου από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας και των μέτρων που πρέπει να παρθούν σε περιπτώσεις ύπαρξης κρουσμάτων, έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με την εγκληματική ασυδοσία και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Με εκβιασμούς να προσέρχονται στην εργασία με συμπτώματα ακόμα και σε περιπτώσεις που είναι θετικοί στον Covid, να αποκρύπτονται τα κρούσματα για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η παραγωγή και να μην παίρνονται μέτρα γιατί αποτελούν κόστος για την εργοδοσία».

Παρακολουθήστε το βίντεο αφιερωμένο για την Παγκόσμια 
Ημέρα Μετανάστη 2020 - Στην εποχή του covid-19, κλικ εδώ:

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη 2020 - Στην εποχή του Covid-19

Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ για τους μετανάστες

Η άγρια εκμετάλλευση διαμορφώνει και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών είτε σε παραπήγματα είτε να διαμένουν πολλοί εργαζόμενοι μαζί σε ένα σπίτι με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα ιχνηλάτησης, για το εάν κάποιος νοσήσει για τη δυνατότητα απομόνωσης. Παράλληλα τεράστιες είναι και οι δυσκολίες πρόσβασης των μεταναστών εργαζομένων σε υπηρεσίες Υγείας.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για κοινή πάλη Ελλήνων εργαζομένων, μεταναστών και προσφύγων ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων, κάλεσμα συσπείρωσης όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα τους, ενίσχυσης του κοινού αγώνα για την υγεία και τα δικαιώματα μας.

Να δυναμώσει η πάλη για:
 • Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των μεταναστών και προσφύγων καθώς και των εργαζομένων στις δομές από τα καιρικά φαινόμενα και την πανδημία.
 • Κανένα νέο ΚΥΤ στα νησιά, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους.
 • Μαζικά δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών στους χώρους διαμονής και εργασίας των μεταναστών εργατών.
 • Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, με κάλυψη όλων των αναγκαίων ατομικών μέσων προστασίας.
 • Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν με πλήρεις αποδοχές.
 • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
 • Ενημέρωση από ειδικά κλιμάκια στην μητρική γλώσσα των μεταναστών εργατών, για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
 • Πλήρη ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας.
 • Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής για τους εργάτες γης και τακτικών ελέγχων τους από υγειονομική επιτροπή.
 • Να απομονωθούν ρατσιστικές, ξενοφοβικές και άλλες φωνές που στοχοποιούν μετανάστες για την έξαρση της πανδημίας προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την πάλη των εργαζομένων, να απαλλάξουν κυβέρνηση και εργοδοσία από τις εγκληματικές τους ευθύνες.
 • Προστασία και σεβασμός στα δικαιώματα των ανηλίκων.
 • Πρόσβαση σε ίντερνετ και δυνατότητα τηλεκπαίδευσης σε κάθε παιδί και έφηβο μετανάστη ή πρόσφυγα.

18 Δεκεμβρίου - Διεθνής Ημέρα Μεταναστών: Μήνυμα
του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ:

Η μετανάστευση είναι ένας ισχυρός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, δυναμισμού και κατανόησης. Επιτρέπει σε εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες, ωφελώντας εξίσου τις χώρες προέλευσης και προορισμού.
Όμως, όταν δεν ρυθμίζεται σωστά, η μετανάστευση μπορεί να εντείνει τις διαιρέσεις εντός και μεταξύ των κοινωνιών, να εκθέσει τους ανθρώπους στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση και να υπονομεύσει την πίστη στην κυβέρνηση.
Αυτόν τον μήνα, ο κόσμος έκανε ένα αξιοσημείωτο βήμα μπροστά με την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση.

Υποστηριζόμενο από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, το Σύμφωνο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές προκλήσεις της μετανάστευσης, ενώ θα αποκομίσουμε πολλά οφέλη. Το Σύμφωνο είναι ανθρωποκεντρικό και ριζωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δείχνει το δρόμο προς περισσότερες νόμιμες ευκαιρίες για μετανάστευση και ισχυρότερη δράση για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων.

Την Διεθνή αυτή Ημέρα Μεταναστών, ας ακολουθήσουμε το δρόμο του Παγκόσμιου Συμφώνου: να κάνουμε την μετανάστευση ανθρώπινη για όλους.

Γραφείο Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα

30 Οκτωβρίου 2015: Σύριοι και Ιρακινοί πρόσφυγες προερχόμενοι από την Τουρκία αποβιβάζονται από μια βάρκα στο νησί της Λέσβου.
wikipedia: 30 Οκτωβρίου 2015: Σύριοι και Ιρακινοί 
πρόσφυγες προερχόμενοι από την Τουρκία 
αποβιβάζονται από μια βάρκα στο νησί της Λέσβου.

Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα αναφέρεται στη συστηματική παράνομη/παράτυπη είσοδο μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα κατά σε κύριες περιόδους 1990 - 2011 και 2015 μέχρι και σήμερα.

Η πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη το 1989, δημιούργησε το πρώτο κύμα οικονομικής μετανάστευσης με προορισμό την Ελλάδα (με μετανάστες κυρίως από την Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία) διαμέσου των βόρειων συνόρων και στην συνέχεια προστέθηκαν μετανάστες από χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Κατά τη δεκαετία 2000 - 2010, η Ελλάδα έγινε πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών όχι μόνο από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά από ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το 7% του πληθυσμού της χώρας να αποτελείται από μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε (Ευρωπαϊκής Ένωσης). 

Η συσσώρευση μεγάλου πλήθους μεταναστών ήταν πρωτόγνωρη για τον γηγενή ελληνικό πληθυσμό και αναπόφευκτα δημιούργησε μείζον πολιτικό ζήτημα με τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις και προτάσεις επίλυσης από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Επίσης, η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως κύρια είσοδος μετανάστευσης στην Ευρώπη για την περίοδο το διάστημα 2005 - 2010 (συγκεκριμένα χαρακτηρίστηκε ως «η πύλη της Ευρώπης για την παράνομη μετανάστευση». 

Σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, επιχειρείται περιορισμός της μετανάστευσης μέσω συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. αλλά στην Ελλάδα η παράνομη μετανάστευση παραμένει μείζον ζήτημα. Η ελληνική κρίση χρέους 2010-2012 δεν έχει μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί το κύριο δρόμο εισόδου στην Ευρώπη. Το 2010, σύμφωνα με την Frontex, 9 στους 10 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη, εισήλθαν μέσω της Ελλάδας. Πολλοί μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα, ξαναφεύγουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. 

Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις στην Λιβύη και την Τυνησία το 2011 (Αραβική Άνοιξη), επανέφεραν την μετανάστευση προς την Ευρώπη μέσω της Ιταλίας (κυρίως μέσω της νήσου Λαμπεντούζα), καθιστώντας αυτή τη χώρα μία από τις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. 

Το 2011 αυξήθηκε περαιτέρω η μετανάστευση. Σύμφωνα με τη Frontex, τους πρώτους 9 μήνες του 2011 πέρασαν τα ελληνικά σύνορα 112.844 μετανάστες έναντι 76.697 την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Το 2016 ιδρύθηκε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ το 2019 καταργήθηκε. Τον Ιανουάριο του 2020 επανασυστάθηκε ως Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Από τον Μάρτιο του 2020 λειτουργούν στη χώρα δύο Κλειστά Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών, στο Κλειδί Σερρών και στη Μαλακάσα Αττικής.
με πληρ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr, ec.europa.eu, 
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, UNRIC.ORG 
Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ,
PDF Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόσφυγες & Μετανάστες.
wikipedia.org, Βίντεο από YouTube, εταιρεία Google.

Δεν υπάρχουν σχόλια: