4η Βιομηχανική Επανάσταση και Τεχνητή Νοημοσύνη (Video)

4η Βιομηχανική Επανάσταση και Τεχνητή Νοημοσύνη - Μάνος Δανέζης | Αέναη επΑνάσταση

Υγεία και περίσκεψη για τις οποιοσδήποτε 
πληροφορίες των ημερών των εορτών. 

«Επειδή πολλοί φίλοι μου ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για την «4η Βιομηχανική Επανάσταση και την Τεχνητή Νοημοσύνη» παραθέτω στη συνέχεια, για όσους δεν βαριούνται, το επόμενο κείμενο. Για πολύ περισσότερες πληροφορίες παραθέτω ηχητικά την διάλεξη που έκανα στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά στις 24/11/2019 με τίτλο «4η Βιομηχανική Επανάσταση και Τεχνητή Νοημοσύνη».




Για πολύ περισσότερες πληροφορίες στα βιβλία:
- Y.N Harari: «Homo Deus». Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
- Y.N. Harari : «21 Μαθήματα για τον 21ο αιώνα», εκδόσεις Αλεξάνδρεια»
«4η Βιομηχανική Επανάσταση» - Δρ Μάνος Δανέζης

Τι είναι μια Βιομηχανική Επανάσταση;
Μία Βιομηχανική Επανάσταση είναι μια ιστορική περίοδος, καθώς και ένα ιδιαίτερα σύνθετο σύστημα ραγδαίων μεταβολών και ανακατατάξεων σε τεχνικό, οικονομικό, θεολογικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Τρία είναι τα βασικά γνωρίσματα μιας βιομηχανικής επανάστασης:
1. Η υποκατάσταση του ανθρώπου, σε πολλούς τομείς, της παραγωγικής διαδικασίας από τη μηχανή
2. Η αντικατάσταση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας με σύγχρονες
3. Η χρήση νέων και άφθονων πρώτων υλών.

Οι 4 βιομηχανικές επαναστάσεις
1. Την «Πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση» (18ος αιώνας) έφερε η ανακάλυψη του «Ατμού» η οποία έκανε την παραγωγή μηχανική.
2. Την «Δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση» (1900 -1950 έφερε η ανακάλυψη του «Ηλεκτρισμού», οι γραμμές συναρμολόγησης και η μαζική παραγωγή
3. Την «Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση» (1950 - ), έφερε η «Ηλεκτρονική» και η «Πληροφορική» που αυτοματοποίησαν την παραγωγή
4. Ήδη βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα της «Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης» η οποία έχει ως πυρήνα της την «Κβαντική Τεχνολογία, την Επιστήμη της Πληροφορικής, την αυτό - εκπαίδευσης των ίδιων των μηχανικών συστημάτων, νέες μορφές ενέργειας και την Τεχνητή Νοημοσύνη»

Σήμερα, στις αρχές ακόμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, οι πολίτες κατακλύζονται από έναν όγκο άγνωστών σε εκείνους επιστημονικών γνώσεων, και τεχνολογικών ανακαλύψεων που αισθάνονται ότι δεν τους αφορούν.

Ως αποτέλεσμα υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, μπορεί να έχει αναδυθεί, μια νέα «άχρηστη τάξη» πολιτών, επειδή πολλοί απογοητευμένοι πολίτες, θα έχουν εγκαταλείψει κάθε νοητική προσπάθεια να αποκτούν νέες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου, όχι μόνο να βρουν δουλειά, αλλά και για να υπερασπιστούν με νέες μεθόδους τα δημοκρατικά τους δικαιώματα τα οποία ίσως θα απειλούνται από τις νέες τεχνολογίες.
Στην απογοητευτικά χαμηλή 53η θέση μεταξύ 63 οικονομιών παραμένει η Ελλάδα στην κατάταξη του ερευνητικού κέντρου IMD για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα. Παρά τις προσπάθειες προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού, η χώρα μας μένει πολύ πίσω.

- Τι πρέπει να κάνουμε; 

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να κατανοήσεις τι γίνεται στο παρόν [John Naisbitt 1929 – Αμερικανός συγγραφέας]

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να υπάρξουν μαζικές διαταραχές στην κοινωνία, για να προετοιμασθούμε για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση». [Ρόμπερτ Τζ. Σίλερ, Νομπελίστας Oικονομικών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ]

Η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε δύο επιλογές, 
από τις οποίες θα κριθεί η μελλοντική ευημερία της:

1. Θα σταθεί με ευφυΐα, δημιουργικότητα και ανοικτό πνεύμα μπροστά στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ακολουθώντας τα ρεύματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ή

2. Θα παραμείνει προσκολλημένη σε μοντέλα του παρελθόντος και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το μέλλον με διάθεση άμυνας και προάσπισης «κεκτημένων» άλλων εποχών;
Η Κοινωνία δεν πρέπει να φοβάται την 4η Βιομηχανική Επανάσταση αρκεί οι Κοινωνικές δομές (Πολίτες και Κυβερνήσεις) να προετοιμαστούν για τα σημαντικά προβλήματα που θα προκύψουν
- Οι Βασικοί φόβοι
Βασικός φόβος όσον αφορά την 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι ότι θα μεταλλάξει αναγκαστικά την Βιομηχανία, γεγονός που θα δοκιμάσει τις κοινωνικές, πολιτικές, τις στρατιωτικές και γεωπολιτικές σχέσεις, και θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση του ανθρώπου με τις μηχανές• καθώς θα επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις συνεργασία μεταξύ τους. Ήδη αυτή η εξέλιξη έχει ανοίξει έναν τεράστιο διάλογο μεταξύ νέων επιστημονικών, φιλοσοφικών και κοινωνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτών των παγκόσμιων ανακατατάξεων, ασφαλώς και θα απαιτηθούν νέες γνώσεις και ικανότητες, αλλά βασικά πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι, πέρα από την τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ και τις μηχανές, τα σημαντικότερα εφόδια στη ζωή των Ανθρώπων προέρχονται από τις μεταξύ τους διαπροσωπικές σχέσεις και τις εμπειρίες, οι οποίες είναι δραματικά χρήσιμες και αναγκαίες σε κάθε φάση της εξέλιξης μας.
- Τα βασικά αρχικά προβλήματα μιας 4η βιομηχανικής Επανάστασης που πρέπει να αντιμετωπίσουμε
1. Το πρόβλημα της «Ανεργίας» 

Το βασικό πρόβλημα είναι η εισαγωγή έξυπνων ρομποτικών συστημάτων στην βιομηχανία που θα αυξήσει όμως τα ποσοστά «ανεργίας» οδηγώντας εκτός αγοράς εργασίας εκατομμύρια εργαζομένους χαμηλών προσόντων και εξειδίκευσης.

Είναι θέμα χρόνου οι έξυπνες μηχανές να κάνουν σχεδόν τα πάντα καλύτερα από εμάς. Ήδη από σήμερα, που οι υπολογιστές έχουν μπει στον εργασιακό χώρο, είναι ολοένα πιο δύσκολο να βρουν δουλειά οι ανειδίκευτοι στη χρήση τους, ενώ η απασχόληση γίνεται δυνατή με ολοένα χαμηλότερους μισθούς.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος* της Παγκόσμιας Τράπεζας: «150 εκατομμύρια άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους το 2022, ενώ 300 εκατ. νεοεισερχόμενοι δεν θα βρίσκουν εργασία. Ήδη, το 65% των νέων με πρώτο πτυχίο, αναζητεί αντικείμενα απασχόλησης που εκλείπουν. Σήμερα στην Ευρώπη ζητούνται ψηφιακές δεξιότητες από τους 7 στους 10 εργαζομένους. Ένας στους τρεις όμως δεν διαθέτει καμία... Το 2030, με την επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας, θα χαθούν 800 εκατ. θέσεις – το 1/5 του σημερινού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού».

Το μεγάλο πρόβλημα όμως της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης ίσως θα είναι ότι, εφόσον οι νέες τεχνολογίες μπορούν να καταστήσουν «οικονομικά περιττούς» δισεκατομμύρια ανθρώπους, εφόσον αυτοί πλέον δεν θα αποτελούν το αναγκαίο φθηνό εργατικό δυναμικό για τις βιομηχανίες, μαζί με την οικονομική αξία τους, θα χάνουν παράλληλα και την «πολιτική δύναμή τους».
- Αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων
Όπως είναι γνωστό, η τάση των τελευταίων δεκαετιών ήταν η μεταφορά των βιομηχανικών παραγωγικών μονάδων από τις αναπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες, λόγου του χαμηλού κόστους του εργατικού δυναμικού. Με τον τρόπο αυτό τους δινόταν η δυνατότητα τεχνολογικής ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Με την επικράτηση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η νέα παραγωγική διαδικασία δεν απαιτεί πλέον φθηνά εργατικά χέρια, εφόσον αυτά θα έχουν αντικατασταθεί από τις ρομποτικές διατάξεις, αλλά εξειδικευμένο προσωπικό που θα γνωρίζει τον χειρισμό των «ρομποτικών διατάξεων» και της «τεχνητής νοημοσύνης.

Αποτέλεσμα θα είναι η εκ νέου μεταφορά των παραγωγικών βιομηχανικών μονάδων σε περιοχές ενός πολύ υψηλού τεχνολογικού περιβάλλοντος το οποίο όμως βρίσκεται μόνο στις αναπτυγμένες δυτικές χώρες.

Αυτό σημαίνει μια επαναφορά των βιομηχανικών παραγωγικών μονάδων στις ανεπτυγμένες χώρες.

Με την φυγή όμως ενός μεγάλου μέρους της παραγωγής από τις υπό ανάπτυξη, ή υποανάπτυκτες χώρες, θα δημιουργηθούν στρατιές ανέργων οι οποίοι εκτιμάται ότι θα προσπαθήσουν να μεταναστεύσουν στις πλουσιότερες χώρες με αποτέλεσμα να γίνει περισσότερο εκρηκτικό το, ήδη υπάρχον, προσφυγικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μιας τέτοιας έκτασης προσφυγικό κύμα, όπως είναι κατανοητό, θα εκτραχύνει τις ήδη τεταμένες, Κοινωνικές, Πολιτικές, Στρατιωτικές και Γεωπολιτικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

- Το πρόβλημα της Δημοκρατίας...
Την περίοδο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και στη δικτατορία, στην πραγματικότητα δεν θα είναι πλέον μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο διαφορετικά ηθικά συστήματα αλλά δύο διαφορετικά μηχανικά συστήματα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων.
Η δημοκρατία κατανέμει ευρύτερα τις πληροφορίες και την επεξεργασία τους, άρα τις αποφάσεις και τις εξουσίες, ενώ η δικτατορία τις συγκεντρώνει σε λίγα χέρια.
Παράλληλα, χάρη στη νέα τεχνολογία θα ενταθούν οι προσπάθειες να επηρεασθούν τα συναισθήματα και οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Έτσι, η δημοκρατία θα μεταλλαχθεί σε ένα «κουκλοθέατρο», όπου κάποιες ελίτ αφανώς θα έχουν την τεχνολογική δυνατότητα να χειραγωγούν τους πολίτες-ψηφοφόρους, π.χ. χάρη σε εντεταλμένες ορδές από ανθρωπορομπότ λογισμικού (bots), που θα περιφέρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να «πουλήσουν» μια ιδεολογία, έναν πολιτικό ή μία ψευδή είδηση. Ήδη έχουμε πάρει μια πρόγευση περί αυτού.

Η ανάπτυξη όμως της «τεχνητής νοημοσύνη των μηχανών», στα χέρια κάποιων ωφελιμιστικών και υστερόβουλων διοικητικών δομών, κάνουν πιο εύκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο των ανθρώπων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τις ψηφιακές διδακτορίες, παρόλο που επιφανειακά θα παραμείνει η δημοκρατική πρόσοψη των ελεύθερων εκλογών ή των ελεύθερων καταναλωτικών και άλλων επιλογών.

Όλα τα προηγούμενα είδη τεχνητής νοημοσύνης, αν και τα εντάσσουμε κακώς στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση δεν αποτελούν παρά τον επίλογο της 3ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Πρακτικά, την επόμενη φάση θα την αντιμετωπίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η περίοδος αυτή θα χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη, τεχνικών και τεχνολογιών, ολοκληρωτικής μίμησης όχι μόνο των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκέφαλου αλλά και της τεχνητής κατασκευή μερών του πχ τεχνιτών εγκεφαλικών νευρώνων όπως ήδη έχουμε αναφέρει.

Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Δείτε επίσηςΔρ Μάνος Δανέζης: Πανδημία: 4η Τεχνολογική Επανάσταση και ο Φόβος της Δυστοπίας

ΠερισσότεραΔρ Μάνος ΔανέζηςΕπιστήμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: