Στο Φρέαρ της αγάπης με την συνάντηση αγίου Γρηγορίου Παλαμά και Νίκου Γ. Πεντζίκη - π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, διδακτορική διατριβή (Videos)


Τον Απρίλιο του 2018 ο π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Σιατίστης,    Θεολόγος και Κοινωνιολόγος, ήταν προσκεκλημένος του π. Αλέξανδρου Καρυώτογλου στο Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά και μέσα από δικά του προσωπικά βιώματα και μύησε τους ακροατές στην θεολογία του πεζογράφου Νίκου Πεντζίκη και του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.

«Ἀκολούθως», γράφει ο π. Εφραίμ, «μέσα ἀπὸ ἀποσπάσματα πεντζικικὰ γίνεται κατὰ τὸ δυνατὸν ἕνας ἐντοπισμὸς τοῦ πατερικοῦ καὶ εἰδικότερα τοῦ ἁγιοπαλαμικοῦ "βιώματος" τοῦ παιζω-γράφου, δηλαδὴ τῆς ἐν τῶ φωτὶ τοῦ Χριστοῦ ἐνίοτε διαμονῆς τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ σώματός του, ἀλλέως πως τῆς συγκατοίκησης μὲ τὸν Χριστὸ καὶ τὸν Ἅγιο δεύτερο πολιοῦχο τῶν θεσσαλονικέων μέσα στὴν καρδιά του». 

Δείτε το βίντεο:













Βιογραφικό

✅ Ο Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Υπηρετεί ως Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λύκειο Αρρένων Νικαίας το 1980 και κατόπιν εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης (1980-1982).

Συνέχισε με σπουδές Κοινωνιολογίας στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (1980-1982). Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης (2006-2009) και διδακτορικό δίπλωμα (2009-2012) από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Αγαπάει τη Λογοτεχνία, την Ποίηση –κυρίως τα τρίστιχα χαϊκού των Ιαπώνων, τη Μουσική, το καλό θέατρο και τον καλό κινηματογράφο.

Γνωρίζει τη γαλλική, αγγλική και ισπανική γλώσσα. Συγγραφέας αρκετών βιβλίων, γράφει και μεταφράζει θεολογικού και λογοτεχνικού περιεχομένου κείμενα.

Από το 1995 και για 26 συναπτά έτη, έως το 2021 υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, κοντά στον φωτισμένο Ιεράρχη, πρώην Σισανίου Παύλο.

Τον Οκτώβριο του 2012, του απενεμήθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Η διδακτορική διατριβή του π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου,
Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης και 
δρ. Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ 
έχει τίτλο: «Στο Φρέαρ της αγάπης: Συνάντηση Γρηγορίου
του Παλαμά και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη»

Ο π. Εφραίμ αναζητά τις ρίζες του Πεντζίκη και τις βρίσκει στην Ορθόδοξη ζωή και παράδοση και ιδιαίτερα στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης. Ο Πεντζίκης δεν έχει απλά αναγνώσει τον Άγιο Γρηγόριο, έχει διαμορφωθεί από αυτόν. Αυτός ο "άλλος τρόπος" του κυρ-Νίκου έχει πηγάσει από αυτή την πηγή.

...Βρήκε, λοιπόν, στο Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Ανακάλυψε -θα έλεγα- μια αλληλοπεριχώρηση βαθειά. Ο Πεντζίκης δεν ανήκει στους "θρησκευόμενους" ανθρώπους, γι' αυτό και είναι εύκολα παρεξηγήσιμος και είναι αλήθεια, ότι όχι μόνο δεν κατανοήθηκε, αλλά αντιθέτως παρεξηγήθηκε από πολλούς από αυτούς. Είναι άλλων μέτρων άνθρωπος. Ο Πεντζίκης είναι καθαρά εκκλησιαστικός. Ζει μέσα στην ελευθερία των τέκνων του Θεού, χωρίς εξωτερικές τυποποιήσεις. Καμιά φορά, σα να διακρίνεις μια κρυμμένη σαλότητα στην όλη του συμπεριφορά. Δεν κατανοείται εύκολα, γιατί εκείνος είναι "αλλού" και γι' αυτό κινείται, εκφράζεται, ζωγραφίζει με έναν άλλο τρόπο. (Ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) Εκδόσεις Μυγδονία, Δεκέμβριος 2015. Αριθμός σελίδων 408.

► ΔΕΙΤΕ: Ο Ιεράρχης με λόγο και μάτια φωτιά Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος (αφιέρωμα και videos)

ΒΙΝΤΕΟ (Α' Μέρος) Η Ορθόδοξη εμπειρία στα έργα του αγ. Γρηγορίου του Παλαμά και του Νίκου Γ. Πεντζίκη. Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμ. Εφραίμ μιλάει για τις ρίζες του Πεντζίκη έτσι όπως τις διέκρινε στην Ορθόδοξη ζωή και παράδοση και ιδιαίτερα στο έργο του αγίου Γρηγόριο τον Παλαμά. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη διδακτορική διατριβή του π. Εφραίμ: «Στο Φρέαρ της αγάπης: Συνάντηση Γρηγορίου του Παλαμά και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη».












ΒΙΝΤΕΟ (Β' Μέρος) Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμ. Εφραίμ μιλάει για την ταυτότητα του βιώματος, τηρουμένων των αναλογιών, και την ομοιότητα αγ. Γρηγορίου του Παλαμά και Νίκου Γ. Πεντζίκη. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη διδακτορική διατριβή του π. Εφραίμ: «Στο Φρέαρ της αγάπης: Συνάντηση Γρηγορίου του Παλαμά και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη».












ΒΙΝΤΕΟ (Γ' Μέρος) Τι έχουμε να ωφεληθούμε από τον άγ. Γρηγόριο Παλαμά και το Νίκο Γ. Πεντζίκη; Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος μιλάει για τη «συγγένεια» που έχουμε με τον άγ. Γρηγόριο Παλαμά και το Νίκο Γ. Πεντζίκη, αναλύοντας τις προϋποθέσεις διαλόγου με τη δυτική χριστιανοσύνη, και αναφερόμενος στην πολυπραγμοσύνη ως αποτέλεσμα της χαμένης ενότητας των πραγμάτων. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος δείτε όλα τα video εδώ












Βίντεο: Η Ορθόδοξη εμπειρία στα έργα του αγίου
Γρηγορίου του Παλαμά και του Νίκου Γ. Πεντζίκη

Η Ορθόδοξη εμπειρία στα έργα του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του Νίκου Γ. Πεντζίκη. Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμ. Εφραίμ μιλάει για τις ρίζες του Πεντζίκη έτσι όπως τις διέκρινε στην Ορθόδοξη ζωή και παράδοση και ιδιαίτερα στο έργο του αγίου Γρηγόριο τον Παλαμά. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη διδακτορική διατριβή του π. Εφραίμ: «Στο Φρέαρ της αγάπης: Συνάντηση Γρηγορίου του Παλαμά και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη». 

Δείτε το βίντεο:

► Το κίνημα των Ζηλωτών και ο Γρηγόριος Παλαμάς στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη: Ο ζωγράφος Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης αποκαλύπτει τον Γρηγόριο Παλαμά της αγάπης


*Ο Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και τιμάται ως ένας από τους σημαντικότερους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το δε θεολογικό του έργο θεωρείται ως η βάση για την ελληνική θεολογική παραγωγή των τελευταίων 7 αιώνων. ► Περισσότερα» Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

*Ο Νίκος Γαβριήλ-Πεντζίκης (17/30 Οκτωβρίου 1908 - 13 Ιανουαρίου 1993) ήταν Έλληνας συγγραφέας και αυτοδίδακτος ζωγράφος από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν αδελφός της ποιήτριας Ζωής Καρέλλη. Έκανε σπουδές στο Παρίσι το 1926 και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε ► Διαβάστε περισσότερα »



Δεν υπάρχουν σχόλια: