Το τραγούδι του Τσακ Μπέρι για το Αμερικάνικο Όνειρο, Johnny B. Goode by Chuck Berry 1958 Video αφιέρωμα

Φώτο: το 1972 ο John Lennon και ο Chuck Berry στο The Mike
Douglas Show, παίζοντας το θρυλικό τραγούδι Johnny B. Goode

Ο John Lennon για τον Chuck Berry
«Αν ήταν να δώσεις στο rock and roll
ένα άλλο όνομα, θα μπορούσες να το πεις 
Chuck Berry». 1972 John Lennon 

Έρευνα Σοφία Ντρέκου Αρθρογράφος

Το τραγούδι μιλά για το Αμερικάνικο Όνειρο*, για
έναν φτωχό επαρχιώτη νεαρό, που γίνεται σταρ με
το ταλέντο του στην κιθάρα και την σκληρή δουλειά.

Το Αμερικανικό Όνειρο είναι η πεποίθηση ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η σκληρή εργασία μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή, συνήθως μέσω των χρηματικών απολαβών. Αυτές ήταν οι απόψεις που κατείχαν πολλοί από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους. Η κατεστημένη θέση είναι ότι το αμερικανικό όνειρο αποτελείται από το να αποκτήσουν δύο παιδιά, και να ζουν σε ένα προαστιακό σπίτι με οικονομική ασφάλεια και να διαθέτουν γκαράζ 2 αυτοκινήτων. Στην πραγματικότητα αυτός ο τρόπος ζωής της μέσης τάξης βιώνεται από μια αρκετά μεγάλη μειονότητα. 

Το αμερικανικό όνειρο επικρίνεται από αρκετούς για την έμφασή του στην κατοχή υλικών αγαθών ως ευτυχία. Επίσης το Αμερικανικό όνειρο είναι κάτι σαν στάση της ζωής των Αμερικανών, αλλά και των άλλων ανθρώπων, γιατί συνήθως όταν κάποιος το αποκτήσει, έχει την ψευδαίσθηση ότι ζει στην εντέλεια και δεν κάνει άλλα πράγματα για να βελτιώσει τη ζωή του μένοντας στάσιμος.

Με τον τίτλο "Αμερικανικό Όνειρο" (An American Dream) έχει εκδοθεί και ένα μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Νόρμαν Μέιλερ to 1965.

Chuck Berry

Το ιστορικό

Το «Johnny B. Goode» είναι ένα rock and roll εμβληματικό τραγούδι του 1958, που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε από τον Chuck Berry. Έγινε μεγάλη επιτυχία ήδη από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στις 31 Μαρτίου 1958, φτάνοντας στο νούμερο 2 στο Billboard, και νούμερο 8 στα Hot 100. To 1958 είχε κυκλοφορήσει το single, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του «Chuck Berry Is on Top» (Ιούλιος 1969). 

Το τραγούδι μιλά για το Αμερικάνικο Όνειρο, για έναν φτωχό επαρχιώτη νεαρό, που γίνεται σταρ με το ταλέντο του στην κιθάρα και τη σκληρή δουλειά. Το Johnny B. Goode είναι ημιαυτοβιογραφικό και ο Μπέρι άντλησε την έμπνευσή του από τον βασικό του συνεργάτη, τον πιανίστα Τζόνι Τζόνσον, με τον οποίο έγραψε πολλά τραγούδια και στον οποίο οφείλεται ο αψεγάδιαστος ήχος του Μπέρι. Για το επώνυμο του ήρωα οι ιστορικοί του ροκ πιστεύουν ότι προήλθε από τον δρόμο, όπου γεννήθηκε ο Μπέρι, την Goode Αvenue του Αγίου Λουδοβίκου (St. Louis).

Το εναρκτήριο κιθαριστικό ριφ του τραγουδιού -ίσως το πιο φημισμένο του ροκ εντ ρολ- είναι κοπιαρισμένο νότα - νότα από το σόλο του κιθαρίστα Καρλ Χόγκαν στο τραγούδι του Λούις Τζόρνταν «Ain't That Just Like a Woman» (1946).

Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του 20ου αιώνα. Στην λίστα του περιοδικού Rolling Stone τα «500 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών», μπήκε και κατέβαλε την 17η θέση. Το 1977, είχε συμπεριληφθεί στο Voyager Golden Record, μαζί με άλλα τραγούδια και ήχους που έστειλε η NASA στο διάστημα.

Βίντεο: Chuck Berry - Johnny B. Goode (Live 1958) Στίχοι, Μουσική,
Ερμηνεία: Τσακ Μπέρι (18 Οκτωβρίου 1926 - 18 Μαρτίου 2017)


Βιογραφία

Ο Τσακ Μπέρι (Charles Edward Anderson Berry, 18 Οκτωβρίου 1926 - 18 Μαρτίου 2017) ήταν Αμερικανός μουσικός του ροκ εντ ρολ και ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του είδους. Έγινε διάσημος για την ικανότητά του στο παίξιμο κιθάρας και κατατάχθηκε από το περιοδικό Rolling Stone στην 6η θέση ανάμεσα στους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ενώ, από το ίδιο περιοδικό, κατατάχθηκε στην 5η θέση ανάμεσα στους καλύτερους μουσικούς όλων των εποχών.

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1926 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι και ήταν το 4ο παιδί της οικογένειάς του, από τα 6 συνολικά. Ο πατέρας του ήταν ιερέας σε εκκλησία Βαπτιστών, ενώ η μητέρα του ήταν διευθύντρια σχολείου.

Το 1944, ο Μπέρι συνελήφθη για ληστεία που διέπραξε στο Κάνσας Σίτι. Όταν αποφυλακίστηκε το 1947, στα 21α γενέθλιά του, παντρεύτηκε τη Θαμέτα Σαγκς και απέκτησε μια κόρη μαζί της.

Ο Τσακ Μπέρι ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντας τραγούδια των Νατ Κινγκ Κόουλ και Μάντι Γουώτερς.

Τον Μάιο 1955, ο Μπέρι υπέγραψε συμβόλαιο με την Τσες Ρέκορντς.

Τον Ιούνιο 1956, ο Μπέρι βγάζει την πρώτη μεγάλη του επιτυχία, το Roll Over Beethoven, που φτάνει στο #29 των ΗΠΑ. Αργότερα, βγάζει της μεγαλύτερες επιτυχίες του School Days, Rock and Roll Music, Sweet Little Sixteen και Johnny B. Goode.


Johnny B. Goode, Single record label Chuck Berry
Ηχογραφήθηκε 6 Ιανουαρίου 1958 Κυκλοφόρησε 31 Μαρτίου 1958

Αργότερα, ο Τσακ Μπέρι μπήκε για 2η φορά στην φυλακή. Κατά τη δεκαετία του 1960, ο Μπέρι βγάζει πολλές επιτυχίες, που δεν σημειώνουν, ωστόσο, τόσο μεγάλη επιτυχία όσο τα προηγούμενα τραγούδια του.

Τέλος, το 1986, ο Τσακ Μπέρι εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame. Ο τρόπος παιξίματός του ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, όπως τον Άνγκους Γιανγκ των AC/DC.

Ο Berry ανακοίνωσε την ημέρα των 90ων γενεθλίων του, πως, το πρώτο καινούργιο studio album μετά το «Rock It» του 1979 θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2017 υπό τον τίτλο «Chuck». Ο πρώτος δίσκος του μετά από 38 χρόνια θα περιλαμβάνει επίσης τα παιδιά του Charles Berry Jr. και Ingrid, («the Blueberry Band»), στην κιθάρα και τη φυσαρμόνικα, ενώ τα τραγούδια «θα καλύπτουν το φάσμα από σκληρό rock μέχρι πιο soul χρονοκάψουλες του έργου του» και θα είναι αφιερωμένος στην επί 68 χρόνια σύζυγο του, Themetta Berry.

Η Αστυνομία της Κομητείας Σαιντ Τσαρλς του Μιζούρι κλήθηκε στο σπίτι του Berry την 18η Μαρτίου 2017, όπου ήταν αναίσθητος. Ο θάνατος του ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα. Ήταν 90 ετών.

chuck-berry-fine-art-print-oct-18-1969

Τουλάχιστον 55 διασκευές του έχουν καταγραφεί από καλλιτέχνες
και συγκροτήματα όλων των ειδών της λαϊκής μουσικής.

Βίντεο: Peter Tosh ~ Johnny B Goode (Ελληνικοί υπότιτλοι)


Βιβλιογραφία (Bibliography) 
• «Harvard Gazette: Middle-class income doesn't buy middle-class lifestyle».
• «The Ultimate American Dream: From Cabbie to Fifth Avenue Millionaire - Gothamist».
• Whitburn, Joel (1988). Top R&B Singles 1942–1988. Menomonee Falls, Wisconsin: Record Research. σελ. 42.
• 1965: An American Dream (Ένα αμερικάνικο όνειρο), μυθιστόρημα του Νόρμαν Κίνγκσλεϊ Μέιλερ (Norman Kingsley Mailer, 31 Ιανουαρίου 1923 - 10 Νοεμβρίου 2007) ήταν Αμερικανός συγγραφέας, δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. —μτφ. Βασίλης Καζαντζής (με τίτλο «Το όραμα της ηδονής», εκδ. "Πάπυρος", 1971) —μτφ. Πόλυ Γκέκα (εκδ. "Πλέθρον", 1988)
• «500 Greatest Songs of All Time». Rolling Stone. Απριλίου 2010.
• Chuck Berry From Wikipedia: Charles Edward Anderson Berry (October 18, 1926 – March 18, 2017) was an American singer, songwriter and guitarist who pioneered rock and roll. Nicknamed the "Father of Rock and Roll", he refined and developed rhythm and blues into the major elements that made rock and roll distinctive with songs such as "Maybellene" (1955), "Roll Over Beethoven" (1956), "Rock and Roll Music" (1957) and "Johnny B. Goode" (1958). Writing lyrics that focused on teen life and consumerism, and developing a music style that included guitar solos and showmanship, Berry was a major influence on subsequent rock music.
• Christgau, Robert (March 22, 2017). "Yes, Chuck Berry Invented Rock 'n' Roll – and Singer-Songwriters. Oh, Teenagers Too". Billboard.
• Τα Βίντεο από www.YouTube, εταιρεία της Google. 

Πηγή: Αέναη επΑνάσταση

ΠερισσότεραΜουσική


Video αφιέρωμα του «Johnny B. Goode»

Chuck Berry's 1965 Belgium TV Appearance (Complete)
Chuck Berry - Bye bye johnny / Johnny B. Goode











Στίχοι
Deep down in Louisiana close to New Orleans
Way back up in the woods among the evergreens
There stood a log cabin made of earth and wood
Where lived a country boy named Johnny B. Goode
Who never ever learned to read or write so well
But he could play a guitar just like a-ringin' a bell

Go go... Go Johnny go go... Johnny B. Goode

He used to carry his guitar in a gunny sack
Go sit beneath the tree by the railroad track
Oh, the engineers would see him sitting in the shade
Strumming with the rhythm that the drivers made
The people passing by they would stop and say
"Oh my what that little country boy could play"

Go go... Go Johnny go go... Johnny B. Goode

His mother told him "someday you will be a man
And you will be the leader of a big old band
Many people coming from miles around
To hear you play your music when the sun go down
Maybe someday your name will be in lights
Saying "Johnny B. Goode tonight"













Peter Tosh - Johnny b Goode
live at the greek theatre 1983












Chuck Berry and John Lennon in 'The Mike Douglas Show'
played "Memphis, Tennessee" and "Johnny B. Goode".












Chuck Berry & Julian Lennon - Johnny B Goode (1986)
Keith Richards invited a roster of great musicians
to honor Chuck Berry for an evening of music to
commemorate Berry's 60th birthday. Taken from
the Hail! Hail! Rock 'n' Roll movie.











Johnny B. Goode - Back to the Future












Chuck Berry with Bruce Springsteen & the E Street Band
performing "Johnny B. Goode" at The Concert for the
Rock and Roll Hall of Fame in 1995 in Cleveland, Ohio.











Chuck Berry - Johnny B Goode 2014 HD
























Δεν υπάρχουν σχόλια: