Έξι Χρόνια από το Δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015


Έξι χρόνια από το δημοψήφισμα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνει ότι η «κωλοτούμπα» μετά το δημοψήφισμα του 2015 έγινε για «προσωπικά και οικονομικά οφέλη». Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής με αφορμή την συμπλήρωση 6 ετών από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 (βλ. ΕΔΩ) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της:

«Πριν από 6 χρόνια, ο Ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία κι είπε ένα τρανό ΟΧΙ.

ΟΧΙ στην υποτέλεια, ΟΧΙ στην νέα οικονομική και πολιτική υποδούλωση.

Αυτό το ΟΧΙ μας γέμισε περηφάνια κι αισιοδοξία και πείσμα για να παλέψουμε μέχρι να αποκατασταθεί το δίκαιο και το δίκιο του λαού μας.

Αυτό το ΟΧΙ πολύ γρήγορα προδόθηκε, από ιδιοτελείς και φαύλους κυβερνώντες, που καταπάτησαν τη λαϊκή εντολή, για ένα κομμάτι εξουσίας και για προσωπικά και οικονομικά οφέλη.

Όμως, το ΟΧΙ δεν εξαϋλώθηκε.

Το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015 είναι ένα ιστορικό πρώτο βήμα της Νέας Απελευθέρωσης, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε, αν θέλουμε να δούμε την Πατρίδα μας Ανεξάρτητη και τον λαό μας κυρίαρχο.

Το ΟΧΙ είναι μια πολύτιμη, παρακαταθήκη Ελευθερίας, Δημοκρατίας κι Ανεξαρτησίας για τον λαό και για τη χώρα μας.

Που εναπόκειται σε εμάς το να δικαιωθεί. Για τις γενιές μας, για τα παιδιά μας, αλλά και για όσους, πριν από εμάς, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία».

ΖΚ [Ζωή Κωνσταντοπούλου - Zoe Konstantopoulou]


Έξι (6) Χρόνια Από Το Δημοψήφισμα Σαν Σήμερα 5 Ιουλίου 2015

Είχε ως ερώτημα αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό 
το σχέδιο που είχαν προτείνει οι τρεις Θεσμοί 
(Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή
Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) 
για τα μέτρα που έπρεπε να πάρει η Ελλάδα στο πλαίσιο 
του προγράμματος οικονομικής διάσωσης έναντι του χρέους της.

Ήταν ξημερώματα της 27ης Ιουνίου όταν
ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε
το δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους δανειστές.


Μια εβδομάδα μετά, στις 5 Ιουλίου, ο ελληνικός λαός
ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία «όχι» σε αυτή τη
συμφωνία και κατ' επέκταση στις πολιτικές λιτότητας.

5 Ιουλίου 2015 - Δημοψήφισμα στην Ελλάδα με ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,3%.

Αναλυτικά βλ. εδώ 5 Ιουλίου 2015 
► Η Μεγάλη Άρνηση στο Ελληνικό δημοψήφισμα
  • Γεγονότα πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος
  • Προκήρυξη και διενέργεια - Kοινωνική αντίδραση
  • Το κείμενο του δημοψηφίσματος αναλυτικά
  • Θέσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων
  • Διαδηλώσεις υπέρ του Όχι και Μένουμε Ευρώπη
  • Διεθνείς αντιδράσεις - Δημοσκοπήσεις - Αποτελέσματα

► Παρέμβαση της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου για το δημοψήφισμα
  • Με απόσπασμα του Θησέα στα Αρχαία η τοποθέτηση Μανώλη Γλέζου στο ευρωκοινοβούλιο με Ευριπίδη τον Ιούλιο του 2015 στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (βίντεο)Η απόλυτη «έκρηξη»
το βράδυ της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015, όταν στις 23:20 όλη η Ελλάδα τουιτάρει και γράφει Ιστορία.... και μέσω της «σφαίρας» των social media. Στο «χορό» των αναρτήσεων για το ιστορικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου μπήκε χθες για τα καλά το twitter. Το δημοφιλέστατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκε από αναφορές υπέρ του Ναι ή του Όχι.

Η δημοφιλία του δημοψηφίσματος φάνηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή όταν το tag #Greferendum έγινε το πρώτο παγκοσμίως, ενώ για τους ελληνόφωνους το #dimopsifisma έφτασε στην 5η θέση παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: