Η Μεγάλη Άρνηση στο Ελληνικό δημοψήφισμα γιατί λέμε ΟΧΙ στην υποτέλεια

οι υποστηρικτές του «Όχι» στις 19:30, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη δημοκρατία»
φωτογραφία 3 Ιουλίου 2015: Διαδήλωση
υπέρ του «ΟΧΙ» στο Σύνταγμα, Αθήνα.

Αντίσταση για το Ελληνικό δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 27 Ιουνίου 2015, με διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό, το οποίο και διεξήχθη στις 5 Ιουλίου.

της Σοφίας Ντρέκου

Η Μεγάλη άρνηση στην διαφύλαξη της
αξιοπρέπειας σε οριακές καταστάσεις

Μεγάλη η χαρά και η εν Χριστώ αγάπη μου 
προς όλους και όλες που αγωνιστήκαμε 
για να αναστηθεί η ένδοξη χώρα του Ήλιου, 
του Απέραντου Γαλάζιου, της Ρωμηοσύνης, 
του Κόντογλου και του Παπαδιαμάντη

Εκείνοι που θα αρνηθούν, εκείνοι που θα πουν το μεγάλο Όχι, φτάνουν σ’ αυτή την απόφαση συνειδητά και όσες φορές κι αν έρχονταν αντιμέτωποι με το ίδιο δίλημμα, πάλι όχι θα έλεγαν. Κι, όμως, αυτό το όχι θα το πληρώνουν σε όλη τους τη ζωή, γιατί η άρνησή τους αυτή σημαίνει πως επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τις απαιτήσεις και τις αξιώσεις των άλλων, επιλέγουν να έρθουν σε ρήξη με τις κοινωνικές προσδοκίες και συμβάσεις, χαράζοντας το δικό τους δρόμο. Το μεγάλο Όχι απαιτεί μεγάλη δύναμη και αποφασιστικότητα, καθώς η κοινωνία δε συγχωρεί εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές της. Το μεγάλο Όχι συνοδεύει για πάντα εκείνον που τόλμησε να το πει και τον βαρύνει σαν μια συνεχής επίκριση, σαν μια συνεχής αποδοκιμασία.

Σήμερα «χτύπησε τις Καμπάνες» 
δείχνοντας σε όλη την Οικουμένη 
την δύναμή και την ιστορία της 
στους αγώνες.
Γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες 
είναι πάντα όρθιοι και ΔΕΝ γονατίζουν! 

«Γ.Τ»: «Μη φοβάστε Χριστιανοί !!! Κανείς δε μπορεί να πάρει την ψυχή μας !!! Κανείς δε μπορεί να πτωχεύσει το θάρρος μας ενώπιον του Χριστού. Αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι Έλληνες και κάθε καταπιεσμένος λαός ας κρατήσουμε το θάρρος των Αγίων μας και ας ομολογήσουμε μονάχα Χριστό !!! Χριστός Ανέστη !! Γιατί η Ανάσταση δεν είναι μια φολκλορική εορτή, αλλά ένα διαχρονικό και υπερχρόνιο γεγονός !!!»

«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τό ‘χει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα 
πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι -το σωστό- εις όλην την ζωή του.

Αρνήθηκε, διότι σκέφθηκε ευσυνείδητα ή πως είναι ακατάλληλος για το έργο ή πως το έργο είναι ανάξιό του ή πως το έργο δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί ή κάποια παρόμοια λογικήν αιτία. Όμως, κάποιος άλλος ανέλαβε το έργο και επέτυχε -πιθανότατα επειδή ήταν ο κατάλληλος για τούτο το ειδικό έργο, ή επειδή διέθετε ορισμένα ειδικά μέσα, τα οποία αλλοίωσαν ή διευκόλυναν ή βελτίωσαν το έργο είτε τα αποτελέσματά του. Η επιτυχία αυτού του κάποιου άλλου αντανακλά εις βάρος του Αρνηθέντος, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν και ο Αρνηθείς εγνώριζε πως το όχι του ήταν σωστό, μολαταύτα τούτο το Όχι τον βαραίνει σε όλη την ζωή του- το κάνουν να τον βαραίνει, οι υποψίες και οι φλυαρίες και οι επιτιμήσεις και οι παραποιήσεις των πολλών.»

Η μεγάλη άρνηση (Κ.Π. Καβάφης
«Che fece .... il gran rifiuto» (1901)

Σας ασπάζομαι με συγκίνηση για την Μεγάλη Νίκη 
και εύχομαι όλοι μαζί από αύριο για νέους αγώνες 
γιατί η ελευθερία θέλει κόπο, ιδρώτα κι αίμα 
Λέμε ΟΧΙ στην υποτέλεια.

Στις εορτές των αγίων μας ΛΕΜΕ ΝΑΙ, θα τις γιορτάσουμε. Δε χρειάζεται χρήματα ο εορτασμός τους. Μόνο αγώνα για καθαρή καρδιά, ένα κεράκι και μπόλικη ΠΡΟΣΕΥΧΗ για όλα τα θέματα και για την ψυχή μας. Και για τους εχθρούς μας, παρακαλώ, μην το ξεχνάμε.


Βίντεο: Από την Μαζική Συγκέντρωση/Συναυλία του Όχι 
στην Πλατεία Συντάγματος στις 3 Ιουλίου 2015.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Χρήστος Θηβαίος 
τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη, σ' ένα από τα 
μεγαλύτερα συλλαλητήρια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.


«Πάντα υπάρχουν έξοδοι... 
υπάρχει ένα φως κάπου... 
Μπορεί να μην είναι πολύ φωτεινό 
αλλά διώχνει το σκοτάδι». Τ. Μπουκόβσκι

Βίντεο: Η πρώτη συναυλία υπέρ του ΟΧΙ με τη συμμετοχή της Φωτεινής Βελεσιώτου. Στο τραγούδι «Θα με δικάσει o κούκος και τ' αηδόνι (βλ. ανάλυση του εδώ)» Ήταν 29 Ιουνίου του 2015.


Σχόλια στο Facebook:

Σοφία Ντρέκου: ΚΟΡΥΦΑΙΟ Βίντεο: «ΟΧΙ Συγκέντρωση - ηπειρώτικο γλέντι»! Το έφτιαξε ο αγωνιστής κι αγαπημένος μου αδελφός, Misha Sarov. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ...!!! Γιατί τα παλικάρια έχουν όνομα. Μιχάλης... Misha

Misha Sarov 30 Ιουνίου 2015: «ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΜΑΧΗ... ΣΤ' ΑΔΕΡΦΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΝΙΞΑΝΕ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΚΟΛΑΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΟΥ ΦΑΓΑΜΕ ΤΟ ΞΥΛΟ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΥ ΧΟΡΕΨΑΜΕ «ΣΥΡΤΟ ΣΤΑ ΤΡΙΑ» ΚΑΙ ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΛΑΜΠΡΙΆΤΙΚΗ ΒΔΟΜΑΔΑ. ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 29/6/2011, ΚΑΤΑ ΤΙΣ 11, ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΝΑ ΦΟΒΕΡΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΆΚΙ, Ο ΚΩΣΤΑΝΤΉΣ ΠΙΣΤΙΌΛΗΣ, ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΚΙ ΑΡΧΙΣΕ ΕΝΑ ΕΚΣΤΑΤΙΚΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΚΥΚΛΩΤΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ. ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑΚΙ, ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ... ο Misha Sarov είναι μαζί με Σοφία Ντρέκου.

Σοφία Ντρέκου 4 Ιουλίου 2015 στις 2:17 μ.μ.: Συγκλονιστική λήψη του συλλαλητηρίου. To Russia Today παρουσιάζει με εναέρια λήψη ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, το οποίο επιχειρούν να κρύψουν τα κανάλια και προκάλεσε πανικό στα γραφεία της ΕΕ ου ΔΝΤ αλλά και στα ελληνικά κόμματα της υποτέλειας. — μαζί με Misha Sarov.

Misha Sarov μαζί με Σοφία Ντρέκου 5 Ιουλίου 2015 στις 2:00 μ.μ.: H ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΙΜΑ ΤΡΕΧΕΙ... ΧΑΪΝΗΔΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ 3/7 /2015, σχεδόν μεσάνυχτα...

...κι εδώ το βίντεο του Misha χωρίς το κλαρίνο


Δείτε ακόμη:

Στο Μετερίζι της αλληλεγγύης, της Αντίστασης και του Οράματος
Παρέμβαση της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου για το δημοψήφισμα
Ο Μανώλης Γλέζος στο Ευρωκοινοβούλιο με Ευριπίδη
Περί Κυβερνητικής ενδυματολογίας και η Γραβάτα
Από το Σκοτάδι στο Φως


facebook:

• Σοφία Ντρέκου 5 Ιουλίου 2015 στις 9:27 μ.μ.
• Σοφία Ντρέκου 4 Ιουλίου 2015 στις 3:07 π.μ.

Λογότυπο του Δημοψηφίσματος

Προστέθηκε 

Το Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 προκηρύχθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 27 Ιουνίου 2015, με διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό. Εγκρίθηκε (ΦΕΚ Α' 63) από τη Βουλή των Ελλήνων στις 28 Ιουνίου του 2015 και διεξήχθη μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Ιουλίου. Το ερώτημα ήταν αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,31%.

Αφορμή της πρότασης διεξαγωγής του υπήρξε η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της έως τα τέλη Ιουνίου. Το αντικείμενο της διαφωνίας υπήρξε το είδος των οικονομικών μέτρων, τα οποία έπρεπε να πάρει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος οικονομικής διάσωσης έναντι του ελληνικού χρέους και ένα νέο πακέτο διάσωσης. Το δημοψήφισμα ήταν το πρώτο από το 1974 και το μοναδικό στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που δεν αφορούσε στη μορφή του πολιτεύματος.

Μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου, αλλά με όρους ενός τρίτου μνημονίου. Η αμφισβήτηση των νέων όρων οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ που σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Γεγονότα πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος

Στις 22 Ιουνίου η κυβέρνηση υποχώρησε στις αιτήσεις των δανειστών, κάνοντας έτσι πιθανή την επίτευξη συμφωνίας. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ως επιλογή δεν φαινόταν πιθανή εκείνες τις μέρες, καθώς επανειλημμένως στελέχη της κυβέρνησης απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εντούτοις, μετά την εμπλοκή που υπήρξε στις 24 Ιουνίου λόγω διαφωνίας των εταίρων με την ελληνική πρόταση, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος άρχισε να επαναφέρεται.

Προκήρυξη και διενέργεια

Η πρόταση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αργά το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015, μετά από σύσκεψη του κυβερνητικού (και αργότερα υπουργικού) συμβουλίου το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, «ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup στις 25 Ιουνίου και αποτελείται από δύο έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα». Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού). Το δεύτερο κείμενο τιτλοφορείται «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Το σύνταγμα με το άρθρο 44 στην αναθεώρηση του 2008 προβλέπει ποιες είναι οι διαδικασίες προκήρυξης και διενέργειας του δημοψηφίσματος.

Το κείμενο του δημοψηφίσματος αναλυτικά:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.»

Θέσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων

Τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου ανέπτυξαν σύντομα τις θέσεις τους όσον αφορά το δημοψήφισμα, λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος και υπέρ της απάντησης «όχι». Η Χρυσή Αυγή τάχθηκε κατά των υφεσιακών μέτρων, είτε ευρωπαϊκών είτε της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ δήλωσε την καταψήφιση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τέτοιου ερωτήματος, διαφωνώντας σε οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα και δηλώνοντας ότι θα επιδίωκε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με επιλογή, όχι μόνο το «όχι» στην πρόταση μέτρων αξίας 11 δισεκατομμυρίων των θεσμών αλλά και «όχι» στην πρόταση μέτρων 8 δισεκατομμυρίων της κυβέρνησης με αυτόματη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

H Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι το ερώτημα ουσιαστικά είναι «Ναι» ή «Όχι» στη ζώνη του Ευρώ και δήλωσε ότι επιζητεί την παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν, και ομοίως το Ποτάμι όμοια τάχθηκε υπέρ του «Ναι» και αποδοχή της συμφωνίας. Το ΠΑΣΟΚ θεώρησε το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό, παίρνοντας θέση για την καταψήφιση της διεξαγωγής του. Στις 3 Ιουλίου το ΣτΕ έκρινε «απαράδεκτες» (νομική ορολογία) τις προσφυγές δύο πολιτών για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος, δηλώνοντας στην ουσία αναρμόδιο, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

O Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στήριξε την αποτροπή και αποχή του Δημοψηφίσματος και τόνισε την Εθνική ενότητα του Ελληνικού Λαού.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τέθηκε υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος του, καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, και Γιώργος Παπανδρέου, με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους στα έντυπα ΜΜΕ.

Κοινοβουλευτική έγκριση

Η απόφαση για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος λήφθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο σε συνεδρίασή του την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης της πρότασης της διεξαγωγής. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη τις πρώτες ώρες της 28ης Ιουνίου στο Ελληνικό κοινοβούλιο με σκοπό την απόφαση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την 5η Ιουλίου, 178 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής και 120 κατά, σε σύνολο 298 βουλευτών. Δύο εκ των βουλευτών δε ψήφισαν.

Υπέρ της διεξαγωγής ψήφισαν βουλευτές από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ψήφισαν κατά, ενώ το ΚΚΕ τάχθηκε συνολικά κατά, τόσο σε ότι αφορά τις προτάσεις των δανειστών όσο και ότι αφορά τις προτάσεις της κυβέρνησης, και ζήτησε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να συμπεριληφθεί στο δημοψήφισμα η πρότασή του για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το προεδρείο της Βουλής.

Kοινωνική αντίδραση

Διαδηλώσεις υπέρ του Όχι
Από την ημέρα της ανακοίνωσης του Δημοψηφίσματος μέχρι και την ημέρα της διεξαγωγής του, πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκεντρώσεις από ομάδες υποστηρικτών του Όχι, με αποκορύφωμα την Μαζική Συγκέντρωση/Συναυλία του Όχι στην Πλατεία Συντάγματος στις 3 Ιουλίου 2015. Στην Συναυλία συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίον οι Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Αφροδίτη Μάνου, Σωκράτης Μάλαμας, Ραλλία Χρηστίδου και Κώστας Θωμαΐδης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μένουμε Ευρώπη

Η στάση της Κυβέρνησης πυροδότησε ένα μέρος των πολιτών, το οποίο εκφράστηκε από τη πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη», η οποία είχε συσταθεί από το 2012 όταν είχε τεθεί για πρώτη φόρα θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κυρίως με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων οργανώθηκαν συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε αρκετές πόλεις. Η έλλειψη κομματικής ταυτότητας αμφισβητήθηκε έντονα καθώς μεταξύ άλλων στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν έδωσαν το παρών πολλοί βουλευτές και πρώην πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Διεθνείς αντιδράσειςΚυβερνήσεις και κόμματα - Διεθνείς οργανισμοί - Οικονομολόγοι

Χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις - Εκτός προγράμματος στήριξης - Δημοσκοπήσεις

Αποτελέσματα: ΠανελλαδικάΑνά διοικητική περιφέρειαΑνά εκλογική περιφέρειαΑνά εισόδημα κατοίκων στην Αθήνα

ΑντιδράσειςΣτην ΕλλάδαΣτην ΕυρώπηΔιεθνείςΜετέπειτα γεγονότα