ΜΝΗΜΕΣ από το Δημοψήφισμα για να μην ξεχάσουμε την Ιστορία μας, ΝΑ μην την αφήσουμε να ξεχαστεί


Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
Που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι
Να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
Έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντας το πέρα

Πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθσί του.

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,
Όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
Εκείνο το όχι – το σωστό- εις όλην την ζωή του.

Che fece… il gran rifiuto ~ Κ.Π. Καβάφης

Να μην ξεχάσουμε την Ιστορία μας.
Και να μην αφήσουμε να ξεχαστεί.

Το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 ήταν μία ιστορική στιγμή στην πορεία του λαού μας και στις ζωές μας. Ήταν η ημέρα που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ψήφισαν ΟΧΙ στους εκβιασμούς και στα τελεσίγραφα, σε συντριπτική πλειοψηφία 61,3%, με τις τράπεζες κλειστές, με την προπαγάνδα να δίνει και να παίρνει, με τους δανειστές να απειλούν και να τρομοκρατούν.

Ήταν η ημέρα που οι απλοί πολίτες ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να υποκύψουν και να παραιτηθούν. ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να προδώσουν τον εαυτό τους, την αξιοπρέπειά τους και την Ιστορία του λαού μας. Ενός λαού μικρού, αλλά γενναίου, ενός λαού που έχει γράψει Ιστορία με την Επανάστασή του, την Αντίστασή του, τους Δημοκρατικούς Αγώνες του.

Παρακολουθώ και σήμερα κι όλες αυτές τις μέρες την εκστρατεία που γίνεται να σβηστεί αυτό το ΟΧΙ. Το ΟΧΙ του λαού. Να παρουσιαστεί ως μέρος μιας πλάνης, μιας απάτης. Να πεισθούν οι πολίτες ότι το ΟΧΙ ήταν λάθος, ήταν ψεύτικο κι ασυνείδητο, κι ότι θα μας οδηγούσε στην καταστροφή.

Το ΟΧΙ ήταν αληθινό, πραγματικό και χειροπιαστό. Βγήκε από την ψυχή των ανθρώπων, που μπορεί να έτρεμε το φυλλοκάρδι τους, αλλά, αντιμέτωποι μόνον με τη συνείδησή τους την ώρα της κάλπης, δεν θέλησαν να σκύψουν το κεφάλι. Θέλησαν και επέμειναν να ελπίσουν, να διεκδικήσουν, να παλέψουν. Θέλησαν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους περηφάνια. Η απάτη, η προδοσία είναι έργα των Κυβερνώντων, κι όχι του λαού.

Τι θα γινόταν αν η Κυβέρνηση Τσίπρα σεβόταν και εφάρμοζε την δεσμευτική δημοκρατική εντολή του Δημοψηφίσματος; 

Πιστεύω ακράδαντα ότι θα μπορούσε να έχει αλλάξει η Ιστορία της Ανθρωπότητας. Οι λαοί κι οι πολίτες όλου του κόσμου κοιτούσαν τότε την Ελλάδα με ελπίδα, προσδοκία, προσμονή. Και στο διεθνές στερέωμα υπήρχαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη άνθρωποι, κινήματα, διανοούμενοι, προσωπικότητες, συλλογικότητες, έτοιμοι κι έτοιμες να στηρίξουν τους Έλληνες που οι δανειστές προσπαθούσαν να τους στραγγαλίσουν. Κι οι Έλληνες αντιστέκονταν κι ενέπνεαν κι άλλους να αντισταθούν.

Διεκδικώντας Αξιοπρέπεια, Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανεξαρτησία, Δικαιοσύνη, σεβασμό στα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά τους, προστασία της δημόσιας περιουσίας, του πλούτου της χώρας μας, και της ιδιοκτησίας, της πρώτης κατοικίας κάθε ανθρώπου. Όλους αυτούς που τότε πίστευαν και ήλπιζαν μαζί μας τους έχω συναντήσει από τότε σε όλον τον κόσμο, όπου μιλώ για την Ελλάδα και το ΟΧΙ μας. Κι ακόμη και σήμερα άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ριγούν στη σκέψη της απόφασης που πήρε τότε ο λαός μας κι υποκλίνονται στο μεγαλείο του. Και απελπίζονται κι αγανακτούν στη σκέψη της προδοσίας που ακολούθησε κι έριξε ένα πέπλο κατήφειας, θλίψης, αδιεξόδου σε αυτό που πήγαινε να γεννηθεί.

Η 5η Ιουλίου 2015 είναι μία Ιστορική ημέρα για το λαό μας αλλά και για την δημοκρατία. Μία ημέρα που πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα βρει την πραγματική θέση της στην Ιστορία. Αυτό είναι υπόθεση του μέλλοντος, κι όχι του παρελθόντος. Είναι υπόθεση δική μας, ήδη στο παρόν.

Σημ: Στο βίντεο οι δηλώσεις μου πριν από 7 χρόνια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν θα άλλαζα ούτε λέξη. Οι λαοί είναι πιο δυνατοί από τα σχέδια εξουθένωσης και εξαΰλωσής τους.

ΖΚ [Ζωή Κωνσταντοπούλου - Zoe Konstantopoulou]2021: Έξι (6) Χρόνια Από το Δημοψήφισμα 5 Ιουλίου 2015

2021: Έξι χρόνια από το δημοψήφισμα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνει ότι η «κωλοτούμπα» μετά το δημοψήφισμα του 2015 έγινε για «προσωπικά και οικονομικά οφέλη». 

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής με αφορμή την συμπλήρωση 6 ετών από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 (βλ. ΕΔΩ) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της:

«Πριν από 6 χρόνια, ο Ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία κι είπε ένα τρανό ΟΧΙ.

ΟΧΙ στην υποτέλεια, ΟΧΙ στην νέα οικονομική και πολιτική υποδούλωση.

Αυτό το ΟΧΙ μας γέμισε περηφάνια κι αισιοδοξία και πείσμα για να παλέψουμε μέχρι να αποκατασταθεί το δίκαιο και το δίκιο του λαού μας.

Αυτό το ΟΧΙ πολύ γρήγορα προδόθηκε, από ιδιοτελείς και φαύλους κυβερνώντες, που καταπάτησαν τη λαϊκή εντολή, για ένα κομμάτι εξουσίας και για προσωπικά και οικονομικά οφέλη.

Όμως, το ΟΧΙ δεν εξαϋλώθηκε.

Το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015 είναι ένα ιστορικό πρώτο βήμα της Νέας Απελευθέρωσης, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε, αν θέλουμε να δούμε την Πατρίδα μας Ανεξάρτητη και τον λαό μας κυρίαρχο.

Το ΟΧΙ είναι μια πολύτιμη, παρακαταθήκη Ελευθερίας, Δημοκρατίας κι Ανεξαρτησίας για τον λαό και για τη χώρα μας.

Που εναπόκειται σε εμάς το να δικαιωθεί. Για τις γενιές μας, για τα παιδιά μας, αλλά και για όσους, πριν από εμάς, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία».

ΖΚ [Ζωή Κωνσταντοπούλου - Zoe Konstantopoulou]

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 1976) είναι Ελληνίδα πολιτικός, νομικός, δικηγόρος, ιδρύτρια και πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.


Είχε ως ερώτημα αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό 
το σχέδιο που είχαν προτείνει οι τρεις Θεσμοί 
(Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή
Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) 
για τα μέτρα που έπρεπε να πάρει η Ελλάδα στο πλαίσιο 
του προγράμματος οικονομικής διάσωσης έναντι του χρέους της.

Ήταν ξημερώματα της 27ης Ιουνίου όταν
ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε
το δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους δανειστές.


Μια εβδομάδα μετά, στις 5 Ιουλίου, ο ελληνικός λαός
ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία «όχι» σε αυτή τη
συμφωνία και κατ' επέκταση στις πολιτικές λιτότητας.

5 Ιουλίου 2015 - Δημοψήφισμα στην Ελλάδα με ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,3%.

Αναλυτικά βλ. εδώ 5 Ιουλίου 2015 
  • Γεγονότα πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος
  • Προκήρυξη και διενέργεια - Kοινωνική αντίδραση
  • Το κείμενο του δημοψηφίσματος αναλυτικά
  • Θέσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων
  • Διαδηλώσεις υπέρ του Όχι και Μένουμε Ευρώπη
  • Διεθνείς αντιδράσεις - Δημοσκοπήσεις - Αποτελέσματα

► Παρέμβαση της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου για το δημοψήφισμα
  • Με απόσπασμα του Θησέα στα Αρχαία η τοποθέτηση Μανώλη Γλέζου στο ευρωκοινοβούλιο με Ευριπίδη τον Ιούλιο του 2015 στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (βίντεο)Η απόλυτη «έκρηξη»
το βράδυ της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015, όταν στις 23:20 όλη η Ελλάδα τουιτάρει και γράφει Ιστορία.... και μέσω της «σφαίρας» των social media. Στο «χορό» των αναρτήσεων για το ιστορικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου μπήκε χθες για τα καλά το twitter. Το δημοφιλέστατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκε από αναφορές υπέρ του Ναι ή του Όχι.

Η δημοφιλία του δημοψηφίσματος φάνηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή όταν το tag #Greferendum έγινε το πρώτο παγκοσμίως, ενώ για τους ελληνόφωνους το #dimopsifisma έφτασε στην 5η θέση παγκοσμίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια: