Ιερεμίας Φούντας Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως (Αφιέρωμα Video)

Μητροπολίτης Γόρτυνος

Εκοιμήθη την 14η Δεκεμβρίου 2021 περί τίς 21:30, έπειτα από επιπλοκές του κορωνοϊού covid-19, ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμίας, σε ηλικία 80 ετών. Ο μακαριστός ιεράρχης είχε καρδιολογικά προβλήματα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού ήδη Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ιερεμίας ήταν Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Γεννήθηκε στη Ναύπακτο της Αιτωλοακαρνανίας το 1941.

Από μικρός υπήρξε αγωνιστής της ζωής μιας και τον πατέρα του δεν τον γνώρισε καθώς αυτός σκοτώθηκε κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου

Από νωρίς αφοσιώθηκε στην ιερωσύνη και την επιστήμη της θεολογίας, με ιδιαίτερη αγάπη στην Παλαιά Διαθήκη την οποία δίδαξε για αρκετά χρόνια ως Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.

Η απλότητά του και η βιωματική διδασκαλία τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στους φοιτητές και τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο.

Πριν την εις Επίσκοπον εκλογή του διακόνησε ως Ιεροκήρυκας σε αρκετές Ιερές Μητροπόλεις, όπως Φωκίδος, Μεγάρων και Σαλαμίνος, αλλά και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ως Επίσκοπος της αγιοτόκου και ηρωοτόκου της Ιεράς Μητροπόλεως βρέθηκε μπροστά σε όλα τα προβλήματα που ανέκυπταν στην τοπική κοινωνία, προσπαθώντας πάντα με νηφάλιο τρόπο και καίριες παρεμβάσεις να βρει λύσεις.

Τα προβλήματα υγείας δεν τον πτόησαν το περασμένο καλοκαίρι να βρεθεί κοντά σε όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Γορτυνία ενώ είχε ξεκινήσει και αγώνα για την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τη στήριξη των πυροπαθών.


Το 1964 έλαβε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Θεολογίας το 2000.

Το 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 2006 Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επί της Έδρας Εισαγωγής στην Παλαιά Διαθήκη και Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης εκ του κειμένου των Ο’. Συνέγραψε πολλά ερμηνευτικά και θεολογικά έργα. (Βλ. εδώ)

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1969 και το 1972 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος. Ανέλαβε καθήκοντα Ιεροκήρυκα σε πολλές Μητροπόλεις και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εξελέγη Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 14 Οκτωβρίου 2006

Είχε συγγράψει διάφορα έργα θεολογικού και ερμηνευτικού περιεχομένου.

Θεωρούνταν από τους κορυφαίους Παλαιοδιαθηκολόγους στην Ελλάδα, ενώ είχε ερμηνεύσει και μεταφράσει πολλά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης που έχουν δημοσιευτεί σε σειρά επιμέλειας της Αποστολικής Διακονίας.

Όλη η σειρά των βιβλίων του Μητρ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίου Φούντα Εκκλησιαστικό Βιβλιοπωλείο - Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας

Η παρούσα ερμηνευτική σειρά χωρίζεται σε δύο μέρη: το Α΄ μέρος είναι πρακτικό, γραμμένο ειδικά για τον λαό, ενώ το Β΄ μέρος είναι ερμηνευτικό, γραμμένο για τους θεολογούντες και τους φοιτητές θεολογίας, που επιθυμούν να έχουν ένα σύγχρονο και σύντομο ολοκληρωμένο υπόμνημα της Παλαιάς Διαθήκης, βασισμένο στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Γένεσις, Έξοδος, Λευϊτικόν, Αριθμοί, Δευτερονόμιο, Ιησούς του Ναυή, Κριταί-Ρουθ, Βασιλειών Α', Βασιλειών Β', Βασιλειών Γ', Βασιλειών Δ', Α' Παραλειπομένων, Β' Παραλειπομένων. www.apostoliki-diakonia.com

Γνώριζε τη γερμανική γλώσσα, την αγγλική, τη γαλλική, την ιταλική και την εβραϊκή.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ωρίσθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Εξόδιο Ακολουθία.


Βίντεο: Γόρτυνος Ιερεμίας - η τελευταία ομιλία.
Βλέπω έναν λαό χτυπημένο- απογοητευμένο


Δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως δεν τηρεί τα μέτρα και κινείται αντίθετα από τη γραμμή της Ιεράς Συνόδου διαψεύδει κατηγορηματικά ο Μητροπολίτης κ. Ιερεμίας με ανακοίνωσή της οποία εξέδωσε. Ο Σεβασμιώτατος τονίζει ότι έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και ακολουθεί τη γραμμή της Ιεράς Συνόδου και όλης της Ιεραρχίας.

Λανθασμένα ἀνακοινώθηκε ἀπό κανάλια τῆς ἑλληνικῆς τηλεοράσεως ὅτι ἐγώ, ὁ Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμίας, εἶμαι ἐναντίον τῶν μέτρων τῆς Συνόδου. Πάντοτε στήν Μητρόπολή μου καί σέ προσωπικούς λόγους μου λέγω καί τονίζω ὅτι ἀκολουθοῦμε τήν γραμμή τῆς Ἱερᾶς Συνόδου καί ὅλης τῆς Ἱεραρχίας. Ἀπόδειξη τούτου εἶναι ὅτι προσωπικῶς ἔκανα καί τά τρία ἐμβόλια.

09 Νοεμβρίου, 2021 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ




ΒΙΝΤΕΟ Δεκ 16, 2021 Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60'' – Ιερεμίου Αρχιερέως αιωνία η μνήμη: Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, επί τη εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία, λίγο πριν βρεθεί και ο ίδιος παρών στην εξόδιο ακολουθία του, που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλόπολης στις 2.00 μ.μ., σήμερα Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021.

«Κρατήστε το αυτό: Ενότης εν τη ποικιλία»

Στο βίντεο αυτό ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θέλω να προσθέσω κι απ’ τη δική μου καρδιά, δύο λόγια, για έναν άνθρωπο που γνώρισα στην ιερατική μου πορεία, συνυπηρετώντας μαζί του στον Πειραιά. Ήταν συντηρητικός αλλά ταυτόχρονα τόσο πατρικός και τόσο σύγχρονος. Το απέδειξε και τον τελευταίο καιρό με την πανδημία. Αγιογραφικός και Πατερικός, της Παλαιάς Διαθήκης γνώστης όσο κανείς άλλος στη Ελλάδα σήμερα, Μας ωφέλησε όλους, μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε, πατέρας των παιδιών των πνευματικών του. Με μιά στοργή που πολλές φορές έδιωχνε κάθε τι που μπορούσε να εμποδίσει την ενότητα και οδηγούσε τα πνευματικά του παιδιά στο μυστήριο της Ευχαριστίας. Αιωνία του η μνήμη!»













Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου θα ψαλεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 στις 14.00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως της Αρκαδίας. Κατά τη διάρκεια αυτής θα τηρηθούν άπαντα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία

Με έκδηλη συγκίνηση ο Ιερός Κλήρος, οι τοπικές αρχές και ο ευσεβής λαός με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο υποδέχθηκαν το σκήνωμα του μακαριστού στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως.

Ακολούθησε η τέλεση Τρισαγίου, ενώ η σορός εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι αύριο Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι, όπου θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία.

Να σημειωθεί, ότι τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος στην Ακολουθία θα εκπροσωπήσει ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Σπάρτης.

Επίσης Τρισάγιο ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού Μητροπολίτη Ιερεμία τέλεσε και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη
Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Ιερεμία, από τον Ιερό
Ναό Αγίου Νικολάου Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021











Κλίνουμε γόνυ ταπεινά στη μνήμη ενός Ιεράρχη που μας δίδαξε πολλά, μέσω των ραδιοφωνικών μεταδόσεων των σεμιναρίων του από το ραδιοσταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, και κυρίως μας δίδαξε ήθος και μας έδειξε πώς είναι η σοφία ενός ανθρώπου, όχι μόνον τρομερά μορφωμένου, αλλά συγχρόνως γεμάτου ειλικρινή και ταπεινή αγάπη. Ο Κύριος, παρακαλούμε, ας τον κατατάξει μετά των αγίων Του και ας πρεσβεύει για όλο τον κόσμο και για μας πάντοτε! Σεβασμιώτατε, Χριστός Ανέστη!

ΥΓ. Δείτε και το αφιέρωμα στη μνήμη του εδώ.


► Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη - Προέλευση των όρων «Παλαιά» και «Διαθήκη», Μελέτες στη Γένεση, Χρήση κειμένων της Αγίας Γραφής κ.ά ► oodegr.com

► Ο Μητρ. Ιερεμίας Φούντας την ΟΟΔΕ [Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας]












Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας Φούντας
«Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης» 161 βίντεο












Ευχές και κάλαντα από τον Μητροπολίτη Γόρτυνος
και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία, στο τέλος της Θείας
Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου
Μεγαλόπολης Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021
Συλλυπητήρια σχόλια στο Facebook

● Eirini Christinaki: Ιερεμίας, Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως (1941-2021). Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας με ειδίκευση στην Παλαιά Διαθήκη. Ποιμένας στοργικός, Άνθρωπος αγάπης, Πατέρας της Εκκλησίας μας!!! Δίδασκε με το λόγο και τη σιωπή του. Η προσευχή του είχε μεταμορφωτική δύναμη στο περιβάλλον του και οι πράξεις του επιδέχονταν μια και μόνο ερμηνεία: αυτή που υπαγορεύει το ήθος του Ευαγγελίου. Ελεήμων, δοτικός, γενναιόδωρος!!! 

Η ψυχή του Αγία, ο νους υψιπετής, η καρδία ευρύχωρη, σπλαχνική, άδολη, γενναία, ταπεινή. Στον «καλό αγώνα» πρώτος αθλητής, στον πνευματικό πόλεμο στρατηγός, στην ανθρωπιά επίγειος άγγελος!!! Τον είδαμε να ημερεύει θηρία, να γαληνεύει τρικυμίες, να σώζει ναυάγια με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια των δακρύων του. Λόγιος των πανεπιστημιακών εδράνων, κήρυκας του Άμβωνα, προφήτης της βιωμένης Θεολογίας. Να έχουμε την ευχή του!!!

● Ευστάθιος Κούλης, Δήμαρχος Γορτυνίας στην τοποθεσία Δήμος Γορτυνίας / Municipality of Gortynia. 16 Δεκ 2021 στις 7:07 μ.μ. · Δημητσάνα Αρκαδίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου: Με βαθιά οδύνη και αληθινό πόνο ψυχής πληροφορήθηκα την είδηση για την κοίμηση του Ποιμενάρχη μας, ενός πεφωτισμένου και σεμνού ιεράρχη, του Μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου.

Εμφορούμενος από γνήσιες αρχές και αξίες, τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, επιτέλεσε στο ακέραιο το ποιμαντικό του καθήκον καθιστώντας τον ένα λαμπρό σημείο αναφοράς για τον τόπο μας.

Ήδη από το 2006, οπότε και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και εγώ υπηρετούσα ως Δήμαρχος του πρώην Δήμου Λαγκαδίων και παράλληλα με την ενασχόληση μου με την ψαλτική τέχνη, αναπτύχθηκαν, μεταξύ μας, ισχυροί δεσμοί φιλίας και σεβασμού.

Επρόκειτο για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα βαθυστόχαστο, πολύπλευρα δραστήριο και αγαπητό στο ποίμνιό του με τον οποίο, πάντοτε, είχαμε αγαστή και στενή συνεργασία για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.

Με τον πύρινο λόγο του και την αταλάντευτη προσήλωσή του στο αρχιερατικό του καθήκον θα κατέχει, πάντοτε, ιδιαίτερη θέση ως θρησκευτικός δάσκαλος στις καρδιές όλων εμάς που τον γνωρίσαμε και συμπορευτήκαμε μαζί του.
Αιωνία η μνήμη του…

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Γεωργίου 14 Δεκ στις 11:32 μ.μ. · Μετά βαθυτάτης θλίψης έμαθα την προς Κύριον εκδημίαν του Μακαριστού πλέον Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου. Πόνος συνέχει την καρδιά μου αφού από τα φοιτητικά μας χρόνια κατέκτησε ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μας τόσο ως καθηγητής μας στην έδρα της παλαιάς διαθήκης στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και ως έν ας απλός και ταπεινός κληρικός, εραστής της αγιότητας. 

Ποτέ δεν θα ξεχάσω αγαπημένε μου π. Ιερεμία την πολλή σου αγάπη, την απλοϊκή σου ψυχή, την παιδική αγνότητα σου μα και την υπερβάλλουσα εύνοια σου σε όλους μας, τα παιδιά σου όπως έλεγες εμάς τους φοιτητές σου. Μας έκανες να αγαπήσουμε τα θεολογικά γράμματα και όντως οι παραδώσεις σου ήταν μια μυσταγωγία. Έγνοια σου αν εξομολογούνταν οι φοιτητές και όχι αν αποστήθισαν δυο η τρία κεφαλαία που θα ρωτούσες στην εξέταση.

Το δώρο και ο έπαινος μετά από μια συζήτηση αγάπης ήταν πάντα μια σοκοφρέτα… η ευγένεια σου και η ιεροπρέπεια σου μοναδικά χαρακτηριστικά που σαγήνευαν τον ακροατή και τον φοιτητή σου. Πόσα να θυμηθώ πάτερ Ιερεμία μου από τις στιγμές που όλο το πανεπιστήμιο ευωδίαζε λιβάνι και γνωρίζαμε όλοι ότι ήρθες για μάθημα!!! Με συγκλόνισε το άκουσμα στο φευγιό σου μα θεωρώ πως μια θέση στο παράδεισο την κατείχες, πάντοτε ήσουν έτοιμος για το αιώνιο ταξίδι, η ζωή σου ήταν πάντα αναπάντεχη…γι’ αυτό και πλέον πιστεύω πως θα έχουμε έναν πρεσβευτή στους ουρανούς να εύχεται για μας.

Ευχαριστώ για όσα έκανες για μένα στα χρόνια τα δύσκολα της πίκρας και του πόνου…δεν θα ξεχάσω ποτέ την έμπρακτη αγάπη σου όταν άλλων οι αγκαλιές έκλεισαν τότε εσύ άνοιξες τη δικιά σου….Καλά Χριστούγεννα στην άνω Ιερουσαλήμ αγαπημένε μου γέροντα και αιωνία και αγία σου η μνήμη. Καλό παράδεισο αλησμόνητε καθηγητή και Δέσποτα μου.

Τεσσαρακονθήμερο Ἀρχιερατικό Μνημόσυνο


Τήν Κυριακή 23 Ἰανουαρίου στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως, τελοῦμε τό Τεσσαρακονθήμερο Ἀρχιερατικό Μνημόσυνο ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ πολυσεβάστου μας ἀειμνήστου Μητροπολίτου Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως ΙΕΡΕΜΙΟΥ.

Ἐπίσης τό Σάββατο 22 Ἰανουαρίου 2022 τό Τεσσαρακονθήμερο Ἀρχιερατικό Μνημόσυνο θά τελεσθεῖ στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Κυριακῆς Δημητσάνης.

Παράκλησή μας εἶναι νά πραγματοποιηθεῖ ἡ προσέλευση κληρικῶν κάι λαϊκῶν μέ πολύ σεβασμό στή μνήμη του καί μέ ὅλα τά ὑγειονομικά μέτρα προστασίας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: