Σέ προσκυνῶ, γλώσσα, εκπομπή με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη και τη Βίκυ Φλέσσα (όλα τα Videos)


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Εκπομπή «Σέ προσκυνῶ, γλώσσα» με τον
Γιώργο Μπαμπινιώτη και τη Βίκυ Φλέσσα

Προτείνω αυτές τις εκπομπές όσοι αγαπούν και ενδιαφέρονται για την γλώσσα (συζήτηση για καίρια θέματα τής γλώσσας, πολλή ετυμολογία, δυσκολίες και συχνά λάθη, ο πλούτος τής γλώσσας μας σε παραγωγή και σύνθεση, προβλήματα ορθογραφίας, σημασίες λέξεων και πολλά άλλα)

Στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων (Hellenic Parliament TV) ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης συνομιλεί με την δημοσιογράφο-κλασική φιλόλογο Βίκυ Φλέσσα για θέματα που άπτονται της γλωσσι­κής παιδείας και της σχέσεώς μας με την ελληνική γλώσσα.

Μαθητές από την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετέχουν στην εκπομπή, στέλνοντας βιντεοσκοπημένες από το τηλέφωνό τους γλωσσικές απορίες, όπως επίσης ερωτήσεις και διευκρινίσεις, στις οποίες απαντά ο κ. Καθηγητής.

Υπό τον τίτλο του προσφυούς στίχου «Σέ προσκυνῶ, γλώσσα» της αειμνήστου ακαδημαϊκού ποιήτριας Κικής Δημουλά, η «ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» επιλέγει να εντάξει στο νέο πρό­γραμμά της την εν λόγω γλωσσική εκπομπή, καθώς κάθε ποιότητα στη γλώσσα είναι ταυτοχρό­νως και ποιότητα σκέψεως, όπως επίσης και ποιότητα στην βίωση του κόσμου μας.

Με την ποίηση της Κικής Δημουλά η ελληνική γλώσσα
αντιστέκεται στην καθημερινή πενία του λόγου.
Το «Τυφλό σύστημα επαφής», της Κικής Δημουλά
Σε προσκυνώ, γλώσσα, πολλά τα θαύματά σου.


Δεδομένου δε, ότι η κρίση ποιότητας στη γλωσσική μας επικοινωνία αποτελεί μέρος της γενικότερης κρίσης αξιών, η προβολή της εκπομπής στόχο έχει να τονίσει την αντίληψη ότι η γλώσσα - και δη, η ελληνική- έχει κατ’ εξοχήν αυθύπαρκτη αξία και δεν είναι απλώς ένα «εργαλείο», καθώς και ότι αποτελεί πρώτιστο φορέα πολιτισμού. Η εκπομπή μεταδίδεται και στην Κύπρο από το ΡΙΚ.

Η Έναρξη εκπομπής ήταν Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2021 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το πλήρες ημερολογιακό αρχείο των εκπομπών μπορείτε να το βρείτε εδώ και την ιστοσελίδα, για αποσπάσματα, στο Facebook «Σὲ προσκυνῶ, γλώσσα».

Όλες οι εκπομπές στην παρακάτω λίστα »
Μπορείτε να δείτε μια προθέαση (trailer) της εκπομπής
«Σε προσκυνώ γλώσσα» στο ακόλουθο video.


Δεν υπάρχουν σχόλια: