Πλούσιες χώρες, φτωχοί λαοί - Οι πιο δυστυχισμένοι λαοί στον κόσμο (videos)

A child plays as his mother looks on outside their house in an impoverished neighborhood in Ciudad Juarez, Dec. 5, 2017. Over 40 percent of Mexicans live below the poverty line.
A child plays as his mother looks on outside their house in an
impoverished neighborhood in Ciudad Juarez, Dec. 5, 2017.
Over 40 percent of Mexicans live below the poverty line. (icon)

ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

της Σοφίας Ντρέκου (Sophia Drekou)
Αρθρογράφος (BSc in Psychology)


Μια διαφορά της Ορθοδοξίας από αυτόν που λέμε δυτικό πολιτισμό, είναι το ότι η Ορθοδοξία ξέρει πως το κέντρο της αυτοσυνειδησίας του ανθρώπου είναι η καρδιά του, ενώ ο δυτικός πολιτισμός πιστεύει πως το κέντρο της αυτοσυνειδησίας του ανθρώπου είναι ο εγκέφαλος του.

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος μάς είπε πως το να έχεις καρδιά είναι το να αγαπάς τον Θεό, το να είσαι ευαίσθητος και όχι αναίσθητος, το να έχεις καλοσύνη, το να έχεις ανεκτικότητα και το να έχεις παλληκαριά.

Τα παραπάνω λόγια δείχνουν πως η καρδιά είναι το κέντρο της αυτοσυνειδησίας μας.

Και όπως τόνισε ο γέροντας Παΐσιος, άνθρωπος που δεν
έχει τα παραπάνω δεν είναι ούτε σαν ζώο. Είναι ένα άγαλμα.
Έτσι είναι και οι δυτικοί: Κινούμενα και σκεπτόμενα αγάλματα.

Επίσης το γεγονός πως η καρδιά είναι το κέντρο της αυτοσυνειδησίας του ανθρώπου φαίνεται καθαρά στους συνανθρώπους μας που δεν δουλεύει σωστά ο εγκέφαλος τους.

Πολλοί συνάνθρωποι μας θαυμάζουν τα τεχνολογικά κατορθώματα του δυτικού πολιτισμού και τον σεβασμό που υπάρχει στους πολίτες των δυτικών χωρών. Αυτά τα κατορθώματα και αυτός ο σεβασμός των πολιτών βασίζεται όμως σε μια απίστευτη βαρβαρότητα.

Ενώ ο δυτικός κόσμος συνεχίζει να προοδεύει, ο τρίτος κόσμος αντιμετωπίζει φτώχεια, επιδημίες, πολέμους, μόλυνση του περιβάλλοντος, παιδική θνησιμότητα. Πόσο φτωχές είναι όμως στην πραγματικότητα οι χώρες του τρίτου κόσμου και πόσο πλούσιες οι «ανεπτυγμένες».

Παρακαλώ διαθέστε 11 λεπτά από τον χρόνο σας και παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε την βαρβαρότητα για την οποία έγραψα προηγουμένως. Δεν θα πάει χαμένος ο χρόνος σας. Κερδισμένοι θα βγείτε!


Πλούσιες χώρες – φτωχοί λαοί

Η φτώχεια είναι το αποτέλεσμα παραβίασης των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών σε συνδυασμό με τη στέρηση των κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Όταν συμμετέχουν όλοι οι πολίτες στη λήψη των αποφάσεων αναπτύσσεται η διαφάνεια, η λογοδοσία, η κοινωνία για όλους και η κοινωνική ενδυνάμωση. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να τεθεί τέλος στη φτώχεια.

Οι φτωχοί λαοί έχουν την ατυχία να ζουν σε πλούσιες χώρες που εκμεταλλεύονται οι πλούσιοι «πολιτισμένοι» άνθρωποι.

Η Ελβετία διαθέτει την καλύτερη, όπως λένε, σοκολάτα στον κόσμο, χωρίς να έχει ούτε ένα δέντρο κακάο. Από την άλλη, στην ακτή του Ελεφαντοστούν χιλιάδες παιδιά καθημερινά δουλεύουν σαν σκλάβοι στις φυτείες κακάο, χωρίς να έχουν δοκιμάσει ποτέ στην ζωή τους σοκολάτα.

Οι άνθρωποι που ζουν γύρω από την λίμνη Βικτώρια στην Αφρική κάθε μέρα επεξεργάζονται και συσκευάζουν για τους καταναλωτές της Ευρώπης και της Αμερικής 500 τόνους φιλέτου πέρκας, ενώ σ’ αυτούς μένουν για να “φάνε” μόνο τα κεφάλια και τα κόκκαλα με όσο κρέας έχει απομείνει πάνω τους.

Αυτά είναι δύο μόνο παραδείγματα που δείχνουν πως ο πολιτισμός μας αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται σε βάρος των άλλων λαών. Σε βάρος των φτωχών λαών που είχαν την ατυχία να ζουν σε πλούσιες χώρες που εκμεταλλεύονται οι πλούσιοι «πολιτισμένοι» άνθρωποι.

Διαβάστε αυτό - read this
Give To Charity And It’ll Make You Feel
Better, Wealthy Told As Donations Drop
FORBES 15 Nov 2019 www.forbes.com

Έρευνα έκπληξη - Οι πιο δυστυχισμένοι λαοί στον κόσμο

Mumbai City, India
Βομβάη Σίτισκεϊπ με φόντο ουρανοξύστες μια μεγάλη αντίθεση μεταξύ 
της φτώχειας και του πλούτου, της επαρχίας Μαχαράστρα στην Ινδία. 
(RAYMumbai City, India. [icon] ΠαραγκούποληNational Geographic

TA NEA 16/03/2024

Έρευνα: Οι πιο δυστυχισμένοι λαοί βρίσκονται
μακριά από τs πεδίων των μαχών και τη φτώχεια


Οι ανεπτυγμένοι λαοί βασανίζονται από κινδύνους πιο μεγάλους για την ψυχική ευεξία απ' ότι η φτώχεια και οι μάχες.

Το «υπάρχουν και χειρότερα», ίσως να ακούγεται για πολλούς ακόμα και μίζερο, αλλά πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι εκατομμύρια κάτοικοι ανεπτυγμένων χωρών θα έπρεπε να το σκέφτονται.

Ποιος θα περίμενε ότι πολίτες φτωχών -ακόμα και εμπόλεμων- κρατών, όπως η Ουκρανία, το Ισραήλ, ακόμα και η Υεμένη, θα απολάμβαναν πολύ καλύτερης ψυχικής υγείας, απ’ ότι συνάνθρωποί τους που διαμένουν σε πλούσια κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη νέα εντυπωσιακή έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον αμερικανικό οργανισμό Sapien Labs, οι ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν δεδομένα από 71 χώρες, μετρώντας τον τρόπο που η ψυχολογική κατάσταση τους επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργούν στη ζωή τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ψυχική ευεξία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να χειρίζεται το φυσιολογικό στρες και τις αντιξοότητες της ζωής και να συνεισφέρει παραγωγικά στην κοινωνία.

Με τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Σρι Λάνγκα να ποζάρουν στη κορυφή και τα πλούσια κράτη να σημειώνουν γενικά κακές επιδόσεις, οι ερευνητές καταλήγουν πως «ο μεγαλύτερος πλούτος και η οικονομική ανάπτυξη δεν οδηγούν απαραίτητα σε μεγαλύτερη ψυχική ευημερία».

Δεδομένα από 500.000 ανθρώπους

Αν και η μέτρηση της ψυχικής υγείας είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, κάθε χρόνο το Sapien Labs δημοσιεύει έκθεσή του για την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων παγκοσμίως.

Το 2023 ήταν το 4ο έτος που δημοσιεύεται τέτοια έκθεση έργου, συγκεντρώνοντας απαντήσεις από περισσότερα από 500.000 άτομα σε 71 χώρες που εκτείνονται σε 9 γεωγραφικές περιοχές (Αγγλόφωνες χώρες, Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Κεντρική, Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και Δυτική και Βόρεια Αφρική).

Η αξιολόγηση της ψυχικής ευημερίας (MHQ) παρέχει μια βαθμολογία που τοποθετεί τα άτομα σε ένα φάσμα από δυστυχισμένους έως ευημερούντες. Όπως αναφέρει η έκθεση, αυτή η βαθμολογία έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται συστηματικά με την παραγωγικότητα στην εργασία και τη ζωή καθώς και με την κλινική επιβάρυνση. Συνεπώς, μια σχετική μέτρηση που μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση τόσο για την ψυχική ευεξία όσο και για τη λειτουργική ικανότητα των πληθυσμών.

Οι βαθμολογίες εξετάζουν Διάθεση & Προοπτική, αυτοαποκλεισμό, Δύναμη και Κίνητρο, Προσαρμοστικότητα & Ανθεκτικότητα, Γνώση και Σύνδεση Μυαλού-Σώματος.

Σε αυτές τις παραμέτρους, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Σρι Λάνκα και η Τανζανία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης με βαθμολογίες MHQ 88 ή υψηλότερες. Η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ουζμπεκιστάν (Ρωσόφωνο) βρίσκονται στον πάτο, με τις βαθμολογίες MHQ να κυμαίνονται από 48 έως 53.

Φτωχοί και εμπόλεμοι σε καλύτερη θέση

Αν και στην έρευνα, οι ερευνητές δεν περιέλαβαν την Ελλάδα, τα αποτελέσματα, υποδηλώνουν ότι, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι στην Υεμένη -στην οποία οι άνθρωποι βιώνουν τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων ετών- λειτουργούν καλύτερα συγκριτικά με τους Βρετανούς, τους Αυστραλούς και τους Ιρλανδούς, που θεωρούνται φιλελεύθερες δημοκρατίες.

Ακόμα και οι Ουκρανοί και οι Ισραηλινοί βρίσκονται σε πολύ καλύτερη ψυχική φόρμα απ’ ότι οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί και οι Βρετανοί! Προφανώς, οι Ισραηλινοί δεν βιώνουν τα δεινά του πολέμου όπως οι Παλαιστίνιοι, ενώ ούτε οι Ουκρανοί στη κεντρική και δυτική χώρα υποφέρουν όπως εκείνοι των ανατολικών περιοχών, ωστόσο, δεν παύει η χώρα τους να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο κόσμος δεν συνήλθε από τη πανδημία

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, η ψυχική ευημερία παρέμεινε στα χαμηλά της μετά την πανδημία χωρίς και πάλι καμία ένδειξη να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ: Οι Ψυχικές Διαστάσεις της πανδημίας Covid-19. Πως μπορώ να διαχειριστώ το άγχος μου; (videos)

Το 2023, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους χωρών, οι βαθμολογίες ψυχικής ευημερίας (MHQ) παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σχέση με το 2021 και το 2022, μετά από μια απότομη πτώση κατά τα χρόνια της πανδημίας.


Πρόκειται για ένα εύρημα που προβληματίζει τους ερευνητές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη μόνιμη επίδραση της πανδημίας και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε και την ενίσχυση των υφιστάμενων συνηθειών (π.χ. εξ αποστάσεως εργασία, διαδικτυακή επικοινωνία, κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, χρήση πλαστικών μιας χρήσης) σωρευτικά μας ώθησαν σε έναν χώρο φτωχότερης ψυχικής ευεξίας.

Οι νεότερες γενιές, ιδιαίτερα εκείνες κάτω των 35 ετών, είδαν τις πιο απότομες μειώσεις στην ψυχική ευεξία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ εκείνες άνω των 65 παρέμειναν σταθερές.

Με αυτές τις μειώσεις να επιμένουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η πανδημία ενίσχυσε μια προϋπάρχουσα τάση φτωχότερης ψυχικής ευημερίας για τις νεότερες γενιές που είναι πλέον ορατή σε όλο τον κόσμο.

Στη κορυφή οι Λατινοαμερικάνοι… που δεν έχουν spartphone

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αρκετές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής ήταν στην κορυφή της κατάταξης των χωρών, ενώ οι πλουσιότερες αγγλόφωνες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία που βρίσκονται πολύ χαμηλά.

Αυτό το πρότυπο υποδηλώνει ότι ο μεγαλύτερος πλούτος και η οικονομική ανάπτυξη δεν οδηγούν απαραίτητα σε μεγαλύτερη ψυχική ευημερία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το 2023, τα δεδομένα από το Global Mind Project προσδιόρισαν βασικούς παράγοντες που εξηγούν αυτά τα μοτίβα, όπως η απόκτηση smartphone σε νεαρή ηλικία, η συχνή κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών και η φθορά των φιλιών και των οικογενειακών σχέσεων, που είναι συνήθως πιο διαδεδομένα σε πλούσιες χώρες που κυριαρχεί το διαδίκτυο.

Με άλλα λόγια, βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας στις ανεπτυγμένες φιλελεύθερες χώρες, τη στιγμή που σε περιοχές του κόσμου ο κόσμος βιώνει ανείπωτο πόνο.

by Αέναη επΑνάσταση | www. Sophia-Ntrekou.gr

Περισσότερα Θέματα: Πλούτος, Κοινωνία














POOR US - An Animated History (Why Poverty, Greek TV)

Αν θέλουμε να στείλουμε την φτώχεια στην ιστορία, πρέπει να καταλάβουμε την ιστορία της φτώχειας. Μία περίεργη και απαίσια οδύσσεια κινουμένων σχεδίων διαμέσου των χρόνων.
Κοιμάσαι και ονειρεύεσαι, ταξιδεύεις διαμέσου των αιώνων και των ηπείρων. Βρίσκεις τις απαντήσεις σε περίεργες ερωτήσεις: οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες είχαν σχέση με τη φτώχεια; Ποιοι έγιναν φτωχοί πιο γρήγορα από κάθε άλλον στην ιστορία; Και μπορεί ο Καρλ Μαρξ να φτιάξει τσάι;

Αλλά επίσης εξετάζεις σοβαρότερα ερωτήματα: Τι έβγαλε τους ανθρώπους από τη φτώχεια και πώς; Υπάρχει μια συνταγή που θα μπορούσε να "δουλέψει" πάλι; Είναι η φτώχεια μια μηχανή του συστήματος και παράγοντας προόδου ή ένα φοβερό παραπροϊόν της ανισότητας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: