Ομολόγησε η Ειρήνη Μουρτζούκου τις δολοφονίες
Πιθανές ψυχοπαθολογικές ενδείξεις
(βάσει όσων η ίδια φέρεται να είπε):
«Όταν τσακωνόμουν με τη μάνα μου, ήθελα να κάνω κακό.
Το έκανα, μετάνιωνα και μετά το ξανάκανα»
Η Ειρήνη Μουρτζούκου (25 ετών) φέρεται να ομολόγησε την Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, σε ανωμοτί κατάθεση ενώπιον στελεχών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, ότι ευθύνεται για συνολικά τέσσερις δολοφονίες βρεφών και ενός παιδιού της ίδιας της αδελφής της.
Όπως προκύπτει, από την πρώτη στιγμή τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με προβληματική συμπεριφορά που εδράζεται πάνω στην απόρριψη που νιώθει ότι έχει αντιμετωπίσει από τη μητέρα της.
Ξεκινώντας λοιπόν την «κουβέντα» από την απόρριψη που νιώθει από τη μητέρα της, προχώρησαν στον θάνατο της αδερφής της λέγοντας της ότι έχει παραγραφεί. Νιώθοντας έτσι ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον λύθηκε και άρχισε να μιλά και για τις υπόλοιπες δολοφονίες.
«Όποτε μάλωνα με τη μητέρα μου ήθελα να κάνω κακό. Κλείδωνε το μυαλό μου. Το έκανα, μετά το μετάνιωνα και το ξανάκανα. Με το που τσακωνόμουν με αυτήν μου γύριζε το μάτι, ήθελα να κάνω κακό» ανέφερε στους αστυνομικούς. Επίσης υποστήριξε ότι το δεύτερο παιδί της το σκότωσε κατά λάθος, καθώς το πλάκωσε στον ύπνο.
Την ίδια στιγμή αρνήθηκε να αποκαλύψει στους αστυνομικούς τον τρόπο με τον οποίο σκότωσε τα παιδιά, ενώ αρνήθηκε πως εμπλέκεται στον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη.
Ποιες δολοφονίες ομολόγησε η Μουρτζούκου
Οι καταγεγραμμένες ομολογίες περιλαμβάνουν:
Τη δολοφονία της αδερφής της: Στις 6 Φεβρουαρίου 2014 στο Άργος, όταν ήταν 14 ετών (στην ηλικία αυτή εκτιμάται γύρω στο 2014, όταν η αδελφή της ήταν περίπου 1½ έτους), πεθαίνει η ενάμιση έτους αδελφή της Ειρήνης. Η αιτία θανάτου είναι λοίμωξη του αναπνευστικού και διάμεση πνευμονίτιδα.
Τη δολοφονία του βρέφους φίλης της—της κουμπάρας της Κατερίνας: Στις 4 Φεβρουαρίου 2021, στην Αχαΐα, η Ειρήνη προσέχει το 6 μηνών βρέφος φίλης της καθώς η μητέρα του μωρού, η Κατερίνα έχει φύγει. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε διάμεση πνευμονίτιδα και το μωρό είχε και επιληπτικά επεισόδια.
Πρώτο βρέφος: Τη δολοφονία του δικού της βρέφους ηλικίας 19 ημερών: Στις 19 Ιουνίου 2022, στην Αχαΐα, η Ειρήνη προσέχει το βρέφος της 19 ημερών στο σπίτι. Το μωρό πεθαίνει. Η ιατροδικαστική έρευνα καταλήγει ότι αιτία θανάτου ήταν διάμεση πνευμονίτιδα και ο γονιδιακός έλεγχος βγαίνει καθαρός.
Δεύτερο παιδί: Τη δολοφονία του δικού της βρέφους ηλικίας 2 μηνών: Στις 17 Οκτωβρίου 2023 στο Παίδων «Αγία Σοφία», πεθαίνει το 2 μηνών κοριτσάκι της. Αιτία θανάτου νοσοκομείου: καρδιακή ανακοπή. Ο ιατροδικαστής βρίσκει: επιληπτικές κρίσεις, ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, ο θάνατος αποδίδεται στις επιληπτικές κρίσεις. Συστάθηκε περαιτέρω γονιδιακός έλεγχος.
Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι δεν έχει ακόμα ομολογήσει την υπόθεση του 15μηνου Παναγιωτάκη (θετό παιδί φίλης της) που πέθανε τον Αύγουστο 2024 —ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι η αναγνώριση της εμπλοκής της σε αυτήν την υπόθεση μπορεί να έρθει σύντομα.
Οι λόγοι πίσω από την ομολογία
Η ίδια φέρεται να δήλωσε ότι νιώθει «δαίμονες» μέσα της, και ότι όταν τσακωνόταν με τη μητέρα της «ήθελε να κάνει κακό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. την έκανε να «λυγίσει» προσεκτικά, ξεκινώντας από την ενδεχόμενη δολοφονία της αδελφής της, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πριν αποκαλύψει τις υπόλοιπες πράξεις.
Πού βρίσκεται σήμερα η υπόθεση;
Η Μουρτζούκου έχει ήδη μεταφερθεί στην Πάτρα και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025.
Το ποινικό κατηγορητήριο περιλαμβάνει: τις ανθρωποκτονίες τεσσάρων βρεφών, απόπειρα για μια ακόμα φίλη της, καθώς και την περίπου εννιαετή υπόθεση δολοφονίας της αδελφής —αν και αυτή έχει πλέον παραγραφεί.
Η δικογραφία βασίζεται σε εκθέσεις γιατρών & ιατροδικαστών, φωτογραφίες, μαρτυρίες και ενδείξεις ασφυξίας —πολλά περιστατικά αρχικά σημειώθηκαν ως "παθολογικοί θάνατοι", όμως οι ανακριτικές επανεξετάσεις αποκάλυψαν εσκεμμένη δράση.
Συμπέρασμα
Η είδηση της σημερινής ημέρας 9 Ιουλίου 2025 είναι πως η Ειρήνη Μουρτζούκου αποφάσισε να ομολογήσει τις εφιαλτικές πράξεις της —σε έναν συνολικό απολογισμό τεσσάρων βρεφονεκρών, τέσσερα θύματα, με ενδεχόμενο να προστεθούν κι άλλα. Η ελληνική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη, ενώ η δίκη αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις γύρω από την ψυχοπαθολογία, την ευθύνη των γονέων, και την ισορροπία ανάμεσα στην παιδική προστασία και την εγκληματικότητα.
Θα παρακολουθήσουμε την απολογία της την Κυριακή 13/7.
Από τις έως τώρα επίσημες πληροφορίες δεν έχει ανακοινωθεί διάγνωση για συγκεκριμένη ψυχιατρική διαταραχή της Ειρήνης Μουρτζούκου, όμως τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά επιτρέπουν κάποιες προσεκτικές υποθέσεις.
Πιθανές ψυχοπαθολογικές ενδείξεις (βάσει όσων η ίδια φέρεται να είπε):
1. Απουσία ενοχής και επανάληψη εγκλημάτων:
Φέρεται να είπε στους αστυνομικούς:
«Το έκανα, το μετάνιωνα… και μετά το ξανάκανα».
Αυτή η κυκλική, χωρίς ενοχή, συμπεριφορά είναι χαρακτηριστική διαταραχών που σχετίζονται με:
- Ψυχοπαθητικά στοιχεία (διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας)
- Ακραία ναρκισσιστική δομή με παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης
2. Έκφραση παραισθήσεων ή ψευδαισθήσεων;
Αναφέρθηκε ότι είπε:
«Έχω δαίμονες μέσα μου. Όταν μαλώνω με τη μάνα μου, θέλω να κάνω κακό».
Αν η αναφορά στους «δαίμονες» είναι κυριολεκτική (και όχι μεταφορική), τότε ίσως υπάρχει ψυχωσική βάση, όπως:
- Σχιζοφρενική διαταραχή
- Ή κάποια ψυχωτική διαταραχή με καταθλιπτικά στοιχεία, αν υπήρχε θλίψη, παραίτηση κ.λπ.
3. Απόλυτος έλεγχος / ανάγκη για εξουσία στη ζωή των άλλων:
Το ότι τα εγκλήματα ήταν όλα μέσα από κύκλο στενών ανθρώπων (τα ίδια της τα παιδιά, παιδί κουμπάρας, η αδελφή της) δείχνει:
- Παθολογική ανάγκη για έλεγχο
- Πιθανό σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου – δηλαδή άτομα που προκαλούν βλάβη σε άλλους (συνήθως παιδιά) για να κερδίσουν προσοχή ή να νιώθουν «σωτήρες» ή «θύματα»
Τι λένε οι ειδικοί (μέχρι τώρα):
Κανένας επίσημος ψυχίατρος δεν έχει καταθέσει δημόσια γνωμάτευση.
Όμως αναμένεται να διαταχθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη πριν από την απολογία της, ώστε να διαπιστωθεί αν:
- είχε καταλογισμό (αν είχε επίγνωση των πράξεών της)
- χρήζει θεραπείας ή εγκλεισμού σε ψυχιατρικό ίδρυμα
- πάσχει από μόνιμη ή παροδική ψυχική νόσο
Πιθανές διαγνώσεις (υποθετικές, βάσει συμπεριφοράς):
Διάγνωση
Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας: Έλλειψη ενοχής, ψυχρότητα, επιθετικότητα, παραβίαση ηθικών ορίων
Ψυχωσική διαταραχή (σχιζοφρενικού τύπου): Αν υπάρχουν παραισθήσεις, αποσύνδεση από την πραγματικότητα
Διαταραχή Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου: Πρόκληση ασθένειας/βλάβης σε άλλους για προσοχή ή «ρόλο θύματος»
Μεθοριακή (οριακή) διαταραχή προσωπικότητας: Ακραία συναισθηματική αστάθεια, αυτοκαταστροφικές τάσεις, προβλήματα στις σχέσεις
Συμπέρασμα:
Δεν μπορούμε να αποδώσουμε με βεβαιότητα κάποια διάγνωση μέχρι να υπάρξει επίσημη ψυχιατρική εκτίμηση.
Όμως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μια βαθιά διαταραγμένη προσωπικότητα, με στοιχεία:
- ψυχοπαθητικά,
- ενδεχομένως ψυχωτικά,
- και έντονα αυτοκαταστροφικά ή παθολογικής εξάρτησης από τη μητέρα της.
Επιμέλεια, Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Columnist Sophia Drekou, Psychology)
πηγή: Sophia Drekou (Αέναη επΑνάσταση)
Περισσότερα Θέματα: Ψυχοθεραπευτικά, Κοινωνία
Δείτε επίσης: ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ο σύζυγος ότι σκότωσε την γυναίκα του
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου