25/4/13

Μην κάνεις ό,τι δεν θες να σου κάνουν! - Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς


Μην κάνεις ό,τι δεν θες να σου κάνουν! 
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς 

Επιμέλεια Σ. Ντρέκου 

Σ’ έναν μπακάλη για το σωστό ζύγισμα: Σ’ έκλεψαν οι νεαροί υπάλληλοι σου, ο ένας μετά τον άλλον, και όλοι με τη σειρά. Και απέλυες τον έναν μετά τον άλλον, με τη σειρά, και τους άλλαζες με άλλους και αυτούς με επόμενους.


Προσελάμβανες τους νέους με τις καλύτερες συστάσεις ως έντιμους και σωστούς, και όλοι απεδείχθησαν κλέφτες. Αυτό μερικές φορές σε εξόργιζε και άλλες σε έθλιβε. Ασταμάτητα παραπονιόσουν στους φίλους σου στην αγορά και κανείς δεν μπορούσε να σε συμβουλεύσει κάτι.

Συνήθως σου απαντούσαν: «Τι τα θες, έτσι είναι ο κόσμος σήμερα!». Ώσπου ο Θεός σου έστειλε τον σωστό σύμβουλο. Έφθασαν στην πόλη σας κάποιοι Ρώσοι καλόγεροι ζητώντας ελεημοσύνη για το μοναστήρι τους.

Ένα πρωί μπήκαν στο κατάστημα σου. Συζήτησες αρκετά μαζί τους. Τελικά παραπονέθηκες για τους νεαρούς βοηθούς σου και ο γέροντας καλόγερος διαρκώς κοιτούσε το πρόσωπο σου και σιωπούσε. Όταν ολοκλήρωσες τον παραπονετικό λόγο σου, είπε ο γέρων: «Υπάρχει φάρμακο γι’ αυτό!».

«Πώς; Πού;»


«Το φάρμακο βρίσκεται μέσα σου», απάντησε ο γέροντας. «Πρόσεχε από εδώ και μπρος, πως ζυγίζεις εσύ ο ίδιος τα προϊόντα. Βάζε περισσότερο στο ζύγισμα, πάντα γέμιζε το! Και οι κλέφτες θα πάψουν να σε κλέβουν».


Κεραυνοβολημένος σάστισες! Αυτό ούτε καν το υπαινίχθηκε ποτέ κανείς, δηλαδή ότι σε κλέβουν επειδή εσύ κλέβεις τους άλλους. Έκλεβες τους πελάτες σου στο ζύγισμα, γι’ αυτό οι νεαροί έκλεβαν εσένα. Αμέσως ξεκίνησες διαφορετικά. Έβαζες περισσότερο στο ζύγισμα. Λίγη ζάχαρη παραπάνω, λίγους κόκκους καφέ περισσότερους, ή ρύζι ή όποιο άλλο προϊόν. 


Έτσι ακριβώς όπως έκαναν οι παλιοί έμποροι. Και από τότε ποτέ πια δεν αντελήφθης ότι κάποιος σε έκλεψε. Οι ίδιοι εκείνοι νεαροί βοηθοί σου, που κάποτε σε έκλεβαν, εδώ και πολλά χρόνια είναι μαζί σου. 


Όλοι εργάζονται έντιμα, και κανείς δεν κλέβει. Και το κατάστημα σου πηγαίνει καλύτερα. Απλά από εκείνη τη μέρα αισθάνεσαι την ευλογία του Θεού, όταν ο πνευματικός γέροντας σου άνοιξε τα μάτια και είδες την αλήθεια.

Έτσι και εσύ τώρα ως κάποιος κήρυκας του Ευαγγελίου, δίνεις μάθημα σε όλη την αγορά και αντί να παίρνεις συμβουλές, δίνεις εσύ. Ακόμα τοποθέτησες πινακίδα στον τοίχο του μαγαζιού σου με φαρδιά γράμματα: «Εν ω μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν». Ο Θεός να σου χαρίζει ζωή και να σε ευλογεί.

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Δεν φτάνει μόνο η πίστη… 

Ιεραποστολικές Επιστολές Β’» σελ 33., Σοφία Ντρέκου - Google+
www.sophia-ntrekou.gr

Δείτε και...

αρχείο facebook
Misha Sarov δλδ ο υπάλληλος της τράπεζας που οχι απλά κλέβει στο ζύγι αλλά υπογράφει να ξεσπιτωθούν οι φτωχοί τι θα πρέπει να πάθει κατ' αναλογία;; 18 Αυγούστου 2015 στις 6:42 μ.μ.

Σοφία Ντρέκου: Τί νομίζεις εσύ Μίσα ότι θα σου απαντούσε ο Άγιος Νικόλαος; 18 Αυγούστου 2015 στις 11:06 μ.μ.

Δημητρης Ροδης: Ο Άγιος Νικόλαος έριχνε και καμιά ξανάστροφη... 19 Αυγούστου 2015 στις 4:33 μ.μ.

Misha Sarov: Θα μου απαντούσε πως «δεν ξέρουμε, παιδί μου, πώς κρίνει ο Θεός την κάθε περίπτωση»... 19 Αυγούστου 2015 στις 5:06 μ.μ.

Σοφία Ντρέκου: Μίσα μου.... 19 Αυγούστου 2015 στις 5:07 μ.μ.

Misha Sarov: Σοφία, την έχω πάθει έτσι...πήγα σε έναν μεγάλο άγιο μια φορά και μου έδωσε μια απάντηση σε ένα καυτό, επείγον ζήτημα κι ησύχασα...
Δεν πέρασαν ούτε μερικές ώρες και η εξέλιξη ήταν η ανάποδη από την απάντηση του αγίου....πήγα τον ξαναβρήκα και δεν ήξερε τι να πεί...
ενας άλλος γέροντας τον οποίο ρώτησα αργότερα μου είπε: φαίνεται πως άλλαξε ο Θεός τις βουλές του για άγνωστους λόγους.... 19 Αυγούστου 2015 στις 5:09 μ.μ.

Κυριάκος Καστριώτης: Συμβουλές να παίρνουμε από άτομα που έχουν άποψη στο εκάστοτε θέμα Μίσα,δεν θα μπορούσε ο γέροντας να ξέρει (λογικά) το τί θα εξελιχθεί στην κατάσταση που λές και γιαυτό έπεσε έξω,και δεν θα μπορούσε να ξέρει για ένα εκατομμύριο λόγους,όταν λέμε ότι μόνο ο Θεός ξέρει την απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα είναι μεν σωστό αλλά όχι και πολύ χρήσιμο γιατί κανείς από μάς δεν έχει τηλεφωνική σύνδεση με τον θεό και αν ήξερε κάποιος (έστω και ένας) το παραμικρό που υποτίθεται ξέρει μόνο ο Θεός για ένα συγκεκριμένο θέμα τότε θα άλλαζε την δράση του αυτός ο άνθρωπος σύμφωνα με αυτήν την νέα γνώση/εμπειρία οπότε θα παραβιαζόταν η ελεύθερη βούληση,για αυτό ας αποδεχτούμε απλά ότι κανείς δεν ξέρει τι σκέφτεται/ξέρει ο Θεός (για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει τουλάχιστον) γιατί πολύ απλά κανείς μας δεν είναι θεός,ας αρκεστούμε στην βελτίωση του εαυτού μας σε σχέση με τους συνανθρώπους μας και ας αφήσουμε το μεταφυσικό της θρησκείας στην άκρη.Το μεταφυσικό στοιχείο στην ορθοδοξία δεν είναι η ουσία της αλλά η βιτρίνα της, ο κράχτης της,υπάρχουνε ΠΟΛΥ πιο πολύτιμοι θησαυροί στα διδάγματα των πατέρων των γερόντων κλπ από το αν ο πατήρ κουτσοδοντάκιας από το Αγρίνιο θεράπευσε καρκίνο σε ανάπηρη μητέρα ρακούν,αυτά τα κάνουν οι γιατροί μας κάθε μέρα,αλλού είναι η ουσία. Φιλικά 20 Αυγούστου 2015 στις 2:33 π.μ.

Panagiotis Melikidis Έλα σε μένα Μίσα και σου υπόσχομαι ότι θα πέσω μέσα και ό,τι στοίχημα θες. Ρώτα... 20 Αυγούστου 2015 στις 7:24 π.μ.

Στυλιανός Ματθαίου: Μίσα, ξέρεις πολύ καλά, ότι ο Θεός, δεν αλλάζει βουλές...! Σε μας φαίνεται, ότι αλλάζει βουλές, επειδή αλλάζουμε εμείς, και τον βλέπουμε διαφορετικά... 20 Αυγούστου 2015 στις 9:07 π.μ.

Δημήτρης Ρόδης: Ο Θεός έχει μια βουλή για όλους μας θαρρώ, (συγχωράτε με προκαταβολικώς..) Και ο Θεός θέλει "πάντας σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν". Ο Αγιασμός της ψυχής. Συγχρόνως σέβεται και την ελευθέρα βούληση. Αλλάζει η βουλή Του, οχι στον αρχικό Του σκοπό, αλλά στον τρόπο που θα επέλθει ο σκοπός... 20 Αυγούστου 2015 στις 2:13 μ.μ.

Misha Sarov «ελεύθερα βούληση» ....ναι καλά...μη το ξαναρχίσουμε όμως... 20 Αυγούστου 2015 στις 2:16 μ.μ.

Δημητρης Ροδης: Έτσι μου το έδωσε να το καταλάβω ο πατέρας Εφραίμ, πνευματικός της Καρακάλλου, δεύτερος στην τάξη της μονής μετά τον Ηγούμενο, 30 χρόνια Ιερομόναχος στο Όρος... 20 Αυγούστου 2015 στις 2:16 μ.μ.
Στυλιανος Ματθαιου Αυτό τώρα θεωρείται ξεπερασμένο, Σοφία...Ισχύει το ''Ότι θες να σου κάνουν, να κανεις,'' που θεωρείται ο χρυσούς κανών της Εκκλησίας. Δηλ. θέλω να μου κάνουν κακό; ε, τότε να μην το κάνω....Θέλω να μου κάνουν καλό ; Βεβαίως, ναι. Ε, τότε κι'εγώ να κάνω το καλό. Ενώ του Νικολάου, απαγορεύει το κακό, ο χρυσούς κανών, οχι μόνο απαγορεύει το κακό, αλλά και επιβάλλει το καλό....! 7 Νοεμβρίου 2014 στις 7:59 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: