25/5/13

Ένας Γέρος - Κ.Π. Καβάφης


Ένας Γέρος - Κ.Π. Καβάφης
Σοφία Ντρέκου

Η ανάγκη που αισθάνεται ο ποιητής να επιστρέφει με τη βοήθεια της φαντασίας του, με τη βοήθεια της ποίησής του, στο παρελθόν της νεότητάς του γίνεται όλο και πιο έκδηλη στο έργο του καθώς ο ποιητής μεγαλώνει.

Το ποίημα έχει πολύ πλούσια ομοιοκαταληξία. Στις στροφές του ο γέροντας σκέφτεται πόσο γρήγορα πέρασε ο χρόνος μέσα από τα χέρια του. Σκέφτεται ότι κανεις δεν τον υπολογίζει και έχει μείνει μόνος του γι’αυτό το λόγο ο Καβάφης τον παρουσιάζει να κάθεται μόνος του στην γωνιά του καφενείου και ακόμη αντί για σεβασμό συναντά την περιφρόνηση και την μοναξιά.

Σε αυτό το ποίημα του Καβάφη βλέπουμε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που αναπολεί τα νεανικά του χρόνια και μετανιώνει για πράγματα που δεν έκανε. Ο γέροντας σκέφτεται ότι στηριζόταν πολύ στην λογική και οι πράξεις του ήταν μετρημένες και σοβαρές με αποτέλεσμα να μείνει στα γεράματά του μόνος.


Τώρα όμως που γέρασε λυπάται που δεν έκανε αυτά που ήθελε η ψυχή του και επιθυμούσε πιο πολύ. Βλέπουμε δηλαδή ότι τη ζωή αξίζει τελικά ο νέος να την χαίρεται, να ακολουθεί τις επιθυμίες του έτσι ώστε να μην φτάσει στη θέση του γέρου που είναι απογοητευμένος με τις χαμένες ευκαιρίες του.


Ο ηλικιωμένος ήρωας του ποιήματος βιώνει την καταφρόνια των γηρατειών και μετανιώνει για όλες τις «ορμές» που συγκράτησε και όλες τις ευκαιρίες που άφησε ανεκμετάλλευτες νομίζοντας ότι είχε άφθονο χρόνο μπροστά του. Τώρα είναι μόνος του κι απελπισμένος, καθώς ο χρόνος της νεότητάς του πέρασε τόσο γρήγορα που μοιάζει σα να ήταν χθες που ήταν ακόμη νέος.


Πίνακας ζωγραφικής για το Ποίημα του Καβάφη 
«Ένας γέρος». Παναγιώτης Γράββαλος (1933)

Ένας Γέρος (1897)

Στου καφενείου του βοερού το μέσα μέρος
σκυμμένος στο τραπέζι κάθετ' ένας γέρος·
με μιαν εφημερίδα εμπρός του, χωρίς συντροφιά.

Και μες στων άθλιων γηρατειών την καταφρόνεια
σκέπτεται πόσο λίγο χάρηκε τα χρόνια
που είχε και δύναμι, και λόγο, κ' εμορφιά.

Ξέρει που γέρασε πολύ· το νοιώθει, το κυττάζει.

Κ' εν τούτοις ο καιρός που ήταν νέος μοιάζει
σαν χθές. Τι διάστημα μικρό, τι διάστημα μικρό.

Και συλλογιέται η Φρόνησις πώς τον εγέλα·
και πώς την εμπιστεύονταν πάντα - τι τρέλλα! -
την ψεύτρα που έλεγε· «Αύριο. Έχεις πολύν καιρό.»

Θυμάται ορμές που βάσταγε· και πόση
χαρά θυσίαζε. Την άμυαλή του γνώσι
κάθ' ευκαιρία χαμένη τώρα την εμπαίζει.

...Μα απ' το πολύ να σκέπτεται και να θυμάται
ο γέρος εζαλίσθηκε. Κι αποκοιμάται
στου καφενείου ακουμπισμένος το τραπέζι.

(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Ο Καβάφης, γνωρίζει ότι το πέρασμα του χρόνου και η έλευση του γήρατος είναι κάτι το αναπόφευκτο, γι’ αυτό και στρέφεται στην ποίηση, τη μόνη δυνατή παρηγοριά που γνωρίζει.

♪♫ ★ Επιλεγμένα Βίντεο για το ποίημα «Ο Γέρος»

Ο Χρήστος Τσάγκας διαβάζει Καβάφη: Επιθυμίες - Φωνές - Δέησις - Το πρώτο σκαλί - Ένας γέρος - Κεριά - Θερμοπύλες. μουσική: Φίλιππος Περιστέρης.


 1. Enas Geros

  «Ένας γέρος» ποίηση Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1897) μουσική / ερμηνεία Θάνος Παναγόπουλος Το ποίημα αυτό είναι μια εικόνα από μόνο του.


   1. Διον. Μπουκουβάλας & Δάφνη Πανουργιά - Ένας Γέρος (Κ.Π Καβάφης)
    Ποίηση: Κ.Π. Καβάφης Μουσική: Διονύσης Μπουκουβάλας Ερμηνεία: Δάφνη Πανουργιά Πιάνο: Διονύσης Μπουκουβάλας...

  1. From the Album- Cavafy - Shades of love...  1. ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΦΗΓΗΣΗ, ΚΛΑΡΙΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΟΥΤΗΣ John Baroutis.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ

Διαβάζει ο ποιητής Νίκος Καρούζος
Κ. Π. Καβάφης - Ένας γέρος

Οπτικοποίηση του ποιήματος του Καβάφη

Ένας γέρος από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βοιών.Ηχογραφημένο μάθημα του Λιαντίνη προς τους μετεκπαιδευόμενους δασκάλους του Μαράσλειου Διδασκαλείου, με θέμα την ποιητική του Καβάφη. Το μάθημα αυτό εντάσσεται στον τελευταίο κύκλο μαθημάτων του Έλληνα στοχαστή. Είναι το προτελευταίο και πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου του 1998. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: