Λιαντίνης: Ο έρωτας είναι γνώση, ευγένεια και αρχοντιά

 Λιαντίνης

«Το νόημα να πεθάνεις το θηλυκό 
και να το αναστήσεις μέσα στα 
λαμπρά ερείπια των ημερών σου.»

Ένα θηλυκό ανύπαρκτο... ικέτη θλιβερό
της ξεθωριασμένης μεγαλοπρέπειας σου 
άνδρα σκοτεινέ, μακρυνέ, 
οραματιστή της ΟΜΟΡΦΙΑΣ
που δεν άντεξες στο εκτυφλωτικό φως 
της μεγαλοπρέπειάς της.

της Σοφίας Ντρέκου

Περιεχόμενα: 
• Λιαντίνης: Ο έρωτας είναι γνώση, ευγένεια και αρχοντιά
• Βίντεο: Δημ. Λιαντίνης - Έρωτας (Γκέμμα)
• Αυτοβιογραφικό Δημήτρη Λιαντίνη
• Βίντεο: Ο Δ. Λιαντίνης για τον Έρωτα και τον Θάνατο.

Ο έρωτας είναι γνώση, ευγένεια και αρχοντιά

«Ο έρωτας είναι γνώση. Ο έρωτας είναι ευγένεια και αρχοντιά. Είναι το μειδίαμα της σπατάλης ενός φρόνιμου Άσωτου. Πως η φύση ορίζει το αρσενικό να γίνεται ατέλειωτη προσφορά και θεία στέρηση για το θηλυκό.

Το θηλυκό να κυνηγάει τις τύψεις του. Στον έρωτα όλα γίνονται για το θηλυκό. Η μάχη και η σφαγή του έρωτα έχει το νόημα να πεθάνεις το θηλυκό, και να το αναστήσεις μέσα στα λαμπρά ερείπια των ημερών σου. Πάντα σου μελαγχολικός και ακατάδεχτος.

Στη σωστή ερωτική ομιλία, το θηλυκό δίνει το ύφος της σάρκας και το αρσενικό τη σύνεση της δύναμης. Μιλώ για τα καράτια κοντά στα εικοσιτέσσερα. Για στήσιμο πολύ μεταξωτό. Και το μετάξι μόνο ζωικό παρακαλώ.

Το πρώτο λοιπόν είναι πως όταν το θηλυκό είναι θηλυκό, την ευθύνη για να γίνει και να μείνει ως το τέλος σωστή η ερωτική σμίξη την έχει ο άντρας.

Πάντα όταν φεύγει η γυναίκα, θα φταίει ο άντρας. Να το γράψετε να μείνει στον αστικό κώδικα.

Κάθε φορά που ερωτεύονται δύο άνθρωποι, γεννιέται το σύμπαν. Ή, για να μικρύνω το βεληνεκές, κάθε φορά που ερωτεύουνται δύο άνθρωποι γεννιέται ένας αστέρας με όλους τους πρωτοπλανήτες του.

Και κάθε φορά που πεθαίνει ένας άνθρωπος, πεθαίνει το σύμπαν. Ή, για να μικρύνω το βεληνεκές, κάθε φορά που πεθαίνει ένας άνθρωπος στη γη, στον ουρανό εκρήγνυται ένας αστέρας supernova.

Έρωτας είναι η τέχνη του να φεύγεις. Να φεύγεις, αλλά πώς να φεύγεις! Το πράγμα θέλει μεγάλη προσοχή. Γιατί ο ορισμός αυτός είναι τορπίλλι που το παίζει στα χέρια του μικρό παιδί. Το παίζει στα χέρια του και δεν ξέρει τι είναι... Ο Γιωργής τ’ Αποδέλοιπο, που λέει ο Μυριβήλης.

Έρωτας είναι η τέχνη του να φεύγεις έτσι, που η σφαγή που θα νιώθεις να είναι πολύ πιο σφαγερή από τη σφαγή που νιώθει ο σύντροφος που αφήνεις. Αν εκείνος πονάει τρεις, εσύ να πονέσεις εννιά. Εδώ σε θέλω, κάβουρα, που λένε, να περπατάς στα κάρβουνα. Χόρεψες ποτέ σου το χορό του αναστενάρη, χωρίς νά 'σαι αναστενάρης;»

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δ. Λιαντίνη «Γκέμμα» 1998. Το κύκνειο άσμα του.

Βίντεο: Δημήτρης Λιαντίνης - Έρωτας (Γκέμμα) 
Το κείμενο σε βίντεο με υπέροχη μουσική υπόκρουση.


Αυτοβιογραφικό του Δημήτρη Λιαντίνη

Ο Δημήτρης Λιαντίνης (γεννημένος ως Δημήτρης Νικολακάκος, 23 Ιουλίου 1942 - εξαφανίστηκε την 1η Ιουνίου 1998) υπήρξε αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφίας της αγωγής και της Διδακτικής των Ελληνικών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας εννέα βιβλίων με φιλοσοφικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο. Το παρακάτω λιτό βιογραφικό είναι αυτό που επέλεξε ο ίδιος να αφήσει και υπάρχει στο οπισθόφυλλο της Γκέμμας.

Αυτοβιογραφικό: «Ο Δημήτρης Λιαντίνης γεννήθηκε στην Πολοβίτσα της Λακεδαίμονος στις 23 Ιουλίου 1942. Σπούδασε κλασσικές γνώσεις, Ίωνες φυσικούς και ανθρωπολογία. Νέος περπάτησε για μια στιγμή, στην Άνω Ενγκαντίν και στο κάστρο του Εζέ. Στα πάρεργά του ασχολήθηκε με τους κήπους και με τον ουρανό, με τάξη και με κλιτότητα, και στο μέτρο του ανθρώπου. Το ερώτημα που του τέθηκε στο δρόμο, κάτι σαν το αίνιγμα της Σφίγγας στις Θήβες, εστάθηκε το ακόλουθο: - Καθώς κοιτάς το μηδέν στα μάτια δύνεσαι να μην αποκαρτερήσεις; Αποκρίθηκε: - Ναι.»

Βίντεο: ο Δημήτρης Λιαντίνης
για τον Έρωτα και τον Θάνατο.

πηγή: www.sophia-ntrekou.gr/Liantinis


Δείτε σχετκά:


Βίντεο με θέμα από την ταινία: «Ξαφνικός έρωτας» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη: Τάλγκο. Στίχοι, Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης, Ερμηνεία: Ελένη Βιτάλη.


Σοφία Ντρέκου: 6 Ιανουαρίου 2014 στις 11:51 μ.μ.
FaceBook:
Σοφία Ντρέκου: 23 Ιουλίου 2014: Σαν χθες και σήμερα, 22 και 23 Ιουλίου, γεννήθηκαν δυο αγοράκια. Δύο δίδυμα αδέλφια με διαφορά μιας μέρας. Και όμως συνέβη! Το πρώτο αγοράκι γεννήθηκε στις 22. Η μάνα δεν ήξερε ότι είχε και δεύτερο στην κοιλιά της και το επόμενο πρωί κίνησε να πάει στο χωράφι. Την έπιασαν όμως πάλι οι πόνοι. Λίγο αργότερα γέννησε το δεύτερο αγοράκι. Το δεύτερο αγοράκι ήταν ο Δημήτρης Λιαντίνης. (Σαν σήμερα το 1942 στο χωριό Λιαντίνα Λακωνίας) ✞ Ο Καλός Θεός ν'αναπαύσει την ψυχή του διδασκάλου Δημητρίου! ✞

Σοφία Ντρέκου 9 Ιανουαρίου 2014