Τα καρφιά της γης: Αν ενοχλεί κάποιους να βλέπουν την Αγιά Σοφιά χωρίς μιναρέδες | Αέναη επΑνάσταση

Εικονογράφηση άγνωστης προφητείας για την Αγία Σοφιά 
στην Κωνσταντινούπολη, αγνώστου καλλιτέχνη

Η γη είναι ίδια 
και πονά ακόμα.
Φαίνονται όλα σάπια. 
Μόνο που η βρωμιά
κρύβει τις πληγές. 
Ο πολιτισμός αντιστέκεται
και στο τέλος πάντα κερδίζει.
Αρχίζει το ακίνητο ταξίδι
του λιμανιού από τον φάρο.

της Σοφίας Ντρέκου

Η άγνωστη προφητεία
έδειξε σε όλους
το μονοπάτι του φωτός
για να μάθουν όλοι
ότι δεν είναι όνειρο
αλλά γνήσιο όραμα
που δεν ξέχασε
τίποτα από την πίστη
για να ξέρουμε
ν' ακολουθήσουμε
την κατάλληλη ώρα
τη στρατηγική
της απελευθέρωσης
των Κατεχόμενων
που συνεχίζουν
να υπάρχουν
του θεανθρώπου
της αυτοθυσίας.


Δείτε27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς

Τα καρφιά της γης

Μιλάμε συνεχώς, ενώ η σιωπή αρκεί για να περιγράψει τα όρια που άλλοι ονόμασαν σύνορα. Ας καταγράψουμε, λοιπόν, αυτή τη σιωπή που δένει με τον κάμπο της Αδριανούπολης. Όλα είναι τόσο κοντά μέσα στο χώρο, που ξεχνάμε τις χρονικές αποστάσεις.
  • Κοιτάζουμε την Πολίτικη Κουζίνα, δίχως να βλέπουμε τη Συνθήκη της Λωζάννης. 
Μαθαίνουμε μαγειρική, δίχως να γνωρίζουμε τα υλικά. Δεν υπάρχει συνταγή και ο αυτοσχεδιασμός θέλει κι αυτός μάθηση. Δεν ονομάζουμε πια κατεχόμενα τα μέρη που λένε ότι δεν ανήκουν στην Ευρώπη.
  • Όμως η γη είναι η ίδια και πονά ακόμα με τον ίδιο τρόπο. Μόνο που η βρωμιά κρύβει τις πληγές. Φαίνονται όλα σάπια.
Δεν υπάρχει σύστημα, μόνο απίθανες πρωτοβουλίες. Και συνεχίζουμε ν’ ακούμε για ανύπαρκτες στρατηγικές που θεωρούνται αποτελεσματικές. Η σκόνη, όμως, δεν κρύβει τα πάντα. Υπάρχουν και οι σημαίες με τους μιναρέδες που σταυρώνουν τη γη για να μη δει το γαλάζιο ουρανό. Ένας θεός ξέρει γιατί, αλλά κανείς δεν θα μας το πει. 

Εκτός αν ακούσουμε επιτέλους τα ξύλινα σπίτια που δεν ξέχασαν την ιστορία των ιδιοκτητών του παρελθόντος. Δεν τρίζουν πια. Μερικά είναι άδεια και εγκαταλελειμμένα. Ποιος θα το προσέξει όμως; Είμαστε όλοι περαστικοί, αλλά ποιος ταξιδεύει πραγματικά; Το ταξί δεν μας περίμενε από την αρχή. Ούτε εμείς ξέραμε ότι θα το πάρουμε. Τώρα όμως που το είδαμε ολοκαίνουργιο, καταλαβαίνουμε ότι ήρθε από άλλο κόσμο. 

Κι όταν περάσαμε από τα σοκάκια όπου τα περισσότερα πιάτα βρίσκονται στο μπαλκόνι, μας κέρασαν ένα κομμάτι ιστορίας, της δικής μας, εκείνης που αφήσαμε στα ερείπια μιας ξεχασμένης πόλης που δεν ξέρει ούτε το όνομά της. Κι όμως από εκεί πέρασε ο ανύπαρκτος λαός για να μην ξεχάσει τα πάντα, δηλαδή αυτό το τίποτα που ονομάζουμε ζωή γιατί είναι ένα δώρο. Παραμένουμε σιωπηλοί μέσα σ’ αυτό το ακίνητο ταξίδι ενός λιμανιού που δεν γνώρισε το ναυτικό. 
  • Ποιος ψάχνει για φάρο όταν ακόμα και τα φανάρια σε προειδοποιούν πότε θα σου αλλάξουν τα φώτα; 
Το φως της ημέρας είναι περιττό για τα ξεχασμένα. Και η φωτιά δεν έχει τη δύναμη να σηκώσει το βάρος του φωτός. Μερικά χιλιόμετρα ήταν αρκετά για να διασχίσουμε δεκαετίες. Πόσα άλλα αρκούν για να δούμε τους αιώνες; 

Δεν προλάβαμε να το υπολογίσουμε στο ταξί που γνώριζε μόνο την επιστροφή. Έπρεπε να γυρίσουμε, πριν μετατραπούμε σε γνωστούς. Έτσι οι άγνωστοι μετά από την άφιξη του ταξί πήγαν με τα πόδια στο χώρο που δεν υπήρχε για να μην ξεχάσουν τα ίχνη της ανθρωπιάς.

Αν ενοχλεί κάποιους
να βλέπουν την Αγιά Σοφιά
χωρίς με μιναρέδες
δεν είναι επειδή
είναι ρεαλιστές
αλλά ανίκανοι
να δουν το μέλλον
και ν’ αντέξουν
αυτό που ζει
η Ισπανία
εδώ και αιώνες
χωρίς ν’ αναρωτιέται
πώς το αδιανόητο
έγινε πραγματικότητα
διότι πολύ απλά
οι προηγούμενοι
το πίστεψαν
και νίκησαν
τη βαρβαρότητα
χάρη στη δύναμη
που ποτέ
δεν ξεχνά.

Η Αγία Σοφία είναι εκκλησία

Όσο και να είναι σκληρή η βαρβαρότητα, ο πολιτισμός αντιστέκεται και στο τέλος πάντα κερδίζει. Η Αγιά Σοφιά που είναι και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς είναι μία εκκλησία, θέλουν δεν θέλουν. Και δεν είναι τα συστήματα που αλλάζουν κάτι. 

Από τον έκτο αιώνα χάρη στον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο έχει δει από όλα. Έχει διασχίσει τους αιώνες ακάθεκτη. Ακόμη κι όταν την πλήγωσαν με τέσσερις μιναρέδες, η εκκλησία δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε την πορεία της ως μάρτυρας της Χριστιανοσύνης. 

Έτσι μετατράπηκε σε τζαμί και στη συνέχεια σε μουσείο. Όμως το πνεύμα της εκκλησίας δεν έσβησε μετά από τόσους αιώνες στα κατεχόμενα. Η εκκλησία μας παραμένει σύμβολο για όλο τον Ελληνισμό που δεν ξέχασε τίποτα από το παρελθόν. 

Γιατί και το τζαμί δεν λειτούργησε θρησκευτικά αλλά πολιτικά για να δείξει σε όλους τη μουσουλμανική κατάκτηση κι όχι προς όφελος των πιστών. Γι' αυτόν τον λόγο είναι γελοίο να βλέπουμε κάπου κάπου διαμαρτυρίες για να λειτουργήσει ως τζαμί, αφού δεν υπάρχει ανάγκη. Επίσης είναι πάντα ένα θέμα όταν προσπαθούν να χαλάσουν μία εκκλησία θρησκευτικά. 

Η εκκλησία παραμένει και δεν ξεχνά. Το θέμα μας λοιπόν είναι περισσότερο γιατί δεν διεκδικούμε εμείς και μάλιστα δυναμικά να επαναλειτουργήσει ως εκκλησία. Γιατί οι φανατικοί δεν μας ενδιαφέρουν όταν υπάρχει γνήσια θέληση.

Στην Αγιά Σοφιά βλέπουμε ταυτόχρονα τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό λόγω ιστορίας έτσι πρέπει να δούμε και τη Μνήμη Μέλλοντος που αλλάζει τα βάρβαρα δεδομένα, για να δικαιωθούν οι άνθρωποι που όχι μόνο πιστεύουν, αλλά είναι πιστοί στη διδασκαλία του Χριστού.

Κοιτάς την εκκλησία
κι επειδή πιστεύεις
βλέπεις και το μέλλον
το πιο μακρινό
όπου στην Πόλη
δεν υπάρχουν πια
οι μιναρέδες
της βαρβαρότητας
σαν καρφιά
στην Αγιά Σοφιά
γιατί οι Έλληνες
δεν ξέχασαν
το μέρος
από το οποίο
άρχισε η κατοχή
και συνέχισαν
την απελευθέρωση
με την ανακατάληψη
του συμβόλου
της πίστης
του Έθνους μας.

Η δύναμη της Αγίας Σοφίας

Η δύναμη της Αγιάς Σοφιάς μέσα στην Κωνσταντινούπολη δεν προέρχεται μόνο από το παρελθόν. Το γεγονός ότι δεν έχει πεθάνει μετά από τόσους αιώνες κατοχής, αποτελεί ένα θαύμα από μόνο του. Επίσης ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σ’ ένα κράτος που διέπραξε γενοκτονίες και συνεχίζει να στέκεται είναι αξιοθαύμαστο. 

Κι αν την έχουν πληγώσει με τους άθλιους μιναρέδες, ξέρει ότι είναι προσωρινοί κι ότι δεν θα το επιτρέψουμε να μείνουν. Όσο για την εσωτερική διακόσμηση που της έχουν βάλει, έχει μόνο το βάρος του κενού και θα αφαιρεθεί τη στιγμή της απελευθέρωσης. 

Πρέπει λοιπόν να δούμε την εκκλησία μας ως έναν φάρο που φωτίζει τους πάντες και κανείς δεν τον φωτίζει. Με αυτήν την έννοια αποτελεί την ουσία. Έτσι είναι απαραίτητο να έχεις μαζί σου την προσευχή που μας έμαθε ο Χριστός μόλις περάσεις το κατώφλι της.

Κι αν δεν μπορείς να την πεις δυνατά, δώσε τη δύναμή σου στη σιωπή αλλά πες την προσευχή διότι έτσι βλέπει ότι οι πιστοί δεν ξέχασαν μετά από τόσους αιώνες. Κι ότι η αδιαφορία και η λήθη δεν πιάνουν πάνω στην αγάπη μας για το ιερό. Κατά συνέπεια ετοιμάσου για την αλλαγή δίχως φόβο έτσι ώστε να είσαι μαζί μας στην πρώτη λειτουργία.

Ο Νίκος Λυγερός γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο.
Είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής,

Πηγή: Αέναη επΑνάσταση
Περισσότερα: Κωνσταντινούπολη

 


Εισαγωγή στην Υπεριδέα - Ν. Λυγερός: Αν κανείς δεν έχει βρεθεί σε κάποια ζωή του στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη δύσκολα μπορεί να επινοήσει την Υπεριδέα που... Διαβάστε περισσότερα »

Περισσότερα: Ν. Λυγερός, Βυζάντιο, Ιστορία, Μικρά ΑσίαΚωνσταντινούπολη



Πηγές:
15234 - Η άγνωστη προφητεία
Ν. Λυγερός - Post: May 6, 2014

4176 - Τα καρφιά της γης
Ν. Λυγερός Post May 28, 2012

34071 - Αν ενοχλεί κάποιους
Ν. Λυγερός Post: August 14, 2017

19827 Η Αγία Σοφία είναι εκκλησία
Ν. Λυγερός Post: May 25, 2015

20598 - Κοιτάς την εκκλησία
Ν. Λυγερός Post: July 20, 2015

26243 Η δύναμη της Αγίας Σοφίας
Ν. Λυγερός July 2, 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια: