7 Ιαν 2018

Θεολογική ανάλυση εικόνας 17ου αι. του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εικόνα 17ου αι.


Η βιοτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (βλ. αναλυτικό Βίο του εδώ) ήταν μια διαρκής υπόμνηση της αλήθειας σε όλα της τα επίπεδα της ζωής. Στην εποχή μας αυτό που λείπει από τη ζωή μας είναι η ζωντανή βίωσή της αλήθειας γιατί η αλήθεια είναι ο Χριστός.

Είμαστε αληθινοί στις σκέψεις μας, στα συναισθήματά μας, στους λόγους μας, στα «θέλω» μας, στη ζωή μας; Κάθε προσωπική παραχώρηση σε ζητήματα αλήθειας ακυρώνει την πρόνοια και την ευλογία του Θεού από την ζωή μας. Αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον προσωπικό μας αγώνα γιατί οριοθετεί τις γραμμές μεταξύ πίστης ή εμπιστοσύνης! Άλλωστε, ο Θεός σπεύδει διαρκώς σε εμάς όπως λέει και το όνομά του [θεω=τρέχω, κινούμαι] δεν είναι στατικός και απρόσιτος! Ας τον εμπιστευτούμε και ας τον βάλουμε στην ζωή μας ολοκληρωτικά όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος! (απόσπ. από εδώ)

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εικόνα 17ου αι.

Θέση: Συλλογή Μητροπολιτικού Οίκου
Κατηγορία: Έργο Ζωγραφικό
Είδος: Εικόνα Υποδιαίρεση: Εικόνα Φορητή
Χρονολόγηση: 17ος αιώνας
Κατάσταση Διατήρησης: Ακέραιο
Υλικό: Ξύλο Αδιάγνωστο

Περιγραφή: Φορητή εικόνα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. 17ος αι.
Διαστάσεις: Ύψος 102 εκ., πλάτος 61,5 εκ., πάχος 3,5 εκ. 
Κωδικός: Κ/14η ΕΒΑ/83/24

Ο Άγιος εικονίζεται σε χρυσό κάμπο, ανάμεσα σε μυτερά βραχώδη σκαλωτά γκριζογάλαζα βουνά, ολόσωμος, φτερωτός σε στροφή τριών τετάρτων αριστερά. Φορά κατάσαρκα σκούρα γαλάζια μηλωτή που φτάνει μέχρι τις κνήμες του κι από πάνω λαδοπράσινο ιμάτιο που πέφτει έτσι ώστε να αφήνει ακάλυπτο τον αριστερό ώμο και το μισό στήθος του. με το αριστερό χέρι του κρατά λευκό ραβδί, που καταλήγει σε σταυρό και λευκό ξετυλιγμένο ειλητάριο, στο οποίο υπάρχει μαύρη μεγαλογράμματη, κατεστραμμένη στην αρχή της, επιγραφή
  • «(ΟΡΑΣΟΙΑ ΠΑΣΧΟΥΣΙΝ Ω ΘΕΟΥ ΛΟΓΕ ΟΙ ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΒΔΕ)ΛΗΚΤΕΩΝ. ΕΛΕΓΧΟΝ ΚΑΙ ΓΑΡ ΜΙ ΦΕΡΩΝ. Ο ΗΡΩΔΗΣ ΤΕΤΜΙΚΕΝ ΙΔΟΥ ΤΗΝ ΕΜΙΝ ΚΑΡΑΝ ΣΩΤΕΡ». 
Το δεξί χέρι το έχει ανυψωμένο σε σχήμα ευλογίας, δείχνοντας προς τον ουρανό, απ' όπου μέσα από γαλάζια σύννεφα εμφανίζεται ο Χριστός σε προτομή με χρυσό σταυροφόρο φωτοστέφανο. Κρατά με το αριστερό χέρι κλειστό λευκό ειλητάριο, ενώ με το δεξί ευλογεί τον άγιο, ο οποίος έχοντας στραμμένο το βλέμμα του προς τον Κύριο δέχεται ως άλλος απόστολος την εντολή να κηρύττει και να βαπτίζει τους ανθρώπους.

Οι ανοιχτές φτερούγες του αγίου, καφετιές με κόκκινες απολήξεις, τονίζουν την αγγελική του ζωή «άνθρωπος μεν φύσει, Άγγελος δε τον βίον» και επιβεβαιώνουν τα λόγια του προφήτη Μαλαχία «Ιδού εγώ αποστέλλω τον άγγελον μου προ προσώπου σου, ος κατασκευάσει την οδόν σου έμπροσθεν σου».

Το πρόσωπο του Προδρόμου λιπόσαρκο και ισχνό δείχνει ήρεμη έκφραση γεμάτη πίστη και εγκαρτέρηση.

Τα μαλλιά και τα γένια του αναταραγμένα χωρίζονται σε μπούκλες με τονισμένα δε περιγράμματα μοιάζουν σαν φίδια. 

Το κεφάλι του περιβάλλεται από φωτοστέφανο που ορίζεται στο χρυσό κάμπο από διπλό χαραχτό περίγραμμα.

Πάνω από το φωτοστέφανο επιγραφή με κόκκινα κεφαλαία γράμματα δηλώνει: «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩ(ΑΝΝΗΣ) Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ».

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εικόνα 17ου αι.Κοντά στα λεπτά και άσαρκα πόδια του βρίσκεται κόκκινη λεκάνη με πόδι, που περιέχει πλαισιωμένη από χρυσό φωτοστέφανο την κεφαλή του αγίου και δείχνει το μαρτυρικό τέλος του, δηλώνοντας έτσι και την ιδιότητα του μάρτυρα, που προσέλαβε ο Άγιος μετά την αποτομή της τίμιας κεφαλής του στο συμπόσιο του Ηρώδη.

Τέλος στην κάτω δεξιά γωνία της εικόνας, πίσω από τον άγιο, εικονίζεται δένδρο, στον κορμό του οποίου ακουμπά μια αξίνα που μας υπενθυμίζει τα λόγια του Βαπτιστή προς τους Φαρισαίους και τους Σαδδουκαίους «Ήδη δε και η αξίνη προς την ρίζαν των δένδρων κείται. Πάν ουν δένδρον μή ποιούν καρπόν καλόν εκόπτεται και εις πύρ βάλλεται...» (Μάτθ. 3, 10).

Το όλο τοπίο με τα βραχώδη βουνά και τα λιγοστά φυτά και δέντρα δίνει την εντύπωση της άνυδρης άγριας ερήμου μέσα στην οποία έζησε ο Ιωάννης.

Στην εικόνα δεν υπάρχει το όνομα του ζωγράφου ούτε ο χρόνος εκτέλεσής της. Οι ζωγραφικές αξίες της όμως μας επιτρέπουν να χρονολογηθεί στον 17ο αιώνα.

Προέλευση: Συλλογή Μητροπολιτικού Οίκου. Υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού. Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων. e-mail: deam@culture.gr, collections.culture.gr. Επιμέλεια κειμένων www.sophia-ntrekou.gr

Δείτε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια: