Η φάτνη βρίσκεται στο χέρι που προσφέρει γιατί η μέγιστη πράξη προσφοράς του Θεού φωλιάζει στη Γέννηση

Η φάτνη βρίσκεται στο χέρι που προσφέρει

Η κεφαλή της Εκκλησίας, ο Χριστός, φανέρωσε με τα θαύματά του στον άνθρωπο πως η αγάπη είναι ζωοδόχος πηγή που σώζει και ενώνει τον κόσμο, ακόμη κι όταν συναντά το κακό – χαρακτηριστική είναι η παραβολή του καλού Σαμαρείτη.

Τούτη η έμπρακτη και άνευ όρων προσφορά φανερώνεται σε όλη την ιστορία της Θείας Οικονομίας, στο σχέδιο δηλαδή και τις ενέργειες του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Την αγάπη αυτή, που κορυφώνεται στη θυσία του Θεανθρώπου, αποκαλύπτουν και οι Άγιοι ως αληθινοί εκφραστές της ζωής του Ιησού. Με τη θαυματουργή τους δράση σώζουν τον άνθρωπο, με την προσφορά τους «μεταγγίζουν» στον πιστό την αγάπη του Χριστού. 

Η τέχνη της εικονογράφησης, με το χρωστήρα των Αγίων εικονογράφων, «σαρκώνει» σκηνές από την προσφορά του Σωτήρα, το βίο και τα θαύματα των Αγίων κι «αγκαλιάζει» το ποίμνιο με την αγάπη του Θεού.

Ήδη, η ίδια η πράξη της Δημιουργίας του κόσμου από το Θεό Λόγο είναι φανέρωση της αγάπης Του (εικ. 1).

Την ίδια αγάπη συνεχίζει ο άδολος και αθώος Αδάμ όταν δίνει ονόματα στα ζώα, τα συνδέει μαζί του και τα αναδεικνύει σε πλάσματα αγαπημένα και μοναδικά. (εικ. 2

Ο Θεός δεν αφήνει τον άνθρωπο σε άγνοια της Ύπαρξης Του και μετά την πτώση Του φανερώνεται στη Φιλοξενία του Αβραάμ (εικ. 3). 
  • Η μέγιστη όμως πράξη προσφοράς του Θεού φωλιάζει στη Γέννηση (εικ. 4).
Ο Χριστός κάνει θαύματα, δείχνει τη Βασιλεία των Ουρανών στον άνθρωπο και τον ανακουφίζει προσωρινά από την ασθένεια της σαρκός. 

Θεραπεύει τυφλούς, την πενθερά του αγαπημένου Του Πέτρου (εικ. 5), πολλαπλασιάζει τα ψωμιά και τα οψάρια για να φάει ο κόσμος στην ερημιά (εικ. 6). 

Φανερώνει την ύπαρξη Του στη Σαμαρείτιδα γυναίκα (εικ. 7) και ακόμη πιο πολύ διώχνει το σκοτάδι της άγνοιας του πεπτωκότος ανθρώπου με τη μέγιστη και λαμπρή Μεταμόρφωσή Του μπροστά στα μάτια των έκπληκτων μαθητών (εικ. 8). 

Ο Χριστός είναι πάντα με τις ενέργειές Του κοντά στον άνθρωπο. Και τελικά σταυρώνεται για χάρη του και ανασταίνεται για να τον σώσει, εγείροντας τον από το σκοτάδι του θανάτου, τον Άδη (εικ. 9). 

Αλλά και ο άνθρωπος του Θεού, ο Άγιος, στα ίδια βήματα βαδίζει (εικ. 10). 

Έτσι κι εκείνος συμπαρίσταται στο Χριστό, στη δύσκολη στιγμή του θανάτου. Τον κατεβάζει από τον Σταυρό Του (εικ. 11) και τον ενταφιάζει (εικ. 12). 

Κάθε φορά που οι Άγιοι κάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους θαύματα, μας θυμίζουν τον Κύριό μας και δείχνουν τη μελλούμενη Βασιλεία των Ουρανών (εικ. 13). 

Ο Χριστός δεν εγκατέλειψε τον άνθρωπο κι όπως φρόντισε την αγαπημένη Παναγία μητέρα Του μετά την Κοίμησή της (εικ. 14), με την ίδια στοργή συμπαρίσταται μέσα από τα θαύματά του, αποκαλύπτεται σε κάθε προσωπική «θυσία», «γεννιέται στο χέρι που προσφέρει».


  • Ο Γεώργιος Κόρδης γεννήθηκε το 1956 στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι Έλληνας ζωγράφος, εικονογράφος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός καθηγητής.

πηγή κειμένου: eikastikon.gr
Επιμέλεια, σύνδεσμοι, sophia-ntrekou.gr

Δείτε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια: